05 Aralık 2007

... Yemesi sevap

Haydi biraz beyin jimnastiği yapalım. Kestaneye dair anılarınızı hatırlayın; hayatınızdaki yerini, size anımsattıklarını, yerken hissettiklerinizi. Havalar soğuyup da köşebaşlarında kestane kebapçılar çıktığında mutlu olmaz mısınız? Peki ya o ufacık kesekağıdını cebinize koyup aylak aylak dolaşmaz mısınız Moda sokaklarında (yahut bulunduğunuz yerde)? Kestane şekeri dendiğinde ağzınız sulanmaz mı? Bir çok kestaneli anım var elbet ya bir tanesi yıllar, yıllar önce soğuk, yağmurlu ve sevimsiz bir günde, Brüksel'in caddelerinden birinde yürürken karşıma çıkan ve kendimi evimde hissettiren kestane kebapçıya dair. Adamla sohbet etmişliğimiz yahut dünyanın en olağanüstü kestanesini yemişliğim falan yok. Sadece evden uzakta olduğum bir dönemde, burada ne işim var, evimde olmak istiyorum derken tam, karşıma çıkıveren o kestane satıcısı nasıl da ısıtıvermişti yüreğimi. Hooop, İstanbul'a dönüvermiştim. Brüksel'de değil de Beyoğlu'nda yürüyordum... Mesela.

23 yorum:

NiNo dedi ki...

bak iste bu konuda cok anim var :DDD mesela ilk blog gunlerimde canim cekmis kestaneli pasta yapim demistim tabi nerde bura kestane sekerimi var hadi dedim kendim yapim yahu pasta 5 saatte bitti iyimi :D 3 ssaat kestane sekerlerini pisirmekle ugrastim tarifi gormek istersen :) kestane sekeri tatlilarda pastasida patalar kategorisinde :) ama tadi nefisti :DD bu bir gercek baska bir hikayede pek huzun :) sen unut cizmeyi kestaneleri cat pat pat gummmm iyiki ev havaya ucmadi :) goren yeni yil geldi sanir evde havai fisekler patliyor :DDDD tabii anneannemin kuzinesi uzerinde bize patlattigi kestaneleride cocuklugumdan hatirlamamak mumkun degil yah une guzel gunlerdi uzerinden asirlar gecmis gibi oysaki en fazla 25 sene gecti :D eh ceyrek asir hahahahahhaa

reality dedi ki...

Yıllar önce Ankara,Maltepe semtin-
de ki evimizde ,rahmetli babamın
yaptığı -soba üstü- kestaneler
aklıma geldi.Ne güzel günlermiş...

banu kırmızıgül dedi ki...

tijen canım
çanakkalenin bir köyu aklıma geldi.
kestane ağacı görmustüm ilk defa ve ozaman cocuktum çok sasırmıstım. kestane ağaçtamı yetisiyor diye :))
simdi sobamız olmasada fırında pisirip yada pastasını yapıp yiyoruz..

piqi dedi ki...

bakırköy meydanda ışıkların tam orada bi kestaneci vardır.evi gibidir orası.ne ileri ne geri oynamaz.hep orada durur.diet yapmadığım dönemlerde mutlaka uğrar bi kesekağıdı alır mutlulukla yiye yiye uzaklaşırım.ama nezamanki diet yapıorum işte ozaman yolun karşısına geçerim gözüm kestanelerde kalmış vaziyette.ve arkadaşımla birbirimizi tembihleriz almıcaz yemicez diye.nedendir bilmiorum ama sanki kestane bana bol kalorili bi yiyecekmiş gibi gelir.ve öyle bişeyki bi taneyle asla duramıcağımı bildiğim içinde ya hep ya hiç mantığını uygularım.

Saliha dedi ki...

TIJENCIM...KESTANELERI GORUNCE SOGUK GUNLERDE,MODA İSKELESİNDE AILECEK YAPTIĞIMIZ KESTANELİ YURUYUSLER GELDI AKLIMA:(( ÖZLEDIM ..NEDEN?ARTIK EVDEDE YAPAMIYORUZ ,MODADA DA DEGILIM:(( ÖZLUYORUM MEMLEKETIMI YA..MODAYI...SUADIYEYI...YOKUS ASAGI INDIGIMDE HOOP KENDIMI BAGDAT'DA BULMAMI:((

Mutfak Havlusu dedi ki...

