26 Ağustos 2008

Metro-Gastro Temmuz-Ağustos sayısı

Bu sayıyı mutlaka, ama mutlaka alın derim. Metro-Gastro dergisinin editörü Nilhan Aras her seferinde daha da zengin bir içerikle beziyor dergiyi. Bu sayı 165 sayfa. Neredeyse (ve rahatlıkla) bir kitap olabilir. Zaten neredeyse yarım kilo çekiyor bir dergi. İçi öyle dopdolu ki. Bu sayının ana konusu ANTALYA. Zaten bu yüzden de o kadar heyecanla açtım ya poşetini. Ellerim titredi resmen heyecandan. Bakalım bu sefer neler keşfetmiş, kimlerle konuşup ne bilgiler derlemiş Nilhan. Bakalım kimler neler yazmış. Hep bu heyecanla alıyorum elime dergiyi. Antalya'nın renkli mutfağı gözler önüne serilmiş. Neler yok ki, bağaçalar, Tevfik ustanın börekleri, turunç reçelleri, tahinler, Antalya'nın yanıksı -meşhur- dondurması, Girit kökenlilerin yaptığı "melatura köftesi", Antalya pazarlarında mutlaka satılan "tirmis" (ayrıca Nazlı Pişkin'in de güzel bir tirmis yazısı var bu sayıda), bıldırcın kavurması, kuyu tandır kebap, erişteli yörük kebabı, arap kadayıfı, "babata", "hibeş" ve tabii tahinli piyaz. Daha neler neler... Antalya dosyasının diğer yazarları "Antalya'nın Pazarları" yazısı ile bendeniz, "Antalya'nın Macellumları" ile Yrd. Doç. Dr. Sema Atik, "Lykia Bölgesindeki İki Önemli Granarium" ile Onur Gülbay, "Kaygusuz Abdal'ın Başına Gelenler" ile Nedim Gürsel. Sonra devam ediyor yazılar, Sevim Gökyıldız Akdeniz'in ürünleri tek bir marka altında satılabilir mi sorusunu soruyor, Ritüel köşesinde Nice'in ünlü Cours Saleya pazarı var, benden. Mehmet Kahyaoğlu 18. yy.'dan bir Fransız Kahvaltısı'nı anlatmış, kabakgillerin yazarı çok: Dr. Cenk Durmuşkahya, Dr. Ahmet Uhri, Dr. Yoldaş Seki ve Nazlı Pişkin. Hepsi bu da değil, gerisini de siz keşfedin. Gazete bayilerinde bulabilirsiniz. Ederi olan 4.5 ytl'nin kat kat fazlası var içinde! (Dergi Temmuz-Ağustos sayısı ancak matbaada bir sorun olduğu için basımı ve dağıtımı gecikmiş. Bu yüzden telaş etmeyin, dergi piyasaya henüz geçen hafta çıktı. Hilal hatırlattı, sağolasın Hilal. Metro-Gastro'nun Mayıs-Haziran 2008 sayısının bir kısmı (46 sayfası) şu adreste pdf dosyası olarak mevcut. İsterseniz bilgisayarınıza indirip okuyabilirsiniz.)

16 yorum:

zengile dedi ki...

merhabalar.Dergi Antalyada sanırım 1veya 2 satış noktasında bulunuyor geçen hafta sordum çıkmadı dediler 1 haftadır sıcaktan dışarı çıkılmıyor nemde cabası. Bugün çıkıp bakayım bulup okursam tekrar yazarım.Sağlıcakla kalın.

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim harika bir içerik hepside severek okuyacağımız yazılar, ana hatlarıyla anlattığına bakılırsa, hemen bakıp alacağım, çok teşekkürler canım, bizlere de duyurduğun için, öpüyorum, sevgilerimle...

Delfina ; dedi ki...

E-DERGİ ŞEKLİNDE OLSA SÜPER OLMAZ MI TİJENCİM...

acupofcaffein dedi ki...

