01 Aralık 2006

Sonra ne olmus

Sonra, yani gezinin ikinci günü Verde'nin ve zeytinyagi sektörünün durumu konusunda bilgilerin verildigi bir basin toplantisi yapilmis, toplantidan sonra ise Urla'ya dogru yola çikilmis. Hava güneslidir. Sicaciktir. Kistan çok ilkbahari andirmaktadir. Ne yazik ki Izmir'in satsuma denen tatli mi tatli, leziz mi leziz ince kabuklu mandalinalari satilmadigi için dallarda çürümeye terkedilmistir. Sahil yolu kalabaliktir. Herkes Urla taraflarina dogru akmaktadir.

Urla Iskele'deki Orkinos Restoran'da denize nazir masalar bizi beklemektedir. Üzerinde mevsimin otlari vardir. Bir tanesi de budur. Ne güzeldir ama. Üzerine tazecik bir zeytinyagi gezdirir, limonla helallestirirsiniz. Ekmeginizi banar banar yersiniz. Baska otlar da vardir. Sonra fava vardir, ahtapot salatasi vardir, hos görünümlü bir patlican salatasi vardir. Ardindan izgara kalamar ve izgara sardalya gelir. Gelir gelmesine ya Tijen'in akli fikri pazardadir. Simdi kimbilir ne güzeldir o renkler!

Sorarim size, bu teyzenin gülüsüyle baslayan bir gün kötü gidebilir mi? Onun hayir duasini aldiysaniz, daglardan topladigi otlardan attiysaniz çantaniza, mutsuz olabilir misiniz? Olunmaz elbet. Bu teyzem (adini unuttum) Figen'cigimin pazarci dostlarindan biri. Onu görür görmez hemen sarilip dur sana ot koyayim diyen bir güzel kadini nasil sevmez insan?

Simdi kocayemis zamani. Kimilerinin deyimiyle dag çilegi. Istanbul'da da adalarda bulunan kocayemis Ege'nin fotojenik meyvelerindendir. Izmir'de pazarlarda ve kimi zaman Kemeralti'nin sokaklarinda satilir. Onu çok fotograflamisligim var. Dalinda da, sepette de, tabakta da. Severiz kendilerini.

Simdi çintarin da zamani. Urlalilar ona 'çam mantarı' diyormus. Dogrudur da. Çamlarin altinda bulunur daha çok. Aralara çamlarin kurumus dikenleri karisir. Lezzetli bir mantardir ya pazardan bol bol mantar alip Istanbul'a goturen basin mensubu genç hanimlardan biri o aksam arayip 'bunlarda kurt var ne yapacagiz' deyince allahallah ben çintarda kurt hiç görmedim ama olabilir, kurt varsa zehirli olmadiginin garantisidir dedim. Eh kurtlari görüp de yemek herkes için mümkün olmadigindan kurtlulari atin isterseniz dedim. Yoksa Karadenizli kadinlar kurtlu olanlari haslayip kurtlarindan arindirir, bir güzel kavurup koyarlar sofraya. Ben de kurt görünce yiyemeyenler familyasindanim.
Iste bir gezi de böyle geçti. Aksamüzeri mandalinlerimizi de alip otobüse yerlestik. Herkes mandalina yiyordu. Mis kokusu kabugun, otobüsün içine yayildi. Havaalani, yolculuk ve güzel bir haftasonunun anilari... Böyle geçti iste bir gezi.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Off of ne kadar güzel anlatmışsınız oraları. Bende gittim geldim bir an. Ama en çok da otların kokusu geldi burnuma..Az kaldı hepsi çıkıverir yakında Ege de ama buralara ulaşmaz herhalde:)
Merak ettiğim o güzelim mandalinalar.. Neden toplamıyorlar?

Sevgiler
İpek
Not: Siteniz öyle keyifli ki, "keşke hergün yazsa" diyorum içimden

Adsız dedi ki...

