13 Aralık 2006

Kabak tatlisini kim sevmez?


Unutansoylardan Tijen yine bir blog'da görüp aaa zamani gelmis dedi. Oysa kabakgilleri pek sever. Asagida tatlisinin tarifi vardir ya o kabaktan pek çok sey yapar. Sadece yesiliyle degil, balkabagiyla da. Ne bileyim çorbasini yapar, bulgur pilavini yapar, sebze kavurmalarina koyar... Oysa arsivini taramaya basladiginda aradadigi fotograflari bulamamistir. Burada size anlatmaktan zevk duyacaktir elbet. Aslinda ilginçtir, Lezzet dergisinin bu ayki sayisinda bol miktarda balkabakli tarif var. Ben de tesadüf bu ya, Cadilar Bayrami yazisi yazmis ve sonuna kabakli tarifler eklemistim. Kisaca buraya aliyorum o kismi ama önce bu etkinligin evsahibesi Vildan'a tesekkürler. Vildan yayinlamaya baslamis bile harika kabakli tarifleri. Hemen ziyaretlere baslayabilirsiniz. Ben basladim bile. Önce Lezzet dergisinde yer alan yazinin balkabakli tariflerle ilgili bölümünü buraya aktariyorum. Yazinin tamami ve diger muhtesem kabakli tarifler için hala dergiyi alabilirsiniz, bayinizde tükenmediyse tabii:
"Bu çok lezzetli cennet meyvesini (ona sebze demeye dilim varmıyor) çorbada kullanmayı seviyorum mesela. Balkabağı ve patatesi haşlayıp eziyor, krema, tuz, karabiber, muskat ekliyorum. Doğranmış taze soğan sadece renk vermiyor, çorbanın lezzetini de katlıyor. Ufacık doğradığım balkabaklarıyla pişirdiğim ve yine bol taze soğan eklediğim bulgur pilavı çok farklı oluyor. Arkadaşım Şükran’dan öğrendiğim ve severek yaptığım balkabaklı pizza da aklımın baş köşesindeki tariflerden. Böreklerde, kek, kurabiye, tart ve ekmeklerde (tatlı veya tuzu olarak) kullanabileceğiniz balkabağını makarna sosu olarak da değerlendirebilir, İtalyanların ‘ravioli’sinde, rahmetli anneannemin ‘kulak mantısı’ dediği, bir adı da ‘piruhi’ olan haşlanarak yenen iri mantıda, sebze kavurmalarında yer verebilirsiniz. Rahmetli Mestan Yapıcı hocanın Kabak Yemekleri adlı kitabında okuduğum Coraz Geceleri ise Anadolu topraklarında kutlanan Cadılar Bayramı bir bakıma. Ödemiş-Beydağ yöresinde zemherinin 27'sinden itibaren üç gün (18-20 Ocak) 'Coraz Geceleri' olarak kabul edilirmiş. Çeşme’de de 'Karakoncolos Geceleri' adıyla anılan yılın bu en soğuk gecelerinde ‘coraz’ denen buruşuk yüzlü korkunç cadının bacadan inip evdeki kızların saçlarını çekeceğine, su kaplarına tüküreceğine inanılırmış eski zamanlarda. Kızlar o günlerde cadıya yakalanmamak için erkenden eve kapanırlarmış. Bu geceler boyunca yörede kabaklı yemek ve tatlılar yapılır, bu günlerde kabak yiyenlerin yıl boyunca boğazının ağrımayacağına inanılırmış."

