02 Haziran 2009

Hangisi dondurma?

Çarşamba-Cumartesi günleri arasında yorumların yayınlanması biraz zaman alabilir. Sabır rica ediyorum tüm dondurmasever Mutfakta Zen okur ve komşularından.
*
Fotoğraftaki bey Antalya'nın en büyük dondurma zinciri Akdeniz Dondurma'da çalışıyor. Ne zaman misafirim gelse, onlara Antalya'nın ünlü yanıksı dondurmasını tattırıyorum. Sadece Akdeniz değil, Zamora ve Nur Pastanesi de yanıksı dondurma yapıyor. Eski zamanlarda Antalya'da dondurma keçi sütüyle yapılırmış. Food&Travel dergisindeki yazıda da anlattığım gibi artık keçi sütü kullanılmasa da eskiden kazanın dibi tuttuğu için ortaya çıkan yanıksı lezzeti tutturabilmek için bugün de sütler kaynatılırken dibi tutturuluyor ve tadına doyulmaz bir dondurma çıkıyor ortaya. Dondurmanın malzemeleri süt, salep ve şeker.

Bir de diğerleri var, kendini dondurma zanneden veya firmalarınca dondurma olduğu iddia edilen, hani bugünlerde blog komşularımızı davet edip reklamlarını yaptıran. Yoruma gerek yok. Sadece kabın altında, okunması zorlaşsın diye olabildiğince küçük harflerle yazılan "içindekiler" listesini vereceğim, tabii büyüteçsiz okuyabilirsem: Su (%16.2), karamel sos (su, glikoz şurubu, şeker, karamel şurup, yağsız süt tozu, peyniraltı suyu tozu, renklendiriciler (sade karamel, annatto), emulgatör (mono ve digliseridler), kıvam artırıcı (keçi boynuzu gamı), doğala özdeş aroma (kahve)), şeker, glikoz şurubu, tereyağ, yağsız süt tozu, peyniraltı suyu tozu, karamel şurup (glikoz şurubu, şeker, su, sitrik asit), tarçın tozu, kıvam artırıcılar (guar gum, sodyum karboksimetil selüloz, keçi boynuzu gamı, karragenan), emulgatör (mono ve digliseridler), doğala özdeş aromalar (sütlü krema, vanilin). Bu ürünlerde domuz yağı ve katkıları yokmuş. Ama dikkatinizi çekeceğim, süt de yok! Sütten başka herşey var. Bu malzemelerin bir kısmı hani o kaçındığımız E ile başlayan katkı maddelerinden. Doğala özdeş aromalar da sütlü krema ve vanilyanın kendisi değil, kremaymış veya vanilyaymış gibi yapan yapay malzemeler. Bazı malzemeler birden kez yazılmış. Hata mı yoksa özellikle mi yazıldı bilmiyorum. İsterseniz bu malzemeleri teker teker yazıp internette arama yapabilirsiniz. Ne menem şeyler olduklarını anlarsınız. Ne dersiniz, hangisi gerçekten dondurma?

46 yorum:

Unknown dedi ki...

Şekerim ben senin açıklayı yazından şu sonucu çıkarıyorum'' Canınız dondurma isterse atlayın gelin Antalya'ya. Misafir ol gel bana dondurma alayım sana misali))

Şakası bir yana en güvendiğimiz markalar bile malesef dayanması için E yazan maddelerden ekliyorlar. Galiba en güzeli evde kendi dondurmamızı yapıp yemek.
Sevgiler, Funda

zerrin-misss dedi ki...

o yanık dondurmayı damadığımda hissettim tijenim. antalyaya geldiğimde karşılıklı yesek ya..

a_y_s_e dedi ki...

ahh ahh.. tijencigim, benim bu memlekette en dertli oldugum konu dondurma... Istanbul'da bostanci'daki benzincinin karsi sokaginda Yasar Usta vardir (eskiden Kucukyali'da tren koprusunu geciverince sagdaydi), mevsiminde olmayan meyvanin dondurmasini yapmaz, kavunlarini eliyle secer, dondurmasindan kavun cekirdegi cikar... Allah uzun omur versin ustama... Gidince yemeden olmaz mamalardan benim icin... :)))

lezzet sefasi dedi ki...

