20 Nisan 2009

Mantar güzeli

Bu fıstığı size taaa geçen salı anlatacaktım ya Seda'dan gelen, "bugün Mutfakta Zen'in 4. doğumgünü" mesajı gündemi değiştirdi. Oydu, buydu derken sıra ancak geldi bizim sevimliye. Tanır mısınız kendilerini? Evet, bilenler bildi: Kuzugöbeği mantarı bu. Kimi yerlerde kısaca "göbek" diyorlar. Mesela Fethiye'de. Mevsimi yeni başladı. Fethiye'ye 16 km uzaklıktaki Yeşil Üzümlü beldesinde evvelki haftasonu festivali yapıldı. Nil haber verdi, ben de olur mu olmaz mı derken aldım biletimi, çıktım yola. Sevgili Ahmet Kizen'in Pastoral Vadi'sinde kaldık dostlarımla. Başta mantar uzmanı Jilber Barutçiyan olmak üzere yeni dostlar da edindik, tatlı Tina ve kızıyla güzel saatler geçirdik. Ama en güzel anlar, zorlu da olsa mantar toplamaya çıktığımız tepelerde yürüyerek geçirdiğimiz anlardı. Çam iğneleri arasından başını çıkarmış bu narin güzelliği anlatmaya yeter mi kelimeler bilemem. Oralılar diyor ki, antibiyotik gibidir, senede bir kere mutlaka yemeli. Yeşil Üzümlü'de her taraf kuzugöbeği mantarıyla doluydu. Kilosu 30 liraya satılıyordu. Beldenin pidecisine gittik, mantarlı pide var mı dedik, yok dedi. Getirsek mantarı yapar mısın dedik, yaparım dedi. İki gün öğle yemeğimiz kuzugöbekli, kaşarlı pide oldu.
Meraklısına: Yok yok, bu o en pahalı trüf mantarından değil. Ama kıymetli ve lezzetli bir mantar. Hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Vikipedia'daki sayfasından öğrenebilirsiniz. Bu aralar Ege pazarlarını ziyaret edenler onunla karşılaşıyordur eminim. Kilo fiyatı 30-50 lira arasında şimdilik ama mevsim ilerledikçe ucuzlar dediler. Evvelki haftasonu ben yumurtalısını, pidesini ve tereyağla kavrulmuşunu yedim. Alıp eve getiremedim, bakarsınız Antalya'da da bulur, biraz daha yerim bu mevsim.

30 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

????
yok TİJENim benden cevap çıkmaz.
ama tanışmayı hatta kaynaşmayı çok isterim doğrusu.. :))))
Ne kadar güzel bir duruşu var !!

İYİ HAFTALAR DİLİYORUM...

Unknown dedi ki...

Ben bildim galiba Tijen'ciğim. Kuzu Göbeği dedikleri mantar cinsi. Henüz tatmak nasip olmadı ama. Çok sevimli bir görünüşü var.

Pinar dedi ki...

Ben yenilerde ogrendim, yanlis hatirlamiyorsam "kuzu gobegi", degil mi? Bu hafta Datca pazarinda, kilosu 50 TL dediler. Cok degerli!

Bir de yenilerde bir haberde okumustum, Gulnar'in (yeri internette arastirip hatirladim yeniden) yanan ormanlarini kuzu gobegi mantari basmis. Bu yanginin nerede oldugunu internette arastirirken ogrendim ki, mantarin diger adi da yangin mantari!

Adsız dedi ki...

Merhaba!Bu Kuzu göbeği mantarı!Sevgi ve saygılarımla.Hülya.

Zeynep B. dedi ki...

su meshur kilosu 5000 usd olanlardan mi bu yoksa? truffe... hani aşk mutfağı diye bir film vardı, catherine zeta jones'un oynadığı, kasada saklıyordu bu mantarları...hatta çocuk da çöpe atıyordu bir şeye benzetemeyip !! :))

pelince dedi ki...

İlk kez görüyorum,çok değerli ve kıymetli bir lezzetmiş.Şifa olsun,afiyet olsun...

Güzel bir hafta diliyorum..

Belgin dedi ki...

Tijencim, hic tatmak nasip olmadi ama durusu bile güzel:))

Asortik Krep dedi ki...

Ben yedim, hatta tadını çok beğendim.
Buraya geldin ve yoğunluktan görüşemedik..Üzgünüm seni kaçırdığım için..

mujdenin denemeleri dedi ki...

Tadını bile bilmiyorum Tijenciğim.Bakarsın tanışırız bu bahar.:))

pandora dedi ki...

En çok sevdiğim mantardır kuzugöbeği :) Hem görüntüsü, hem de tadı açısından :)

Unknown dedi ki...

Tijen'ciğim sessizliğim blogunu okumadığımdan değil. Sık sık girip bakıyorum yine ne güzellikler koymuş hemşerim diye. Ama öyle güzel fotoğraflar ve yazıların var ki. Onların tadını çıkarıyorum ben...

Hülya dedi ki...

Mantar mmm eminim çok lezzetlidir.
Sevgi ile kal

gülizar dedi ki...

Daha önce hiç görmediğim bir mantar kilosu bu kadar pahalı olduğuna göre eminim tadıda güzeldir.Zaten bizim memlekette bollukta olsa gene pahalı gene pahalı :)))

Çocukla Kampa Gidilir (mi?) dedi ki...

yerim onu beeeeen:):)

Zehra Gürgen dedi ki...