Bende sizin yazınızı okudum ve fotoğraflarınızı pek bir beğendim... yaşlı teyzenin fotoğrafı güzel olmuştu.. Sabunlar da kokulumuydu acaba...:-))
Ellerinize sağlık...
arzu

Tijen dedi ki...

Zengile dostum,
Ben de Antalya'da iken Muratpaşa Camisine giden yolda havuzlu yerdeki büyük bayiden alıyordum, oraya da iki tane geliyordu zaten. Bana ulaştığına göre oraya da varmıştır!
*
Fatma'cığım,
İnşallah Samsun'da bulunur. Büyük şehirlerin dışında az yerde satılıyor sanırım. Büyük bayilere bakmalı.
*
Delfina,
Belki de... İstersen öneri olarak yaz sitelerinde!

pelince dedi ki...

İlk fırsatta edineceğim "melatura köftesini" merak ettim..

Haber verdiğin için teşekkürler...

gülriz dedi ki...

Tijenciğim, bu tavsiyenin ardından mutlaka alınacaktır bu dergi, bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.

Kocaman sevgiler benden sana

Adsız dedi ki...

Günaydın Tijen,

Ben de bu sabah servisi beklerken aldım, şöyle bir sayfaları karıştırmak bile insanın merakını gıdıklamaya yetiyor :)

Bu arada dergi iki ayda bir çıkıyormuş ve bu sayıya da temmuz- ağustos sayısı diyor. Yani dergi yeni değil, neredeyse toplanmak üzere. Acele etmekte fayda var.

Sevgiler,
Hilal

pelin dedi ki...

Sevgili Tijen,
Dergiyi umarım bulabilirim.Senin tavsiyelerin beni şimdiye kadar hiç yanıltmadı.Paylaşımların için teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Pelin'ciğim,
Melatura köftesi arapsaçı köftesi. Antalya'nın Girit kökenlileri tarafından yapılırmış.
*
Benden de sevgiler Gülriz!
*
Hilal'ciğim,
Senin söylediğin söz üzerine yazıya bir satır ekledim. Basımı geciktiği için yeni çıktı piyasaya. Bu durumda Eylül-Ekim sayısını da geciktireceklerdir sanırım.
*
Dilerim bu da yanıltmaz Pelin'ciğim. Çok heyecanlanmasam zaten önermem inan ki. Ama öyle dolu dolu bir dergi olmuş ki!

NESRIN dedi ki...

O havasi guzel memleketimin her ili ayri kalin birer dergi olur.
Tahinli piyazi birkac ay once denemistim nefis bir lezzet valla.Sevgilerimle canim

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

GİR DİYOO KÖR ŞEYTAN,
YAP ŞUNLARI BİRERRR BİREEEERRR

:)))) çok sevgilerr Nunu

Adsız dedi ki...

metro-gastro.
daha tirmise gelmedim. kaysı reçeli yapılışını okuyorum. kaysının kabuğunun soyulduğunu ilk defa buradan öğrenmiş bulunmaktayım. farklı bir cins olsa gerek.gerçekten de dolu dolu bir sayı olmuş.
emeği geçenlere teşekkürler.
m. solisti
(bu arada turunç kokulu düşler'den kırmızı biber sosunu yapmış bulunmaktayım. üç gündür kahvaltımızı şenlendiriyor)

Adsız dedi ki...

Iyi gunler dilerim sevgili Polyanna Barbie :)
acaba diyorum yakinlarda soyle bir Antalya'ya gelsem de, siz de orada olursaniz bir Barbie toplantisi gerceklestirsek...kısmet :)
opuyorum cok.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Bu gün buldum ve aldım dergiyi,yazmasan öyle bir dergi olduğunu bile bilmiyordum,çok teşekkürler canım.sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Neslihan, çok sevindim. İyi ki sizi buluşturma şansım olmuş.
*
Barbie'ciğim,
Ben Antalya'da değilim ki? Sana yazdım!
*
Oh oh afiyet olsun Fatma'cığım!
*
Yap be Nunu!
*
Nesrin'ciğim uzaklara azıcık olsun memleket havası göndermiş oluyoruz böylece değil mi?