01 Eylül 2008

Her zevke göre sepet bulunur!

Yanlış anlama olmasın dostlar, bu sepetlerin hepsi benim değil. Pelitköy'e, Ali dedelerin evine gitmiştik, o zaman çekmiştim fotoğraflarını. Üç sene mi, dört sene mi önce. Hepsi benim olsa zaten annem beni evden kovar, sevmez öyle ortada pılı pırtı! Ah güzelim sepetlerim, neler çekiyor annemin elinde...
*
Food & Travel dergisi aldınız mı? Türkiye'de ilk defa seyahat ve yemeğin birlikte ön plana çıkarıldığı bir dergi yayınlanıyor. (Yani benzerleri var elbet, Metro-Gastro'yu da bu kategoriye sokabiliriz ancak onda yemek ve yöresellik -bana göre en azından- ön plandadır.) Eylül sayısının söyleşi konuğu tanıdığınız biri, benden söylemesi! (Derginin internet sitesini çok canlı tutmak istediklerini söyledi Emel hanım. Sitede "gurme seyahat" kısmına girerseniz geçtiğimiz yıl Metro-Gastro'da yayınlanan Brezilya yazımı üç bölüm halinde, fotoğraflar eşliğinde okuyabilirsiniz. Bu sayfada da New York'un en sevdiğim yeri olan çiftçi pazarını anlatan yazım var, yine Metro-Gastro'da yayınlandığı haliyle.)
*
Buyrun alın. Hangisini isterseniz. Ne güzeller değil mi? Bunlar Pelitköy'de yapıldı. Burhaniye-Ayvalık arasında bir belde Pelitköy. Ali dede yaptı, hanımı da pazarda sattı. Alıp alıp hediye ettim bir ara. İçinde neler taşımadım ki! Bir tanesi hala bende, boncuklu. Aslında bazen emin olamıyorum. Başka yerden mi almıştım boncuklu sepetimi? Yaşlılık işte.
*
Bugün 1 Eylül. Hava birden dönüverdi. Yaz bitti de sonbahar geldi sanki. Gece bir yağmur, bir fırtına. Ama şimdi de bir o kadar güzel. Aklıma Bodrum günleri geliyor. Güneşin yüzümü yaladığı sonbahar ve kış günleri. Heyhat, keyif edecek vakit yok. İş bitirilecek, yollara düşülecek. Oysa bir an için dahi olsa işi gücü derdi tasayı unutup o anın tadını çıkarabilmek gerek. İnsan o minik anların tadını çıkaramıyorsa yaşamın ne anlamı kalır ki?
*
Bugün sadece eylülün değil, sonbaharın değil, ramazanın da ilk günü. Bizim evde annem oruç tutar. Ben iradesine sahip olan bir insan olamadım hiç, keşke olabilseydim. Ama oruç tutanlara, tutabilenlere de saygım sonsuz. Ramazan dilekleri gelmeye başladı. Herkesi teker teker ziyaret edemeyeceğim için toptan iyi ramazanlar dileyeyim istedim, İkbal Gürpınar'la Ramazan Sofrası ile. Alfa'nın bana ramazan armağanı. Tabii ramazanda ne pişirelim diyen herkese armağanı. 30 menü, 100 tarifle...

33 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sepetler çok güzelmiş,burda da çok güzel sepetler yapılır fındık için.ben en çok piknik sepetlerini severim:-)))Hayırlı Ramazanlar canım.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Süperler! Ne taşınmaz ki bu sepetlerle pazardan:
Çanakkale domatesleri olabilir kırmızı kırmızı :) ya da incirler, üzerinden bal damlayanları.. ya da Trabzon hurmaları.. ki annem pazar alışverişinde, ikinci seferi sepetiyle yapar mutlaka, ezilmesinler diye :)

Sevgiler,
Hilal

Adsız dedi ki...

ben de balıkesir/Gönen'liyim.. bu sepetlerle köylü teyzeler pazara yumurta, incir getirirlerdi. kırılmayacak, ezilmeyecek ne varsa bu sepetlerle gelirdi.. özlemim arttı..

size de hayırlı ramazanlar...

daimamutfak dedi ki...

Sepetlerden birini alsam,
içinede aydın inciri koysam..
olmazmı Tijen'ciğim..?

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ben kapaklı olanlardan bir tanesini alabilirim :)) yanındada bir de bonus verirsiniz belki :))))

Ben evde patates,soğan,meyva,kurutulmuş çiçekler,gazeteler, koyuyorum sepetlerime...

Bir tane büyük olan var onuda yaptığım ürünleri her gün hazırlayıp,sarıp, bir öğrenci bulurum ona plazadaki bütün katları gezdirerek sattırırım. Hem o harçlığını kazanır,hemde ben :))

Annenize selamlar. Hayırlı,sağlıklı,bereketli,bol paylaşımlı ramazan dilerim.