Ben cocukkken annemin yaptigi dondurma geldi aklima.
Salep,seker ve sut.Buzdolabin kapisinda agac olurduk dondurma olsada yesek diye:)
Sizler gen sanslisiniz ara sokaklarda,ozel pastanelerde de olsa katkisiz dondurma buluyorsunuz.Ya ben gibi gurbetciler ne yapsin.:)
Yanik kokulu dondurma hic yememistim ama kazandibinin suunde dondurmaya bayilirim.

zengile dedi ki...

Merhabalar. Yazmayayım dedim yinede yazdım.İZMİR her zaman kalbimde kanayan yaradır .10 yilım orda geçti hemde en yaşanılası yıllar.Bunları yine yazar çizeriz, ama bu dondurma konusunda dükkan 5 masayı geçip önündede Nazilli UĞUR tokmaklı dondurma makinası yoksa o müessese sanayii tipi iş yapıyordur. Sahlepi,keçi sütü, yanıksısı hikaye.Keçi sütü pişerken hafif dibi tutarsa yanmış kıl gibi kokar. Bu kokuyu almak için bir şey uygulanır ama şimdi ye kadar yanıksı dondurma yapıyoruz diyenler bunu daha açıklamadılar.Demekki böyle birşeyden haberleri yok.Demem oki imalatcılar kendilerine yarayan genel geçer hikayeyi anlatıyorlar.

Narince dedi ki...

Bir de reklam yaparlar çocuğunuza süt değerinde dondurma yedirin diye. Bildiğim kadarıyla peynirde de vaziyet böyle. Belki bir de bu konuda bizleri bilgilendirirsin Tijenciğim.

Belgin dedi ki...

Tijenim, dedigin gibi adi dondurma olan bu maddelerin icinde yok yok, tabii sütten baska:( Cocuklarimiza ne yapiyoruz biz? En iyisi kendimiz yapalim, nasil olsa artik dondurma makinalarida var, hic olmazsa icinde ne oldugunu biliriz. Paylasimin icin cok tesekkürler canim. Yolum Antalyaya düserse calarim kapini haberin olsun:))

Adsız dedi ki...

hadi ilk uçakla antalyaya yanık dondurma yemeğe diye bir etkinlik mi yapsak karamelimsi bir koku burnuma geliyor ilk fırsatta tadıcam

sevgilerrrr

Defne Koryurek dedi ki...

sehir efsanesi midir, bilmiyorum, ama Yasar ustanin sirf dondurma yapabilmek icin manav sahibi oldugu anlatilir bizim tarafimizda Istanbul'un: niyet etmis, meyva alacak. hale gitmis. kasalarin arasindan icinden eleye sece toplamis begendigi meyvayi -- tabi vermemisler. ya hepsini alacak ya da hepsini birakacak! onun uzerine hepsini almis. dondurma yapmaya uygun olanini islemis, kalanini manav tezgahina sermis :)) sahiden asli var mi hep sormak isterim, ama bu sehir pek tuhaf. ya cok kucuk geliyor adama, ya cok buyuk. bir turlu toplayip kendimi gidemedim, soramadim. sorup da ogrenen olursa, mutesekkir kalirim.

selamlar,
D.

serinmavi dedi ki...

Tijen canım bizde geçen hafta Antalya'daydık 1 hafta için.Hem Zamora'dan hem Nur pastanesinden yedim yanık dondurmayı doya doya.İlk defa geçen sene tatma imkanım olmuştu ve çokk sevmiştim,her ne kadar yanımdaki ilk defa tadanlar çok beğenmeselerde :)
Seneyede Akdeniz pastanesinden tadarım inş.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

