25 Aralık 2007

Elma çöpe atılır mı?

Sana döner yüzünü gülen elma
Kızarıp kabuğunu çatlatan nar
Tadını sarıya dönüştürüp gösteren ayva
Sıcaklığını suyunun serinliğinde gizleyen
Buram buram özlem kokan üzüm
Alımlı bir sevgiye yarılır gibi
Dallara dolanan asma, bir de sarmaşık...
*
Bu şiiri Meyve Ağacından Hikayeler'in bölüm başlarından birine koymuş, sonra çıkarmışım. İ. Z. Eyüboğlu'nun Anadolu Mitolojisi adlı kitabından (sf 153), antik bir şiir. Kubaba'ya atfedilmiş. Peki ya elma çöpe atılır mı? Bunca güzel, bunca diri, bunca şifa dolu bir meyve, rengarenk, kokulu, daha ne diyeyim işte, elma o. Atılır mı çöpe? Bir soğuk günde, bir uzak memlekette, bir ağaç dibinde mahzun duran elmaları görüp de hüzünlenmez miydi gönül. "Çocuğumuza suyunu sıkıp verdiğimiz elmayı pekmez yapımında da kullanmadık mı? Onunla şuruplar şerbetler, sirkeler yapmadık mı? Annemizin en güzel ay çöreği elmalı olan değil miydi? Ya o ağızda dağılan tartlar? Biz eskiden onlara ‘pay’ derdik, Elmalı Pay. Günlerde sunulan elmalı payların üzerinde kar taneleri gibi beyaz bir tabaka oluşturan pudra şekerinden bir yatak oluşmaz mıydı? Tabağımızdaki dilim bittiğinde annemizin kulağına usulcacık fısıldamaz mıydık: “anne bir dilim daha isteyebilir miyim?” (Meyve Ağacından Hikayeler'den)

30 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Tijen Ablacığım,
Elma her derde deva meyvalarımızdan. Ama bizler bu şifalı meyvayı hep 2. hatta 3. plana atarız. Bazen de çürütüp çöpe atarız. Oysaki günde bir elma o kadar faydalı ki.... Sevgiler...

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Hiç birşey atamıyorum ben. Zaman zaman bana zararı da dokunsa bu durumun başka türlü davranmaya gönlüm razı gelmiyor. Allahtan derin dondurucular var şimdi de bizi atmaktan kurtardığı çok oluyor.
Heleki elma, meyva atılır mı? Hiç olmadı baktım bozulacak, rendelerim elmayı biraz şeker ilavesi ile pişirip soğuyunca derin dondurucuya:) İlk yapacağım elmalı kurabiye yada turtada değerlenmek üzere. Elmalı kurabiye çocukluk tadımdır ayrıca:)
Sevgilerimle...

Sibel dedi ki...

Atılmaaaazz.. zararlı mı değil mi diye düşünmeden çürük yerlerini kesip gerisini yerim ben elmalarımın:) Kıyamam atmaya.. Bazen içinden kurt çıkarsa üzülürüm ama, yuvasını dağıttım garibanın diye. O da yuva yapacağı yeri iyi bilir ama, nasıl bir lezzettir o! Muza bile değişmem:)

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijen'ciğim hiçbir yiyecek çöpe atılmamalı .Bu kadar aç varken dunyada.Canım kucak dolusu sevgilerimle...

ev perisi;) dedi ki...

Yerim ben o elmacıkları...
Atlır mı atılmaz tabi...
Vicdansızlarrrrr...
Bu arada sıl-i rahimi sormuşsun ban agüzel arkadaşım acizane açıklıyayım:hısım ve akrabaları ziyaret etme, onlarla görüşme ve alakayı devam ettirme...
Muhabbetle kal...

Adsız dedi ki...

Ihlamur yada tarçınla karıştırılarak içilemez miydi? Ya da kekin içine katılabilirdi...Daha bir çok şey yapılabilirdi muhakkak... Yİne de bu elmaları beğenmeyip atana da dua aden birileri vardır mutlaka... AKşam pazarlarından utana sıkıla artanları, çürüyenleri toplamaya çalışanlar gibi mesela...İnsan, beğenmeyip attığı şeye gün gelir muhtaç olur elbet...

Betül İnce dedi ki...

