18 Ekim 2008

Frankfurt'un tatları

Bugünlerde olmak isteyebileceğim yegane yer Frankfurt. Güzel olmasına rağmen kent olarak pek bayıldığımdan değil. Yirmi yıllık arkadaşım Fee'nin memleketi olduğundan da değil. Frankfurt Kitap Fuarı'nı ziyaret edebilmiş olmayı dilerdim. Özellikle bu yıl. Türk edebiyatının çıkış yılı olacak mı bu dersiniz? Orhan Pamuk'a bir kez daha teşekkür etmeliyiz, Türk edebiyatını dünyaya tanıttığı için. O Nobel ödülünü almayaydı Türk edebiyatına bu kadar ilgi olur muydu bilmem. Başka ülkelerde kitapçılara gidip de Türkçe kitapların veya Türk edebiyatından kitapların bulunduğu rafları görmek ne büyük bir gurur kaynağı.
*
Frankfurt'a Nisan ayında gittimdi. Kah güneşli, kah yağmurlu bir dönemdi. Fee'nin misafiri olmuş, çocuklarını görmüştüm. Pazarlarını, çarşılarını. Pastalar yemiştim (yine!) ama elma şarabı tadamamıştım. Mevsimi değildi çünkü. Frankfurt'un çok güzel bir yemek kitabı var. İngilizcesi yok ama. Olsa almak isterdim. Oradan görüp keşfettiğim bir tat: Bethmannchen. Söylentiye göre üzeri bademli bu badem ezmelerini yapan bir aile varmış. Ailenin dört evladı varmış. Bu yüzden dört tane badem koyarlarmış. Bir gün çocuklardan biri ölmüş, o gün bugündür üç bademli olarak yapılır, satılırmış. Frankfurt'un -sanırım- en ünlü pastanesi olan Hollhorst'ta da satılıyordu, diğer muhteşem pastaların yanı sıra. Bir de sahibi/işleticisi biraz güleryüzlü olaydı.

18 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

güler yüz olmayınca,tatlı diller dile gelmeyince
yenilen içilen ağı misali ,
o yüzler gülmeyince......

güzel gezi-güzel pastalar (yine:)


* allah evlat acısı göstermesin tijenciğim..*

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Tijen ne güzel anlatıyorsun,ben de gezmiş giib oluyorum seninle...Söylediklerine katılıyorum, Orhan Pamuk çok etkiledi dünyanın bakışını,ben de gitmek isterdim.sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Bu yorum "Hayatın Ta Kendisi Lokantası"nın sahibesi Yasemin'den. Yorumunu yayınlayayım derken yanlışlıkla reddet tuşuna bastım, gitti yorumu. Ne olur kusura bakma Yasemin. Şunları yazmış:
"Gezdiğinizden yerlerden ufak hikayeler dinlemek bizleride oralara götürüyor :)
Sevgiler.. "
*
Sevgili Neslihan,
Güzel olurdu değil mi?
*
Nunu'cuğum,
Bugünlerde seni efkar basmış sanki. Ama haklısın, her gün gelen şehit haberleri insanın canını yakıyor ta derinden. Sonra Esra'cık, sonra kazalarda ölen çocuklar, sonra açlıktan, hastane yokluğundan, dayaktan, sokaklarda kötü koşullarda yaşamaktan...

Adsız dedi ki...

Çok güzel anlatmışsınız, çok hoşuma gitti.
Sevgiler.

NiNo dedi ki...

ben o kenti hic sevmiyorum
aslinda hic gormedim frankfurtu hatta hakkinda hic birsey okumadim bilmiyorum duymadimda ama oradan nefret ediyorum cunku cok sevdigim bir ablami aldi benden :( bu yil arnavutluktan ayriliyorlar ve oraya yerlesekler sevmiyorum ben bu kenti

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Gezdiğiniz yerlerden ufak hikayeler dinlemek bizleride oralara götürüyor :)
Sevgiler..

pelince dedi ki...

