29 Aralık 2007

Yaşam gerçekten çok kısa

"Çin’de tek dileği memur olup güzel bir hayat sürmek olan bir genç varmış. Girdiği sınavı kazanamayınca üzüntüyle yolda rastladığı ilk hana girmiş. Belki artık sevdiği kızla evlenemeyecek, dileklerini gerçekleştire-
meyecekmiş. Yorgun olduğunu gören hancı köşeye uzanabileceğini söylemiş. Uykuya dalmadan önce yaşlı bir kadının pirinç kaynattığını görmüş. Rüyasında sınavı kazandığını, sevdiği kızla evlendiğini, çocukları olduğunu görmüş. İşinde yükselmiş, zengin olmuş. Vakti gelip emekli olunca gençliğinden beri arzu ettiği gibi şiir yazmaya, resim yapmaya başlamış. Son nefesini vermek üzereyken uyanmış. Bakmış ki kadın hâlâ tencerenin başında. Yaşamın pirincin pişmesi için gereken süre kadar kısa olduğunu düşünmüş."
Bu öyküyü Hakan Onum arkadaşım anlatmıştı. Buradan ona ve sevgili Tutku'ya yürek dolusu sevgi gönderiyorum. Ayrı düştük ama gönüllerimiz bir, biliyorum. Diyeceğim o ki, yaşam uzun gibi görünse de aslında çok kısa. Yani diyeceğim o ki, ne varsa yapmak istediğiniz, bu yıl onun zamanı olsun. Korkmayın, yılmayın, vazgeçmeyin. Düşler gerçekleştirmek için değil de ne için? (Bu yazı da biricik Ayşen'e armağandır.)

68 yorum:

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Yaşam adına yapılabileceklerin farkında olmak çok fazla geliyor bana. Yapmak istediklerimin altında eziliyrum.Yapamayacağımı bidiğim için şu ana şükrediyorum.Sevgi bölündükçe sorumluluklar arttıkça insan kendisini unutuyor bir zaman. Unutmuyorda, bile bile erteleniyor.O ertelemede zamandan çalıyor. Ne zaman ki tamam ben varım diyorsun herşeye varım gecikmiş farkındalıklarımı yaşayacağım diyorsun hayat sana gülümseyerek el sallıyor.İkinci bahar da böylece güme gidiyor. Bazen hiçbirşey bilmemek daha güzel gibi geliyor bana. Yaşayamadıklarına üzülmezsin hiç olmazsa. Yeni yılda mutluluklar, başarılar, sağlık vs. dilenicek ne varsa hepsini diliyorum.Sevgilerimle....

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Hakan'a ben de senin araciliginla en iyi dileklerimi iletiyorum, yillar önce bize yaptigi özel cayinin tadini hic unutmadim...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ahh!
Ben bu öyküyü hatırladım.
Bir antolojide okumuş ve çok sevmiştim.
Ne kadar güzel anlatıvermiş "yaşam"ı, değil mi?
İyi seneler diliyorum.
:))

Hülya dedi ki...

NE GÜZEL YAZMIŞSINIZ YİNE,
DOĞRU,DÜŞLER GERÇEKLEŞMEK İÇİN ...
YA GERÇEKLEŞEMEYENLER,YA ZORUNLULUKTAN, İKİYÜZLÜ OLMANIN PRİM YAPTIĞI ORTAMLARDA TAHAMMÜL ETMEYE GÖRMEMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ HAKSIZLIKLARIN KOL GEZDİĞİ İŞLERDE ÇALIŞIYORSAK.
BUGÜNLERDE BİRAZ KARAMSARIM DA.SİZİ DE SIKMAYAYIM.
BOŞVERİİİN DÜŞLERİMİZ DÜŞ OLMAKTA KALSA DA YAŞAMAK GÜZEL...
ŞU GÜZEL NERGİSLERİN KOKUSUNU HİSSEDEBİLİYORSAM BU GÜZELLİKLERİ DOSTLARIYLA PAYLAŞAN BİR İNSANA YAZABİLİYORSAM....
HALA UMUDUM VAR YENİ YILLARDA HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK...

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Haklısın, o kadar kısa ki başımızı geriye değil onların kazandırdıklarını sahiplenerek ileriye doğru tutmalıyız.
Herşey gönlünce olsun.
Sevgilerimle.

New York Muhtari dedi ki...

ne guzel bir hikayeymis bu boyle... resimler de cabasi.

Mutlu seneler demek istedim.

Iyi ki varsin, paylasimlarin, ogretilerin ama en onemlisi tatli dilin icin.