En yukaridaki fotografi bir kaç yil önce bir sempozyumun yemeginde çekmistim. Tarif Feriye Lokantası'nin sefi Vedat Başaran'a ait. Tam tarifini de bilmiyorum zaten ancak hatirladigim kadariyla çok zengin bir malzeme listesi vardi. O koca balkabaginin üst kismi kesilip çekirdekli kismi oyulmus, içine bol miktarda dogranmis kuru incir, kuru kayisi, badem, antep fistigi vs yemis ve kuru meyveler doldurulup kapagi kapatilip firinlanmisti. Seker var miydi hatirlamiyorum. Sanirim firindan çiktiktan sonra balkabagi da pistigi için güzelce karistirilip öylece sofraya getirilmisti. O kadar lezzetliydi ki ikinci tabagi aldigimi hatirliyorum!
Bir sonraki feci fotografi da evvelki yil yazlikta çekmisim. En eski makinemle ve en beceriksiz halimle. Buraya koymayabilirdim ama yine de fikir vermesi için koydum. Pazardan orta boy bir kabak almistim. Balkabagi formundaki yesil kabaklardan. Onunla denedigim tarifti bu. Ancak Boston'da yasarken ev arkadaslarimla oradaki mini balkabaklariyla yapar ve pek severdik. Oradayken kabaklari ortadan ikiye keser, çekirdekli kisimlari temizler, içine esmer seker koyup firinlar, sonra da kasikla yerdik. Bu sefer birine pekmez ve elma kurusu, ötekine ise sadece seker koyarak yaptimdi. Fena degildi ancak balkabagi kadar lezzetli de olmamisti. Koca bir kabakla denemek istersiniz belki ama deneyecekseniz bence Vedat Basaran'in tarifini deneyin. Gerçekten olaganüstü!

Bu da balkabakli bulgur pilavimin fotografi. Herhalde çekeli 3 yil olmali. Yapimi çok kolay. Kuru sogan kullaniyorsaniz önce onu zeytinyaginda biraz kavuruyor, küp seklinde dogradiginiz balkabaklariyla bir dakika çevirdikten onra bulgurunu, suyunu, tuzunu falan koyup pisiriyorsunuz. Atesten aldiktan sonra da bol taze sogan, servis sirasinda isterseniz benimki gibi susam. Hepsi bu. Ilk duydugunuzda burun kiviracaksiniz eminim ama en burun kiviranlar bile begenecektir. Söz yahu! Deneyin, pisman olmayacaksiniz. Vildan'a ve emek verip muhtesem tarifler yaratan, deneyen, sunan tüm arkadaslara tesekkürler.

Sahi var midir sevmeyen? Vardir belki kimbilir. Dün pazara gitmisim, gitmisken alti demet nergis alip (abarttim biliyorum ama ne yapayim dayanamiyorum. Hem nereden çiktiysa alti demet!) bir de kabakçida çok çok güzel bir Adapazari balkabagi görmüs, ondan da tarttirmisken ve eve gelip onu pisirmisken... Aslina bakarsaniz bir de firinlayayim diyordum her zamanki gibi ya bir baktim bütün suyunu çekmis ve dagilmaya baslamis, vazgeçtim bu sevdadan. Ceviz kirdim biraz, dövdüm hafifçe ve üzerine serpeleyip... Hmmmm. Koca bir tencereyi yiyebilirim!

Neyse ki daha saglikli aliskanliklarim da var. (hos kabak tatlisini olabilecek en az sekerle pisirdim. Diger alternatifleri de gözden geçirmedim degil. Pekmezle yahut balla veya stevia ile de pisirebilirdim belki ya onun o güzelim turuncusunu, kabuklarin dibindeki yesil kismini seyretmeyi pek sevdigimden mecbur sekere gitti elim.) Iste o saglikli aliskanliklardan biri de bu resimdeki yaratik. Geçen gün, hem de NTV'de bana göre korkunç bir çeviri hatasi yapildi. Orhan Pamuk serefine verilen Nobel yemeginde sunulan mönü aktarilirken yemekte 'Kudüs enginari' da servis edildigi söylendi. Oysa Kudüs enginari denen sey yerelmasından baska bir sey degil. Ingilizce'de 'Jerusalem artichoke' adiyla bilinen bu leziz kök bitki bizde de bol bol yetisiyor. Isveç'te ne sekilde pisirdiklerini bilmiyorum ama ben onu çig çig yemeye bayiliyorum. Her gün ögle saatlerinde -tam bu saatlerde- dolaptan 7-8 tane yerelmasi çikarip isinmaya birakiyor, sonra meyve seansinda (bu hafta bizde yerli muz, çitir elma, yemyesil kiviler, komsumuzun bahçesinden portakallar ve yine bu civarlarin kokulu mandalinasi var) soyup çitir çitir yemeye doyum olmuyor. Bana kalirsa en güzel meyvelerden biri yerelmasi!