Badem ezmeside pek güzel olur,ama asık suratlı satıcıyı bende hiç sevmem :)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ben de dün televizyonda fuardan görüntüler izledim, Oya Baydar'ın açıklamalarını dinledim.. Türkiye'de yayınevlerinden göremediği ilgiyi Almanya'da gördüğünden, kendisine ilgi ve alaka gösterildiğinden bahsediyordu..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ TİJENCİĞİM,
ÇOK YOĞUN OLDUĞUNU BİLMEKLE BERABER ÇOK HAKETTİĞİNE DAİMA İNANDIĞIM ,BİR ÖDÜLÜN VAR,
LÜTFEN ALMAYA SAYFAMA GELİRMİSİN ??

ÇOK SEVGİLER nUnU

Mutfak Havlusu dedi ki...

şimdi o bademli lezzetleri merak ettim olmadı böyle:)

sonra Tijen ablacım sana bu tatil çok yaramış inan hızına yetişemiyorum bu ne üretkenlik bu ne ataklık kıskandırıyorsun-imrendiriyorsun:)

aman aman sakın nazar değmesin emi,hep böyle her sayfayı açtığımda yeni yeni cümleler fotoğraflar karşılasın bizi..

Damak Tadı dedi ki...

Orhamn Pamuk'a yurt dışında gösterilen ilgi keşke burda gösterilse..O'nun sayesinde Türk edebiyatı dünyada duyuldu..Her zaman takdir ettiğim ve kitaplarını severek okuduğum bir yazar ve hep öyle kalacak..)

Bethmannchen'ı sevmene ve tatmana sevindim canım..Öyküsünü sayfandanda okumak güzeldi benim için..Hüzünlü bir öykü,lezzetli bir kurabiye..Harikasın!!


Sevgilerle..


Ödülün hayırlı olsun..)

Beyza dedi ki...

Tijen´cim,
kismetse yarin sabah erkenden kitap fuarina gidecegiz. Cok kalabalik olacak biliyorum ama insallah biraz da olsa gezebilir, bir kac kitap alabiliriz.

Söyledigin pastanenin önünden cok geciyorum. Birkac kez pasta yemisligim de var ama pastalari bana göre cok tatli. O dedigin Bethmännchen´i ise simdiye kadar ne duymuslugum ne de yemisligim var. 2,5 yildir Frankfurt´ta yasiyorum valla utandim :) Hemen google da aradim nasil birseymis gördüm. En kisa zamanda gidip deneyecegim merak ettim.

Sevgiler

Tijen dedi ki...

Benim için de gez fuarı Beyza. Bakarsın benim kitaplardan biri de çıkar karşına, kimbilir?
*
Ah Gül'üm, güzel kadın.
*
Zeynep'ciğim bu hızı koruyabileceğimi zannetmiyorum, söz vermeyeyim en azından.
*
Ay Nunu, ne tatlısın. Ödül ha? Ben ödülü hak edecek ne yaptım arkadaşım?
*
Oya hanım çok doğru söylemiş Aslı!
*
Pelin, Yasemin, Nino, taze nane,
Sağolun kızlar.

yeliz dedi ki...

ben de bu yaz Frankfurta gitmiştim iş için. tabii iş seyahati fazla vakit vermiyor insana, sadece şehrin içinden geçen nehir ve şehrin atmosferine bayılmıştım.

Punto dedi ki...

Fuarların tanıtım açısından ne kadar önemli olduğunu yeni yeni anlıyoruz. İçimize dönük yaşamaktan kurtulma hamlelerimiz gerçekten sevindirici.

Tijen dedi ki...

Haklısınız Akın abi. Ama bu seferkinin yeri çok özel olacak sanırım.
*
Doğru Yeliz, içinden su geçmesi güzel.

Adsız dedi ki...

Tijen Hanim, merhaba. Ben bir okuyucunuzum. Keske alsaymissiniz kitabi, ben istediginiz tarifleri (hatta belki de kitabin tamamini) sizin icin cevirirdim. Yine de Almanca'ya ihtiyaciniz olursa ben buradayim. Hoscakalin.

Berna
(Blogum olmadigi icin adres birakamiyorum, siz bana buradan seslenirseniz yeter)

Tijen dedi ki...

Merhaba Berna,
Çok teşekkür ederim, ne büyük incelik. Güzel bir kitaptı gerçekten ama alamadım işte. Gerektikçe ilgili tarifleri bulurum internetten dedim. Ama aklımda olsun, Almanca çeviri gerekirse memnuniyetle yardım isterim.