06 Nisan 2009

Kuşkonmaz

İstanbullular yaşadı, bakar mısınız ne buldum? Bir kuşkonmaz blogu! Kuşkonmaz sipariş etmek isteyenler için. Ama beş kiloluk ambalajlar diyorlar, artık eş dost biraraya gelip alacaksınız, dayanmıyor ki mübarek.
*
Türkiye'de yaygın olarak bulunmasını en çok isteyebileceğim sebzelerden biri kuşkonmaz. Hoş zaman zaman yabanisini bulup yiyebiliyorum ama kendisi de olsa, pazarlarda yayım yayım yayılsa, ben de her hafta pazara gidişimde bir kaç demet alsam, eve getirip azıcık haşlasam ve yesem. Ne yazık ki bu muhteşem arkadaşı bizim pazarlarda hiç görmedim. Bazen İstanbul'daki şık manavlarda ve şık mahallelerin marketlerinde görmüşlüğüm var kendilerini ya artık İstanbul'da yaşamadığım için bu alternatifi listeye dahil edemiyorum. Dün akşam Hayvan, Sebze, Mucize adlı kitabı (kitabın bir internet sitesi var, linki tıklarsanız kuşkonmazların topraktan başlarını çıkardıkları döneme de şahit olabilirsiniz) okurken kuşkonmazlı satırlarda eridim eridim bittim. Kitabın yazarı Barbara çocukluğundan beri kuşkonmazın ailesi için önemli yiyeceklerden biri olduğunu ve yaşadığı hemen her evin bahçesinde (öğrencilik hayatında bile) mutlaka kuşkonmaz yetiştirdiğini söylemiş. İlginç bir bitki kuşkonmaz. Öyle ek, biç, ye olmuyor. Bir kere üç sene beklemeniz gerekiyor ilk hasat için. Sonra da ilk yıl sadece bir kaç hafta hasat edip dinlenmeye, köklerini sağlamlaştırmaya bırakıyorsunuz kendisini. Aaah ah. Benim de kuşkonmaz bahçem olsun istiyorum. Mevsimi geldiğinde her gün kuşkonmaz yemek istiyorum. (Meraklısına: Bu fotoğraf geçen baharda Nice pazarlarından birinde çekildi.)

30 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

barbara nede çok şanslı tijenciğim :((
daha dün konuşuyorduk kuşkonmaz muhabbetini.
hakikaten mutfağımızda yeri yok :(
bende çok severim çok.
ailemizde yabancıların sayısı çok çok fazla..
allahtan eksik etmiyorlar onlarda hasret kalmıyorum fazla.
sevgiler canım...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim hiç yemediğim ve hatta dediğin gibi hiç de görmediğim bir sebze.tadını pek merak ettim bak şimdi.bulsam alsam da ne yapılır ki bununla hiç fikrim yok.en iyisi gözüme ilişirse alayım da senden tarif alırım olmaz mı?

Beyza dedi ki...

Tijencim,
gel buraya yakinda kuskonmaz cikacak. Burada mevsiminde taze ve bol bol bulmak mümkün. Biz de dört gözle bekliyoruz :) Hafif bir hollandaise soslu kuskonmaz ve yanina da haslanmis patates, yeme de yaninda yat ;)
Sevgiler

gülizar dedi ki...

Belki hayeller gerçek olur ve kuşkonmaz bahçenden bize kuşkonmazlar yollarsın sevgili tijen.

lezzet sefasi dedi ki...

Ben de deniycem bahcem de yetistirmeyi.Uzun suruyormus ama olsun.Her guzel sey icin sabir gerekmmiyormu.Ben de cok tuketirim
firinda hemencecik oluyor diye firini tercih ediyorum .Tesekkurler Tijen bu guzel faydali bilgi icin

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Kuşkonmazın çorbasını ve bir kez de krep içindeki halini tatmıştım. Ama konserve kuşkonmazdan yapılmışlardı. Gerçekten çok güzel bir lezzeti var.
Tazesi mutlaka bambaşka güzelliktedir. Tazesine bizim buralarda pek rastlamadım ama market raflarına bir de bu gözle bakacağım artık.
Sevgiler:).
aslı

MUTFAKISTAN dedi ki...