48 yorum:

CaDı dedi ki...

Beeenn:)) Ben kabakta sevmem, yer elmasıda desem kızarmısın:) Ama Doca barsak problemi yaşamıştı biz ünv.de iken, doktor bol bol kabak tatlısı ve kayısı ye demişti. Bende onun için pişirmiştim. Ve ilaçlarınıda kullanınca tamamen iyileşti:) Her meyve sebze bir şifa kaynağı, o yüzden yemesemde seviyorum:)

Tijen dedi ki...

cadi'cigim zaten herkes sevse sasardim! sen bir kere daha söylemis miydin sevmedigini? hayal meyal hatirlar gibiyim..

Nenoni dedi ki...

ben yer elmasını pek sevmem ama annem eskiden kereviz gibi zeytinyağlı yemeğini yapardı

Margot dedi ki...

Yer elmasının annem zeytinyağlı yemeğini yapar, ben de bayılarak yerim. Ama çiğ yemeyi hiç denemedim, acaba nasıl bir tadı var? Deneyelim, görelim makarna kardeşim. Kabak tatlısı da pek leziz, ellerine sağlık!

Tijen dedi ki...

aslinda yer elmasinin çok kendine has bir aromasi var. herkesin sevmek istemeyebilecegini anliyorum ancak resimdeki türde yer elmasi harikadir. özellikle çig olarak (kabugunu soyduktan sonra) yemenizi tavsiye ederim sevgili margotto ve nenoni. belki yepyeni bir kesif olur?

Tijen dedi ki...

Gülin'cigim,
Bizim pazarda kilosu 1 lira bu yer elmalarinin. Ben koyu renkli olanlari çok sevmiyorum. Daha sert oluyorlar sanki. Tabii tazesi farkli olabilir ama bu açik renk olanlar çok daha çitirdak bana göre. Ben yerim senin için hiç merak etme!

Adsız dedi ki...

kabak tatlisini oyle gusel anlatmissiniz ki :)) imrendim dogrusu.. tatlinin tarifi var mi?

fethiye dedi ki...

kudus enginari ha?! vay allahim, gulerim aglanacak halimize.

Tijen dedi ki...

fethiye'cigim yani bilmiyorum aslinda her çevirmen kudüs enginari denen seyin yerelmasi oldugunu bilmek zorunda mi diye düsünmeden de edemiyorum ama bu bir simultane tercüme degildi, sözlügü açip bakabilirlerdi degil mi ama?
*
sevgili adsiz dostum,
kabak tatlisinin tarife ihtiyaci oldugunu düsünmem pek. basit gelir. soy, dogra, yika, tencereye bir sira kabak, bir sira seker seklinde dizersiniz, bir süre bekletirsiniz ki suyunu salsin. sonra pisirirsiniz. hepsi bu. ben bir de firinlarim ama bu sefer çok çabuk pisip dagildigi için yapamadim. yine de öyle lezzetli bir kabakti ki...

fethiye dedi ki...

sozluk var ama tijen, dedigin gibi. isin ehliysen herseyi biliyorum diye ortaya cikmamali, yeni bir sey gordun mu sozluge, ansiklopedilere bir bakinmalisin degil mi?

yillar once bir dost bahsetmisti, bir kitapta, "late mr wilson" yaziyormus (wilson kismini uydurdum, hatirlamiyorum), bizim cevirmenler onu "gec kalan bay wilson" diye cevirmisler. al buradan yak!