Havaların serinlemesi de iyi oldu.Sıcaklardan bunalmıştık.

Sevgilerimle...

pinarbk dedi ki...

Cumartesi gecesi "yaz"dı, yattık kalktık, sonbahar gelmiş. Sadece bir gecede hemde. Bir de bereketli yağmurlar gelse bu serinliğin ardından...

Duru'ya da alacağım o sepetlerin miniklerinden. Anneannesinin bahçesinden domates toplasın diye...

NiNo dedi ki...

ayyy bende o minik olani alim icine yumurta doldururum :) cok guzellermis pek imrendim yollar acildiysa yolculuga bir durakta bekliyor olacagim..

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok güzel sepetler bunlar şirin ve sıcak duruyorlar,yapanların emeğine sağlık bize onları gösterme inceliğini gösterenlerinde yüreğine sağlık..


Eylül geldi!
tijen abla harika birşey birde yanında ramazan çok güzel,bende buna binaen yazdım istedim ki 1 eylülde baktığımda arşivimde yazım olsun eylül asil bir ay yanındaki ramazan da kendi içinde her açıdan asalet kokan bir ay..
çok sağol sana da anneciğine de hayırlı ramazanlar olsun..

Disalce dedi ki...

tijencim sepetlerin hepsi bana uyar...

çok severim..evimdede çeşit çeşit mevcuttur zaten.....kimine yumurta koyarım kimine günlük peçetelerimi...kimine pasta malzemelerimi doldururum......çok severim çoook....

canım hayırlı ramazanlar diliyorum sana ve ailene......

Betül İnce dedi ki...

Her yanım sepetlerle dolsa, herşeyi sepetlerde tutsam, çok severim.
Sana hem oralarda sonbahar keyfi hem de kolaylıklar diliyorum Tijen'ciğim.

pelince dedi ki...

Sepetler çok güzeller..İçi dolup dolup taşmalı,hele ay ramazan ayı olunca...
Bereketli,sofralar diliyorum..

Baharcicegi dedi ki...

Bende kapakli olan sepetin birini alayim,alisveris sepeti ,piknik sepetim var ama gözüm kapakli sepette kaldi.
Annene ve sana hayirli bereketli ramazanlar dilerim.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Canım seninde,anneninde ramazanı hayırlı olsun ,sağlıklı ve sevinç dolu günler olarak geçsin,daha burdasın sanırım,bir ara uğra beklerim.

zarpandit dedi ki...

bizim buraya bazı teyzeler gelir nerden bilmem alırız sepetlerinden bakkaldan ekmek çekerken o sepetler hep en guzeli olur benim için:)

sepetler yakın zamanda eskiyen ve dağılan hasır sepetimizi hatırlattı ban:) şimdi düz plastik hiçte albenisi yok yani..

bunlarla ne guzel piknik yapılır değilmi tijen ablacım?içine sandiviç meyveler soda birde çikolata:))))

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen sepetler çok güzel bende kapaklı olanı çok beğendim.
Hayırlı, bereketli Ramazanlar diliyorum canım sevgiler.

elma şekeri dedi ki...

Hayirli huzurlu Ramazanlar temennim ile yüreginize saglik.......
Sevgilerimle....
unutmadan bende isterim.....

meleginmarifetleri dedi ki...

Ben kapaklıyı çok beğendim tijencim mümkünse o olsun:)
kümesten aldığım yumurtaları içine doldurması harika olur.
Sanada hayırlı ramazanlar hoşçakal.

Adsız dedi ki...

AY NEDENSE Bİ AN PAŞAMLA FAVORİ ŞARKIMIZ GELDİ AKLIMA ;

SEPET SEPET YUMURTAAAAA
SAKIN BENİİ UNUTMAAAAAAA
UNUTURSANNN KÜSERİM
MEKTUBUMUUU KESERİMMM

:):) İNAN BENDE ORUÇ KONUSUNDA KENDİME HİÇ GÜVENEMİYORUM..AMA DIŞARDANDA SEYRETMEK GÜZEL RAMAZANI VE NİYET EDENLERİN TELAŞINI...

Adsız dedi ki...

Sepetler harika gerçekten. Ne güzel de süslenir onlar. AKlıma bizim oralardaki Karamürsel sepetleri geldi :) İyi ramazanlar...

hindiba dedi ki...

Sepetler gerçekten çok hoş. Hala böyle güzel şeylerin yapıldığını, kullanıldığını bilmek ne büyük mutluluk. Yapanın ellerine sağlık. Umarım gençlerden birilerine de öğretiyordur nasıl yapıldığını.
Sevgiler,
Evren

Damak Tadı dedi ki...

Çok sırın sepetler Tıjen'cıgım..Suradan uzanıp bırını almak ıstedım adeta..))Ramazan ayı'nın bereketı ıle dolup tasardı bu sepetler bızde olsaydı..))

Hayırlı ramazanlar dılıyorum canım..Annecıgın ellerınden opuyorum..Kocaman sevgılerle..

