24 Nisan 2009

Çilek reçele dönüşünce

Metro-Gastro dergisinin son sayısı Adana mutfağını işliyor derinlemesine. Tabii başka yazılar da var. Derginin bir bölümü pdf dosya olarak Metro'nun sitesinde var, içeriğini de oradan görebilirsiniz.
*
Güzel oluyormuş. Elmayla da karışınca. İçine bir de karanfil atınca. Biraz da muskat rendeleyince. Eski günleri anımsadım. Yıllar önce, Mevsimlerle Gelen Lezzetler'e koymak için bir reçel tarifi denemiştim. Denemiştim dediğime bakmayın, yaratmıştım. Çilek reçeliydi aslında ama içine portakal suyu ile portakal kabuğu rendesi koymuş, biraz da muskat rendelemiştim. Bambaşka bir lezzete dönüşmüştü. Bu sefer geçen haftasonu gelecek olan Kanadalı misafirim için bir kavanozcuk olsun reçel yapmak niyetiyle girdim mutfağa. Bir de sona kalan çilekleri değerlendirmeye. Baktım çilek az (250 gr kadar), iki de elma doğradım içine. Beş tane karanfil attım, biraz muskat rendesi. Şekerini az koymaya çalıştım, 4-5 çorba kaşığı yeter. Biraz kapağı kapalı kaynattım, sonra kısık ateşte on dakika kadar pişirdim. Taneli değildi istediğim şey. Tatlar birbirine karışmalı diye düşünmüştüm. Patates ezicisiyle ezdim, karanfilleri çıkardım ve reçeli kavanoza koydum. Sonra da bu güzel keke kısmet oldu tatmak. Kek mi? Yine şekersiz. Bu sefer sevgili Müjde'nin gönderdiği incirlerle tatlandı. İçinde yine muz var, bir de yer fıstığı. (Not: Ben pek reçel yemem. Epeydir yapmamıştım da. Ama arada şöyle az tatlı bir kek üstünde, çayın yanında güzel gidiyormuş.)

33 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Çilek reçele dönüşürse muhteşem olur. Ama taneli taneli,parlak parlak..:)
Sonra kızarmış peynirli ekmeğimin üzerine sürmeliyim o reçeli.

Off Tijen abla naptın sen yahu:)

Bu haliyle pastalar ve keklerin üzerine çok hoş olur bence bu reçel. Görüntü şahane. .[aklım kekden pastadan başka bişeye çalışmıyor:)]

Hülya dedi ki...

Ben de çok fazla reçel sevmem.
Tek sevdiğim de çilek reçeli...
Ellerine sağlık

Narince dedi ki...

Tijenciğim, Çilek ve elmalar şekerle beeklemeden mi kaynattın?Reçel konusunda pek iyi değilim. Bildiğim kadarıyla kaynatmadan önce meyveler şekerle birlikte bir gece bekler ya. O yüzden soruyorum. Eşim reçeli çok sever. Hele ki çilek reçelini. Belki ona bir sürpriz yapabilirim.
Hoşçakal canım.

pelince dedi ki...

Enfes gözüküyor,fotoğraf her zamanki gibi şahane çekilmiş...Reçel sevmeyen biri bile yemek ister eminim...

Ellerine sağlık,misafirlerine aifyet olsun...

Tijen dedi ki...

Prenses hanım,
Bahar geldiğine göre kek ve pastaların yanına bahar sebzelerini de ekleyelim. Ne güzeller çıtır çıtır...
*
Narince,
Bekletmedim hayır. Yazıda yazdığım gibi, hepsini koydum tencereye ve kaynattım.
*
Pelin'ciğim,
Dokusu ve çok şekerli olmaması nedeniyle farklı şekillerde de kullanılabilir aslında, sos gibi falan.

zerrin - misss dedi ki...

böylle reçeli kim yemez be tijenim.

Normalde reçel yemem ben yapıcıyım :) evet evet reçel yapmayı severim ama ağzıma almam.

Ama bu çilek elma ikilisi aklımı çeldi. Ben de deneyeceğim.

Geçtiğimiz sene kivi, çekirdeksiz üzüm karışımlı bir reçell yapmıştım. Aman allah nasıl bişiydi o... Bu karışımda ona benzedi gözümde..

Yapıp yemeli.

kekin üstüne ekmek üstüne herşeyin üstüne :)

sımmsıcağından sevgiler.

Adsız dedi ki...

Cilek recele dönüsünce bence nefis olur ve cok severim. icerisine elma da eklenince, güzel bir recel ortaya ciktigina inaniyorum.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bayılırım kekle reçel yemeye... Elma ve çilek ikilisi ilginç geldi... Neden olmasın... Marmelat gibi olması hoş... Ellerine sağlık Tijen Abla... Sevgiyle kal...

Beyza dedi ki...