Tijen hanım merhaba..Dağ çileği,kocayemiş denilen muhteşem meyvanın bir diğer adı da buralarda(Akköy köyü.. Didim)KOMARİKA dır(aslında bitkisinin adıyla anılır).sanırım Rumca dır burası da eskiden çoğunlukla Rumların yaşadığı,şimdide genellikle Selanik mübadilleri,Bulgaristan göçmenleri ve başka yerlerden gelip yerleşen insanların yaşadığı güzel bir köydür..Yolunuz düşerse bekleriz efendim..sevgiyle.. kadriye

Adsız dedi ki...

Cok hos bir anlatim olmus.. Son cumlen "devami yok " der gibi ,bu kadar(cik) mi?

Adsız dedi ki...

MERHABALAR Zeytinli,zeytinyağlı ,otlu, mantarlı nice sağlıklı dolaşmalar.Ben geçenlerde size mantar getirecektim nasip olmadı ama yazdım şeklini tarif etdim siz o ÇİNTARdır bilirim kumlu olur ve ben pek yemem demiştiniz oysa benim size getireceğim mantar çok değişik kokulu ve kumsuz tertemiz pırıl pırıl bir mantardı adıda CİVCİNİK. Gelelim mantardaki kurda : Eğer mantar yeni çıkmış ve toplanmışsa kurt olmaz ama çıkarken toprakta biraz zorlandı ise yüzeye tam çıkamamışsa ve toplandıktan yada çıktıktan sonra tüketmek için birkaçgün bekledi ise kurtlanmıyacak hiçbir mantar yoktur. size iyi çalışmalar sağlıkla kalın ZENGİLE

Ozde dedi ki...

Maya`nin yeni resimlerini gordun muuuuuuuuu? Salincaktakine bayildim :)

Tijen dedi ki...

Özde'cigim görmez miyim? Günde on kere bakiyorum tontonumun resimlerine.
*
Yok yok ben çintar yerim Zengile dostum da iyi temizlenmediginde dibinde toprak kalabiliyor. o da çitir çitir insanin dislerini rahatsiz eder. oydu dedigim. ama diger bilgilere tesekkürler çok yardimci olacak sanirim. O mantarlari merak ettim simdi!
*
LaMa,
Vakit olsa...
*
Kadriye Hanim,
Ah sizin oralara gelebilmeyi ne kadar isterim. Bir gün mutlaka. Güzel bir kütüphaneniz vardi diye hatirliyorum dogru mu???
*
Ipek'cigim,
Mandalinalari neden toplamiyorlar? Para etmiyor diye. Biz de Sevim Abla'cigimla satamadiklarini keske yaslilar yurdu, çocuk esirgeme kurumu gibi yerlere bagislasalar dedik ama çok yazik ziyan olmalari..

Ezgi dedi ki...

Sevgili Tijen Hanim, biz o kocayemişe Cide'de (Kastamonu) Villadin deriz. Yol kenarlarında çalılarda yetişir, kimse pas vermes bileninden başka. Demek Ege'de parayla satılıyor.:)

Tijen dedi ki...

Sevgili Ezgi,
Ne kadar degerli bir bilgi paylasmissin çok tesekkürler. Istersen daglara çikip dalindan kocayemis yiyebilirsin tabii ama sehirden kaçamayanlar için saticilar getirip satiyorlar. Yine de en güzeli dalindan yemek öyle degil mi?

Adsız dedi ki...

Tijen Hanım;
Bizim burada çintar a Melki denir.Tadına doyum olmaz.Ayrıca toplanmadan uzun süre kalınca kurtlanır diye biliyorum ben.Geçen hafta eşim almış bir iki tanesinde vardı kurt ben de yemem attım tabiki:)
kübra

_ ANEW _ dedi ki...

I don't understand the language but the FOOD looks GOOD! : )

Berceste dedi ki...