Tijen dedi ki...

e ben de hep anlatirim, bir film seyrediyordum. bir adam bir baska adama birini öldürmesi gerektigini söylüyor. o da 'it's a piece of cake' diyor. nasil çevirmisler dersin? 'bir dilim kek'..
en kizdigim çeviri hatasi da nedir biliyor musun? bir kitapta söyle bir cümle vardi: 'japonya'dan mübadeleyle Amerika'ya gelen genç ögrenci'.. Saçimi basimi yoldum. Herhalde sevgili deneyimsiz çevirmenimiz orada 'exchange student' seklinde bir sey gördü. bakti ne bu exchange diye (tabii sözlügü yazanlar da az degil demek ki) aa mübadele yaziyor. langadanak yapistirdi mübadeleyi oraya. yaaaa... (bir de yabani çiçeklerin vahsi çiçek diye çevrilmesine çok içerlerim. ne suçu var garibimlerin?)

Banu Ucak dedi ki...

Bizim kış menümüzde en sık yer alan yiyecekler ikisi de. Hele zeytinyağlı yer elmasını yemeye doyum olmaz şöyle bol havuçlu ımmm... Tijen ben kabak tatlısını direkt fırında da pişiriyorum o da çok güzel oluyor hani büyüklerimzin tabiriyle lokum gibi! Fırın kabına dediğin şekilde şekerleyerek diziyorum kabakları sonra bir kaç saat bekleyip biraz suyunu bırakınca ağzını folyoyla kapatıp fırınlıyorum. Piştikten sonra folyoyu çıkarıp biraz da o şekilde yüzünü kızartıp çıkarıyorum. Biz bu şekilde de çok seviyoruz.

Bu arada da "vahşi çiçek" çevirisi süpermiş! Ben üniversitede sorumlu olduğumuz bir kitabın kötü çevirisi yüzünden bir türlü o derse ısınamamış, topu kökü 20 sayfalık yer yüzünden o dersten kalmıştım.

Pratik Anne dedi ki...

Sevgili Tijen Hanim,
Ben eve ne alsam iki gun sonra siz uzerine yazi yaziyorsunuz. :) Biz teyzemin sayesinde yer elmasi muptelasi olmus Amerika'da yasayan gariplerdik. Oyle ki Turkiye'den koyulastirilmis kavanoz konserve ile yer elmasi corbasi tasinirdi gelenlerle. Ilk geldigimde kok zencefillere "ah yer elmalarim" diye sarilip, haslayip pure yapmaya calisirken evi buram buram kokutmustum. Neyse sonunda burada organik satan marketlerde "jarusalem artichoke" u kesfettim ve yer elmasi corbasi ve yemekleri yaparak teyzemin kulaklarini cinlatiyorum. Insallah bloguma koyacagim.
Keza ayni alisveriste kabak da almistim. Turkiye'de tatlilik kabagin buradaki ekurisi "butternut squash". Sukran gunu sonrasi kabaklar ucuzlukta oldugundan simdi ha babam de babam kabak tatlisi yiyoruz. Esim halinden memnun. Bir tek keske Turk kaymagi olsa diyor. Buradaki sutlerle de o cok zor.
Son olarak nar yaziniza dokunayim. Nar ve nar suyu sevdalisi olarak, pratik nar ayiklama yontemi sayesinde yine narlari ucer beser goturuyoruz. Blogumda ilgili yazimi bulabilirsiniz.

Tijen dedi ki...

bir daha ben de deneyeyim banu! iyi ki söyledin. sorma bu çeviri meseleleri feci. o kadar çok kitabi okuyamadan biraktim ki çeviri hatalari yüzünden. anlamadigim editörlerin görevi ne? neyse çok söylenmeyeyim ben de kimbilir ne hatalar yapiyorumdur..
*
sevgili pratik anne,
desene ayni seyleri çekiyor canimiz. ya da tesadüfler diyelim, gerçi ben her hafta -buradayken tabii- mutlaka yerelmasi aliyorum pazardan, kabak ise tatli krizlerinde (ya da çorba yapmak için). gördüm gördüm nar ayiklama yöntemini. ne yazik ki ben çekirdekli meyveleri yemeyi çok sevmiyorum, o yüzden de nardan ancak bir kaç tane yer, arada suyunu içerim. ne yapalim huy meselesi.

pınar dedi ki...

ben sevmem:) ama nergislere bayılırım:) buralarda satılsa 10 demet bile alırım.

