02 Şubat 2009

Sarılar, yeşiller, brokoliler

Aşağıdaki güzelin 2 yeni adını daha buldum. Daha doğrusu biri Londra'dan, Elif'ten geldi: "Chinese cauliflower", bir diğer adı da "Romanesque broccoli" imiş. Merak edenlere duyurulur.
*
Dostlar, sevgili Zerrin ve Ayça'nın özverili çabasıyla kurulan Esra öğretmen kütüphaneleri Süheyla'nın katkısıyla Zaman gazetesinde haber olmuş. Buradan okuyabilirsiniz. Ellerinize sağlık kızlar, hadi devamını yapalım!
*
Aşağıdaki yazıda, fotoğrafta gördüğünüz şık latifeden bahsettim ama altında verdiğim tarif brokoli ile yapıldı, bir kaç yorumda yanlış anlaşılmış gibi geldiği için düzeltme yapma ihtiyacı hissettim. İlgi ve bilginize sunarım sevgili sebzeseverler.
*
Bu güzeli tanıyorsunuz değil mi? Yani bir kısmınızın bildiğini biliyorum. Bir kaç kere komşuların sitelerinde de gördüm. Adını unuttum, ne diyorlardı sahi? Bu şık latifenin fotoğrafı New York'ta, Union Square'deki çiftçi pazarında çekildiydi, geçen sene. Oturup saatlerce seyredebilirim, o kadar güzel buluyorum kendisini. Bir tür karnabahar, sarıyla yeşil arası, lezzeti bol. Tanesi 1.5 liraya satılıyor iyi mi? Bu hafta 2. bir pazara, cumartesi günleri kurulan Şirinyalı Pazarı'na da gidince, orada bulup aldım. Haşlayıp salatasını yapacağım. Ama brokoli demişken dün akşamın harikası brokolili makarna çorbasını anlatmak isterim, izninizle. Çarşamba Pazarı'ndan minik brokoliler almıştım, canım ille de sebze çekip tek başına sebzeyle doymayacağımı anlayınca şu tarifi geliştirdim: 250 gram kadarını yapraklarıyla doğradım, yıkadım. Bir su bardağı düdük makarnayı 450 ml. kaynar su ve bir çay kaşığı deniz tuzuyla haşladım. 4-5 dakika sonra brokolileri attım, biraz taze çekilmiş karabiber ve 3 diş doğranmış sarımsak ekledim. Biraz da birlikte piştiler. Durun, sakın suyunu süzmeyin. Kendi suyuyla yeniyor. Adı onun için çorba ya! Olduğu gibi alın koca bir kaseye. Üzerine bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı gezdirin, afiyetle yiyin. En düşük kalorili yemek olduğunu söyleyemem ama çok leziz. Hele bir de tam undan yapılmış makarnanız varsa daha da güzel. İyi haftalar!

27 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim, burada Minare karnabahar olarak satılıyor burada.Salatası nefis oluyor..Benim çok hoşuma gitmişti..Görüntüsünden dolayı tencereye koyup haşlamak gelmemişti içimden..))Bilmediğimiz ve görmediğimiz daha ne güzellikler var nerelerde..))

Güzel bir hafta diliyorum canım..

yaban mersini dedi ki...

bu sebzeyi resimleri hariç hiç görmedim,sevgili gül adı ile sanı ile yazmış..Biraz daha dikkatli bakalım etrafa,belki rastlarız..Çok ilginç bir tarif olmuş..Haber linki için teşekkürler..

elif dedi ki...

tijen hanım bu bitkinin gerçeğini hiç görmedim. ama bazı bloglarda görmştüm. ne yazık ki bizim evde sebze çok sık yenmez eşim den dolayı.. ben sebzenin her çeşidine evet derim ama maalesef eşim ıspanaktan başka sebze yi severek yemiyor..
görüntüsü çok hoş...
sevgilerimle...

Hülya dedi ki...

Geçen yıl görmüştüm bu sebzeyi ama satın almaya cesaret edememiştim.
Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

hiç görmedim böyle birşey ben,çok hoşmuş gerçekten tablo gibi geç karşısına izle.makarna çorban da iyiymiş valla,ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Sonunda spora başlayabildiğim şu günlerd daha çok sebze, daha çok sebzee :)

Adsız dedi ki...

Görüntüsü harika, yıldız yıldız:)). Tadını merak ettim doğrusu. Bulunca alacağım kesinlikle ve makarnalı çorbasını yapacağım:).
Sevgiler..
aslı

philosophique dedi ki...

Merhaba, ben de bu sebzeyi Almanya'da ilk kez gordugumde merak etmis, sonradan arastirinca isminin Ingilizce'de romanesco, Almanca'da pryramindenblumenkohl oldugunu ogrenmistim. Bazen karnibahar bazen de brokolil ailesine mensup olarak kabul ediliyor. Turkce ismini bir turlu ogrenenmemistim, bu vesiyle bir ogrenmis olurum umarim.
http://tinyurl.com/dz2enu
Selamlar,
Gaye

pelince dedi ki...

Bende daha önce hiç pişirmedim... Denemek lazım,bilmediğimiz lezzetlere biraz ön yargımız var sanırım..
Çorba içinde afiyet olsun...