Ferhanca dedi ki...

Sepetlerin çok güzel.kimbilir ne güzel sebzeler, meyveler taşımısşsındır.

SOFRAM dedi ki...

Merhaba Tijen'ciğim,ne güzel sepetler böyle, yolculuk sırasında yol kenarlarında çok olurlar,rengarenk seyirleri güzel,aslında hepsinden almak ister insan ama galiba poşetlere iyi alıştık, zararlarını bilsek te... Eskiden hep sepetlerle,alışveriş çantalarıyla pazarlara giderdik,zaten o zamanlar poşet falan da yoktu, ama ne güzeldi, hiçbirşey ezilmezdi.Galiba yeniden sepetlere dönme zamanı geldi.
Bizim burada da hava birden serinledi pazardan beri, ama ramazanda iyi oldu,bu arada annene ve sana hayırlı ramazanlar diliyorum...Oruç tutmasan bile ramazanın o havası bambaşkadır.
Kaç gündür pc başına oturduğum yok bugün de Büşra'nın kaydını yaptırdık,sonra işler derken bugün bir bakayım dedim.
Aşağıdaki biberler de çok değişik bunların miniklerinden var ama büyüklerini hiç görmemiştim.
Canım çalışmalarında kolaylıklar diliyorum, ailecek sevgi ve selamlarımızla...

:)den dedi ki...

Blogunuzu açtığımda sepetleri görünce uzunca bir süre bakakaldım. Dilim tutuldu, dondum resmen. Çok merak ettiğim sepetlerin bu kadar kısa zamanda karşımda tüm asaletleriyle durduklarına inanmakta zorlandım.
Hepsi birbirinden güzeller. Çok ama çok teşekkür ederim. Beni kırmadığınız, bu canım sepetlerin görüntüsünü bizlerle paylaştığınız için.
Size kucak dolusu sevgi ve selamlarımı iletiyorum.
İçleri boş ama ben dolmuş hallerini de hayal edebildim. Eminim kolunuza çok yakışıyorlardır.
Bir gün, bir köylü pazarında, kolumuzda sepetlerimizle karşılaşmamız dileğiyle...
Sevgiler...

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Severim, cidden severim böyle şeyleri, görünce hemen koşup alasım, içine incir doldurasım geldi:)) Bir de Ereğli'den alıdığım sepet içindeki misss kokulu çilekler düştü hatırıma...

NESRIN dedi ki...

Bizim evdeki sepetler genelde bebek gormeye giderken hediye paketi yerini aliyorlar.Iclerine birer sampuan losyon pudra islak mendil birde bebek bezi tamam.Ne alicam kosusturmasi olmadan hediye hazir oluyo.Sevgilerimle canim.

Hülya dedi ki...

Sepetler plastiklerden sonra ne kadar doğal ve güzel değil mi?
Ben de bayılırım sepetlere..
Aah yerim olsa da boy boy alsam sıralasam..

Ayşe Marika Sağlam dedi ki...

salt bir sepetten söz ederken bile, kimsenin görmediği ayrıntıları büyülü birer yaşama sevincine dönüştürmeyi başarıyorsun. yaşıyor olmanın, öylesine dünyaya bırakılmışlık olmadığının kanıtısın. ellerine sağlık. yaşama sevincimin müsebbibisin...

Adsız dedi ki...

Görmez olur muyuz dergiyi :) Yağmurluk hediye ediyor üstelik. Rejim yapma niyetinde olan ben, sayenizde yemek dergilerinin önünden ayrılmaz oldum. Kitapları hiç saymayayım :))

Afiyette olun her zaman.

Sevgiler,
Hilal

Adsız dedi ki...

Tijenim, bu yazını kaç gündür okuyamamıştım. Sabah alışverişe çıktım food&travel dergisini gördüm merak edip aldım işe gidince karıştırdım. Anaaam ne göreyim tijenim :) Nasıl sevindim. Beklemediği bir anda tanıdığı görünce insan mutlu olur ya öyle mutlu oldum.. Sonrada gireyim sitene tebrik edeyim dedim. Bir de ne göreyim dergiyle ilgili yazı yazılmış bile :)

Tebrik ederim Tijenim.. Nasıl güzel bir kadınsın sen yaa..

Öpüyorum yanaklarından.

zero dedi ki...

Canım, leziz sandviçler ve buz gibi limonatalarla doldurup bu güzelim sepetleri, pikniğe gitmeyi çekti fena halde:) Ben de birkaç sene evvel Gömeç'ten almıştım benzerlerini. Kim bilir belki onlar da Ali Dede'nin sepetleridir, çünkü çok benziyorlar resimdekilere:)

pandora dedi ki...

food&travel'ı almıştım ben, seninle olan söyleşiyi de okudum tabii ki görünce hemen.. sevgiler..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Bu sepetlerin hepsi benim olsa:)