Behiye dedi ki...

Tijenciğim, kabak tatlısını çok severim, buradaki butternut squash'lardan yapıyorum ben de,bizim kabakların yerini tutmasa da güzel oluyor.Yer elmasını burada göremedim daha, olsa zeytinyağlı yapmak isterdim. Çiğ yendiğini ise senden duydum:) Sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

behiye'cigim,
ellerine saglik! çig yerelmasi muhtesemdir, elmaya bayilan ben onu elmayla bir tutabilirim ama taze ve körpe olmasi gerek yoksa ayni derecede zevkli olamayacaktir.
*
pinar'cigim desene zevklerimizin yarisi uyuyor. ah o nergisler! nasil muhtesem kokuyorlar, nasil sevince boguyorlar beni anlatamam.

Beyaz Zambak dedi ki...

Merhaba Tijen,
Yeralmasını ilk Erzincan'da anneannemlerin bahçesinde yemiştim. Bizi yanına cağırıp toprağı eşti ve bizlere dağıttı. Temizce yıkadıktan sonra elma gibi yedik. Benim aklımda da hep çiğ yenir diye kalmıştı. Sizlerden yemek tarifleri görünce hoşuma gidiyor. Ama şimdiye kadar pişirmedim bir gün mutlaka diyorum. Annemler Antalya'da oturuyor. Bu mevsimde çok ender orada gidebiliyorum. Her mevsim çiçeği var. Özellikle pazarlarını ve sebzeleri görmeye pazara giderim. İyi günler. Sevgiler. Zeliha

Tijen dedi ki...

sevgili zeliha,
ne güzel bir sey anlatmissin. çok isterdim erzincan'da, anneannenin bahçesinde ben de olayim, orada sizlerle toprak kokulu yerelmalari yiyeyim...

CaDı dedi ki...

Tijen'ciğim bilmem söylemişmiydim:) Ama yer elmasının pişirildiğini buradan öğrendim, bulursam deneyeceğim.
Vee vahşi çiçeklere çok güldüm, sevgiler..

Tijen dedi ki...

Pirtik'cigim minik Karalcik da bayilacak bence senin sevdigin seylere. Sagligi yerindedir umarim yavrusun.
*
ah sevgili cadi'cigim,
daha neler var neler! vahsi çiçekler masum kaliyor yaninda. afiyet olsun diyeyim simdiden..

NAZLICA dedi ki...

Tijen merhaba; Kabak tatlısı harika bir lezzet. Ben kıtır seviyorum ve doğrandıktan sonra 1 gece kirece koyuyoruz, sonra pişiriyoruz. Farklı bir yöntem galiba. Yerelmasını çocukluğumda biz de çiğ yerdik, burada pazarlarda hiç rastlamadım.Yemeğini hiç yemedim, mutlaka güzeldir. Sağol Tijenciğim, senin anlatımlarınla herşeyi canım çekiyor. Şimdi yerelmasını nereden bulacağım ben:))) Kolay gelsin, sevgiyle kal.

İpek Kuscu dedi ki...

Tijen'ciğim,nergisler harika ,bizimkiler kabak tatlısını sevmezler ama ben yarın onlara kabak tatlısı yedirmeye kararlıyım bu kez .Sana bir şey soracağım? kitabındaki negerek böreğinde pirinç haşlanarak mı ?yoksa çiğ olarak ilave ediliyor ?Maya nasıl ?kaç dişi oldu şimdi?
güzel geçen bir haftasonu diliyorum.Sevgiler

Tijen dedi ki...