Güzel bir hafta diliyorum..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Tijen çorbanı deneyeceğim,harika bir tarif.ellerine sağlık.

çiçek gibi bitki,çok güzel.

sevgilerimle...

NAZLICA dedi ki...

Tijenciğim,Minare denildiğini duymuştum ama hiç rastlamadım pazarda falan. Görünüşü harika gerçekten. Biraz yoğun pişirmişsindir herhalde. Erişte ile de farklı bir tad olabilirmi diye düşündüm. Afiyet olsun gerçekten. Vitamin deposu sağlık verecek mutlaka. Sevgiyle

Sevde dedi ki...

Merhabalar;
Bu sebzeyi pazarda görmüştüm ama açıkçası pek de cesaret edememiştim, pişirilme hususunda pek bilgim yoktu keşke alsaydım diyorum şimdi yazınızı göründe...
Mutlaka deneyeceğim inş...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çok ilginç bir sebze.Daha önce hiç görmedim.Görürsem muhakkak alacağım.Ve senin gibi çorbasını yapacağım Tijenciğim.Sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Herkese afiyet olsun! Adına minare mi desek piramit mi bilemedim. Bence minareye benzemiyor. Tam piramit de denemez ama tadı hoş.
(Yazının başına ekledim ama "brokolili makarna çorbası" adını verdiğim tarifi brokoliyle yaptım, bu sarı güzelle değil!)

Sevgi Küçük dedi ki...

bende görüp de "denesem mi? ne yapabilirim? nasıl olur?" diyerek cesaret edememiştim.çorba tarifine bayıldım ve çorba yapmayı bir türlü beceremeyen biri olarak bu tür tariflerin ne kadar önemli olduğunu biliyorsun!! ;)
ellerine ağzına sağlık!

Zeynep dedi ki...

Tijen ben şimdiye kadar hiç brokolili bir yemek yapmadım.Daha doğrusu ne yapılır pek bilmiyordum.Karnabaharı sık sık yaparım fakat nedense hiç denememişim brokoliyi.Verdiğin tarif çok güzel.Ben de deneyeceğim.
Fotoğraftaki karnabahar harika görünüyor.
Sevgilerimle

Kedila ve Meşe dedi ki...

Bu sebzeyi ilk defa gördüm. Tablo gibi, çok güzeller. Bir resmi içinde yaşamak ve onu yemek:) Sonunda da tablonun bir parçası olmak.

Sevgiler..

Zeynep dedi ki...

Kütüphaneyi haber verdiğin için çok teşekkürler Tijen'ciğim...

Adsız dedi ki...

harika,değişik bir tarif mutlaka deniyeceğim ..ellerine sağlık canım sevgilerimle..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim Doğu Garajında SAlı günleri kurulan pazarda tanesi 1 tl haberin olsun canım. Bu arada da yaratıcılık bu olsa gerek çorba nefis, ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

NURAY dedi ki...

sitenizle başka bir blog aracılığıyla karşılaştım ve incelerken esra öğretmen yazısını görünce ilgim daha da arttı.esra öğretmen daha doğrusu esra ablacım birtanedir.onunla aynı evde geçirdiğim 1 sene boyunca güleryüzü,şen kahkahası,müthiş esprileri,enfes yemekleri,kedi sevgisi(püsüükk),güzel sesi,el işi yeteneği ve daha sayamadığım pek çok özelliğiyle beni kendisine bağlamıştır.pazar kahvaltılarında yaptığı sucuklu-kaşarlı gözlemesinin tadına doyum olmaz.onunla eğlence ve espri anlayışı yeni bir boyut kazanmıştır.aramızda bir miktar yaş farkı olsa da benim için en yakın arkadaştan farksızdır.iyi bir dinleyicidir.çok güzel bir sesi vardır.dinlemeye doyamazsınız.

NURAY dedi ki...

ifadelerimi geçmiş zamanla anlatamıyorum,özür dilerim.çünkü onun hala aramızda olduğunu biliyorum.seni çok seviyor ve özlüyorum esra ablacım.sevgiler..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

TİJENCİĞİM MERHABALAR.
BENDE DENEDİM BU LEZZETİ.
PAZARIMIZDA DAİMA RASTLIYORUM.
SALATASINI YAPIYORUM BENDE SIK SIK.
TARİFİN ÇOK HOŞTU.
AFİYETLER OLSUN.
ÇOK SEVGİLER CANIM..

daimamutfak dedi ki...

Sarı renk içimi açtı...

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim bu minare karnıbahar..brokoli gibi pişiyor tadı muhteşem.sevgiler..

Mutfagimdaki Lezzetler dedi ki...

Merhaba Tijen'cigim
Resimdeki bahsetmis oldugun brocoli'nin asil ismi "Chinese Cauliflower" olarak geciyor.Tadi ise Brocoli ve Karnibahar karisimi olarak hayal edebiliriz.
Umarim bu bilgiler isine yarar
Sevgilerimle
Elif / London

beste dedi ki...

Merhabalar,
Fransa'daki adı romanesque chou-fleur(romantik karnıbahar diyebiliriz :) bende değişik sebzeleri denemeye bayılıyorum, sarı yada pancar rengi havuçlar, mor patatesler tablo gibiler. Sevgiler