13 Ağustos 2008

Meyve şekerlemesi

Şu habere dikkatinizi çekmek istedim. Kara poşetler hakkında. Ne kadar az poşet kullanırsak o kadar iyi. Onun yerine bez torbalar, sepetler çok daha iyi. Bir gün size pazar sepetlerimin fotoğrafını göstereyim. Bayılıyorum onlara. Hele iki tanesine özel hayranlığım var. İncirleri, şeftalileri, domatesleri onlara koyuyorum. Ezilmeden geliyorlar eve. Pek hoşlar pek.
*
Turunç Kokulu Düşler bugün güzel dost Ayfer'in elinden, iki tarif ve tarif fotoğraflarıyla Radikal kitap ekinde. Belki görmek, okumak isteyen çıkar diye ekleyeyim gün sona yaklaşmadan dedim. Sağolasın Ayfer kadın! (Ve kitabı çevresinde, gruplarında tanıtan bir güzel dosta, Fatma'cığıma da teşekkürler. Ve elbette kitabı okuyan, seven, sitelerinde tanıtan, satan, eşe dosta anlatan diğer dostlara da. Piyasanın bunca durgun, ceplerin bunca delik, kafaların bunca karışık olduğu bir zamanda eşten, dosttan gelen bu sevgi, bu yüreklendirmeyle ben daha çoook kitap yazarım. Hepiniz sağolun.
*
Bunlar Cenova'nın ünlü meyve şekerlemeleri. Aslında Nice'lilerle pek bir çekişme içindeler. Üstelik sadece bunun için değil, daha pek çok yiyeceğin kendilerine has olduğunu iddia ediyor Nice ve Cenovalılar. İşte bu da onlardan biri. Cenova'da, çarşının orta yerinde 1800'lerden kalma bir şekercide yapılmış bunlar. Dışı çıtır, içi yumuşacık. Daha nice meyveden yapılmış şekerleme var. Dükkânın adı Romanengo Pietro fu Stefano. Ben 1800'ler demişim ya daha da eski, tamı tamına 1780 yılında açılmış. Meyve ve çiçek şekerlemeleri, fondan, çikolata, reçeller, drajeler üretiyorlar. Hepsi de pek alımlı. Ayrıntılı bilgi edinmek istersiniz belki, o zaman www.romanengo.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
1881 yılında Giuseppe Verdi arkadaşı Arrivabene'ye yazdığı mektupta, "Romanengo'nun her türlü meyveyi bu kadar şık bir şekilde giydirebildiğinden haberdar değildim," diyecektir. "Aslında meyve şekerlemeleri sadece Cenova'da değil, hemen tüm Akdeniz'de geleneksel olarak yapılır. Taze, tam olgunlaşmış meyveler şeker ve glikoz şurubuyla kaplanarak orjinal renk ve aromalarını korurlar. Romanengo'da kayısı, ananas, portakal, kiraz, ayva, turunç, incir, çilek, karpuz, mandalina, armut, şeftali, erik ve kestane şekerlemeleri yapılır. Hiç bir zaman yapay renk ve aromalar kullanmaz, meyvelerimizi olabildiğince Liguria bölgesinden temin eder, tamamen doğal malzemeler kullanırız," diyorlar.

20 yorum:

Delfina ; dedi ki...

ee tijencim böyle güzel şekerlemenin üzerindeki beyazlık pudra şekeri mi?

tatlı uykular sana daaa :)

Hülya dedi ki...

Yazının kalanını sabırsızlıkla beklemedeyim Tijen....

:)den dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,
Meyve şekerlemeleri harika görünüyor. Tam yazıya kendimi kaptırmış gidiyordum ki...
Sanıyorum bugünlerde çok yoğun bir tempo ile çalışıyorsunuz. Tüm yorgunluğunuza rağmen blogunuzu ihmal etmemeniz, bizlere cevap yazmanız, paylaşımlarınız çok hoş. Zerafetiniz için çok teşekkür ederim size. Telaşlarınız hep mutluluk ve üretim üzerine olsun.
Sevgilerimle...

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

günaydın tijen hanım,kolay gelsin işlerin,bende neler eklediğine bakmak için girdim bloga,mutlu günler diliyorum

pinarbk dedi ki...

Bana gülmeler, tatlılar, hoş kokular, güzel çiçekler lazım. Pek çoğunu buldum burada...

zero dedi ki...