Gerçekten elma atılır mı hiç? Benim en ama en çok sevdiğim meyvedir, ekşisi hariç. Günde en az iki adet yemezsem kendimi meyve yemiş saymam. Ben de şimdi annemin top top tarçın kokan elmalı cevizli kurabiyelereini hatırladım.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Tijen canım sana ve ailene 2008 yılı uğur, sağlık, huzur ve mutluluk getirsin. Mutlu yıllar dilerim.
Sevgiler..

HULYA dedi ki...

Tijen'ciğim,
En sağlıklı meyvelerden biridir elma.Babam biz küçükken hep "sabahın yemişi 1 tane elma" diye başlayan bir şarkı söylerdi bize elma yemeye teşvik etmek için. Nerdeyse bütününü yiyeceğim elimde olsa.Ama yeşil elma favorimdir hep.Sevgiler

Esra Kars dedi ki...

Ben tam bir elma canavarıyım :) Hiçbir zaman çürüyecek kadar uzun zaman kalmaz elma evimde hemen biter hopp yenileri gelir.Ama birşey atmamaya da ayrıca özen gösteriyorum.
Yazıların pek hoş Tijen Abla,öpüyorum seni...

Margot dedi ki...

Pek sevgili makarna kardeşim,
Nasılsın? Ben makarnalar yaparken kulakların çınlıyor mu :)
Zaman çok çabuk geçiyor, elma deyince benim aklıma annemin elma tatlısı geldi, yanında da birazcık kaymak.. Ağzım sulandı. :)

Adsız dedi ki...

elmanın her hali bir başka güzel ayrı güzel
elmanın kabuğundan çekirdeğine her yerini değerlendirim olmadı kolye yapar takarımm

yagmur dedi ki...

evet evet annemin en guzel kurabiyesi elmali olandi..hey gidi..bunca guzel aniya eslik eden bir meyve neden cope atilir ki?uzucu..

Tijen dedi ki...

Sevgili elmasever dostlarım,
Alın benden de o kadar. Eskiden günde bir kilo elmayı rahatlıkla yerdim desem sevgimi anlarsınız sanırım. Şansıma bugünlerde öyle güzel elmalar yiyorum ki!

NiNo dedi ki...

bu ara elma diye birsey duymak istemiyorum :) aslinda lakin ananem tepemi yedi kac gundur elma diye bir kamyon elmayi yigdim onune balkon, buzdolabi, masanin ustu heryer elma simdi benim oglan cok seviyomus elmayi yahu iyide biz biktik :DDDDD

Adsız dedi ki...

gene ben baş malzeme margarin bu sosyetikte sen sıvı yağ ile yapsan da olur bunlar sosyetik ya o üzden üyük önce gözleri doysun di mi ;)))

Adsız dedi ki...

ATmaaaaaaaaaaaaaaam, hayatta atmam tijenim.

Isırıkla çürük yeri alırım. SOnra atarım kenara çürüğü.. :) Gerisini yerim. Zaten çürüdüğüde pek nadirdir.

Çok severim elmayı... Vazgeçilmezim.

Elmanın migren ağrısına iyi geldiğini biliyormuydun. Migrenim tuttuğunda 2 elma yiyorum resmen ağrı hafifliyor..

öpüyorum tijenim...

berfin dedi ki...

tijen'im
elma kokusu bana çocukluğumu hatırlatır.banyo sonrsı yemek için anneciğimin yaptığı elmalı pastanın etrafa saçtığı elma ve tarçın kokusunu.ne zaman dolapta yenmeyecek elma bulsam elmalı pasta yaparken bulurum kendimi.ondandır çöpe gitmez elma bizde.resime bayıldım.öpüldün

Hülya YILMAZ dedi ki...

elma meyvaların şahıdır... Yoktur üstüne. Hem lezzet, hem besleyicilik, hem güzellik, kısaca her bakımdan.
Kırışmış bir elmanın fotoğrafı bile "ye beni" diyor. Belki pazardan dönen birisi düşürmüştür sepetinden...
Sağlıkla, huzurla, mutlulukla nice güzel yıllara...

meleginmarifetleri dedi ki...

tijencim elma dedinde çocukluğumdaki elma ağaçları geldi aklıma elmalar hiç çöpe atılmazdı o kadar çok ağaç vardıki yaylada dökülen elmaları biz çocuklar her sabah toplardık onlardan elma kakı yapılır dı elmaların iyileri komşulara dağıtılırdı ah ah ne günlerdi ama neyse işte elma böyle değerlendirilirdi şimdide çürüyen elmalar tavuklara atılıyor ama hiç çöpe atılmadı atılmazda:) sevgilerimi gönderiyorum tijencim öptüm baaay

Baharcicegi dedi ki...