PS: Bugun Chelsea Market'e gittim Manchester'dan arkadaslarla, aklima sen geldin :-))

Zeynep dedi ki...

Tijen çok güzel bir hikaye.İnsan kendi hayatını gözden geçiriyor.Düşler kuruyoruz.Güzel şeyler hayal ediyoruz.Bazen gerçekleşmiyor,bazen gerçekleşiyor.Ama en önemlisi umudu hiç yitirmemek.Mücadeleyi elden bırakmamak.Yeni yılda da hayallerimizi,düşlerimizi yaşayalım.Umudumuzu hiç yitirmeyelim.Hepsinin gerçekleşmesi dileğiyle.Mutlu yıllar.
Sevgilerimle.

NiNo dedi ki...

ayyy cok guzel ve bir o kadarda dogru bir tespit. umarim 2008 de herkesin hayalleri gercek olur. gerci benim hayalimin gercek olmasina daha 4.5 sene var ama belkide diger bir hayalim olan bebisim bu yil gelir :) gelirmi acaba :DDD

VİLDAN dedi ki...

Yaşamı tadmak için biraz yavaşlamak gerek , yollarımızı hoşgörü ve sevgiyle acmak hiç bir "keşke" ye yer bırakmaz diye düşünüyorum.Sevginiz eksik olmasın..

Zeynep dedi ki...

Tijen ne güzel bir şey bu Gülten Akın'la komşu olmak,tanışmak,sohbet etmek.Çok sevindim.Harika bir şey.
Seninde herşey gönlünce olsun.Sağlıklı,mutlu,sevgi dolu yıllar diliyorum.

Adsız dedi ki...

mutlu,sağlıklı yıllar,tijen.
nasıl olsa herşeyin
zamanla sonu yok mu,
ömür dediğimiz şey,
küsecek kadar çok mu..
birden bu şarkıyı anımsadım.
yazın da geçen ayşen ben miyim...
üzerime alındım:))
hayat boş,yaşamak güzel...allah herkese sağlıklı bir yıl nasip etsin
seni seviyorum.:)))

Adsız dedi ki...

Tijen, ne güzel bir hikayeymiş bu böyle... Umut hep orada bizi bekliyor. Yeter ki isteyelim, yeterki hayal kurmayı seven içimizdeki çocuğu besleyelim...Sana çok mutlu, başarılı, huzurlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum. GÖnlünden geçenlerin hepsi yerine gelsin. Yeni yılın kutlu olsun.Sevgiler...

Derin& Hande

Baharcicegi dedi ki...

Yasam kisa ama umutsuzda hayalsizde yasanmiyor.bazen istedigimiz gerceklesiyor bazen degil,hayatta bu degilmi,eger her istedigimiz gerceklesseydi,ozama ne umut nede hayale ihtiyacimiz olurdu.
Yeni yilda saglik huzur mutluluklar dilerim sana ve ailene.
Sicacik sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Sevgili güzel komşular, dostlar,
Hepinize mutlu bir yıl diliyorum. Derin'ciğim de katılmış dileklere, sağol Hande'ciğim. Baharlı komşum, Almanya'ya da güzel dilekler gönderiyoruz. Ayşen'ciğim, sen de benim kıymetlimsin ama affet, bu başka bir Ayşen. Bir gün sana da güzelleme yazarım olur mu? Zeynep'ciğim evet büyük mutluluk Gülten Hanım'ı tanıyabilmek. Öyle hanımefendi ki... Olive, sizi tanımıyorum ama çok doğru bir yere parmak basmışsınız. Bugünlerde hep zihnimde, biraz daha sevgi ve hoşgörü bizi çok daha iyi bir yere taşırdı. O zaman Mevlana'nın adını ağzımıza almaya cesaret edebilirdik gerçekten. Sevgisiz, hoşgörüsüz olup da onu nasıl dilimize dolayabiliyoruz bilmiyorum. Nino'cuğum, bebek haberi için çok beklemeyeceğiz anlaşılan??? Muhtare'ciğim, benim için de gezseydin oraları, özlemişim. Betül kadın, güzellikler peşini bırakmasın. Ah Hülya, ikiyüzlülük her tarafımızda! Ekmekçi komşum, öyle gerçekten. Alp ve Ege'nin annesi tanıyor demek ki Hakan dostumu. Çok güzel yüreklidirler, o da Tutku da. Aslı'cığım, aslında ezilmiyorsun, yükseliyorsun, bu da benden nacizane eklenti olsun.

banu kırmızıgül dedi ki...

canım benım. ısteklerım olmazmı neler ama ben sevdıgım kısılere aıleme kızıma ''senı sevıyorum'' cümlesini cok söyluyorum hayatın kısa oldugu ınan aklımdan cıkmıyor. ıseklerımde hayırlı ıse olsun diyorum susuyorum :)
2008 yılı hayırlı dıleklerımızın kabul yılı olsun. sevgılerımle..