çilek'cigim,
bence senin elinden yemezlerse ayip! (belki farkli bir sekilde yedirebilirsin diye düsündüm. biz bir arkadasimla onu pastaya çevirmistik çok zaman önce. kabak tatlisini ezip taban yapmis, üzerine sanki krem santi mi hazirlamistik? onu tam hatirlamiyorum, en üste de ceviz tabii.. buradan yola çikarak yeni seyler??? negerek böreginde pirinç çigden konuyor canim. herkes pismez zannediyor ama üzerini geçecek kadar süt konuyor ya, süt onu pisiriyor! maya kusunun 2 tane alt disi çikti, üstten henüz yok iyi mi? çok özledim yavruyu!
*
sevgili nazlica,
kirece yatirilan kabak tatlisini biliyorum. çok hos oluyor ama ben ondan belki sadece bir dilim yiyebiliyorum, özellikle de çok sekerliyse. ama normal kabak tatlisi daha hafif geliyor. insallah yerelmasi bulur ve diledigince yersin.

Mr_TD dedi ki...

kabak tatlisini bende cocukluktan beri hayraniyim,hatta bir ara burda as erip yarim kilo alip yapmistim,süper de oldu valla,ama üzerine bir sey koymam ben,bazilari ceviz falan serper,ben sade halini severim.

Yakin zamanda yapayim kendime bari,canim cekti yine :)

slmlar
TD

Tulosh dedi ki...

Merhana Tijen. İlk blogunu açınca aaa şansa bak aynı anda kabak tatlısı yapmışız dedim. Sonra yazıları okuyunca farkettimki kabak etkinliği vardı. Bunu gerçekten unutmuşum :( ama şans bu ya pişirmişim işte :) içimden gelmiş...

Bu arada fotograflar inanılmaz güzel.

Tijen dedi ki...

ben de unutmustum tulosh,
bizim kizlar döktürmüs yine...
*
dogru diyorsun fatma'cigim,
seker hastalari için önerirler yerelmasini. bir de çiçekleri muhtesemdir, onu da eklemeli!

ev perisi;) dedi ki...

Kim sevmez kabak tatlısını?
İçimi mi okudun arkadaşı bugün kabak aldım tatlı yapıcam tarif iyi geldi emeğine sağlık...
Hafta sonun güzel geçsin...

Berceste dedi ki...

Tijeeen, benim en sevdigim kismi Geocities'den sonra burada da yazmissin cok sevindim. Ben kesin cadilar bayrami ile o bahsettigin kis gecelerinde duzenlenen Coraz gecesi ve Karakoncolos Geceleri'nin alakasi olduguna inaniyorum. Cunku hani benim Cadilar Bayrami yazimda da yazdigim gibi kisin baslamasi ile alakali bu geceler. Ingiltere'de soguklar erken basliyor, onlarin soguklarina denk gelen Turkiye esdegeri de tam bu gecelerin zamaninda ortaya cikiyor olsa gerek diye dusunuyorum! Anlattigin yemekler, leziz geldi bana, okurken hepsinden yemis kadar oldum... Bulgur pilavini da pek merak ettim. Hazir Turkiye'de iken ve tatli kabagina uygun fiyatta erisebiliyorken deneyelim bari :D Tesekkurler paylastigin icin...

Adsız dedi ki...

Tijen'cim ben kendime yeni blog açtım bu linimide eklermisin linklerine kirazdali.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Merhaba bende çok severim kabak tatlısına etkinlikle gözüm gönlüm doydu valla harika tarifler ortaya çıktı elinize emeğinize sağlık bu arada bende bu etkinlikle beraber yeni sitemi açtım :) adı pastacı kız Tijencim bu adresimide eklemeni istesem çok şeymi isterim senden :) sevgiler benden sana beklerim siteme bakalım beğenecekmisin.
www.pastacikiz.com

Adsız dedi ki...