Kuzu göbeği mantarını yedikten sonra diğer mantarlara bakmaz oldum..Bende dolma gibi doldurmuştum.Harika olmuştu !
Sevgili Pandora'dan almıştım.

Afiyet olsun, o paraya değen nadide bir lezzet...

Ama biraz ucuzlasa harika olur :)

sevgiler

melek dedi ki...

daha 2 gün önce izledim sky türk tv de ayhan sicimoğlu'nun renkler programında bu mantarı önce kaz dağlarından topladılar,sonra da tadını çıkara çıkara pişirdi...çok güzel bir programdı tavsiye ederim...teşekkürler güzel paylaşımdı :)

zengile dedi ki...

Merhabalar.Fethiye yeşil üzümlü beldesi mantar festivali ile ilgili bugünkü hürriyetin seyahat ekinde çok güzel bir yazı var Bu mantar Antalyada pazarda satılmaz satılsa bile pahalıdır alan olmaz bu sene ÇİNTARlar bile elde kaldı.Geçen yıl yanan Serik akbaş Manavgat taşağıl arası ormanlık alanda buyıl müthiş kuzugöbeği mantarı çıkmış Çünkü yangın mantarı avrupaya soğuk zincirle ihraç için şirketler burada kamp kurmuş Ben sizi yakında AKSEKİnin MORELlası ile tanıştırım Közde yada tereyağında birde onu denersiniz bunlar bu aylarda esmer hazirana doğru sarımtrak olurlar

lezzet sefasi dedi ki...

Cocuk ken tanismistim bu olanustu lezzetin kendisiyle .Ege li olupda bilmeyen yok tur sanirim.Guzel ulkemin guzel dogallezeler .

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

ben nasıl bilmiyorum bunu yaaa :( sayende bir lezzet ile daha tanışmış oldum :)
sevgiler

Gokyuzu99 dedi ki...

Ben de yeni tattım bu mantarı... Bizim köyde (Seferihisar - Gödence) Göbelek diyorlar adına... Komşular toplamış getirdiler, sağolsunlar.. "Siz yenisiniz, bilmezsiniz" diye...

Narince dedi ki...

Anneme gösterdim:
-Biz zehirli diye biliriz, yemeyiz
dedi. Meğer neler kaçırmışız. Artıkım denk geldiğimizde kaçırır mıyız?

Disalce dedi ki...

tijencim bizlere bu bilmediğimiz mantarları olsun yeşil otları tanıttığın için teşekkürler....

benimde çok merakım var.mantarıda çok severim....eğer burhaniyedede çıkıyorsa ne ala...değmeyin keyfime:)

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim geçenlerde Gerze'ye gittiğimizde bizim bahçede bu mantardan görmüştük, çok değişik gelmişti, daha önce hiç görmemiştik, sonra ziraatçi bir tanışımız bunun kuzugöbeği olduğunu ve ilaç sanayiinde kullanıldığı söylemişti. Ama biz yemeğe cesaret edememiştik.Şimdi burada görünce sevindim çünkü bununla ilgili bilgi araştırıyordu Akif, o da çok sevinecek.
Afiyetler olsun canım, sevgilerimle...

ASLI dedi ki...

Hiç tatmadım hatta hiç karşılaşmadım. Merak da ettim şimdi mantarı severim ama bu çeşit için birşey söyleyemeyeceğim. Şirin birşeye benziyor :)

Tijen dedi ki...

Tanımayan dostları kuzugöbeği mantarıyla tanıştırdığım için, tanıyanlara anımsattığım veya onlardan bir şeyler öğrendiğim için pek kıvançlıyım, sağolunuz.
(Disal hatun, kesin Burhaniye'de de vardır, pazara erkence gidip köylü pazarını dolaş bir.)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Yorumlara bakılırsa epeyce tanıyan varmış bu mantarı, ben hariç... Pidedeki hali pek güzel. Mantarlı her şeye ve özellikle mantarlı böreğe bayılan biri olarak o pideden tatmak isterdim...

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
İlk defa duydum ve ilk defa gördüm. Pazara gidersem bakacağım var mı diye. Ama olsa görürdüm diyorum bir yandan da. Yazından ve yorumlardan yeni yeni şeyler öğrendim. Vaktini birşeyler öğrenerek geçiren insanların huzuru ile gidiyorum. Sağolasın:)
Sevgilerimle...

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

tansaşta iki hafta ya da üç hafta önce yayvan tabak gibi şekli olan mantarlar gelmişti ama güvenemedim nedense
ben de çok severim mantarı ...bulursanız bana da haber verir misiniz :)

beste dedi ki...

Selamlar,
Burda Fransa'da pek makbul bu mantar türü adıda Morel(Morille) mantarı, Türkiye'de yetiştiğini hiç düşünmemiştim. Tadı çok güzel, makarna sosu olarak ta harika. Sevgiler...Birde inek dili "Langue de Boeuf" denen bir mantar var kocaman üzeri yapış yapış ama çok lezzetli eminim bizim oralarda da vardır bulrsanız kaçırmayın. Afiyet olsun. Sevgiler...

leyya dedi ki...

jilber beyi bizde geçende bu toprağın sesi programında tanıdık.(eşim hiç kaçırmaz bu programı)))ilgiyle merakla dinledik mantar konusunu.
ahh biz de akçay köyündeki pideciye elimizle mantarımızı götürüp pide kılığına sokmasını istemiştik..yukarıdaki pideyi görünce acıktım mı ne gecenin yarısında))