Zeynep dedi ki...

Yeni yılını kutlamak için gelmiştim, bir de çok güzel bir yeni yıl dileğiyle karşılaştım. Kısa hayatta hayallerinin gerçekleştiğini görmen dileğiyle canım. Sıcacık Sevgiler...

limoncicegi dedi ki...

Haklisin hayatim, yilbasilari - dogum gunleri olmasa yani birileri saymasa anlamayacagiz zamanin nasil gectigini ... mutlu yillar

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Tüm dileklerinin gerçekleşeceği yep yeni,pırıl pırıl sağlıklı bir yıl dilerim güzel gönüllü arkadaşım:)Anneciğinin de ellerinden öperim:)
SEVGİYLE KAL...

ab-ı hayat dedi ki...

2008 yılının hayatınıza sağlık,başarı,mutluluk,huzur ve hayal ettiğiniz tüm güzellikleri getirmesi dileğiyle….



Sevgiler….

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Yeni yıl ve bundan sonraki yıllar hepimize isteklerimizi gerçekleştirecek fırsatlar sunar inşallah. Sağlık, mutluluk, huzur ve başarılı dolu bir yıl diliyorum sana:)
Sevgilerimle...

DAMLA dedi ki...

Tijen'cim,
yeni yılını kutlamak için uğrayayım dedim harika bir hikaye ile karşılaştım.
Yani kısaca "hayat kısa , iyi yaşa" ....
Yeni yılın kutlu olsun.
Sevgiler

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yılı ne kadar güzel bir yazıyla bitiriyorsun.. Umarım tüm düşlerin gerçekleşir.. Mutlu yıllar..

Adsız dedi ki...

Mutlu yıllar, her şey gönlünüzce olsun...

tolunay

cumartesimutfagi.blogspot.com

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Ne kadar doğru.Hangi yaşlıya sorsak ömrün nasıl geçtiğini ne zaman yaşandığını ve sona gelindiğini bilmez.Ben bile henüz erken olmasına rağmen böyle düşünmeye başladım şimdiden.ne zaman 11 yıl oldu diyorum evleneli,bakıyorum 10 yaşında kocaman bir oğlum olmuş ne zaman bu kadar büyüdü diyorum daha dün gibi ilk kucağıma alışım.işte böyle...
Aslında zamanın nasıl geçtiğini düşünmekten çok,zamanı keşkelere mahal vermeden nasıl geçirebileceğimizi düşünsek sanırım ileride daha mutlu oluruz.
neyse cnm sana hayırlı bir yıl dilerim.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

2007 yılı acılarımızla, sevinçlerimizle geride kalacak. 2008 daha fazla umut, daha fazla sevinç, daha fazla mutluluk getirsin. Yaşamında güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep seninle olsun. Yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yıllar Tijen'cim..

Damak Tadı dedi ki...

TÜM DİLEKLERİNİN 2008'DE GERÇEKLEŞMESİ DİLEĞİYLE TİJEN'CİĞİM.
UMARIM DİLEKLERİN, TEK TEK BU GECEDEN SONRA GERÇEKLEŞMEYE BAŞLAR..

SANA VE ANNECİĞİNE ÇOKKK MUTLU,SAĞLIKLI VE BEREKETLİ BİR YIL DİLİYORUM..
KOCAMAN ÖPÜYORUM SENİ TİJEN'CİĞİM..ANNECİĞİNDE ELLERİNDEN ÖPERİM..

SEVGİLERİMLE..

hatice dedi ki...

TİJEN'CİĞİM SAĞLIKLI, BAŞARILI VE MUTLU BİR YENİ YIL DİLEĞİYLE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM......
2008 DÜŞLERİMİZİ BİZE GETİRSİN..

Aybike Ceylan dedi ki...

Yeni yilinizi kutluyor, daha nice guzel ve saglikli yillara hep birlikte diyorum.

Yeni yiliniz kutlu ve mutlu olsun.

Sevgilerimi gonderiyorum.

berfin dedi ki...

tİJEN'İM
ne güzel bir öykü bu ve ne kadar gerçek.teşkkürler güzel paylaşımın için.umrım bu yıl hiç birşeyi ertelemeden yaşayabiliriz.NİCE MUTLU YILLARA SEVGİ VE SAĞLIKLA.

yaban mersini dedi ki...