TİJECİĞİM,
Her zaman çok takdir ediyorum seni
büyük bir ilgiyle yıllardır ama yıllardır takip ediyorum..
ŞU ÇOK AKILANE, ÇOK GERÇEKÇİ,
ÇOLUK ÇOCUĞU OLAN ANNELERE ÖZELLİKLE BU POSTUNU BENDE ARMAĞAN EDİYORUM İZNİNLE..
HER DAKİKA REKLAMLARDA YANINDA BEDAVA VERİLENLERLE, CAZİP HALE GETİRİLMEYE ÇALIŞILAN HAZIR DONDURMA ADI ALTINDA KREM ŞANTİ YÜKLERİNE BİR SON DEMEK İSTERİM BENDE.
LÜTFEN GELENEKLERİMİZE DAHA BİLİNÇLİ SAHİP ÇIKALIM.
ÇOCUKLARIMIZA CANLI ÖRNEKLER OLALIM.
BLOGCULAR DA ARTIK UCUZ REKLAMA ALET EDİLİYOR. :((((
GÖZ YUMMAYIN LÜTFEN.
Harika bir dondurmadır tijenciğim anlattığın. bak 3 sene oldu en son orada tadalı :(((
sevgiler canım.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

canım benim şimdi oldumu bir maraşlıya dondurma dedin...
dondurma yerinde yenir yani kahramanmaraşta ee yaz tatilide yaklaştı buyrun maraşta yiyelim dondurmayı.
bizim orda hala keçi sütünden ve ahır dağından toplanan saleplerle yaılır dondurma yani hala organik ve miss...
dondurma tadında kocaman sevgiler

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim verdigin bilgiler icin tesekkürler...Cok ilginctir ki bu hafta da Alman televizyonunda Dondurma ile ilgili bir haber gördüm.Yapilan bir arastirmada 22 farkli markalarin vanilyali dondurmalari test edilmis.Ama sadece 1 tanesinde hakiki vanilya bulunmus..digerlerinde ise E li katkilar....

Zehra Gürgen dedi ki...

Evde yapılan gibisi yok :)
Bende Dikilide Roma dondurmada yedim :) birde madoyu severim..Antalyaya gelirsem kesin deneyeceğim tabii..
diğerleri dondurma değil..maalesef :(

egeli dedi ki...

GEÇENLERDE EVDE DONDURMA YAPMAYA KALKIŞTIM VE ÇEVRENDEKİ ARKADAŞLAR '' SENİN HİÇ İŞİN YOKMU,GİT MARKETTEN BİR KUTU AL GEL '' DEDİLER ,GİTMEDİM VE EVİMDE DONDURMAMI YAPTIM ,ÇOKTA GÜZEL OLDU BENCE ,HİÇTE ZORLUĞU YOKMUŞ....
HAZIR YEMEKTENSE BİRAZ UĞRAŞIR GÖNÜL RAHATLIĞIYLA DONDURMAMIDA YERİM!!!!

Unknown dedi ki...

Bence bu yazinin ustune "Dondurmam Kaymak" filmini de seyretsin herkes (seyredenler bir daha seyretsin) sizin koydugunuz resme bakip hep beraber serinleyelim. Bu sene Turkiyeye gelince, Antalya'ya gidecektim zaten, cok ozledigim su salepli dondurmayi nerede bulacagimi biliyorum artik. Kibris - Magosa'da eskiden kesme dondurma diye satarlardi salepli dondurmayi, onu da diger seyler gibi bozduklari icin hasret kalmistik bu gercek lezzete. Tesekkurler Tijen :-)

Sevgi Küçük dedi ki...

Tijenciğim kesinlikle aynı fikirdeyim. Ben o yapay şeyleri sevemiyorum bir türlü. Ççocukluğumun dondurmalarını özlüyorum açıkcası.
Günün güzel geçsin :)

tugce:-) dedi ki...

bayılıyorum akdeniz'in yanık dondurmasına :) bu sene gittiğimde, her gün "bugün akdeniz'e gitdeceğiz" deyip bir türlü gidemedik. istanbula'a kadar taşımanın bir yolu var mı diye kara kara düşündük. yiyemeden döndük. ama gönlümde yeri sabit :)
diğer, köpükümsü dondurma hakkında fikirlerimiz aynı. onu yiyemiyorum ben, tuhaf geliyor. bostancı'da ali usta var, meyveleri ezip gerçek dondurma yapan, bitez'de bitez dondurmacısı, burgazada'da süper sakızlı dondurma yapan dondurmacı. onlar dondurma işte :)

tugce:-) dedi ki...

yahu ali usta değil tabii, yaşar usta :))))

Unknown dedi ki...

antalyalı olarak tabiiki akdeniz dındurma derim.

