08 Kasım 2010

Söyle bana balkabağı

Söyle bana balkabağı, şu soylu dünyada, var mı senden etkileyicisi? Sessiz prenseslere araba oluyorsun, içinin oyulup temizlenmesine izin vererek bir sürü ifadeye bürünüyorsun, besleyip iyileştiriyorsun. Yani bir kabaktan daha ne beklenir ki? Üstüne üstlük alem senin sadece tatlıya dönüşeceğini düşünürken sen çorbaya, etliye, türlüye, böreğe, pideye, pilava keke, ekmeğe... ne çok yiyeceğe lezzet katıyorsun. En azından benim evimde öyle (etliye giremiyorsun tabii, üzgünüm!) Dün akşam Şükran'cığım ve arkadaşı için mükemmel bir çorba yaptım. Mükemmelliği benden değil malzemenin sade uyumundan kaynaklanıyor, her zamanki gibi. Üstelik bunu 400 gram balkabağı, 100 gram kırmızı mercime ve üç ufak soğanla becerdim. Elbette sihirli baharatlarımdan da kattım, onların katkısı yadsınamaz. Bolca köri, biraz toz zencefil ve az biraz taze çekilmiş karabiberle tuz. Hepsi (suyu da unutmayalım) birlikte pişecek, blenderde püre haline getirilecek, üzerine sadece ve sadece bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı gezdirilecek. İşte hepsi bu kadar. Sonra altıya böleceksiniz, tabaklara pay edeceksiniz. Herkes payına düşen 120 kaloriyi güle oynaya alacak. Yanına da birer dilim ekmek kızartırsanız işler daha da güzelleşecek. Peki neden balkabağı? Çünkü rengi güzel, kalorisi düşük ve bedenimizin hastalıklarla savaşmasına yardım ediyor. A, C ve E vitaminleri içeriyor, potasyum ve magnezyum açısından zengin. İçerdiği her ne varsa, onu harika bir antioksidana dönüştürüyor. Güzel bakışlı balkabağı canavar toksinlere karşı, heyyyyyt! Alçakgönüllüğünden söylemiyor ama katarakt oluşumunu engelliyor, tümörlerin gelişmesini durduruyormuş. Bunu nasıl yaptığını bana sormayın, ben sadece tarifi verdim, onu bunu boşverin, afiyetle çorbanızı kaşıklayın.

21 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Ne güzeldir balkabağı..Ben de sonradan sevenlerdenim balkabağını..)Bizim mutfağımızda da yıllardır çok çeşitleri yapılır, ve tadına doyum olmaz hiç birinin..)

Ellerine sağlık canım Tijen'im..Afiyet şeker olsun sizlere..Güzel bir hafta diliyorum..



Sevgiler..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Öyle herşeyin çorbasını içeyen huysuz bi kızım ben:) Hep merak ettiğim ama yapmadığım bir çorbadır bu. Denesem mi acaba:)

Ama şimdilik en iyisi pişmekte olan balkabağı böreğimi bekliyip yiyeyim:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ne güzell ne güzelll- Adeta RENGİ YETER :)
bende bir hayli ağırlık verdim mutfağımda tijenciğim..
geçen senelerde balkabağıyla bir çok denemeler yapmış nunu markalara imza atmıştık,
şimdi mutfakta az zaman geçiriyorum, ama eşe dosta giderken özellikle küçük yeğenlere süprizler hazırlıyorum.
hepsini tembellikten çıkınca yayınlayacağım inşallah :))dilerim seversiniz !
hem yılbaşı sofralarınada mutlaka destek olacak, çay sofralarınada elbet :)
sevgiler canım....
haftan bereket dolsun.

*kelebekana*-* dedi ki...

SELAM ...ben bloğunuzda tatlı tarifleri aramaya gelmiştim ...bulamadım ...

misk dedi ki...

Yine muhteşem yazmışsın, insanın içi kıpır kıpır koşup balkabağı alma heyecanıyla doluyor! Hatta eve dönerken arabaya dönüşse, içine binsek ;)) hep balkabağının içini boşaltıp, onu yüze çeviren birini seyretmek istemişimdir.. Galiba gerçekten de bu balkabağının içinde muzip bir cin var, insanları dürtüp ondan bir şeyler yaptıran! Çorba, tatlı ya da bir masal arabası, fark etmez :))

Süt Dilimi dedi ki...

Bugüne kadar kabağı hiç tuzlu denememiştim; bakalım nasıl olacak?

Serap dedi ki...

Sadece tarif verdim olur mu? Tarif var, kalorisi, faydaları,güzel ve akılda kalıcı bir anlatım, bu kadar bilgi bir çırpıda, harikasınız.

hindiba dedi ki...

Su balkabakli bulgur pilavinin tarifini isteyecegim ben de, hep unutuyorum. Bu fotograftakiler gördügüm en sevimli, en neseli kabak suratlari. Kabaklara da böylesi yarasir zaten...

beste dedi ki...

bizde nerdeyse hic tatli olarak kullanilmiyor artik sicacik dumani tuten corbasini hic birseye degismeme, korilerle hintli oluveriyor simdi aklimda senin gibi bulgur pilavinda denemek var:)

Tijen dedi ki...