NE GUZEL BILGILER ILK HASAT 3 YIL SONRA HIC BILMIYORDUM CANIM.
KIZIM COK SEVER BEN YENI DENEDIM NEFIS BIR TAD HAKLISIN
TIJENIM INSALLAH BAHCENDE YETISTIRMEN GERCEK OLUR
SEVGILER

Tijen dedi ki...

Sevenler tez zamanda kavuşsun, tatmamış olanlar tatsın, kuşkonmaz bahçesi isteyenler de kursun dilerim ki. Özel bir lezzet kuşkonmaz, belki bir gün biz de daha çok görürüz etrafımızda.

Mehmet Vuran dedi ki...

Bizim burada her yer kuşkonmaz bahçesi sayılır Tijen hanım. Tabii yabasinin :) Siz biliyorsunuz burada tilkişen diyoruz biz. O kadar bol ki bu aralar. Daha biraz önce 3-4 kocaman demet toplamış bizimkiler. (biz elimize sığdığı kadar miktarına "tutam" diyoruz, bunu da parantez içi bilgi olarak belirtmiş olayım)
Amcamlar da bahçelerine beş yere denemek için kuşkonmaz (yabani olmayanından) ekmişlerdi, onlar da çok güzel oldular...

TAZE NANE dedi ki...

Hiç yemedim.
Ama yemek lazım.
Sevgiler......

Sevgi Küçük dedi ki...

sağolsun bir dostum çok güzel yapar beni de o alıştırmıştı kuşkonmaza.burada da pek bilinmiyor.:(

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende çok merak ediyorum kuşkonmazı.Tüm yabancı yemek kanallarında kuşkonmaz kullanırlar.Yahu bulsam bir yiyeceğim.En azından tadı nasıl öğreneceğim..yabanisinide tanımamki..belki vardır buralarda??

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim bende kuskonmazi cok severim.Ama sadece yesilini...cünkü beyazi bizim damak zevkimize göre degil....yurt disindan gelen kuskonmazlar marketlerdede yerini yavas yavas aldi bile....Yerlisine daha cok zaman var....Sevgiler

Burcuk dedi ki...

Tijen abla tam gunune denk geldi:) Ben de dun kendilerini zeytinyagina bulayip mantar, minik misir ve patateslerle firinda pisirdim, yum yummm enfes oldular:)

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Seven katlanır misali zor yetişen bir bitkiymiş gerçekten.Ama bizde sevdiklerimiz için herşeyi yaparız değilmi???:)

sihirlirloklava dedi ki...

eh ne yalan söyleyeyim ben de bilmem tadını:))

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,
Burada her turu o kadar yaygin bir sebze ki. Beyaz rengi, mor renklisi ve de bu turu var. Ayrica tursu gibi de satiliyor. Ben de son gunlerde cok yapar oldum.:))

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum.

Narince dedi ki...

Kuşkonmazı hep zengin sofralarının sebzesi diye bildik, bize uğramadı hiç. Yine de meraklıyız, hayatta her şeyin tadına bakma niyetimiz var. Belki de tijen bahçesinde yetiştirir, biz de misafiri olur, yeriz.
sevgiler...

Belgin dedi ki...

Tijencim, burada mevsimi neredeyse baslamak üzere, yesili hemen hemen her zaman bulmak mümkün de, beyazi yeni yeni cikacak ve bizlerde afiyetle yiyecegiz insallah. Gecen yil hasat az oldugundan cok pahaliydi, bizler istedigimiz kadar bol yiyememistik:))
Buyur gel, beraber yiyelim:))

lezzetduragi dedi ki...

hiç yemedim ama o kadar sözü geçti ki mutlaka bir dahaki sefer alıp denicem .hafta sonu alış veriş yaparken karşıma çıktı Metro Gross Markette satılıyor ilgilenlere duyrulur :)))

meltem dedi ki...

