21 Şubat 2009

Üç güzeller

Susam yağını merak edenler için. Daha çok Asya mutfaklarında kullanılıyor, Çinlilerin "wok" tavasında, harlı ateşte hızla pişirdikleri sebze yemeklerinde mesela. Susam yağı bizde pek satılmıyor, oysa evinizde tahin varsa ve bir süre beklediyse üzerinde yağı birikmiştir. İşte bu susam yağı. Gerçi benimki kavrulmuş susam yağı, çok yoğun bir aroması var. Az miktarda kullanmak yeterli oluyor, bir tatlı kaşığı bile yeterli aromasını yayması için. Dilerim yardımcı olabilmişimdir.
*
Büyük konuşmamak gerekiyormuş, bunu anladım. Bu sitenin düzenli okurları hatırlar, bir Brüksel lahanası fotoğrafı koymuştum yazılardan birine ve demiştim ki ben Brüksel lahanası sevmem. Hakikaten sevmiyordum. Sonra geçen hafta İzmir'den o müthiş koli geldi. Size bu konudan daha ayrıntılı bahsedecektim ya Umut'tan bilgi bekliyorum. Çevremizde pek çok kişiye koliyle bahçemizde yetiştirdiğimiz organik sebzelerden yolluyoruz demişti. Bana gelenler (kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, Çin lahanası, kırmızı ve beyaz lahana, kivi, taze soğan ve taze sarımsak) artık kışın son güzelleriymiş. Yazlıkların ekimi başlıyor dedi. Onlar olunca bildireceğim elbet. Geçen hafta pazardan sultani bezelye almıştım. Neden bu üç güzeli birlikte pişirmeyeyim dedim ve geleneksel basit ve hızlı tariflerimden birini yaptım: Hepsini ayıklayıp yıkadım, tencereye koydum. 3-4 diş sarımsak doğrayıp koydum, az tuz, az karabiber ve bir çorba kaşığı susam yağı (yerine zeytinyağı kullanabilirsiniz) ekledim, kapağını kapatıp pişmeye bıraktım. Çok değil, beş dakika. Kendi buharında pişti yemeğim. Beni en şaşırtan şey, Brüksel lahanasının o kendine has lezzetiydi. Doyamadım yemelere iyi mi?

30 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

afiyetler olsun Tijenciğim.
yeşil yeşil pek de bir iç açıcı olmuşlar :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

DOYULUR MU VALLAHİ ???
YEŞİLLERE KİTLENDİM :)

neslihan erzincan özgür dedi ki...

afiyet olsun canım.yeşil yeşil ne güzel görünüyorlar.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,çok iştah açıcı görünüyor.Sevgiler...

Sevde dedi ki...

Beni tam mide ve kalpten vurdun tijen abla bütün starlarım bu tencereye girmiş...
Aaa susam yağı ilk defa duydum peki lezzet olarak fark ediliyormu yoksa sağlık amaçlmı susam yağı ekliyorsunuz çok merak ettim cevap için şimdiden çok teşekkür ederim :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Canım çok sağlıklı bir yemek olmuş.
Ellerine sağlık
İyi haftalar dilerim.
Sevgiler...

egeli dedi ki...

VALLAHİ MÜTHİŞ OLMUŞ TİJEN'CİM ,ELİNE SAĞLIK ,AMA BENDE ŞU BRÜKSEL LAHANASINI PEK SEVEREK YİYEMİYORUM DOĞRUSU, BENDEMİ BÜYÜK KONUŞMAYAYIM ACEP???

bir dilim bir tutam dedi ki...

Vallahi Tijencim yazini okumaya basladigimda sana hak verdim.Cogu insan brüksel lahanasini sevmez.o yüzdende yaziyi bitirip cikmak niyetinde idim ammma maden begendin eh bak buna sevindim.ben brüksel lahanasini cok ama cok severim.Hele kestanelisini yaptim mi yaninda baska bir seye gerek yok.

Zehra Gürgen dedi ki...

Afiyet olsun Tijen'cim. Bende pek sevmem Brüksel Lahanasını. Umut'ların firmasının bir satış sitesi vardı, şimdi sorun varmış çalışmıyor. Ne güzel sürekli oradan siparişler veriyordum.MAnisa zaten 20 dk yol hemencik geliyordu.
sevgiler..

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Brokoli ve lahana yediğim zaman vücudumu ve ruhumu çok rahat hissediyorum. Görüntüsü de içimi açtı:)

a_y_s_e dedi ki...

ben de ozendim sana, gittim B.lahanasi aldim. aslinda ben de pek sevmem. evde brokoli de var. ben yapiim bu tarifi en iyisi. :)

La Madame Chapeau dedi ki...

Çocuklukta (on-on iki sene önce yani) tüm sebzelerden kaçan ben, çok değiştim; on senedir yemediğim sebze yok.

Brüksel lahanası da en sevdiklerimin başında. Niyeyse annem pek sık almaz.