Merhaba kelebek,
Tatlı tarifleri var elbet, ararsan. Ama şerbetli, bol şekerli ağır tatlılar bulamazsın, yapmam da yemeyi tercih etmem de. Yazık değil mi bedenlerimize?

funda dedi ki...

ben en çok tatlısını severim hem de bol cevizli mmm
canım çekti bak şimdi :)

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

bu kış ben dee balkabağına soframda daha çok çeşit ile yer versem iyi olacak :) sadece tatlı olarak yiyince pek hafifi olmuyor.. ellerine sağlık :)

Limon çiçekleri dedi ki...

Ellerinize sağlık!Verdiğiniz bu güzel bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim..

zero dedi ki...

Ben eskiden sadece görüntüsünü severdim bu turuncu mucizenin. Hele cadılar bayramı denen olay nasıl da hoşuma giderdi, biz neden kutlamıyoruz diye yakınır dururdum ama tadıyla pek barışamamıştım nedense. Şimdi de sanki kendisinden mahrum geçirdiğim yılları kapamaya çalışırcasına çok kullanmaya çalışıyorum mutfağımda, hem de severek:) ama itiraf, en çok tatlısını seviyorum ben de:) fakat sanırım en sağlıklı tatlılardan biridir kabak tatlısı, üstelik ben kaymaklı falan da yemem, üzerine az ceviz yeter. ay nasıl canım çekti birden:) ne zamandır çorbasını denemek var aklımda, onu da sevebilirim sanki...

Okul harika gidiyor sevgili Tijen. Çok zorluyorlar bizi, profesyonel dünyaya hazır olabilmemiz için yerleri paspaslamaktan, deli gibi bulaşık yıkamaya varana kadar çalışıyoruz mutfakta, sadece yemek değil anlayacağın:) ama o kadar keyifli ki yeni bir şeyler öğrenmek, mutfakta sürekli yaratmak, yaratmak, yaratmak... Gerçekten mutlu olduğum, olmak istediğim yerde olduğumu hissediyorum her sabah okuldan içeri girdiğimde. Benim için biraz cesaret isteyen bir karardı ama iyi ki bu kararı almışım diyorum. Bir gün seni de ağırlamak fırsatım olur umarım, belki kendi evimde, belki de çalıştığım bir yerde, neden olmasın:)) sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

hiç çorbasını içmedim.Bizler alışmışız sadece tatlısına tuzlu birşeyler de bir türlü denememişiz.Hatta anneme geçen dedim balkabağı sezonu açıldı hala yiyemedik diye ama tatlı diye sorudm düşün başka birşey düşünümüyoruz.
seni dinleyeceğim bu sefer düşüneceğiz ve uygulayacağız farklı bir şeklini de!
Teşekkürler..
selamlar..

çakmadeli dedi ki...

kokusu geldi burnuma:))çok severim,çocuklarım da sevsin diye elimden geleni yapıyorum bu aralar.burada z.yağlısını da pişiriyorum ben,kavurması da deniyor sanırım.balkabağı,bol kurusoğan ,isteğe bağlı sarmısak ile.tabii üzerine sarmısaklı yoğurdu da unutmamak lazım:))

MMO dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın yine Tijenciğim. Eminim çok lezzetli olmuştur. Benim de gözüm balkabaklı pay tariflerinde bu aralar.. Haydi hayırlısı. :)

Unknown dedi ki...

Sen neymişsin be balkabağı !
Bilmediğimiz ne çok şey var, sana bu konuda ne kadar teşekkür etsek azdır canım,ellerine sağlık :)

Mimosa Café dedi ki...

Tijen ben de şu sıralar balkabağına takmış vaziyetteyim. Önceleri mutfağımıza sadece balkabağı tatlısı olarak girdiği ve benim de bu lezzeti fazla şekerli bulduğumdan benimsemediğim için pek yüz vermediğim bir bitkiydi kendisi. fakat sonra etlisini, çorbasını,böreğini, pastasını ve hatta geçen gün yaptığım nefis cheesecake hallerini keşfettim. bayılıyorum aromasına.

Sevgi Küçük dedi ki...

Tatile gidip gelince balkabağımı alıp, hep denemek istediğim bir makarna tarifini yapacağım. :)
Çok sevgiler

pembe dedi ki...

Sevgili Tijen Abla, bu akşam balıktan önce kabak çorbası yapmak için aldım bal kabaklarımı geldim nette bir sorun vardı buraya tekrar bakamadım aklımda kaldığı kadarıyla yaptım tarifi hayalgücüm fazla çalışmış robottan geçene kadar herşey aynı ama sulandırmayı sütle yapıvermişim.. ömrümde içtiğim en güzel çorba oldu.. mercimek fikri balkabağına dahiyane olmuş bu lezzetin patenti alınmalı.. heryerde satılmalı.. ailecek coştuk akşam akşam.. balığa pek yüz vermedik 2 şer tabak içtik.. Sizi de andık.. teşekkürler..