24 Ekim 2008

Ekmek aslanın ağzında olmasın

Eve döndüğümden beri bir türlü ekmek yoğuramamıştım. Oysa unum hazırdı. İş hamuru yoğuracağım kaseyi çıkarıp un, maya, su, tohum, yemiş ve baharatları koyup yoğurmak, ardından hamuru kabarmaya bırakıp yağlanmış tepsiye almak ve biraz daha kabardıktan sonra ısıttığım fırına koymaktan ibaretti aslında. Gelin görün ki bir türlü sıra gelmedi. Elbet bunda kolaylıkla ulaşabildiğim lezzetli Isparta ekmeğini bulabilmemin katkısı var. Sonra tabii iş güç derken olmadı işte. Dün, ancak dün yoğurabildim hamurumu. İçine biraz ceviz, biraz çörekotu, biraz kabuklu susam, biraz da tane anason koydum, yoğurdum, yoğurdum. Kabardı, kabardı. Pişerken kokusunu saldı. Dayanamadım, akşam ondan yedim. Ne güzeldi. İyi ki yoğurmuşum dedim. Sonra Cem'le konuştuk, krizden, gelişmelerden. Dedi ki, hiç değilse henüz soframıza koyduğumuz ekmeğin kalitesinden ödün vermek zorunda değiliz. Doğruydu dediği. Yoğurdum, yoğurdum, ekmek aslanın ağzında olmasın diye diye.
*
Fotoğraftaki yassı ve sert ekmekler Finlandiya'nın Turku kentinden. Ağırlıklı olarak arpa unu kullanılarak hazırlanmış hamuru kalp şeklinde keserek pişirmişler. Arasına tereyağ sürüp bir kaç dilim peynirle ne güzel bir sandviç olur değil mi? Ekmeğiniz de, aşkınız da bol olsun.

13 yorum:

pinarbk dedi ki...

Cem'in dediği çok sarstı beni birden. Öyle günler mi bekliyor bizi? Krizin anavatanında görünen durum böyle mi?

Çok ürktüm...

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,Sen yoğurdum yoğurdum dedikçe, sanki bende aynı işlemi yapıyormuşum gibi hissettim..))

Ohh,ne iyi yapmışsın,yemişsin canım..Ellerine sağlık..Arada indanın canı istiyor bu tür lezzetlerden..))

Şimdilik soframıza konulan ekmek ve yiyeceklerin kalitesinden ödün vermiyoruz ama....Sonuç düşündürücü,ürkütücü geliyor bana tatlım..Allah darda kalmışlara yardım etsin..!

Finlandiya ekmekleri mest etti beni Tijen'ciğim..Gönlün sağlık canım..


Sevgilerle..

Tijen dedi ki...

Pınar'cığım bir de işin çevresel boyutu var tabii, iş sadece ekonomide bitmiyor. Su, temiz toprak, temiz tohum, temiz insan... Bunların da önemini unutmamalı.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim ne acı değil mi,bunları konuşuyor olmamız.bizler gerçekten şanslı azınlığız belki,cidden ekmeğini aslanın ağzından çekip alanlar var bu memlekette hatta dünyanın birçok yerinde.ekmeği yapışını öyle güzel anlatmışsın ki ben de aylardır bekleyen çavdar unumu hatırladım.benim de yoğurasım geldi.
bu arada fotoğraftaki kalpli ekmekler de bir harika.yemeye kıyamaz insan öylesine zarif ki.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ben de Sivas'tan getirdiğim kepekli unumu çıkarayım bari.Hakikaten yazıyı okuyunca insanın hamur yoğurası geliyor.
Bu arada 'akdiken'le ilgili gafımı düzelttim.Yanlış bilgi için özürdilerim.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim gerçekten de Cem'in dedikleri çok doğru biz de günlerdir bu konuyu tartışıyoruz arkadaşlarla, o kadar zor şartlarda hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan insanlara göre şanslı sayıyoruz kendimizi. Bu arada insanın kendi yoğurduğu ekmek gibi olmuyor, ellerine sağlık, fotoğraftaki ekmekler de cidden harikalarmış.


Sevgiler,
Evren

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm,
Var mı ekmek yoğurmak gibisi?
*
Keşke konuşmak zorunda kalmasak Yasemin ama bunlar bugünün gerçekleri ve dışında kalabilmek çok zor.
*
Aşkolsun k.s.k,
Neden gaf olsun ki? Dil sürçmesi diyelim.
*
Sevgili Evren,
Gerçekten ev ekmeği bir başka.

elma şekeri dedi ki...

Keske tek derdi ekmek olan olsaydim.......
Keske ekmek yogurdugumda yüzümde tebessüm olsaydi......

:(

Unknown dedi ki...

hayat sartları ne kadar da zorlastı sanırım daha da kötüye gıdecege benzıyor gercekten yınede sanlıyız...
ekmekler ne kadar da hos öyle...

NESRIN dedi ki...

Bende soyle Turkiyeye gitsem firindan sicacik bir ekmek alsam diye hayal kurup dururum.Kendi pisirdigim ekmekten gina geldi valla.Bu arada benim teyzemin esi Arapgir'lidir.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

www.ktunnel.com.Blogspota buradan giriş yapabilirsiniz.Ben uzun zamandır youtube için kullanıyordum.Bir kişinin yanlışından tüm blog sahiplerinin sorumlu tutulmasını kınıyorum.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Tijen,
"İş sadece ekonomide bitmiyor. Su, temiz toprak, temiz tohum, temiz insan." demişsin ya, şimdiki durumda ilk sırada "temiz insan" yer almalı bence. Özellikle de kafası temiz insan. Karşısındakinin kafasını kendisininki gibi örümcekli sanmayan, temiz düşünceli insan...

NiNo dedi ki...

tijenim mahkeme karari ile ban konulmus turkiyeye blogera :( nolcak simdi ya ben goruyorum sitelerinizi ama siz bisi ekliyemiyosunuz ben sizsiz napicam buralarda yaaaaaaaaaa