Tijen, cocuklugumun en guzel hatiralarindandir kocayemisi...Bizim babaanneler oksurukten muzdarip oldugunda koca yemisi cicegini kaynatip icerlerdi, komsular da birlesip kocayemisi cicegi toplamaya cikardik, biz de cocuk milleti olarak meyvelerine ususurduk. Buyukler tembihlerdi cok yemeyiiiin sarhos olursunuz alkol var onlarda diye :D
Mandalinalara uzuldum cok :( Burada biz dunya para odeyip aliyoruz, orada satilamamaktan guzelim mandalinalar curuyor :( Ispanyanin tas gibi mandalinalarina fit olmak zorunda kaliyoruz :(

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen, o güzel kır yemeğini hazırlayan otelin adı Kaya Prestige... Nedim Atilla

Tijen dedi ki...

Sagolunuz sevgili Nedim Bey,
Hemen düzelttim. Çok ayip etmisim yanlis yazmakla!
*
Dilek'cigim,
Ne güzel bir ani! Geldiginde mevsimi geçmemis olur insallah da bol bol yersin.
*
Kübra'cigim,
Bilgiye çok tesekkürler. Ne güzel bir sürü yerel isim ögrendik sayenizde.
*
Pirtik'cigim özellikle Burgazada'nin tepelerinde çok var. Adsa ne demek?

Mr_TD dedi ki...

bu yazida ben cok "Esprili" :) teyzeyi tuttum , moda bu iste :)

Mantar diyince benim icinde akan sular durur,hastasiyim resmen,of of.
Kurtsuzlari tercigimdir tabiki :)

bende bir süredir madaline krizindeydim,neyse sonunda aldim, Türk olanlar daha yoktu,bu seferlik mecburen ispanyollar ile idare ettik,bi dahaki sefere arayacagim iyice ,bizimkilerin tadi baska oluyor.

sevgiler,
T:D

Adsız dedi ki...

Tijen hanim,
Hay Allah sizden razi olsun.Hep kendime sormusumdur,Bu mantar acaba Türkiyede varmi diye?
Almanya'da cok satiliyor.Büyük bir cogunlugu ise Polanya'dan geliyor.Cok lezzetli ama pahalli bir mantar.
Burada genellikle et yemeklerinin yaninda yeniliyor.
Adinin CAM MANTARI olmasi beni sasirtti.Bir sey daha ögrendim.Sagolun.

MUTFAK SAYFASI dedi ki...

Zaten /ve bu anlatimlarindan sonra Tijencigim!
/yeniden kalbim "Egede kaldi"...

suna

Hanife dedi ki...

Yuregim sizladi yazilari okurken Tijen. Cok ozledim.. Yaza kavusacagim insallah.
Ege'mden bahsedince daha bir ozlem sariyor..
Masadaki otu bilemedim, gerci o mantarlarida bilmiyorum ama otlar pek afilli cikmislar.. Hele o curuyen mandalinalara nasil uzuldum. Burada bol cekirdeklilerine dunya para oderken insanin ici sizliyor..
Sevgilerimle....

Tijen dedi ki...

sagolasin sevgili gülin,
sözlerin çok çok degerli..
*
ay hanife'cigim insan özlemez mi memleketini? insallah bir an önce kavusursun!
*
ah suna,
ne diyeyim?
*
aman ne güzel serap,
ise yaramak güzel bir his.
*
sevgili td,
yeni yillar yeni yaslar kutlu olsun!

Unknown dedi ki...

Tijen'cim bu mantarlar bana mordogani hatirlatti.Gecmis yillarda toplardik biz.Una bulayi kizartir uzerine sarmisak yogurdu yaprdik..ahh ahha.ne guzelde cekmissin.

Tijen dedi ki...

ne iyi olmus gülenay'cigim.
simdi ben de özendim bak!

Adsız dedi ki...

kastamonu yöresinde çok bulunur.
kannıca mantarı denir.