18 Şubat 2009

Tahin de güzel pekmez de

Bugün 30 Ocak 2006'ya gittim zihnimde. Aslında zihnime de gerek yoktu, Turunç Kokulu Düşler'i açtım ve blogda paylaşmak için bir tarif ararken o günle karşılaştım. Güzel bir börek yapmıştım, tatlı bir börek: Tahin-Pekmez ve Bademli Tatlı Börek. Gerçekten de pek lezizdi, hatırlıyorum. Üstelik çok basitti. O anda ortaya çıkmıştı ve yiyenler bayılmıştı. Turunç Kokulu Düşler, düşlerim, anılarım, Antalya günleri, pazarlar, tarifler... Güzelmiş hepsi. Bugün de güzel. Güneş var. Kuşlar cıvıl cıvıl, ortalık sessizcene. Bahar gelmiş bile, bademler patlamaya başlamış, sarı papatyalar boylanmakta, Akdeniz masmavi, dağlar pırıl pırıl...
İşte tarifimiz:

Bir büyük yufkayı ortadan ikiye kesin, yarısının üzerine fırçayla zeytinyağı-su karışımı sürün. Üzerine de tahin-pekmez gezdirin (ben içine bir kaşık da narenciye çiçeği suyu koymuş, tarifte de isterseniz portakal kabuğu rendeleyin demiştim) ve kaşık yardımıyla yayın. Onun üzerine doğranıp hafifçe kavrulmuş badem serpeleyin, yufkanın geniş yerinden başlayarak üç parmak genişliğinde sarın, verev olarak kesin ve yağlanmış tepsiye dizin. Diğer parçayı da aynı şekilde hazırlayın. Yufkaların üzerlerine yağlı sudan sürün ve 200 derecede 12-15 dk (kenarları kızarana kadar) pişirin. Fırından çıkarınca ufak bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpin ve ılık halde servis edin.

33 yorum:

Adsız dedi ki...

Tijenciğim,ben bunu badem yerine cevizle yapıyorum.O da harika oluyor,tavsiye ederim.
Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık canım,senin yaptığın herşey güzel...sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

AHH...BİLMEZMİYİM TİJENCİĞİM..
NE KEYİFLİ BİR LEZZETTİ.
TIPKI ANLATTIĞIN ŞU ANKİ AKDENİZ GİBİ LEZZETLİ VE DOYUMSUZ ..

ÇOK SEVGİLER CANIM.

Delfina ; dedi ki...

çok güzel bir tarifmiş tijencim,kitabın içnden çıkan lezzetlerle başımızı döndürmeye devam ediyorsun :)

Adsız dedi ki...

Tahinle Pekmez için, bir yerde "kış aşıkları" dendiğini okuyup çok beğenmiştim.
fotoğrafı görünce aklıma direk o geldi :)
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Tijen'cim
canım ne güzel bir tarif olmuş.Antalya ve tahin aslında vazeçilmezler arasında yerini alır
sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

benim gibi tahin pekmez delisine bu yapılmaz yani.ben bunun sadece tahinlisini bol cevizle yaparım.off nasıl canım istedi şimdi ellerine sağlık

Sevgi Küçük dedi ki...

ellerine sağlık, eminim harika olmuştur. ve bu sefer "bende istiyorum" diye bıdımıyacağım çünküüüü gelirken tahin ve de pekmez de almıştım!!! yaşasın bu kez bende yapabileceğim! :)

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Hımm cok lezız gorunuyor.Ellerıne saglık.Sevgıler..

Adsız dedi ki...

Tahin ve pekmez cok sevdigim ikili, bir de böregi oldu mu, tadina doyum olmaz herhalde. Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

süper pratik ve bir o kadar sağlıklı bir tarif.Hatta evde sürülebilir pekmezim varken denemem lazım. FOtoğraf bir harika.

gülizar dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık özellikle kış ayları için bomba gibi bir börek.Çok beyendim vallahi :))

zarpandit dedi ki...

iç anadolunun takıntısı diyebilirim tijen ablacım..babamın tek tatlı anlayısı kavrulmus susamdan olusan tahin + halis mulis üzüm pekmezi..bazen hatırladıklarını köylü kadınların nasıl pekmez yaptıklarını anlatır..o kadar emek isterki pekmez der sırf bu yuzden yenmeli :)) yemek ardından sofradadır bizde:) tahinli pekmezli tarifler ardından birde bu tarifi denemeli..malum benim damak tadım babamınkine biraz zıt :)

Hülya dedi ki...

Tahin-Pekmez en tatlı ikili..
Tatlı börek de nefis olmalı..

Adsız dedi ki...

Tijen'cim burada Türk marketlerinde yufkalar kolay bulunuyor ama tabiiki memleketimin taze, günlük cikan yumusacik yufkalari gibi olamiyor maalesef. Ama yine de canimiz isteyince alip yapmaya calisiyoruz. Eskiden aldigimiz yufkalar cok kuruydular, sekil verene kadar parcalaniyorlardi, simdi eskisine göre biraz daha iyiler ama yine de Türkiye'dekilerinin yerini tutmuyor.