Delfina ; dedi ki...

Her geldiğimde birşeyler öğrenip gidiyorum ya,çok ama çok teşekkürler bunun için Tijencim.O pikniğe gidenlerin içi cız etmiştir şimdi bu içindekiler yazısını okuyunca. :)

pelince dedi ki...

Ayşe'nin bahsettiği Yaşar Usta benimde İstanbuldaki favorimdir.Evime çok yakın allahtan :) Ben de en kısa zamanda Yaşar usta'ya gidip fotoğraf çekicem...Ayşe bana çok kızıcak biliyorum ama :))
Bu dondurmada nefis.
Marka yazmıyorum ama kremşanti dondurmalardan alıyorum bende arada.Ama o gerçek dondurma gibi içimi ferahlatmıyor tabiii.

Çocuklara hayır demek lazım ama bu çok zor oluyor...

Afiyet olsun bu güzel küllah için:))

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Teşekkürler Tijen, hem de tekrar tekrar teşekkürler dondurma dahil verdiğin tüm bilgiler için...Bundan böyle bende dondurmamı evde yapacağım...

Antalyaya geldiğimde çalacağım kapını mutlaka...

Sevgiyle kucaklıyorum seni,

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Tijen;
Hem blogdaki hemde dergilerdeki yazılarını keyifle takip ediyorum. Bundan sonra da okumaya devam edeceğim.
Ancak bu yazıya bir iki kelam etmezsem kendimi huzursuz hissedeceğim. İçimde kalacağına, satırlara dökeyim istedim.
Gectiğimiz aylarda biz blogcular Uno ile tanışma kahvaltıları gezileri düzenlerken, sen ekmek ile ilgili bir yazı yazmış ve “hiçbir şey ev ekmeği gibi olamaz” demiştin. Bende senin gibi düşünüyorum, bu yüzden evime ekmek makineside aldım. Ama hala zaman zaman fırından da ekmek alıyorum, Uno marka da. Sonucta 2000 li yıllarda ve İstanbulda yaşıyoruz, bazı şeyleri kabullendik artık  Bahsettiğin elementler artık hayatımızın tam içinde, göbeğinde ve senin bahsettiğin kadarda canavar değil hepsi. Örneğin, yazında özellikle altını çizdiğin Askorbik Asit’in C vitamini olması gibi !
Algida fabrikasını gezene kadar bende çok farklı düşünceler içindeydim ama inan çoğu hatta hepsi değişti. Ev büyüklüğündeki süt tanklarını, sütün bilgisayarlar yardımı ile nasıl pastorize edildiğini (sterilize demiyorum dikkatini çekerim pastorize) gözlerimle gördüm. Hijyen kelimesinin nasıl kitabının yazıldığını da. Antalya daki bir pastanenin birinci elden alıp, pişirdiği süte göre çok daha hijyen bence.
Hatta fabrikayı gezene kadar, dondurmaların içine ceviz, fındık vs yerine bu ürünlerin aromalarını, esanslarını koyduklarını, renk vermek için ise gıda boyası kullandıklarını düşünürdüm. “Tonlarca dondurmaya cevizmi yetişir” diye. Ama kendi gözlerimle, ceviz çuvallarını ve dondurmaya eklenişlerini gördüm, banttan çıkar çıkmaz ılık ılık yedim hatta.
Bir diğer konuda, “kendilerine dondurma demeleri” deyişin. Onlar kendilerine dondurma demiyorlar zaten, arkadaki yazıları okumak için kullandığın büyütece bile gerek yok, ön tarafta da arka tarafta da kocaman yazıyor; “vişneli vs li Sorbe” diye.

