15 Nisan 2009

Sizin de bir kooperatifiniz var mıydı?

Sevgili güzel yürekli dostlarım, yani Mutfakta Zen'in, Tijen'in dostları, yani aşağıdaki yazıya güzel şeyler yazanlar, yaz(a)mayıp da düşünenler, sonra yazacak olanlar, yüreğinde hissedenler. Hepinize bugün kekler benden. Çay, kahve, ne dilerseniz yanına hazırlayınız. Manzarayı da siz seçin. Malum bahar her yerde güzel!
*
Bir bilmecem var. Haydi sor sor der misiniz? Sizin de bir kooperatifiniz var mıydı eskiden? Bu konuda bir çalışma yapacağım da, var idiyse bu konudaki bilgi ve anılarınızı paylaşır mısınız? Kooperatif dediğim yapı kooperatifi değil, gıda kooperatifi. Ben çocukken bizim bir Ges-İş'imiz vardı. Eskişehir'de çocukluğu geçenler bilir. Benim için orası "Niyat amcanın kortarifi" idi. Babamla Nihat amca kurmuşlar, annem öyle söyledi, ben o detayları unutmuşum. Nihat amca da kortarifin müdürüymüş, yıllarca başında durmuş, sonra orası büyümüş, halka açılmış, satılmış falan, oralarını karıştırmayın. Ama üyelerine ucuz satış yapan, gerekti mi kredi veren bir yerdi orası. Küçüktü, karanlıktı ama evde eksik oldu mu "Ges-İş'e gidilirdi". Pek çok kentte doğup büyümüş dostlar var aramızda. Yaşı 30-35'in altındakiler pek denk gelmemiştir belki ama daha büyük olanların anılarında üyesi oldukları bir kooperatif olabilir. Lütfen, paylaşır mısınız? (Yorum bırakır gibi e-posta adresinizi yazarsanız doğrudan size ulaşabilirim. Söz adresinizi burada yayınlamam. Heyecanla bekliyorum kooperatif bilgilerini. Şimdiden teşekkürler.)

14 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Haydi sor sor:-)
Tijenciğim hiç böyle bir tecrübem olmadı ama olmasını çok isterdim.şimdiden projende kolaylıklar diliyorum ve kekimi alıyorum:-)sevgilerimle...

Narince dedi ki...

Babam DSİ'de çalışırdı. Çalışanların kurduğu bir kooperatif vardı. Hem alışverişi ucuza yaparlar, yıl sonunda da bazen zarar etseler de kardan pay alır, o paya yine kooperatiften alışveriş yaparlardı.Küçüktüm çok ayrıntı hatırlamıyorum ama istersen babama sorabilirim.

Handan dedi ki...

benim vardı tijen! ''memur kooperatifi'' her alışverişte bir eti üzümlü kek alırdım! sonra da ya sonunda babam bu kadar eti kek mi yedin diye soracağından korkardım! hiç sormadı ama; ucuz olurdu diğer yerlere göre albenili değildi ama memurlarındı işte, alırdınız, yazdırırdınız babanız maaş alınca öderdi. sonra oradan taşındık... bir daha da eti üzümlü tek dilim olanından ne gördüm ne yedim. bir ara aradım ama bulamadım. çocukluğumla birlikte eti üzümlü kek de kaybolanlar arasında yani. sevgiler...

elifinmutfagi dedi ki...

sevgili tijen,kek için teşekkürler,ellerine sağlık ben çayımın yanına aldım...
kooperatif işine gelince,senin dediğin tarzda bir kooperatifimiz olmadı hiç,ama ben 7 yaşındayken annemler ev için bir kooperatife girmişlerdi tam 10 sene sonra bitti:))aklıma bu geldi sen kooperatif deyince:))

pelince dedi ki...

Tijen ikramlıklardan hemen alıyorum :) teşekkürler.Diğer konu hakkında ise hiç duymuşluğum yok ...

pinomino dedi ki...

Annemler MTA nin kooperatifinden alırlardı gıda alışverişini.. Ve her seferinde bana üzerinde zürafa çizimi olan muzlu gofret abime de üzerinde zenci çocuk çizimi olan kakaolu gofret gelirdi.. Her aybaşı alışveriş torbalarını görünce sevinçten delirirdik:)))

tasarım mekani dedi ki...

boyle bir tecrubem olmadi... sevgiler... medinem

lezzet sefasi dedi ki...

