22 Ağustos 2012

Salça vakti

Aslında daha yoktu niyetim. Biraz daha beklerim diyordum. En azından bayram sonrasını. Her hafta yaptığım gibi, sabah erkenden kalkmış, pazara gitmiştim. Tabii pazar öncesi ritüelimi gerçekleştirdikten sonra. Alışveriş yaparken İtalyan tipi uzun domateslerin kilo fiyatının 75 kuruşa çıktığını görünce ooo dedim, zam gelmiş. Bitiyor abla, kalmadı tarlada demez mi? Bende paçalar tutuştu tabii. Eyvah salça? Pazar çantam doluydu ya mecbur domatesle biber de alınacak. Aldım geldim. Hemen giriştim işe. Bizde öyle büyük tencere pek yoktur. Olan en büyük iki tencereyi koydum ocağa. Hemencecik biberlerle domatesleri yıkadım, biberlerin çekirdeklerini ve saplarını çıkardım, domateslerin sapla birleşen yerini çıkarıp attım. Hepsini irice doğradım, tuzuyla birlikte ocağa. Fokur da fokur kaynadılar. Baktım hepsi yumuşamış. Aldım ateşten. El blenderiyle bırt bırt bırt... İlk işlem tamam. Kaplara pay edip güneşe. Üzerini örttüm tabii. Börtüsü var böceği var. İlk günler rüzgar yok. Baktım köpürüyor. Kızmış bana besbelli, neden rüzgarsız günde salça kaynatırsın der gibi. Ne bileyim ben rüzgarın ne zaman eseceğini? Neyse dualarım yanıt buldu, geldi poyrazımız geri. Vuv....vuvvvv.... O esti salça suyunu çekti, o esti salça suyunu çekti. Tabii arada karıştırdım. Üzeri kabuk bağlıyor çünkü. Sonra bir gün baktım kıpkırmızı salçam iyice koyulaşmış. Benim işim bitti, anneme teslim ettim kavanozlara koysun diye. Artık bundan sonrası onun işi.

27 yorum:

Esma dedi ki...

Kabukları için kevgir derler ya ondan geçirmeye gerek yok mu sevgili Tijen hanım ...Böyle kolaymış o zaman...Bende Cuma pazarına bakcam salça için erkenden..Güneş bitiyor ama yine zamanım var sanırım..İzmir deyim..Şimdilik...Yumurta domates değil mi???Mis gibi tertemiz...
Sevgiler...

LaMa dedi ki...

bu tam bizim aile icin olmus. Esim cocuklugundan beri ekmek ,salca ile yiyerek buyumus.. karni tok olunca bile duramaza yemeden, tosta surer mesela ki ilk gorunce nasil sasirmistim! Isin komik yani, armut dibine dusuk minik Z. de babasinin izinde, "anne, salcali ekmek ver bana" diyor!
Ev yapimi bulamasak da "ev tipi salcalarla' idare ediyoruz, ona da sukur

Tijen dedi ki...

Esma hanım ben olduğu gibi blenderden geçiriyorum iki yıldır. Öyle çekirdek falan olmuyor ortada, kabukları da iyice ufalandığı için onlar da sorun çıkarmıyor. Çok da lezzetli oluyor.

Tijen dedi ki...

LaMa,
Bu şekilde yapabilirsin, dene bir kere bence sonuç güzel olacak. Sizin oralarda çiftçi pazarlarına güzel domatesler, biberler geliyordur bu ara.

Leylak Dalı dedi ki...

Eline sağlık, nefis olduğuna eminim. Böyle bir salça deneyimim var komik ötesi. İlk kez bir arkadaşla niyetlendik biber salçasına yıllar önce. Ben biberleri aldım o kaynatıp blenderden geçirdi. Güneşe koydu, sonra bana verdi. Ben kavanoza koydum buzdolabına yerleştirdim. Her dolap açışta vız vız ses geliyor. eyvah dedim dolap bozulcak galiba. 1-2 gün geçti vızıltı kesilmedi, nerden estiyse elimi kavanozun kapağına hafiften değecek oldum, pat dedi fırladı kapak, çizgi film gibi salça kavanozdan fırladı çıktı, çok komikti ya:)) Meğer iyi güneşlenmemiş mayalanma devam etmekteymiş. Koyduk salçamızı tekrar güneşe indi yarıya, vızıltı kesildi:)))

zynep dedi ki...

ohhh mis gibi, kokusu taa buralara kadar geldi, ellerinize yüreğinize sağlık:) birde aklıma bu zamanlarda imece usulü erişte kesme geldi...
sevgiler
Zeynep

durutarifler dedi ki...

O rüzgarda bizde Burhaniye'deydik. Bizi gündüzleri sıcak, geceleri hafif serin karşıladı bu sene Burhaniye.
Harika bir 4 gün geçirdik.
Ellerine sağlık. Harika bir renk olmuş
Sevgiler

yeliz dedi ki...

biz de bu hafta şişe domatesi ve salça yapacaktık. acele etsek iyi olacak. ellerinize sağlık:)

Tijen dedi ki...