Şimdi asıl söylemek istediğime geliyorum, sana ve nunu’ya !!

Lütfen, sizi okuyan kişileri tamamen cahil, blog sahiplerini de hem cahil, hem de kimin gemisine binerse onun düdüğünü çalan, iki paket dondurma verilerek reklam aracı olarak kullanılan kişiler olarak görmeyin ve göstermekten vazgeçin ! Bizler blog yazarlığını hobi olarak yapan, eğitimli, işleri güçleri yerinde, okuyan, araştıran, gezen kişileriz. Bizlere sunulan ikramları, gözümüz kapalı reklamını yapacak kadar saf hiç değiliz.

Siz bu günden sonrada sağlıklı yaşam üzerine yazılar yazmaya, bizleri “bilmediğimiz konularda” bilgilendirmeye devam edin lütfen. Ama rica ediyorum, bunu bizim üzerimizden yapmayın !

Sevgilerimle
Müge

Güneşli Günler dedi ki...

Tijen abla, sana ne kadar teşekkür etsem az. Bazılarının hoşuna gitmese de gerçekleri cesurca yazman çok takdir edilesi bir durum. Bizde dondurma yerken olabildiğince dikkatli olmaya ve en katkısız olanını tercih etmeye çalışıyoruz. Lakin bu öyle zor ki. Hele hele buradan kalkıp Antalyaya gelmek ne mümkün. Ama gelsek hiç fena olmazdı. Yanık dondurmadan en kısa zamanda tatmak isterim.

iffetin günlüğü dedi ki...

yıllardır hazır dondurmalar sağlıklı, sakın çocuklarınıza külahta satılan dondurma yedirmeyin palavralarına inandık.içinde süt olmamasına çok şaşırdım.
bilgilendirdiğin için çok teşekkürler..

gülizar dedi ki...

İnan o kadar iyi bir konya değinmişsin ki tebrik ediyorum,bazen oğlum çok ısrar edip ağlayınca almak zorunda kalıyorum ama inan çokta üzülüyorum,resmen gıda terörü.

gülizar dedi ki...

İnan o kadar iyi bir konya değinmişsin ki tebrik ediyorum,bazen oğlum çok ısrar edip ağlayınca almak zorunda kalıyorum ama inan çokta üzülüyorum,resmen gıda terörü.

Adsız dedi ki...

Bu faydalı bilgiler ve payllaşım için teşekkürler.Bundan sonra seçiçi olmaya karar verip internette araştıracağım.Reda

Unknown dedi ki...

Sayende böyle bir dondurmanın varlığından haberim oldu...Antalya'ya ilk gidişimde muhakkak tadıcam ve seni anıcam.. Resimdeki dondurma o kadar güzel görünüyor ki keşke şu an olsada yesek dedirtiyor:)
SEVGİLERİMLE..

elifinmutfagi dedi ki...

sevgili tijen,
maalesef ülkemizde dondurma adına çokk büyük tatsızlıklar var,büyük firmaların büyük reklamları altında insanların biliçaltına al al bunu al diye emredenlerden geçilmiyor ortalık.50 kuruşa dondurma mı olur diye düşünmüyor kimse?oturtup çocugunu yediriyor...
daha biliçli olmak gerek bu aşikar da,bu zamanla oturacak bir biliç ya,sabır diyorum,sabır..

bende keçisütünden,yanıksı dondurmayı tatmadım,ankarada Göçmenler çok iyi yaparlar dondurmayı,bizde güvendiğimiz insanlardan açık dondurma alıyoruz...

HUYSUZBALIK dedi ki...

İşte biz o yanık sütlü dondurmayı burada bulamadığımızdan diğerlerine dondurma diyoruz. :) Ne iyi etmişsin yazmakla Tijencim. Bir de İstanbulda Kanaat Lokantası'nın koyun sütü ile yapılan dondurması vardır. Nefis olur. Sevgiler...

Ferkay dedi ki...