Selam Kopperatif cilikle ilgili pek bir bilgim yok.Keske olsaydi bende size devede kulak misali yardim ede bilseydim.

Sevgili Tijen hanim ben size bir odul vermek istedim .Blogumda linkiniz yayinaldim kabul ederseniz cok sevinirim.

sihirlirloklava dedi ki...

Tijencim biz annem,babam öğretmen olduğundan Ankara'da öğretmenler kooperatifine giderdik..aybaşında bir de kuyruk olurdu ki sorma..Şu an Erdek'te de Eğitimciler kooperatifi adı altında biryer var.üyelere kart çıkarıyorlar.1 ay vadeli alışveriş ya da taksit imkanı sunuyorlar.Ve diğer yerlerden daha uygun fiyatları var....Yine de Annemlerde daha çok bilgi vardır tabiii..mailim sayfamda var gerekirse canım.sevgiler

Disalce dedi ki...

bizim mahalledede kooparatif bakkal dedikleri bir kooparatif vardı...omu acaba....ucuzmuydu pahalımıydı hatırlamıyorum...

ama uysal bakkalın ekmeğinden fare şeysi çıkmıştıda artık oranın ekmeğini yiyemiyordum....hep koparatiften gidip alıyordum:)

çok küçüktüm..keşke ayrıntıları daha iyi hatırlayabilsem:(

Tijen dedi ki...

Yanıt verenlere çok teşekkürler. Bazı yorumları yayınlamadım, özel olduğunu düşündüğümden, ama siz yayınla derseniz yayınlarım. Ayrıca bilgileri kaydettim, sizin adınızla ufak ufak yer alabilirler bir yazıda, bilesiniz.

www.pastasaati.net dedi ki...

Tijen, bu gerçekten bir tesadüf olmalı. Yazını şimdi okudum ve daha dün kızıma Ges-İş'ten ve orada yaptığımız alışverişlerden bahsettim. Evet, karanlık ve küçüktü ama bizim için market olgusunun başladığı yerdi. Sevgiler, Gaye.

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim,şimdi sen kooperatif deyince yıllar öncesi Gerze'deki ilkokul anılarım aklıma geldi.Eskiden böyle okullarda kantinler yoktu, okulun karşısında küçük bir bakkal vardı, teneffüste nerdeyse bütün okul orda olurdu. Sonra okul kendi içinde bir kooperatif kurdu ve biz öğrencileri görevlendirdi, satışta,simit, şeker, çikolata, bisküvi gibi şeyler satılıyordu.Seçilen birkaç arkadaşla birlikte değişimli olarak görev yapıyorduk. Ama gerçekten sorumluluk isteyen bir işti, açık vermemek gerekiyordu. Neyse bu konuda bir sorun yaşamadım.Ama en çok teneffülerde dışarı çıkıp oyun oynayamamak, o kapalı yerde kalmak zor geliyordu bana.
Sonra Samsun'a geldiğimiz yıllarda 1996- 2000 yılları arasında Gelemen çiftliğinin bir kooperatifi vardı, Tigem adıyla anılan, çok güzel Aoç. etiketli sızma zeytinyağları vardı, en çok onu almak için giderdik, bir de güzel gözlemelerinden yiyip nefis ayranlarından içmek için giderdik hafta sonları. Ama ne yazık ki şimdi kapatıldı. Her önünden geçişte o günleri anıyoruz.
Canım bir an için hatırıma geliverenler bunlar, sana kolaylıklar diliyorum çalışmalarında...
Sevgilerimle...

Gonca dedi ki...

Nihat Amcan Derki;
Eskişehirde tüketim kooperatifçiliğinin çok önemli bir potansiyeli vardır. Özellikle GES-İŞ kooperatifinin fonksiyonu ağırlıktadır. Konu ile ilgili bilgi almak istiyorsan Niyat amcan her zaman bu konuda sana yardımcı olur.

Nihat amca söyledi, gonca yazdı.