Tijen dedi ki...

Herkese afiyet olsun. Gerçekten çok kolay bir tarif. Eminim yiyenler beğenecektir.

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim, hem okuyorum doyasıya..Hem görüyorum doyasıya..Ne mutlu bize .Yaşam ne güzel...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Tahin'imiz pekmezimiz olsa da yapsak keske..

Bu arada tahin ve pekmez icin "kis asiklari" ismini cok sevdim..

Adsız dedi ki...

Tijencim,
pazar günkü yazini okudugumdan beri tavsiye ettigin kitap aklimda. Bu aralar cok ihtiyacim vardi bu tür bir kitaba. Netten buldum ve hemen ismarladim ve onu ismarlarken senin kitaplarindan Tak Koluna Sepeti de ismarladim. Kitaplarimi heyecanla bekliyorum :) Eminim cok severek okuyacagim ikisini de.
Bu arada tahinli pekmezli börek de nefis olmus belli ki. Olsa da yesek :) Ellerine saglik.
Sevgiler

pelince dedi ki...

Canımız tatlı istediğinde çikolataya yenik düşmeyip böyle bir şey yapmalı aslında.Hem kolay,hem hafif,hemde lezzetli...

Ellerine sağlık...

Zehra Gürgen dedi ki...

Ben hiç yemedim tahinli pekmezli bir börek. Nasıl olacağınıda tahmin edemiyorum aslında.Ama sen güzel demişsen kesin çok güzeldir.

sevgiler..

Tijen dedi ki...

Ah Mehtap,
İmkan olsa da yollasak tahin-pekmez!
*
Teşekkürler dostlar, ağız tadınız hiç bozulmasın.

meleginmarifetleri dedi ki...

Offf süper bencede çok lezzetli bir tat eskilerden çok yapardık bende geçmişi hatırladım ellerine sağlık.
Sevgiler.

Zeynep dedi ki...

Tijen'ciğim ben de bu akşam tahinli helva alıp sürekli anlatılan bir tarifi uygulamak için evin yolunu tuttum. Maksat spordan önce olsun, eve dönüldüğünde gitmiş olsun. Tarif şu, tahinli helvayı dilimleyip fırına veriyoruz, eriyene kadar bekliyoruz.Ekmekle daha da güzel oluyor

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ay ne güzel bir tarif olmuş.bende de halis misgibi pekmez vardı memleketten gelmişti ne yapacagım diye hep düşünüyordum ne iyi oldu bu tarifi yazman .en kısa zamanda yapmak istiyorum.çok merak ettim bu lezzeti.sevgiler

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tiiiijeeeeennnnnnnn buuuu ne güzelliktir böyleee.... Blogunu okudukan sonra ben bu tarifi nasıl kaçırmışım diye kitaba atladım direk.

Aslında şaka bir yana ben bu iki aşığı ne yazık ki dedeciğimi kaybettiğimden beri yiyemiyorum çünkü kış aylarında onun vazgeçilmezlerindendi. Tüm kış evimizden eksik olmazdı. Sonra o melek olup gidince uzun bir süre ağzıma süremedim ve bir gün denemek için aldım yaptım ama boğazımdan geçemedi :((( Tıkandı kaldı.... Off yaaa ben neden anlattım ki şimdi bunu...:((

Ellerine sağlık canım yapan herkese de afiyetler olsun!!!

Sevgiler,
Evren

durutarifler dedi ki...

Tatlı bir börekkkk. Hımmm denemek lazım.
Tarif için teşekkürler.
Sevgiler

pelin dedi ki...

Ne kadar güzel bir tarif olmuş.
Ben çocuklara nutella türü şeyler hiç almıyorum .Onun yerine kahvaltıda tahin pekmez yapıyorum onlar da severek yiyorlar.Eminim buna da bayılırlar. sevgiler...

Disalce dedi ki...

şiir gibi anlatmışsın..ellerine emeğine sağlık...

SOFRAM dedi ki...

Tijenciğim, kitabında gördüğümde de bayılmıştım,hepsi de çok güzel tarifler, ama bir türlü yapmak kısmet olmadı.
Zaten tahin pekmez soframızın vazgeçilmezlerindendir,çok severiz, ellerine sağlık güzelim, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Tijencim yine harika, enfes görüntüler eşliğinde paylaşmışsın tarifini.
Ben de tahin-pekmez ikilisini kullanmayı seviyorum deneme tariflerde; keklerde, çöreklerde..
Tahin-pekmezle börek yapma fikri harika:), mutlaka deneyeceğim ben de.
Ellerine, sözcüklerine sağlık...
Sevgileeer:).
aslı

atesböcegi dedi ki...

harika olmus ellerine sağlık canım. Tahin ve pekmez muhteşem bir ikili. Sevgiler

İpek Kuscu dedi ki...

Fotograf öyle güzel ki,
hayranlıkla bakıyorum .
Böylesine yaratıcı bir lezzet,
ancak senin anlatımınla daha da lezzetli .
Yaramaz Maya'ya çok çok sevgiler .