Elmanin kabugu cekirdegi posasi herseyi ise yairiyor,birde cöpemi atmak aslaa.
hem hanimlar günde bir elma yemek cildi güzellestiriyormus benden söylemesi belki bileniniz vardir.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Nedense meyveyle çok aram yoktur.Genelde mevsiminde ilk çıktığında yerim sonra aramam pek ama çocuklar için alırım sürekli faydalarını da anlatarak yediririm ki kızımın aklında kalmış bu akşam koca elmayı almış eline bir kaç ısırık atmış elmaya, mutfağa getirdi ''yesene kızım yarım kalmış'' dedim.''Dişlerim sağlıklı olsun diye yedim anne gerisini de sonra yerim'' çok hoşuma gitti onun söylediklerimi hatırlaması.Elma sabahları aç karnına ve gece yatmadan önce yendiğinde sindirime yardımcı oluyormuş ve dişlerdeki tartarları temizliyormuş.Atılırmı meyve hiç ne zorluklarla yetiştirilip önümüze geliyor.

Mutfak Havlusu dedi ki...

almışım tabağa birkaç tane meyva tam elmamı kestim tabakta çöpleri dediğimiz ortası-çekirdek falan kaldı baktım annem geldi tabaktakileri topluyor,ne yapıyorsun dedim bunları biriktiriyorum kaynatıyorum:)))
eee böyle bir evde atılırmı derseniz yokkk atamassınız derim:)

sabahları akşamüstleri bitki çaylarının içinde elmanın çekirdeklerini bulabiliyoruz:))
sonraaa bizim yörelerde kurutulur,sonraa annem tazesindende komposto yapmıştır ayva ikilisi olarak.

evet Tijen abla elmalı lezzetlerde bende 2.dilimi isteyenlerdendim,en çokta kızdığım gittiğimiz gezmelerde isteyememekti ayıp kızım ayıp:)

meleginmarifetleri dedi ki...

tijencim ne demek birdahakine sen gel annem hemen yapar canım inanki beklerim sevgiyle kal öptüm

Baharcicegi dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yakin olsak bir dahaki davete inan senide cagirirdim.

Tijen dedi ki...

Allahtan ümit kesilmez, gün olur Denizli'ye de giderim Almanya'ya da, Kıbrıs'a da Arnavutluk'a da. Sağlık olsun, para olsun, huzur olsun, zaman olsun. Eh bir de hayal gücü tabii. Hayalimde de giderim!
*
Kızlar sağolun davetlere, paylaşımlara, güzel sözlere, dileklere. Aman ağız tadımız eksilmesin, gerisi kolay.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

gerçekten çok güzel anlatmışlar paylaşımın için teşekkürler cnm.aslında bunun tüm nimetler için geçerli olduğunu düşünüyorum.yaradılan herşey bizler için.kıymetini bilelim,ziyan etmeyelim değilmi cnm?öptüm

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Atilir mi hic, ama etrafimda o kadar cok goruyorum ki atilanlari ve cope atilan paralari.

Biz mumkun oldugunca herseyi az alip, bittikce yenileyenlerdeniz.

Guzel bir gun diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

Tijen dedi ki...

Aybike'ciğim,
Nice mutlu yıllara sevgili eşinle.
*
Çok haklısın Semra. Sahip olduğumuz hiç bir şeyi ziyan etmemek en güzeli.

Adsız dedi ki...

nerde okudum hatırlamıyorum ama Lokman Hekim demiş ki; "bir gün öncesinden elma yiyen ertesi gün ölmez"
elmanın hikayesi de bitmez..
Adem'in boğazına takıldığı yerde başlar hikayesi.. yasaktır günahtır.. onu baştan çıkartan Havva mıdır elma mıdır?? Havva'nın elinden, pamuk prensesin eline geçer öyle iyi bir meyvedir ki zehir konsa bile zarar vermez. bir prensin öpücüğüne bakar. gökten hep 3 elma düşer sıcak masalların sonunda. elma derse arkadaşımız saklandığımız yerden güvenle çıkarız.. böyle sürer gider yarısı bir gönül almaya yeten elmanın öyküsü..