16 Şubat 2009
Haftabaşı çorbası
Tarif yaratmayı seviyorum. Eldeki malzemeye, içimin ne istediğine, hangi malzemeyle uyum sağlayacağına, o an vaktim olup olmadığına ve uğraşmak isteyip istemediğime bakıyorum. Sonra da kolları sıvayıp işe girişiyorum. Enerjim varsa elbette, yoksa patates çuvalı gibi oturmaya devam. İşte dün de öyle -yaratıcı- günlerimden biriydi. İzmir'den gelen koliden çıkan minimini kerevizlerle çorba yapmak istedim. Ah dedim, keşke krema alaydım, dün gördüm de. Olsun dedim sonra, neden meyaneli (miyane de denir ve tabii beşamel sos da) yapmayayım ki. İçine de kerevizin yoğunluğunu almak, çorbayı çoğaltmak için bir kaç tane patates ekleyeyim. Dört kerevizi soyup doğradım, üç tane de patates ekleyip onları bir tencerede haşladım. Ayrı bir tencereye az miktarda (30 gr kadar) tereyağı ve 1.5 çorba kaşığı un koydum, bir kaç dakika kavurdum ve azar azar süt ilave ederek sürekli çırptım, ki topaklanmasın. Yarım kilo süt koydum. Çok yoğun bir sos değildi bu. Yine de topakları vardır diye blenderden geçirdim, keza kerevizle patatesi de. Birleştirdim ikisini, biraz su ekledim açmak için, tuz, karabiber (beyazı daha iyi olurdu ya evde yok) ve muskat ekledim. Son olarak da bir demet taze sarımsağı incecik doğrayıp koydum ve afiyetle içtim. Pek güzel olmuştu. Yanında da Kastamonu'nun ekşi mayalı ekmeği...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
24 yorum:
afiyet olsun :)
Ohhh,ellerine sağlık Tijen'ciğim,çok lezzetli olmuştur çorban..))Bende katıp karıştırmayı çok seviyorum..))Bu konuda bile fikirlerimiz aynı..))Bu tür çorbaları içerken (ekmek tüketmem)bazen yanında kızarmış ekmek çeker canım..))Minicikde olsa yeterli olur benim için..))Sanada oluyor mu canım?? Güzel ve verimli bir hafta diliyorum canım..
Sevgiler..
Tijen'cim sende eşim gibisin, o da mutfağa girer ve elindekine ve yüreğindekine göre kendi tarifini yaratır. Ve her zaman insanların bunun tarifini versene dediği yemekler çıkar ortaya. Eminim kereviz çorban parmakları yedirecek kadar güzel olmuştur. İnsan yaptığına bu kadar sevgi verirde güzel olmaz mı?
sevgiler
Tijen'ciğim afiyet olsun, nefis bir çorba olduğu belli, kereviz de en sevdiğim sebzelerdendir,hele de soğukların geri geldiği şu günlerde sıcacık içimizi ısıtır, ellerine sağlık canım, sevgiler...
Afiyetler olsun canım!!!!Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Evren
Çorbayı sevdim en çok da taze sarmısak ve ekmek bölümü beni cezbetti..
Ellerine sağlık Sevgili Tijen.
Ohhh, afiyet şeker olsun Tijen'ciğim:) Tadılası bir çorba olmuş belli, eline sağlık. Ayrıca dolapta duran 2 kereviz için de fikir verdin bana, sağolasın.
Sevgilerimle...
Tijencim afiyet olsun ... Sağlıklı bir çorba olmuş..
Kaç gündür gelip sorucam bir türlü fırsat bulamadım...
1. sorum
Domateslerin üzerinde arılıdır yazıyorsa bu organik mi demek yoksa başka bir şey mi ??
2. sorum
yemek programında da izlemiştim herkez kiraz domatesi alınca organik domates aldım diyor ve eve getiriyor...
