22 Haziran 2009

Ah kayısı sen nelere kadirsin

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre "kadir" sözcüğünün birden fazla anlamı var. Birincisi değer, kıymet, itibar. İkincisi gökbiliminde bir yıldızın parlaklık bakımından bulunduğu basamak, üçüncü anlamı güçlü, gücü yeter, erkli, son olarak da din biliminde her şeye gücü yeten anlamında kullanılıyor. Neden yazdım bunları? Kayısıyı her şeye kadir edebilir miyim merak ettiğimden. Bir kayısı ağacımız var, bu sene coşmuş iyice. Dallar yerlere değecek neredeyse. Komşular kızıyor deniz manzaramızı kapattı diye. Sabredin diyorum, bir haftası daha var, sonra hepsi dökülmüş olacak. Hakikaten patır patır dökülüyor olgunlaşanlar. Konu komşuya dağıtıyoruz, kurutuyoruz. Annem marmelat yapıyor, ben yemem tabii, bir dolu şeker. Birazını Maya'cığım için şekersiz püre yapıp buzluğa koyacağız. Bu mevsim -yani kayısı mevsimi- ben de çeşitli şekillerde kullanmaya çalışıyorum kendisini. Örneğin yağsız şekersiz kekimi bu sefer elma yerine kayısıyla yaptım. Fotoğrafta gördüğünüz salatada da var kendileri. Bizim Hasan (her sabah siteye bahçesinden ürün getirir) bahçe radikası yetiştirmeye başlamış. Geçen gün bir tane alıp haşladım. Aynı gün haşlanmış kuru fasulyem de olunca ikisi bir salatada birleşti. Bademlerimi suya koymuştum, kabuklarını soyup yemek için. Onlardan da doğradım üzerine. Kayısı ille de gerekliydi, renk lazımdı renk. Üzerine de susam gezdirince pekala güzel bir salata oldu. Bir tek pozu güzel değil. Burada henüz güzel bir ışık yakalayamadım, biraz çalışmam gerek.

16 yorum:

Delfina ; dedi ki...

hayır hayır poz yine muhteşem,bir de salataların üzerine susam serpmeyi senden öğrendim.o nasıl lezzettir öyle yaa :)

sevgiler tijencim,

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Tabakmı sen,
senmi tabak bilemedim.
faydaların saymakla bitmez tijenciğim..
o yüzden senin toprak ana yanına hayranım ya..
ayrıca senin ışığın her yere yeter.. pırıl pırıl üstelik resim.
dahası mı ,hiçç gerek yok....
elerine sağlık..
artık bir mutfağım var :)
bekleyin beni anacımmm :)))
ÖZLEMLE ÖPÜYORUM.

Sevgi Küçük dedi ki...

fotografa bayıldım! ne kadar güzel olmuş, eminim tadıda o derece güzeldir. hiç aklıma böyle bir şey gelmezdi valla, çoookkk sağol.
ellerine sağlık

TuBiKKo dedi ki...

çookk güzel görünüyor bu salata.. :) 2-3 haftadır kaybolan sekteye uğrayan motivasyonumu bugün yerine getirmeyi başardığımı düşünüyorum.saat 15:00 sularında yeniden sağlıklı yaşama döndüm ( hoş çok da çıkmamıştım ya :) bu tarifi de en kısa zamanda deneyeceğim...bol sağlıklı,bol renkli neşeli günler dilerimmm :)

Sevgiler Tijen Abla,

Tubikko...:))

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Benim oglanlara cekirdekleri icin aliyorum, böylece hicetmeden herseyini yiyoruz.

Sevgiler,

Tijen dedi ki...

Delfina'cığım,
Susam işi harika değil mi? Girdiği herşeyin lezzetini katlıyor. (Gerçi kalorisini de artırıyor ancak bir tatlı kaşığı susamın kalorisi o kadar korkulacak boyutta değil!)
*
Heyooo! NuNu'cuğum artık sana yemeğe gelebiliriz. Yeni mutfağın hayırlı olsun.
*
Oooo Sevgi'ciğim bende daha ne numaralar var!
*
Tubikko,
Geri dönmene çok sevindim. Evet, morali bozmadan, motivasyonu yitirmeden devam...
*
Alp ve Ege'nin annesi,
Kayısı çekirdeğini çok yememek lazım diye bilirim. İçerdiği bir madde nedeniyle. Abartmadan yemekte fayda var.

Belgin dedi ki...

Tijenim, cok harika görünüyor:)) En kisa zamanda denenecek, Radika bulamam ama bende baska bir seyle yaparim:)) Bizim kayisi agacindaki kayisilar daha ermedi ama, beklerim bende onlar erene kadar, tabii günes bulurda erebilirlerse...
Sevgilerimle

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık nefis nefis nefis....
susam farklı bir lezzet veriyor.bende bayılıyorum gerçi dediğin gibi biraz kalorili ama az olunca birşey olmaz dimi:)
sevgiler

Beyza dedi ki...

Tijencim,
radika hic duymamistim ama almancasini duymusum meger. Merak edip arastirdim. Burada aslan disi olarak geciyormus. Ben de gecenlerde görüp merak etmistim. Tadi nasildir bu bitkinin? Bildigimiz birseye benziyor mu?
Bu arada kayisi ve bademin uyumu da beni bitirdi. Salata süper olmus. Ellerine saglik.

Ferkay dedi ki...

Yani Tijen ciğim ne diyeceğim bilemiyorum harika. Salata gibisi yok ama ağaçları ve bahçeyi kıskanıyorum inan.
Sevgiyle öpüyorum.

Unknown dedi ki...

Biliyordum ben boyle bir resimle karsilasacagimi:-) Hem niye begenmediniz resmi Tijen, salata gibi organik resim, her yerinden lezzet tasiyor :-) Ben cok begendim! (her zaman oldugu gibiiii!)

meleginmarifetleri dedi ki...

Kayısı harika bir meyve aa ekşisini sevmem:) tatlı bal gibi olacak mmm canım dalından koparıp yemek istedi şimsi.
Salatada harika olmuş yani, ellerine sağlık..
Sevgiler canım bay..

Bocuruk dedi ki...

Salatalarına bayılıyorum Tijencim:)

Damak Tadı dedi ki...

Kayısıyı bende hiç sevmem ama kurusuna bayılırım..Kışın yaptığımız salatalara kayısı,ceviz ve kuru üzüm ekleriz nefis olur..Susamın hafif kavrulup salatalara ve yemeklere konulduğunu ilk kez Mersin'de görmüştüm Tijen'ciğim..Nefis bir salata afiyetler olsun canım..Sevgilerle..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Tijenciğim afiyet olsun.salatan nefis görünüyor.ben kayısı yiyemiyorum yahu,minik minik tüyler var ya,dokununca çok fena oluyorum:-)ancak kurusunu yiyebiliyorum:-)ağacınız gözümde canlandı,Allah bereket versin. sevgilerimle...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Bizim yörede (Adana) yemeklerde meyve çok kullanılır. Bir yakınım yıllar önce yediği ayvalı etli bir yahni tarifi istemişti benden ama bir türlü bulamadım internetten. Belki sen bilirsin Tijencim. Sevgiler...