Bu "sade" pişirme tarifi çok işime yarayacak önümüzdeki aylarda.

neseersoy dedi ki...

Bu ne güzel bir görüntü , o tabak bana hiç yabancı gelmedi ama güzelliği ile kıskandırdı :-)
Ellerinize sağlık , harika görünüyor.
Güzel bir hafta sonu diliyorum , sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

İlle de bu sebzelerle olması gerekmez, bu çok basit ve sağlıklı pişirme yöntemini tüm sebzeler için uygulamak mümkün. Herkese afiyet olsun.

elma şekeri dedi ki...

Brüksel lahanasini ve brokoliyi evinden hic eksik etmeyenlerdenim.Salatasi,yemegine her türlüsüne bayiliyorum.
Cok basit ama oldukcada lezzetli bir yemek hazirlamissiniz,ellerinize saglik..

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim çok haklısın benim çevremde de çok kişi sevmez bürüksel lahnasını, ama biz çok sevdik.Tek başına haşlayıp soslayınca pek sevmemiştik ama zeytinyağlı pırasa yaparken beraberce pişirip bir de nar ekşisi ekleyince çok lezzetli olmuştu.Ben de artık böyle diğer sebzelerle karışık pişiriyorum.Önemli olan ağız tadınıza göre lezzeti yaklayabilmek.Ellerine sağlık güzelim, iyi pazarlar...

Adsız dedi ki...

tarifler şahane. elinize sağlık

Bir Dilim Düş dedi ki...

Afiyet olsun canım benimmm yeşillerin güzellikleri beni benden aldı gerçekten!!!

Sevgiler,
Evren

Seda dedi ki...

afiyet bal şeker olsun:)ben çok severim brüksel lahanasını tavuklu ve köfteli versiyonlarnı yaparım tabi benimkiler biraz kaloriliye kaçıyor ama inanki masuma yakın:))ellerine sağlık görüntü çok güzel tadıda eminim öyledir,susam yağınıda merak ettim doğrusu sevgiler.....

MUTFAKISTAN dedi ki...

Afiyet olsun canim ne guzel gorunuyorlar .Elif ana'nin selamini getirdim sana
sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

Cogu kisi sevmiyor ama lahana tadina yakin bir lezzet,benimde her alisveriste ilk aldigim iki sebze brokoli ve brüksel lahanasi.
hafif saglikli bir sebze güzeli yemegi olmus eline saglik
sevgiler

Hülya dedi ki...

Yeşil en güzel renk bence...
Lezzetleri de öyle tabii.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Tijen Abacigim,
Bürüksel lahasını çeşit çeşit yapar yerim tadına doyamam, en çok da azıcık süt ile pişip pişdikten sonra pastırma ve tulum peyniri ile tatlandırılmışını. Senin yapmış olduğun birleşim de pek hoşuma gitti, birşey yeşil olsun da çamurdan olsun yahu:)

atesböcegi dedi ki...

Bayilirim sebzeye, cok güzel olmus. tam benlik. Ama gelde esime anlat. Sayende yemis kadar oldum. tesekkürler canim. sevgiler

Adsız dedi ki...

Bak nasıl da güzel bir sürpriz yapmış sana :)Kesin yargılar her zaman geçerli olmuyor ne ilginç.Hele söz konusun mutfak ve damak tadı olunca sürprizler çok şaşırtıcı olabiliyor gerçekten. Afiyet olsun :)

Feyza Fidan dedi ki...

Tijen'cim afiyet şeker olsun :) tarifin sadeliği lezzetini müthiş yapmıştır eminim..
İyi haftalar..

Hanife dedi ki...

Ben de bugun ogle yemegi icin sebzelerimi kavurdum. Hatta goruntusu hosuma gitti, fotografladim tarif veririm beki diye. SAyfana bir geldim Tijen'cigim, bu goruntuyu gordum:) Ne guzeller bu yesiller. Bense kuskonmaz, bezelye ve bruksel lahanasi koydum. Pek leziz oldular.
Yesilden guzeli var mi ama??

Kitap Vakti dedi ki...

Sultani bezelye dediniz ya, ah ah :) bu aksam bir enginara bir de sultani bezelyeye as erdim :))) yarin carsamba, bostanci pazarinda belki bir ihtimal sultani bulunur -biraz zor ama- bulunmazsa acip acip bu sayfaya bakacagiz artik baska care yok :D

muhtesem gorunuyrolar, ellerinize saglik

Gizem dedi ki...

Hani derler ya denizden babam ciksa yerim diye, bende de yesil olan herseyi yeme egilimi var. su foto gayet cezbedici bence..

www.beyzaninyemekleri.com dedi ki...

tarifleriniz çok güzel. bizim sitemizde de görmek isteriz. ayrıca bu blogunuzun bağlantısını sitemizin heryerinde görünecek şekilde yerleştirdik. karşılıklı link vermemiz bizim ziyaretçilerimizin sizden haberdar olması sizin ziyaretçilerinizin de bizden haberdar olması anlamına gelecektir. dayanışmak güzeldir