Tijen'ciğim öncelikle çok üzgünüm seninle buluşamadım tanışamadım.Ne kadar çok istemiştim ama olmadı.
Dondurmaya gelince vallahi ben bu konuda tekimdir herhalde pek donduma sevmem onun için pek farketmiyor benim için.Ama çocukken pek severdim Mahallemizin dondurmacısını. Belki şimdi o tadı bulamadığımdandır.
Öpüyorum canım.
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Bu siteyi ve bunun gibi diger siteleri takip edenler de cahil degil! (bende yazmadan duramadim!)

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Müge Hanım çok alınmış belli ama bu işin içersinde bir insan olarak diyorum ki arkadaşlar sadece dondurma ekmek vs.değil ne yerseniz yiyin ama mümkün mertebe en doğal hali ile yemeye gayret edin.Zaman,zaman hepimiz hazır gıdaları tüketmek zorunda kalıyoruz doğru ama bu demek değildir ki bu ürünler sağlıklı hijyen dediğiniz şeyi sağlamak adına uygulanan işlemlerin zararlarını hiç düşünmüyorsunuz.Annelerimiz ve aramızda şanslı olanlar mahalle sütleri ile ve un,tuz,su,ve maya ile yapılan sıradan ekmeklerle büyüdüler ama gelin görün ki onlar bilmem ne markalı ürünlerle büyüyen yeni nesilden çok daha sağlıklılar.
Reklam konusuna gelince; sizce Müge hanım neden sizleri davet ediyorlar ???

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Banu

TAZE NANE dedi ki...

Ben dondurmaya hiç dayanamıyorum.
Ama şimdi dikkate alıcam mutlaka.
Sevgiler.

aysegul dedi ki...

Dondurmasız bir yaz düşünemiyordum
ki bu yazınızla sarsıldım Tijen
ablacığım!

Offf yaa en iyisi evde mi yapsak:))
Sevgiler..

La Madame Chapeau dedi ki...

Yazıyla pek ilgisi yok; ama...

Nur Pastanesi'ni ilkin Kaş'ta gördük, son gezimizde. Kalkan'ı gezmeye gittiğimizde orada da rastladık. Antalya'ya döndüğümüzde de bir Nur Pastanesi daha görünce "tamam" dedik, "büyük ihtimalle Kaş'ta doğru yerden poğaça yemişiz".

O yanıksı dondurmadan da yaptıklarına göre, evet, doğru yerden almışız poğaçamızı. Yazı şöyle yirmi gün önce düşseymiş internete, dondurmanın da tadına bakabilirmişiz.

Mersin'de ya da Adana'da var mı Nur Pastanesi'nden? 18 Haziran'da üç-dört günlük bir gezimiz daha olacak o taraflara. Umarım oralarda da bulma şansımız vardır öyle dondurmadan.

Tijen dedi ki...

Aslında herkese uzun uzun yanıt vermek isterdim ancak şu anda yapamıyorum.
Sevgili Müge'ye bir kaç şey söylemek istedim:
Malzeme listesini verdiğim dondurma kutusunun üzerinde aynen şu yazıyor:
"KARAMEL SOSLU KARAMELLİ DONDURMA"
ama halis kazandibi lezzetindeymiş. Yani hem kazandibi lezzetinde olduğu söyleniyor (ki günümüzde yapay malzemelerle belli gıda tadları vermek pek zor bir şey değil, gördüğünüz gibi malzemeler arasında kazandibi yapımında kullanılanlardan sadece şeker var o kadar!), hem de dondurma olduğu iddia ediliyor. Zaten farkındaysanız yorumdan çok malzeme listesini ön plana çıkardım, çoğumuz içindekilere pek bakmayız gıda satın alırken. Okusak zaten bazı şeyleri tüketmeyiz.
Yani bu bir sorbe değil, sorbe zaten dondurma değildir, şerbetten gelen bir sözcük, dondurulmuş meyve suyu gibi bir şey. (Siz de evde meyve suyunu buzluğa koyup dondurun, sorbe elde edersiniz. Çok daha sağlıklı olur ve çok basittir, tavsiye ederim.) O kutuların içinde de meyve suyundan başka herşey vardır büyük ihtimalle ancak dediğim gibi, verdiğim malzeme listesi dondurma olduğu iddia edilen bir ürüne ait. Size afiyet olsun. Tabii ki istediğiniz şeyin reklamını yapabilirsiniz, istediğiniz şeyi tüketebilirsiniz, kimsenin söyleyecek sözü olamaz. Keşke bu ürünler çoluğumuzun, çocuğumuzun sağlığına yararlı şeyler olsa, o zaman hep birlikte yapalım derdim. Bu konuda söyleyecek çok sözüm var ama zamanı gelince hepsi söylenir elbet. İsteyenlere Hamburger Çağı adlı kitabı okumalarını önerebilirim. Kimi gıda zincirlerinin akıl almaz pazarlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için çok güzel bir kaynak.
Zaten bu tür reklamları daha çok göreceğiz bloglarda, arkası hızla geliyor! Şimdi sıra Tamek meyve sularında. Geçenlerde bir mısırözü firmasından "size numune göndermek istiyoruz" e-postası gelmişti, mısırözü yağı kullanmadığım cevabını verdim ya bugünlerde mısırözü yağı reklamları da görürseniz bloglarda şaşırmayın.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Onlar dondurma değil olsa olsa krem şanti kıvamında tatlılar olabilir. Arada bi aldığım zaman dondurma yiyor değil tatlı yiyor hissini yaşarım zaten.