çocukluğumda sobanın üzerinde yapardık eve nefis bir koku yayılırdı sonra annemin serdiği örtüye oturur tepsinin içindeki kestaneleri yerdik abimle ne günlerdi...
sonra birgün arkadaşımla bir akşam kendimize özgürce bir zaman ayırmıştık o akşam gezicektik sadece,öncesinde taksimde gezip harbiyeden nişantaşına doğru yol aldık yol ağzına geldiğinizde nişantaşına ayrılan taraftan girince sağda parkın orada yıllardır bir amca kestane satar ondan kestane aldım arkadaşım 2 tane yedi(pek sevmediği için)ben hepsini:)o akşamı hiç unutamıyorum elimde kesekağıdı ben kestanelerin derdindeyim ne vitrine baktım,nede etrafa benim derdim kesekağıdının içindeki nefis tatlardaydı:)
Tijen abla gene tam 12'den vuruş yapmışsın çok güzel,Tebrikler!

Tijen dedi ki...

Kestaneye dair anısı olmayan var mıdır acaba? Teşekkürler paylaştığınız anılar, anlar için.

Pasta Saati dedi ki...

1980'lerin başları galiba...Pek hatırlayamadım şimdi. Ailecek yeni evli bir çifti ziyarete gitmiştik. Yeni ev, yeni eşyalar, yeni gelin ve yeni bir tat; kestaneli pasta...O güne kadar sadece haşlamasını,şekerini ve kebabını yemiştim. Pastasını da çok beğenmiştim. Üstelik pastayı yeni damat yapmıştı :)
Sevgiler,

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

En çok, İspanya ve Fransa arasındaki dağlık, minnacık ülke Andorra'nın tek ana caddesinde gördüğüm kestane-kebapcı beni şaşırtmış ve sevindirmişti. Ekim sonuydu ve hava çok soğuktu. Kestaneler ise, sıcacık.
:)

Tijen dedi ki...

Ne güzel anılar bunlar. Hepimizin hayatında geçmişten kalan bir sürü kırıntı var değil mi?

burcu dedi ki...

Kucuktum, 5-6 yaslarinda. Annem beni teyzeme birakmisti bir isi oldugundan. Cam kenarinda oturup disariyi seyrediyordum, kar yagiyordu. Sokagin basinda bir kestaneci vardi. Surekli diyordum ki "yazik kestaneci amcaya, hem kar yagiyor, hem kimse kestane almiyor". ben boyle kendi kendime soylenirken, bir baktim teyzem disarda, bana kestane aliyor. Cok lezzetli gelmisti o kestane bana. Simdi Amerika'da oyle cok ozluyorum ki kestaneyi. Sadece Sukran gunu zamanlarinda satiliyor bulundugum sehirde. Kestanelerinizin kiymetini bilin :)

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Tijencim yazıyı okuyunca hemen anım aklıma geldi kendi kendime çok güldüm kızım, ben, eltim kızımın çalıştığı bankanın düzenlemiş olduğu bursa gezisi vardı oraya gitmiştik meşhur diye 3 kutu kestane şekeri almıştık birini otelde kendimiz yeriz diğer iki kutuyuda çocuklara götürecektik ama kutuyu açıp tadına bakınca çok beğendik 3 kutuyuda biz yedik neyse ertesi gün alırız tekrar dedik ama bizim düşündüğümüz gibi olmadı ne yazık ki alamadık işin kötü tarafı evdekilerede kestane şekeri aldığımızı söylemiştik başını ağerttım canım sevgiler

Adsız dedi ki...

Bİz eşimle Beyoğlu na her gidişimizde mutlaka kestane alırız. O kese kağıdından sıcak sıcak yemenin tadına doyum olmaz. Eğer evdeysek de mutlaka derince çizip 1 saat suda beklettikten sonra fırında pişiririm. Nefis olur nefis... Sevgiler...

fidaneli dedi ki...

kestane kebap, yemesı sevap demısler:))) walla kac zamandır sayıklayıp dururum... ahhh nerde o eskı evımız sobamız, dedecığımın sobanın közunde pısırdığı patatesler, sobanın uzerınde yapılan kestaneler, kızartılan ekmekler dıyeee.... ahh eskı gunler ahhh...

Yaren dedi ki...

Kestaneyi bende severim.Cocukluk arkadasimin annesi yapardi.Sobalari vardi hep onun üzerinde kizartirdi.Ne güzel günlerdi.Kestane görünce hatirladigim tek anim,tek ama güzel.

ginger dedi ki...