Mevsimi olmadığını biliyorum ama yine de bu sorular aklıma takıldı,en iyi sen bilirsin diye düşündüm...
Teşekkürler...
Afiyet bal şeker olsun Tijenciğim.Ellerine sağlık.
afiyet olsun ve de darısı başıma olsun!! :D
Tijencim eldeki malzemeler ve sonsuz yaratıcılık, bu iki ögeyi birleştirince ne harikalar çıkıyor:)..Ellerine sağlık, çorba çok leziz olmuş belli..
Ben de eşime kerevizi bir tek çorba içinde yedirebiliyorum, ağzının tadını bilmiyor hiç:).
Sevgiler...
aslı
of bu corba cok lezzetli geldi... evde de cok yemek var, yapamam simdi. neyse artik haftasonuna dogru insallah.. :)
eline saglik.
ellerine sağlık Tijenciğim
bayılırım kerevize ve her çeşit yemeğine bende geçenlerde yer elması ile birlikte yaptım nefis oldu.bu akşamda portakallı kereviz yapıcam
EEeee....
daha ne olsun.
AŞK OLSUN.
Keyif olsun
sağlık olsun
Huzur olsun
AFİYETLER OLSUN
:)
:) Ebeleri sobeleri yeni okudum. blogumda mini bir teşekkür var benden size. sobelemek için değil, bilin diye sadece.
Sevgiler...
tijenim, burada kök kereviz yok biliyormusun!. Sadece yeşil kısımları var. DOğru düzgün kökünü bilmiyorlar bile. Öylec özlüyorumki salatasını çorbasını..
Verdiğin tarifi hayal ettim de ne güzel olmuştur.
afiyetler olsun canım tijenim.
öperim yanaklarından
Sağlık çorbası bu Tijenciğim. Kerevizi sadece salata (sarımsaklı yoğurt dökerek)yapıp yiyen imrendim anlattığın çorbaya. Afiyet olsun,
Pelin'ciğim,
Organik demek tohumdan başlayarak üretimi sırasında hiç bir kimyasal madde kullanılmamış, şekli şemali değiştirilmemiş domates demektir. (Hibrit olup da organik domatesler olabilir elbet, o ayrı konu.)
Arılı olması, kiraz domates (cherry) olması organik olduğu anlamına gelmez. Ne yazık ki son zamanlarda organik ürünlerin revaçta olması nedeniyle her önüne gelen ürününe organik diyor, inanmayasın.
*
Sevgili dostlar,
Güzel yorumlarınız için teşekkürler. Hepinize sevinç dolu sofralarda tüm sevdiklerinizle buluşmalar diliyorum.
Bir tutam sevgi...
Sihir varsa bunda olsa gerek diye düşünmüşümdür.
Değdiği her şeye farklı bir anlam katıyor değil mi?
Yazıların gibi, kitapların, yemeklerin, resimlerin gibi, kısaca senin gibi...
Senden taşan sevgiyi seviyorum.
Güzel dileklerin için ayrıca teşekkürler...
Hep güzel kal, sevgiyle kal...
tam da kereviz bulmusken birden bire bu tarif onume cikti.. hemen deneyecegim.. Eline saglik..
Afiyet olsun Tijen'cigim. Ben de gecenlerde kok kereviz alip portakalli pisirdim, ne cok ozlemisim. Yesil saplarini alip kullanmaktand kokunu unutur olmusum buralarda.
Ama senin fotodakiler pek sirinler, minik minik, ne guzel..
Afiyet olsun canım,sevgilerimle...
Ohhh sefan olsun. Afiyet olsun.
Ben de bugün yermalı çorba deneyeceğim. Patates, havuç ve pırasa koymayı ve un ve sütle meyane yapmayı düşünüyorum. Bakalım nasıl olacak.
Çorbaysa varım denemeye. Hem elinize sağlık hem afiyet olsun. Gece vakti görmeme rağmen canım istedi.
Yorum Gönder