çok güzel bir öykü..gerçekten de oturup düşünmemiz gerek,yaptıklarımız aslında yapmak istediklerimiz mi diye..slmlar.mutlu yıllar..

masalmutfagi dedi ki...

Çok güzel bir hikaye..:))mutlu yıllar dilerim Tijen hnm.....:))

ebrulitatlar dedi ki...

Yeni yılda, her şeyin gönlünce olmasını diler, tüm beklentilerinin gerçekleşmesini temenni ederim. Mutlu yıllar...

Adsız dedi ki...

Tijenim, işte bu kadar kısa değil mi ...

Benim yeni yıl dileğim gerçek olur mu bilmem. Biraz uçuk kaçık.. :)))

Öpüyorum seni tijenim. Mutluuuuu mutluu seneler..

Kocaman öpücükler.
sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Selen dedi ki...

Tijencim,
2008’in mutluluk, sağlık, başarı, bol kazanç ve mis kokulu yemekler getirmesi dileğiyle. İyi yıllar...

La Madame Chapeau dedi ki...

Doğrusu sofranın, yiyeceklerin tadı 'güzel' kalabalıklarla çıkar...

Ama o kalabalıklara giremediysek, bir şekilde kıyısında kaldıysak ya da hiç de girmek istemediysek bir de kendimizi damak şöleninden de mi mahrum bırakalım? :)

Nüfusa aldırmadan hazırla bence bu yıl sıcak şarabını Tijen :)

Ben öyle yapacağım...

Sıcak şarap... Belki biraz çikolata... Kitap... En güzel, sakin gece... :)

Nice senelere...

Sevgiler...

not: Sayfamdaki yorumunuzu yanıtlarken, hangi 'Tijen' olduğunuza bakmamıştım :))) Buraya gelince 'Tijen Hanım' mı desem diye tereddüt ettim :))

Oysa sık sık okuduğum sayfaların 'Tijen'iymiş :)

İçtenlikle....

BALDAN TATLI dedi ki...

Mutlu Yıllar........

gülriz dedi ki...

Tijenciğim, yeni yılın kutlu olsun; sana çok çok güzel günler getirsin. Kocaman sevgiler

gezicini dedi ki...

nice sağlıklı, mutlu yıllara..
sevgiler
gorki

La Madame Chapeau dedi ki...

Bağlantı, yeniyıla armağan oldu :)

Sayfanın İngilizce versiyonu aklımdan çıkmış. Türkçe blog yazarları arasında tanımayan yoktur diye Mutfakta Zen'e link vermemiştim; ama İngilizce blog yabancı dostlarıma eminim ilginç gelecektir :)

Nenoni dedi ki...

mutlu yeni yıllar dileğiyle..

MİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşım yeni yıl sana ve sevdiklerine sağlık, mutluluk,başarı ve bol kazançlı bir yıl olsun inşallah.Yeni yılın kutlu olsun sevgilerimle iyi yıllar.

Neslihan dedi ki...

Tijencim bu anlamlı kısa hikayeye yeni yıl dileklerimle katılıyorum,
sevdiklerinle birlikte, yeni ve mutlu başlangıçların olduğu sağlıkla, huzurla, sevgiyle geçecek bir yeniyıl dilerim
Sevgilerimle

Cafe Gusto dedi ki...

Güzel bir yaşam dileğiyle..mutlu yıllar....sevgiler...

Aynur dedi ki...

Yeni yilin size ve tüm sevdiklerinize saglik, mutluluk, nese, basari, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yillar...


www.aynurdantarifler.blogspot.com

Tijen dedi ki...

Hepinize teker teker ve farklı farklı dilekler diliyorum. Kimine tek taş yüzük, kimine evlat, kimine yeni yerler, yeni yüzler ama herkese sağlık, bolluk ve bereket...

Margot dedi ki...

Yeni yılın kutlu olsun makarna kardeşim, benim de huzur, sağlık, bolluk, bereket, mutluluk dileklerim senin için.

Aynur dedi ki...

ahhh canimmmmmmmm hediyenin büyügü kücügümüüü olur yaaaaa cokkk tesekkür ederimmm :::))))

Mutfaknotlari dedi ki...

güzelliklerle dolu yepyeni bir yıl dilerim
mutlu yıllar
www.mutfaknotlari.com

Beyhan dedi ki...

2008’in sağlık,mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle.
Mutlu yıllar...

Nilay Cinisli dedi ki...

2008 yılının sizlere sağlık,mutluluk,huzur ve bereket getirmesini tüm kalbimle dilerim..Kucak dolusu sevgiler

Tulosh dedi ki...