Pişmesini sabırsızlıkla bekliyorum hala kestanenin. Ocakta,fırında,tavada hiç farketmez. Ellerim yanarak soyuyorum.Sonra bir ısırık alıyorum gözlerim kapalı.Arka arkaya yiyerek tadını pekiştiriyorum.Kestane bana, Süpriz bir doğum günü partisinde ,mangallarda yemek işi bittikten sonra pişen kestaneleri hatırlatıyor.Hiç öyle lezzetli gelmemişti o kestaneler.

Aybike Ceylan dedi ki...

Bence de Tijen'cigim,

Cok severim, hatta dun burada da buldum ve aldim ve de hasladim.

Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim ,
merhabalar,
sizi konuk etmeden bir kebap postu yaptım :)
sevgilerimle
candan

munevver dedi ki...

Tijen, kestaneyle ilgili 2 kez yorum bıraktım. Bir kez daha deniyorum, bakalım ulaşacak mı?

Demiştim ki: Öğrenciyiz, para kısıtlı, biraz da ısınmak için girdiğimiz Kafkas'ta, bir dilim pastayı paylaşan iki arkadaştan daha mutlusu var mıydı?

Sevgiyle,
Nane Limon

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim kestane değil öz hakiki Adana kebap postu yaptım demek istemiştim :)
Bir bursalı olarak kestaneyi, kestane kebabı ve kestane şekerini çok severimm.Kestane çok dinlendirici bir yiyecek (sebze mi ? Meyve mi ?)olduğu zamanlarda tüketilmeli ama diyabetikler dikkat çok nişasta barındırıyor .Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Candan'cığım,
Kusura bakma yanlış anlamışım!
*
Münevver'ciğim,
Neden öyle olmuş anlayamadım. Gelen yorumları -sitenin içeriğiyle uyumlu olmayanlar dışında- yayınlıyorum. Gelmiş olsa mutlaka yayınlanmış olurdu.
*
Aybike'ciğim,
Ben de sana güzel bir haftasonu diliyorum.
*
Zencefilseven komşum,
Ne güzel bir sürpriz olmuş.
*
B.,
Burada da kestane kalmadı aslında. Kestane ağaçlarını yok eden bir hastalık yüzünden pek çok yerde meyve bulmak zor.
*
Sevgili Yaren ve Fidan,
Ne güzel anılarmış!
*
Hande'ciğim,
Kışın keyfini iyi çıkarıyorsunuz desene.
*
Gül çok alemsin. Oh pek iyi etmişsiniz. Ben zaten kestane şekeri görünce dayanamayanlardanım, iyi ki orada değilmişim.

Adsız dedi ki...

Bir kis, Istanbul'daydik ve Israil'den arkadaslarimiz gelmisti. Hayatinda bu kadar cok yemek yiyebilen bir cift gormemissindir. Ve de iyi yemege duskunler. Ben de onlari bildigim butun lezzetlerle tanistiriyordum. Birgun, oglen yemegini biryerlerde yemisiz, ustune biryerde tatli yemisiz. Nefes alamiyoruz. Sokakta kestane gordum. Aman, mutlaka yemeliyiz, Istanbul'da kisin adettendir!

Bana acaip acaip bakiyorlar, Agzimizdakn burnumuzdan soguktan dumanlar cikiyor. Aldik tabii. Parmaklarimiz, damagimiz yana yana yedik. Neffis!!!!! Bayildilar, ben de bayildim. :o) Atkilarimizi, eldivenlerimizi cikardik sicaktan. Cunku kestaneler icimizi isitmisti. Hem leziz, hem kullanisli!!! :o)

www.elifsavas.com/blog

Bir Anne dedi ki...

Kestane bence cok ozel bir yiyecek. Coook severim coook. bundan nasi olsa gerek anim da coktur kestaneyle iliskili.
Izmir' deki evimizde sobanin ustunde pisen kestaneler,
esimle Istanbul Fatih'te, Akdeniz caddesinin kosesindeki amcadan kucuk kese kagidi icinde aldigimiz kestaneler
ve en son gecen sene tadina doyamadigim Fransiz kestaneleri:)...
Bir de Fransa'da kestane puresi vardi, harika. Burda da Kafkas yapmis aynini, cok sevindim. Sekerini de daha yeni aldik, cok ozel bir dostumuza hediye etmek icin.
Kestane baskadir kisaca:)))
Sevgilerle,