Antalya'nın yanık dondurmasını Nur pastanesinde tatmak nasip olmuştu ama ben yine de çikolatalı,fıstıklı ve muzluyu tek geçerim:)

dondurma dedin mi de Güllüoğlu'nu..:)

sueyda dedi ki...

Zamoranın dondurmasını tek geçerim...keşke istanbulda da olsa..

Butikpartim dedi ki...

Ooo bu kadar zararlımıymış yediğimiz dondurma :( Yanık dondurmayı çok merak ettim,keşke burada da olsa..

ÖZGÜLÜN TARİFLERİ dedi ki...

Dondurma'nin hasi saleple yapilanidir simdiki dondurmalar kremsanti vs karisimi dondurup piyasaya suruyorlar bilincli bir tuketici olarak almamamiz gerekiyor.
evde sutlle salepi karistirarak pisirp soguyunca buzlukta sıksık ezerek yapilir sahsen ben oyle yapiyorum.
tadina doyum olmuyor.
sizlerede tavsiye ederim mutlaka denemelisiniz.

Tijen hanim tesadufen gordum sitenizi cok yararli konulara deginmissiniz bundan boyle sıkı bir takipciniz olacagim.
sevgilerimi birakiyorum.

Adsız dedi ki...

dondurmada yaban mersini tadı damağımızda kalacak inanın bunun için bizi arayın.yaban mersini satışı yapıyoruz.
hemde çok ucuz fiyatlardan
www.aslantarim28.tr.cx
kemal tüfekçi
05326886027

Elifce dedi ki...

merhaba Dondurma deyince hemen durakladım burda ve yazıyı okudum tabii maraşlıyım dememe gerek yok hani o güzelim maraş dondurmasını hiç yedinizmi hımmm nefistir kışın dahi k.maraşta tüketilen bir dondurmadır keçi sütünden ve salepten yapılır sözün kısası anlatmakla olmaz herkesi k.maraş dondurmasını tatmak için k.maraşa bekliyorum.

nalan dedi ki...

yahu salep denen şey 3 kuruşa alınmaz. süt desenzi ki malzeme listesinin içindeki yokluğu midemi bulandırdı. o da para. hiç kilosu 3 tl'ye dondurma olabilir mi ? tasarruf yapalım derken ömrümüzden tasarruf ediyoruz sürekli.
bu arada bir ben miyim acaba bu dondurma taklitlerini krem şanti zanneden diyordum, paranoya içinde olmadığımı anladım rahatladım. zira peyniri keçi peyniri almaya başladım,aylardır da aysun'dan süt alıyorum. en azından bu gıdalar konusunda içim rahat oluyor. ama kendimizi veya küçükleri nasıl korumalı bu kar hırsından ?