16 Ekim 2008

Metro-Gastro dergisi

Metro-Gastro dergisinin Eylül-Ekim 2008 sayısı piyasada. Bu sayının ana dosya konusu Giresun ve Giresun mutfağı. Yumurtanın dansından havyar hikayesine, turunçgillerden paella'ya pek çok yazı iştah açıcı fotoğraflarla dergi sayfaları arasında yer alıyor. Benim bu sayıya katkım yaylacılık ve yayla yemekleri yazım. Başlığı "Yaylanız otlu, sürünüz bereketli olsun" Eskiden Doğu Karadeniz köylerinde yaylaya gidecek olanlar bu temenniyle uğurlanırmış. Ne şenlikler yapılırmış yaylalarda, ne yemekler yenirmiş. Ne meşakkatliymiş yaylaya gidiş ve dönüş, bir o kadar da vazgeçilmez. Yayla kömbesi, höşmer, göç helvası, yaylalarda yapılan ayran mayalı ekmek, pongule, katık, minci, yayık vurma geceleri, pancarcı şenlikleri, yayladan getirilen fesleğenler, ayvalar, ekmekler...

17 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim metro-gastro dergisi ne yazık ki Samsun'a gelmiyormuş, dağıtım bayilerine kadar sorduk.Netten araştırdık ama bu derginin adresini bulamadık amacım hiç olmazsa abone olmaktı. Şimdi tekrar böylesi bir konuyla derginin çıkacağını söyleyince inan aklım kaldı. Mümkünse abonelik için adresini yazabilirmisin çok mutlu olurum canım.Yine içeriğinin çok zengin olduğu belli, paylaştığın için teşekkürler canım, sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Hımm hemen edineyim bu dergiden.saol canım haberim yoktu.sevgilerimle...

Demet dedi ki...

Bu haberden bir Giresun'lu kizi olarak cok heyecanlandim ve Istanbul'daki arkadasima kendim icin siparis ettim bile. Okumak icin sabirsizlaniyorum... :)

Tijen dedi ki...

Fatma'cığım,
Abonelik için Şükrü Turhal'la görüşebilirmişsin (212) 478 73 65 (e-posta adresi sukru.turhal at metro-tr.com
*
Sevgili Neslihan,
Giresun'da da bulamama ihtimalin var (Samsun'da bulunmadığına göre). Dergi 2 ayda bir çıkıyor ve 170 sayfalık tam bir külliyat olmasına rağmen hala 4.5 ytl'ye satılıyor. Belki sen de yukarıdaki bilgileri kullanıp abone olmak isteyebilirsin.
*
İyi okumalar Demet, bilmiyordum Giresunlu olduğunu. Benim de babaannem Giresunlu imiş.

butterfly dedi ki...

Tijencim yazdığın başlıklardan bile ne kadar zengin içerikli bir sayı olduğu belli oluyor. Ben de dergiyi alıp bu güzel bilgilerden faydalanmalıyım mutlaka..
Sevgilerimle:).
aslı

NiNo dedi ki...

bir kez daha gurbet diyorum baska bisi demiyorum

Beyza dedi ki...

Tijencim,
nerden bulucaz simdi bu dergiyi? Yemeklerin adi bile yetti agzimi sulandirmaya. Ahh memleketim ahhh...

Gitmeden seni bir de sobeliyorum kabul edersen :)

Sevgiler

Unknown dedi ki...

aa bu yazı tamda benlıkmıs aslında bende gıresunluyum yaylalara cok gıtmıslıgım oldu keske ulasabılsem bende bu dergıye..
(yaa ınsanın memleketı gıbı ,yurdu gıbısı varmı
bak yıne kabardı benım gurbet duygulerım :(()

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'ciğim,

Tüm Karadeniz'i çok merak ediyorum, ama en çok Giresun'u; annem dedemin görevi gereği Giresun'da doğmuş, ama bebekken İstanbul'a gelmiş.. Sanırım ondan etkilendim, hep merak ederim.. Hemen bulmalıyım Gastro'yu..

Sımsıcak sevgiler.....

Baharcicegi dedi ki...

Giresunda yaylaya gitmedim ama Trabzon'da Tonya'ya gittim.
Doga bütün güzelligini sunuyor,arabaylada olsa gidis zor oldu eskiden ne yapiyorlardi bilmem bu yollarda.

SOFRAM dedi ki...

Tijenciğim çok teşekkürler canım akşam görüştük ama Şükrü Bey yokmuş, kendisine iletip bizi arayacaklarını söylediler. İnşallah bu güzel dergiye kavuşmuş olacağız. Sevgiler canım...

Tijen dedi ki...

Dostlar,
Uzaklarda olanlar için abonelik sistemleri var mı bilmiyorum ama yukarıda verdiğim e-posta adresine yazıp bir sorabilirsiniz.

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

O olağanüstü yaylalardan zaten daha yeni döndüm. Dergiyi mutlaka edinmek lazım o havayı tekrar hissedebilmek için. Teşekkürler, sevgiler...

ibalcim dedi ki...

değerli tijen,
giresun yemek kültürüne katkılarınıza teşekkür ediyoruz. yazınızı biizmle paylaşırsanız giresun sitelerinde yayınlatma imkanımız olabilir. saygılar
ibrahim balcıoğlu
tirebolu dernekler federasyonu başkan vekili

Tijen dedi ki...

İbrahim bey iyi günler,
Giresun dosyasını Metro-Gastro dergisinin yayın yönetmeni Nilhan Aras hazırladı. Çok kapsamlı bir dosya. Sanırım yakında bu dosyanın kimi yazılarını şu adreste pdf dosyası olarak yayınlarlar:
http://www.metro-tr.com/servlet/PB/menu/1094490_l8/index.html
Aynı sitede yer alan internet adreslerinden kendisine ulaşabilirsiniz.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

tijencim ben bu dergiyi bir türlü bulamadım gazete bayilerinde.ve bu sayıyı çok merak ettim doğrusu,eşim laz ve minci en sevdiği şey,dergiyi alıcam ama nerden ???

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen,

İyi ki aldım bu sayıyı da,yoksa annemin fasulye diblesi yapacağı yoktu :)Kiraz kavurmayı görünce de gelin olarak köye gittiği ilk zamanları hatırladı tabii: Mantar sanmış ilkin; kiraz dediklerinde ise şoke olmuş.

Kal sağlıcakla.

Sevgiler,
Hilal