1800'den kalma bir şekerci... Bence bu şekerlemeler yapıldığı bu eşsiz tarihi mekanın yılların birikimi dokusunu da lezzetine kattığı için de bu kadar güzel sevgili Tijen. Tıpkı Mutfaklardan Taşan Öyküler'de en hoşuma giden hikayelerden biri olan Üç Yıldız Şekerleme'nin hikayesi gibi. Umarım güzel bir uyku sonrası berrak bir güne uyanmışsındır:)Sevgiler

pelince dedi ki...

Tijen şekerlemeleri anlatımın ile ağzım kamaştı :)
İyi sabahlar.

Mutfak Havlusu dedi ki...

ne güzel şekerlemeler bunlar,armutta çok severim ben:)

Tijen dedi ki...

Yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim. Sabah ufak bir yolculuk yapınca yazıyı tamamlamak şimdiye kaldı.

zengile dedi ki...

Merhabalar.Yazının tamamı çıksında öyle yazayım dedim.Ufak gezinti Egemi yoksa Ligurya denizi kıyılarındamı? Neyse size iyi gezmeler.Şöyle Cenova ve Nice kıyıları ve şehir merkezlerine baktımda google Earth'da bile adeta dantel gibi muhteşem görünüyor.İşte oraları öyle muhteşem görüntüye kavuşturan düşünce yapısı bu güzelim meyveleride böyle orijinaline yakın giydiriyor.Biz ise ya marmelat yada hoşaf yapıyoruz. Bu arada İçindeki elmalar pek sağlam olmasada kargıdan çöplere saplanmış alyanaklı elma şekerlerinede haksızlık etmeyelim. Herkezin çocukluğunun hoş bir anısıdır. Sağlıcakla kalın.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

inanın tadını öyle merak ettim ki,enfes görünüyorlar.sizden ne güzel şeyler öğreniyoruz,ellerinize ve kaleminize sağlık

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

valla tijen hnm.
orda nice ve cenovalılar.. :))
burdada türk ve yunan mutfağı kapışıoo. :)))
ama sonunda herkes bi güzeeell yiyorrrr :)))

şekerlemeler çok cici..
ama yinede uzak duralım zor olsada :(((

svglr iyi çalışmalar..

NuNu

Adsız dedi ki...

ah be sevgili tijen,

biz şeker yiyemeyenler napalım şimdi?...
agzımızın suları aka aka aka...

sevgiler
RaNa

Ferhanca dedi ki...

Tijencim meyve şekerlemeleri her meyvde farklı bir aromadır.snana afiyet olsun.

Cenovanın yanından geçmiştik çok şirin bizim İzmirin eski hali diye konuşmışduk Pizya giderken çok merakımızdan şöyle bir uğrayalım dedik amam yolu epeyce uzatmıştık epeyce oldu..
sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen,
nazik sözlerin için asıl ben sana teşekkür ederim.
Sen devamlı üreten bunları paylaşan harika bir insansın.Yeni kitaplarında buluşmak dileğiyle, bu arada sanırım blogcuda yorum kısmında bir sorun var sayfamdan yorumları göremedim,sonradan fark ettim,
tekrar yüreğine sağlık,
sevgiler
yeşim
www.blogcu.com/nevam

fatos dedi ki...

tijen selam

sana mail attim. biraz gec oldu ama.. sevgiler..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijennnn bunlar harikalar yaaa ben de isterim ben de isterimm!!!

Sevgiler,
Evren

gülriz dedi ki...

Tijenciğim, o kadar güzel anlatmışsın ki şekerlemecikleri, yemiş kadar oldum.

Not: Söylemeden geçemeyeceğim, aşağıdaki şeftali şahane görünüyor.

zarpandit dedi ki...

tijen abla sana bir haberim vaarrrrrr :)

zaman gazetesi yazarı(cumartesi eki)GÜLİZAR BAKİ köşesinde senden bahsetmiş okurken gururlandım :):):):):)

http://cumaertesi.zaman.com.tr/?bl=9&hn=5846

Tijen dedi ki...

Sağol Gökçe'ciğim!
Hemen gidip okudum.
*
Dostlar,
Şekerleme olsun olmasın, ağız tadımız hep olsun. Şekerlemesiz de "tatlı yiyip tatlı konuşabiliriz" nasılsa. Teşekkürler yorumlarınıza.