Tijencim,
sanirim bloglara ziyaretlerimi kesmeliyim. Yoksa rejimden vazgececegim :) Bu cilek receli harika olmus. Ellerine saglik. Muzlu kek 2 kez denedim. Pismis muz tadini sevemedim hic. Neyse zaten kek, börek, recel, cikolata, dondurma... hepsiyle bir süreligine vedalastim ama yine de görmesem daha iyi sanki :)
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Zerrin'im,
Al benden de o kadar! Yıllarca kavanoz kavanoz reçel yaptım dağıttım. Bu ara yapmıyorum artık. Ne gerek var onca şeker yemeye/yedirmeye değil mi ama?
*
Sevgili Senem,
Dilerim dener ve seversin bu tadı.
*
Aysel'ciğim,
Denersen birbirlerine ne kadar yakıştıklarını görürsün.
*
Sevgili Beyza,
Ben muzu kekte seviyorum. Yani ne bileyim kendi yaptıklarım güzel geliyor en azından. Diyet için bol şans diliyorum!

La Madame Chapeau dedi ki...

Karanfille çilek birbirine yakıştırdığım lezzetlerden bir çift... Çilek kompostosune nasıl da ferahlık katar o küçük kara kuru mucize!

Reçelin tanelerini seven ya da o yoksa marmelatı tercih eden bencileyin kişilerin işine yarayacak...

Böyle temel tarifler çok lazım bana çok...

Eline sağlık ve bizimle de paylaştığın için teşekkürler.

sihirlirloklava dedi ki...

bence tatlar ve kokular birbiriyle dans ediyor....olsa da yesek modunda bakarken ama yok ki diyorum.Reçeli pek yapamam,çileğim de yok...burada kalmam tehlikeli olur...ben gidiyorum:))sevgiler...

Adsız dedi ki...

Zahmetli iş tabi,ellerinize sağlık!
Reda

Yaren dedi ki...

Degisiklige her zaman hazirim. Öyle recel yapan biri degilim.Gecenlerde ilk defa cilek receli yaptim fena olmadi. Ama icinde farkli seyler katmak gerekir,daha farkli lezzetlere ulasmak icin.Ellerine saglik canim.Güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal.

a_y_s_e dedi ki...

Rahmetli ninecim cok guzel cilek receli yapardi bana. Cay saatinde yerdik ben kucukken.:()
bu arada peynirin tadini cok begendim...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık çok değişik olmuş bende reçer yapmayı sevip yemeyi sevmeyenlerdenim tek favori reçerim çilek ama bu aralarda onuda yiyemiyorum diyetteyim amlum sevgiler

leyya dedi ki...

ya aşağıya inerken gözüme çarpan yorumlara bi bakıyorum evet ben de reçel yiyiciden çok yapıcıyım daaa e kim yiyor o zaman bu kadar pişen reçeli onu kavrayamıyorum)))valla ben de kavanoz kavanoz hediye ediyorum gidene gelene))ahhh size ellerimle bahçeden toplayıp pişirdigim pişirdigim ahududu reçeli göndersemmmm))vallahi ciddiyim.buzdolabında saklıyorum ne şekerlendi ne de küf oldu.veriverin bi adres göndereyim seve seve.selamlar .

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika, ellerine saglik Tijen'cigim.

Ben de ilk recel denememi dun cilek ile yaptim, hafta sonu cilek bahcesine gitmistik, sonucu fena olmadi:)Yakinda koyarim fotograflari:)

Sevgilerimi gonderiyor, cok guzel bir hafta sonu diliyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim pazarda çilek ucuzlamışken reçel marmelat yapalım derken tarifin üstüne tam zamanında geldi :)

Elma, portakal fikrine bayıldım.Ben her iki türlüde deneyeceğim.

Eline sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

Ben küçüklüğümden beri reçelinin suyuna ekmek banar tanelerini bırakırım benim gibi yaramazlar için marmelatlar var ne güzel:))

Ve nefis tat zaten içinde çilek varsa benim için olay çoktan bitmiştir. Hele ki bir elma olunca değme keyfime en kısa zamanda çilekleri yemezde saklarsam kendimden deniyeceğim.

Sevgiler kocamannn

zero dedi ki...

Sevgili Tijen, yine her zaman olduğu gibi harikasın! lezzetleri karıştırmak, neyin neye yakışacağını bilmek, denemeler yapmak o kadar güzel ki.. mutfağı bu kadar keyifli kılan da biraz bunlar zaten...
bu sabah işe gelmeden önce ekolojik pazarıma gittim. nasıl güzeldi nasıl güzeldi anlatamam.. çilekler, sebzeler, meyveler, müthiş bir renk cümbüşü... nasıl iyi hissettim kendimi... haftaya çilek alayım da biraz reçel yapayım diye düşündüm zaten. sonra da geldim bu yazını okudum, daha da bir şevklendim:) sevgiler

Tijen dedi ki...