Nurşen'ciğim, okurken içinde arı mı varmış diye düşündüm iyi mi??? Çok güldüm sonra kendime. Arı olsa da o kadar yaşar mı kapalı kavanozda?

Tijen dedi ki...

Zeynep, evet pekçok yerde erişteler kesiliyor bu ara...
*
Nasıl esiyordu değil mi Nilay?
*
Yeliz, normalde daha bitmemesi lazım ama neden bu kadar erken azaldı domatesler anlayamadım, belki sıcaklardandır.

a_y_s_e dedi ki...

Lodos mu vardi yine?

yulafi tuzlayip da yedim bu sabah, gercekten tatlisindan daha guzel oldu, sagolasin...

durutarifler dedi ki...

yaptık valla . Hiç de yanmadık . Kesinlikle rüzgarlı hali daha güzeldi.

Heyyfi dedi ki...

Bu tarif için teşekkürler.
Deneyeceğim ve bu ilk tecrübem olacak.
Tahmini olarak güneş de kaç gün bekletmek gerekir?
Sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Ayşe,
Hava epey bunaltıcı!
*
Nilay,
Sevindim o zaman!
*
Heyyfi,
Çok sevinirim tarifimin işe yaramasına. Güneşte bekleme süresi arzu ettiğin yoğunluğa gelene kadar. Cıvık bırakırsan bozulabiliyor. Ne kadar katılaşırsa o kadar uzun dayanıyor. Bir tepsiye en fazla 3 parmak olacak şekilde yay derim. Çok derin bir kap olursa güneşte bekleme süresi de uzayacaktır.

Oglak Kizlari dedi ki...

Ellerine sağlık.
Ben de yaptım ama sadece sos.
Salça işi Dalyan a kısmetse.
9 ay kaldıı...

Şans isteyen anne Çiğdem

Betül İnce dedi ki...

Çok güzel Tijen'ciğim, ellerine sağlık. Ben de epey kışlık yaptım, çok hoşuma gidiyor bir de uğraşmak çok rahatlatıyor beni.

LaMa dedi ki...

gittik tarlaya, topladik domateslerimizi! salca degila ma buzluga birseyler koyduk..
hatta gaza geldim domates etkinligi baslattim: http://lamamutfakta.blogspot.com/2012/08/domates-etkinligi.html
senin bu yazini da dahil etmek isterim, izin verirsen!

InceBelli dedi ki...

O kadar tatli anlatmissiniz ki, gidip domatyes alip salca yapasim geldi
"birt birt birt":)))
Afiyetler olsun...

Tijen dedi ki...

İnce belli,
Yapınız vallahi, pek güzel oluyor yemesi.
*
LaMa,
Afiyetler olsun. Etkinlik de hayırlı olsun. Elbette kullanabilirsin.
*
Betül'cüğüm,
Bilmez miyim senin güzel kış hazırlıklarını. Afiyetle yemek nasip olsun.
*
Çiğdem'ciğim,
Ne güzel bir haber vermişsin! Bütün şanslar senin olsun canım.

pinarbk dedi ki...

Ellerin dert görmesin:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Yeni yazı bekliyozzzz...

Operiz.
Sabırsız anne Çiğdem

Sibel dedi ki...

Bir dilim peynir aradı gözlerim bu dilimin üzerinde... Herhalde günde üç öğün yiyebileceğim bir ekmeküstü! Eline sağlık canım.

sihirli değnek etkisi dedi ki...

peki tuz kullanmadınız mı?
eğer kullanmadıysanız ben bu tarifi denemek istiyorum. çok hoşuma gitti :)

çiğdem ben.

Ada Deniz dedi ki...

ilk kez ben de rondodan geçirerek yaptım bu yıl salçayı. Hep eski usul yapardım. Kesinlikle daha kolay ve çabuk. Lezzetini bilmiyorum ama daha tam koyulaşmadı benimkiler....

seçil dedi ki...

Sevgili Tijen, tarifinle salçamı yaptım, dolaba kaldırdım. Sonrada hayıflandım keşke daha çok yapsaydım diye, öyle nefis oldu ki. Seneye kısmetse. çok teşekkürler.

Ayşen Hıdıroğlu dedi ki...

Tijen Hanım,
ben arnica kıyma makinası aldım salça yapmak için,fakat çekirdek ve kabuk sorun olacak diye düşünüp geri vermeyi düşünüyorum.bu konuda bana ne önerirsiniz.
kolay gelsin

ayşen hıdıroğlu

Tijen dedi ki...

Ayşen hanım merhaba,
Benim yaptığım salça için kıyma makinesine hiç gerek yok inanın. Ben domatesin çekirdeğini ayırmıyorum. Haşlanınca el blenderiyle püre haline getirmek yetiyor. Selamlar.