Tijen' cim kabakla ilgili yaziyi keyifle okudum.Kabakli Bulgur pilavi ilgimi cekti.Bir de susam olursa yemede yaninda yat.Yahu susama burun kivrilirmi hic.Ne güzel bir nimettir o.
Herseyin üzerine dökerim de yerim vallahi.

nilay dedi ki...

merhaba Tijen :)
kabaklı bulgur pilavı ilgimi çekti...bir gün denemek istiyorum

ellerine sağlık...sevgiler :)

nilay
www.cafesardunya.blogspot.com

Tijen dedi ki...

dene mutlaka sevgili nilay,
begenecegine eminim. ben de bugün sitene diger arkadaslarimizinkilerle birlikte link ekleyecegim.
*
desene serap'cigim gönüller bir susam konusunda. ben de ayni sekilde. evde hep 250 gr falan susamim olur. antalya'da pazardan aldigim kabuklu susam. ufak bir kavanozum var, ayiklayip hafifçe kavurduklarimi ona koyarim. sonra da çorbaya, salataya, pilava...
*
susam'cigim,
ekliyorum tabii ki siteni askolsun ne demek? hayirli olsun.
*
bir de kirazdali'ni ekleyelim bugünlük listemiz tam olsun. hayirli olsun!

B5 dedi ki...

Yer elmasi!! Senelerdir bu ismi duymuyordum. Pek kolay bulunmuyor sanirim Avrupa ulkelerinde. Ben de Turkiye´de yedim sadece!
Arastirma yapmam lazim : )
Kudus enginari tercumesi ise cok komik gercekten.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,tarifler çok hoş ve ilginç.Ellerinize sağlık...Yeni lezzetler de denemek lazım :) Bir de sebzeleri sevdirebilsek çocuklarımıza..Ama bunun için öncelikle sebzesever babaları olması lazım....

Selam ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Belkabağını tatlı dışında hayal etmemiştim, sağolun bunları da aklıma soktunuz Tijen Hanım. Ama ben bunları denemesem de geçen hafta yaptım bişi (onun bir adı olamaz süper bir tat çünkü, ondan oa bişi diyelim:))) Kabak şekerli bildiğiniz gibi tatlısı gibi pişiyor, eziyorsunuz + krem şanti + bisküvi ezme+ hidistan cevizi+ fındık fıstık karıştırp şu meşhur toplardan yapıp bi kısmını kakao ile bir kısmını hinistan cevizi ile yuvarlayıyorsunuz. bunu biliyorsunuzdur ama :)) Gerçi fototsunu koysaydım keşke, ben de başladım ama ekmek yaptım bugun süper oldu, güzel olanları koycam artı bloga. Öpüyorum, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Kaldirmis oldugun bir linki farkettim.Iyi de yapmissin bence. Uzaktan uzaga izliyordum ve rahatsiz edici bir kustahliktan baska da bir sey gormuyordum orada.Eline saglik.

sahra dedi ki...

iki kabak tatlısıda ilginç ve güzel görünüyor. kendim için değilde aile bireyleri için denemeliyim. çünkü malesef ben sizin o kim ... ? diye sorduklarınızdanım güzel günler dilerim.

ycurl dedi ki...

Kudus enginari cevirisine guldum ama ben de burada yer elmasi bulmaya calisirken Jerusalem atrichoke kelimesini duyunca sasirmistim. Enginar ile yer elmasi arasinda bir akrabalik goremiyorum. Yer elmasi olsa olsa kerevizin akrabasidir bana gore.
Kabak tatlisini da yer elmasinini da cok severim. Annem iki cesit kabak tatlisi yapar birisi klasik digeri ise sutlu ve pirincli firina verilerek yapilan. Sanirim gocmenlerin yaptigi bir tatli ama hic bir yerde goremedim. En iyisi annem yaparken ben ogreneyim o tatliyi ondan.
Tijen bu arada o kabak tatlisini koydugun kabin aynisi bende de var. Hatta 4lu set olarak :))