Hepinize afiyet olsun, eğer ki bu iki öneriden birine uyup deneme yaparsanız. Yapın da derim çünkü hele de bu elmalısı, öyle hafif, öyle güzel yenen bir şey ki, yapmazsanız üzülürsünüz gibime geliyor...

aysegul dedi ki...

Tijen abla,yeni bir blogcuyum.Oldukça
acemiyim.

Ne güzel bir bloğunuz var:))

Ben de beklerim.



Sevgiler..

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Tijen'ciğim, ellerine sağlık.Ne güzel farklı lezzetleri karıştırarak kendi reçeteni oluşturman. Bir zamanlar çileklerimiz Kdz.Ereğli'den çalıştığımız firmanın bahçesinden geliyordu yemek için, reçel için... Misler gibi kokardı. Onun yanısıra taze soğanlar,kıvırcıklar,salatalık,maydanoz vs. hepsi nasıl da tazecikti :)))

Afiyet olsun.
Sevgiler...

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen, merhabalar uzun süredir yorum yazmıyordum ama takipteyim her zaman:)
Şimdi de bu çilek reçeli beni cezbetti, en sevdiğim reçeldir kendisi ve eminim elmalı, karanfilli aromasıyla daha güzel olmuştur. Bu tadın merakından kıvranacağıma ben de yapayım de göreyim dedim ve hemen koştum baharatçıya, muskat, karanfil ve diğer tariflerindeki baharatları aldım bir güzel. Şimdi de bunu deneyeceğim ama bir sorum var. Hayatımda hiç reçel yapmadım , o nedenle sorum komik olabilir, şimdiden kusura bakmayın:) Bu karışıma hiç su ekliyor muyuz? Yoksa hepsi kendi sularını salıyor da bu reçele gereken kıvamı veriyorlar mı? Aldığım çilekler reçellik ama hiç su salacaklarmış gibi durmuyorlar:)

Teşekkürler şimdiden..

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

evet bence de meyveler tıpkı yeni nesil meyve suları gibi karıştırılabilmeli :)

hiç kiviyi denediniz mi reçel yapmak için ya da diğer egzotik meyvaları mango yu mesala..*

Tijen dedi ki...

Sevgili Nur,
Rica ederim neden komik olsun sorun. Merak etme, su salıyorlar. Şekerle de birleşince. Önce kapağı kapalı pişirirsen su saldığını göreceksin, sonra kapağı açık devam edebilirsin pişirmeye. Elmadaki pektin koyulaşıp peltemsi bir hal almasını sağlayacaktır. Ben dediğim gibi, ezip püre haline getirdim çünkü elmalar çok lifliydi, olduğu gibi görüntüsü cazip gelmedi.
*
Sevgili Nil,
Kiviyi de mangoyu da denemedim. Zaten mangoyu bulsam afiyetle yerim, kiviye de hiç sıra gelmedi doğrusu. Diyorum ya, ben reçel yemeye meraklı değilim pek.
*
Zerrin'ciğim,
Ereğli'nin çileklerini hiç açmayalım bile, ne güzeldi tadı, kokusu. Artık kalmadı değil mi?
*
Sevgili Ayşegül,
Blogun hayırlı olsun!

mujdenin denemeleri dedi ki...

Afiyet bal şeker olsun.:))
Ne kadar da güzel anlatmışsın Tijenciğim.Kalkıp reçel yapasım geldi.Sevgiler...

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

sevgili Tijen,
çilek reçelini her mevsim yapar kısa sürede tüketiriz,elmalısını denemedim ,denemeye değer görüyorum,paylaşımın için teşekkürler,ellerine sağlık.

Pelin dedi ki...

Çileğin her haline bayılırım Tijenciğim.Elmayla birlikte nefis bir reçel olmuştur eminim. Fotoğraf da çok güzel.
Bıraktığın yorum için çok teşekkürler
Sevgiler

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen, yorumun ve cevabın için teşekkürler, ayrıca geç bakabildim kusura bakma. Cumartesi öğleden sonra koptum internet aleminden:) Bu akşam reçeli aynen dediğin yapacağım, umarım yapmayı başarırım da sonucu duyururum:)

Nur dedi ki...

Reçeli aynen dediğin gibi yaptım ve oldu, çok teşekkürler Tijen:) Sanırım muskat rendesini biraz abarttım ama çok ferah bir tat oluştu bu sayede, belki de karanfille ikisinin marifetidir bilemiyorum. Daha yeni yedim ekmeğe sürüp:) Seninki kadar güzel görünmese de benimkinin kavanoza girmiş hali burada.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tijencim bu lezzetli reçeli yaptım ve ANNE KEDİ'ye ekledim. Ellerine sağlık, çok güzel oldu. Sevgilerimle...