Sevdiklerinle beraber nice mutlu güzel seneler diliyorum Tijenciğim. Sevgiler

Adsız dedi ki...

öyle bir yerinden yakalmış ki arkadaşın aslında hep bildiğimiz ama hep atladığımız bir adım kadar yakın mutlu olmak
bu yıl atlamayalım ve kaçırmayalım hayatı
mutlu yıllar
kocaman sevgiler

ZeYNeP dedi ki...

Tijen cigim,
Mutlu ve saglıklı bir yıl di,lerim ailenle birlikte canımm.
sevgilerimle,
Figen Karavaş

ev perisi;) dedi ki...

Allah gönlünüzden ne geçiyorsa hepsini seriversin önünüze kifayetsizce...
Huzur dolu bir yıl diliyorum...

Mutfak Havlusu dedi ki...

2 gün önce ilk yayınladığın anlarda okudum yazını Tijen ablacım.
öykü çok güzel ve sonda verdiğin mesaj tam kararında.
kısa olan ömrü bakileştirmek bizim elimizde hoş sadalarla.

herşeyin kararında olacağı bir sene ve zamanın su gibi değil gönlünden geçen nasılsa öyle akmasını dilerim.

mavimantar dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yeni yılınızı kutlar, ışık dolu, mutluluk dolu, keşif dolu, sağlıklı nice yıllar dilerim...
İyi seneler...

sunrise dedi ki...

Geçen her saniye ömrümüzden alıp götürsede,önemli
olan; an'ın farkında olarak güzel yaşamak.
Sağlığınızın,Dostlarınızın,Tüm Sevdiklerinizin ve Şansınızın
yanınızda olduğu nice mutlu yıllar diliyorum..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yeni yılını en içten dileklerimle kutlar,ailenle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir yıl geçirmeni dilerim.
Mutlu yıllar.
Öykü çok güzeldi,her yeni yılla birlikte biraz daha yaşlandığımız için tam gününde yayınlamışsın.
Zaman ve ömür su gibi akıp,gidiyor.

Unknown dedi ki...

Geleceği oluşturacak her yeni günün bir önceki günden daha güzel,isteklerinize uygun ve sizi daha mutlu etmesi dileğiyle.
Mutlu yıllar...

Melek* dedi ki...

yeni yıl size ve sevdiklerinize mutluluk sağlık huzur getirsin

La Madame Chapeau dedi ki...

Yeniyılda, eski alışkanlıklarıma dönmeye karar vermemde senin de payın oldu Tijen :) Özellikle de 'pestil'li yazın :) Çocukluğumu ve çok değil bir yıl önceki alışkanlıklarımı hatırladım :)
Bu yıl daha doğalın/sağlıklının yılı olacak bana :)

Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Hepinize çok teşekkürler. Umarım yeni yıla sevdiklerinizle, güzel şeyler yaparak ve düşünerek girmişsinizdir.

Adsız dedi ki...

yeni yılın kutlu olsun arkadaşım.
kayın validem derdi ki, "hayat evcilik oyunu gibi. üst üste koyup yapıyorsun. bir de bakıyorsun ki yıkılıp gitmiş, parçaların her biri bir yana dağılmış." aynen öyle. bir misafir sonrasında da "dolup boşalıyorsun bir kadeh gibi..." şarkısını söylerdi. evi kadehe benzetirdi.
çevreme baktığımda ömrün bir masal gibi olduğunu görüyorum. rüya gibi. umutları umutlara eklerken bitiveriyor birden.
öemli olan anı, günüyaşamak galiba. bir de yarına iyi şeyler bırakmak.
ki bun yapanlardansın.
seni seviyorum arkadaşım.
solist

sofi dedi ki...

Mutlu yıllar, hızla akmakta yaşam, kısacık, öğüt o kadar yerindeki...SEVGİLER.

yagmur dedi ki...

merhabalar Tijen ablacim,
cok guzel en onemlisi de anlamli bir sene gecirmeni dilerim...
sevgilerle
yagmur

ZeYNeP dedi ki...

2008 de hersey gonlumuzce olsun Tijen'cim.
Oyku cok guzel, paylastigin icin tesekkur ediyorum.

Kendine iyi bak.

Zeynep

yemek dedi ki...

Hoş ve anlamlı bir öykü. İnsanı düşünmeye sevk ediyor. Bir hadisi şerif vardı, hayırlı işlerde acele edin diye. Keşke yapmak istediğimiz güzellikleri, hayallerimize ait özlemleri fırsatını bulunca hemen yapabilsek.

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı, ozellikle de haftanın son calısma gununde cok anlamlı, tesekkurler ve sevgiler
:)