Tijen dedi ki...

ne güzeller degil mi ycurl? new york'tayken bir magaza kesfetmistim, bu tabaklarin envai çesidi vardi. aklim nasil kaldi hepsinde ama hayatta her seye sahip olamayacagimizi bildigimden bakmakla yetindim.
*
sevgili dede,
tesekkürler yorumunuz için.
*
sahra'cigim tesekkürler yorumuna ama bir kirginlik mi var sözlerinde diye düsünmeden edemedim. neyse sana ayrica yazdim zaten.
*
seyda'cigim,
özellikle ekmek için çok sevindim. evde ekmek yapmak bence olaganüstü rahatlatici ve insana iyi gelen bir eylem. bugünlerde benim de bir kaç ekmek yapmam iyi olur aslinda..
*
sevgili serin mavi,
eslere sebze yedirmek deveyi hendek atlatmaktan zor olabilir bazen ama onun da yollari vardir eminim. ne bileyim köfte seviyorsa köfteye eklemek, börek seviyorsa böregi sebzeli yapmak gibi. esler yiyince çocuklar da yer elbet. (yemez mi yoksa?)
*
sevgili b5,
avrupa'da da olmali yer elmasi ama nerelerde vardir bilmiyorum. degisik ülkelerde yasayan dostlarimiz var belki onlara sormaliyiz görmüsler mi diye.

Yemekbahane dedi ki...

Vallahi benim en sevdiğim tatlıdır Kabak tatlısı..Rejim bozduran cinsinden hem de :0)
Hele yer elması benim gibi topraktan çıkan herşeyi yiyen birine teklif edilmesine gerek dahi yok.Bayılırım...Ellerine sağlık.O bulgur pilavı benim de dikkatimi çekti.
Sevgiler,
Müge

Tijen dedi ki...

sorma müge,
evde kabak tatlisi varsa gidilir gelinir tirtiklanir, hatta kalanlar saklanir sonra gizlice yenir.. feci bir sey bu!

CaDı dedi ki...

Tijen yazını genişletmişsin:) Yakında bende kabak severler kervanına katılacağım bu gidişle! Doca kabak alalım deyip duruyordu, onun için tariflerinden deneyeceğim, teşekkürler;)

Tijen dedi ki...

evet canim, demek ki sana kabak yedirmek içinmis bu durum. her iste vardir bir hayir derlerdi de inanmazdim (saka saka! umarim begenecegin bir tarif cikar).

Adsız dedi ki...

Merhaba tijen

yorumun için çok teşekkürler
Bizim buralarda kabak tatlısı için bir adet var. Onu da hatırlayatayım dedim. Yılbaşı günü ve ondan sonraki 2 hafta kabak tatlısı pişirdiğinde bütün yıl evinden bereket eksik olmazmış.
Belki denemek isteyenler olabilir.

sevgiler
güzin

www.ekol/blogcu.com

Tijen dedi ki...

sevgili güzin,
bu harika bir bilgi. ben de bugün pazarda nefis kabaklar görüp alsam mi demistim, en iyisi galiba bu isi yilbasindan sonraya birakmak. sagolasin!

Nukhet dedi ki...

Sevgili Tijen

Yanarim yanarim bu yasimda yer elmasini gec kesfettigime yanarim. Halbuki biz cocukken annem pisirirmis hatta cig de yermis. Ama ben son 3-4sene onceye kadar tadina bile bakmamistim. Ben enginari da cok severim ve ilk kez yer elmasini domatesli zeytinyagli yaptigimda aman tanrim bu da bir enginar cesidimi demistim. Cok sevdim firsat buldukca hep pisirdim. Ama su an yasadigimiz Dubai de henuz bulabilmis degilim. Zaman zaman gorunusu ona benzeyen hint yada iran sebzelerini alip pisiriyorum ama henuz o lezzeti yakalayamadim. Herneyse canim cok cekti anlatayim dedim. Sevgiler