LÜTFEN NASIL YAPICAZ NASIL YİCEZ BİRAZ BİLGİLENDİRİRMİSİN BİZİ :)
HİÇ YEMEDİM VE DE SEN BÖYLE GÜZEL ANLATINCA ÇOK MERAK ETTİM
ANLAT ANLAT ANLAT:)

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

http://www.kuzugobegifest.com/ulasim-konaklama-ve-yemek/

bir diğer güzel ve az bulunan ürün olan mantarlar da sanırım aynı şekilde pazarlara hiç düşmüyor değil mi !
yukarıdaki festivale katılmayı düşünüyor musunuz ?

ben de çok istedim ama aynı tarihe bir turizm fuarı çakıştı ne yazık ki..

sizin festivallere sıklıkla katıldığınızı biliyorum :)

ekokoye hiç düşmüyor bu tip faaliyetler ..oysa yereli özendirmekse söz konusu olan ,bolca tanıtımları olmalı diye düşünüyorum siz ne dersizniz :)

loungetime dedi ki...

Tadını bilmiyorum, görüntüsü beni çok çekmiyor. Bir defasında eşim eskiden memleketinde bunun olduğunu ve tadının çok güzel olduğunu söylemişti.
Senin sevdiğini bildiğim ve sen tavsiye ettiğin için ilk bulduğum yerde alıp tadına bakacağım. Sevgiler

zerrin - misss dedi ki...

Tijenim, geçen gün bahçede duvarın dibinde bir tanecik gördüm mutluluktan uçtum. Kendiliğinden çıkmış.. İstanbul'da kendisini görsem tanımazdım. :)

Ben kuşkonmaz toplamayı pek seviyorum. Toplayıp sıcak suda birazcık haşlayıp poşetlerin içinde buzlukta saklıyorum.

Hele yumurtalı kavurması ya da çorbası. Uff uff.

Öperim yanaklarından.

Butikpartim dedi ki...

Yurtdışında çok tüketiliyor,sanırım en çok Amerikada,hep sitelerde görüyorum.Ama hiç tatmadım,merak ediyorum doğrusu..Alıcam en kısa zamanda..

Sunthing Special dedi ki...

Merhabaa :)
Burda balık pazarında taptaze,capcanlı kuşkonmazlar bulunabiliyor,al beni al beni diyorlar sanki bana her seferinde ama en güzel nasıl pişirilir hiç bilmiyorum.Bir keresinde alıp ufak ufak doğryıp diğer sebzelerle birlikte fried rice'a koymuştum güzel olmuştu, sonra bi ızgarada denedim,hoşuma gitmedi,başka nasıl pişirilir hakikaten biraz yazsanız süper olur...
Sevgiler,

Sunthing

sule dedi ki...

Merhaba Ben Sule..kuskonmaz ile ilgili Türkiye'de büyük çapta yetiştiriciliği başladı..siparislerinizi verebilirsiniz..

Kuşkonmaz dedi ki...

Yorum yazmıştım ama onaylanmamış galiba...

Tijen dedi ki...

Kusura bakmayın lütfen, yanlışlıkla silmiş olmalıyım. Tekrar gönderirseniz yayınlarım.

Yaban Kuşkonmazı dedi ki...

Kuşkonmazın yabanda yetişenine Tilkişen denildiğini buradaki bir yorumdan öğrendim. Azeri kardeşlerimiz buna Mera Çöyü diyorlar galiba. (Galiba dedim çünkü hiç yazılı görmedim.) Biraz pahalı da olsa Güney Kafkasya pazarlarına düşüyor bahar günlerinde. Yetiştirilen Kuşkonmaza göre biraz acı oluyor ama ben seviyorum.

Bir de Tilkiler gibi yumurtayı çok severim. Allahbilir Tilki yaban kuşkonmazını da sevip yiyor da ondan şen oluyor...