27 Kasım 2010

Sebze çorbaları

Mehtap dün sitesinde sağlıklı beslenerek kilo vermek isteyen arkadaşlarımız için 3. ve 4. haftanın listesini verdi. Özellikle "vücudunun alt kısmı üstüne göre daha şisman olan kişilerde çok işe yaradığını" söylediği bu listenin en temel özelliği karbonhidratların öğle, proteinlerin ise akşam öğününde yeniyor olması. Akşam yemeğinde tahıl ve baklagiller yenmeyeceği için bu haftaya özel çorbalar üretmek lazım değil mi? Mehtap'ın ricasıyla ona bahsettiğim "yeşil çorba" tarifini veriyorum. Yeşil çorba Mehtap'ın önceki sınıfından olanlar ve eski listeleri görmüş olanların hatırlayacağı bir çorba. Ben de "sebze çorbası" yiyin dediği için girdim mutfağa, bir yandan öğlen yiyeceğim salata malzemelerini ayıklayıp yıkadım, öte yandan yeşil çorbamın malzemesini hazırladım. Evde artık sonuna geldiğimiz tarla biberlerinden ve kabaklarından vardı. Bir irice biberle iki orta boy kabak kullandım. Salatada kullanacağım taze soğanların saplarını, akşam yemeğim için yıkadığım ıspanakların ve çorbalık olarak aldığım köksüz kereviz saplarını, ayrıca bol maydanoz ve su teresini doğradım. Üç bardak suyu kaynatıp sebzeleri, otları tencereye koydum. Çorbaya pul biber, az tuz ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ettim. Çok kısa süre pişirdim, beş dakika, bilemediniz 7 dakika. Selhan'la Ferat yeşil çorbayı limon sıkarak yiyoruz, çok da seviyoruz demişlerdi, aklıma o geldi. Yerken bolca limon sıktım üzerine. Sanki çorba değil sebze suyu içiyor gibiydim ya taneli olduğundan bolca da lif aldım. Kalorisinin çok düşük olacağını bildiğim için koca bir kaseyi doldurdum, kalan yarısını yarın için dolaba kaldırdım. Porsiyon başına kalorisi 95. İçinde neler yok ki? Tamam piştiği için C vitaminlerini öldürdük (neyse ki salatadan bol C vitamini aldım) ya yine de geriye pek çok mineral kaldı: Demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, fosfor, potasyum... Sebze çorbası alternatifi arayanlar mevsim sebzelerini kullanarak farklı çorbalar yaratabilirler. Pırasa, brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, taze soğan, ısırgan, ebegümeci, turpotu... (Mehtap öğle yemeğinde sebze yiyin ama patates, havuç, bezelye ve Brüksel lahanası yemeyin dediği için akşam da bu sebzeleri liste dışı tutun.) Sebzelerinizi az suyla haşlayın. İster bütün halde bırakın, ister püre haline getirin. Üzerine az yağ, az tuz. Bilmem süte izin olur mu? Mehtap olur derse biraz da süt ekleyip zenginleştirebilirsiniz çorbalarınızı. (Çok özel bir çorba tarifi için şu yazıma bakabilirsiniz. Sütle mısır ununu çıkarıp tereyağ yerine de zeytinyağı kullanırsanız neden olmasın? Hadi bu tarifi baz alarak kendi sebze çorbanızı yaratın!)

23 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Tijenciğim,
hem bilgilerin tazelenmesi adına,
hem bedenin tazelenmesi adına müthiş bir seçenek olmuş yazın.

Şu yoğun dönemi atlatıp bende pek çok tarif vereceğim..
(ama resimlemediğim için :( yeniden yapılmaları gerekiyor !)

Ellerine sağlık, Emeklerinede.

Esma Kütükcü dedi ki...

Günaydın sevgili Tijen,
Mehtap hanımdaki yorumlarını okudum kerevizle ilgili.Kereviz yemeyecek miyiz korbonhidrat içeriğinen dolayı?
Ben ıspanak ve tatlı yaptığımız kabaktan bir çorba yaptım.Çokta lezzetli olmuştu hata mı yaptım ? tatlı kabakta da mı korbonhidrat var bimiyorum?Bu konuda bilginden yararlanmak istedim :-).
Esma

Tijen dedi ki...

NuNu'cuğum,
Bekliyorum hasret ve hevesle güzelim tariflerini.

Tijen dedi ki...

Esma merhaba,
Balkabağı çorbasını ben de çok seviyorum ancak diyet süresince Mehtap yenmesini çok doğru bulmuyor, şeker içeriğinden ötürü en azından. Ancak karbonhidrat açısından da zengin bildiğim kadarıyla. Bu iki hafta boyunca karbonhidratlar öğle yemeğinde yeneceği için bu çorbayı öğlen için isterseniz. Ben kereviz yemeğimi yine nohutu olarak yaptım ancak öğle yemeğinde yiyorum. Akşam daha çok yeşil yapraklı sebzeleri tercih edeceğim bu iki hafta boyunca. Dilerim açıklayıcı olmuştur!

Esma Kütükcü dedi ki...

Sebzelerin içeriğini tam olarak bilemeyince insan bu tarz hatalara bilmeden düşebiliyor.
Evet açılayıcı olmuş çok teşekkürler....
Esma

Adsız dedi ki...

merhaba tijen hanım ben sessiz takipçilerinizdenim bir yılı aşkın her gün bakıyorum sitenize bitkiler konusunda uzmansınız pazarlarda teyzelerin sattığı yabani bitkilerden ebegümeci, hindiba yabani pazı sütlüğen diyor annem ama geççek adı ne bilmiyorum bunları doğradım karıştırdım buzluğa atmıştım ıspanak gibi zebze yemeği pişiririm diye bu sebzelerden çorba yapabilirmiyim

Tijen dedi ki...

Tabii ki yapabilirsiniz. Ben bazen tarhana veya mercimek çorbasına ekliyorum otlardan, bazen patatesle pişiriyorum. Otlarla pirinçli veya bulgurlu çorbalar da yapabilirsiniz. Otların her yörede verilen farklı adları oluyor, bazen kafa karıştırıcı olabiliyor bu adlar çünkü yanyana satıcılar bile farklı adla tanıtabiliyor otları. Merak ettiğiniz bir şeyler varsa fotoğrafını gönderin, tanıyorsam size bilgi veririm.

Hülya dedi ki...

Yeşiller ne de güzel olmuş Tijen'ciğim,
Ellerine sağlık kolay gelsin...

Tijen dedi ki...

Sağol Hülya'cığım,
Hepimize kolay gelsin!

Tijen dedi ki...

Esma merhaba,
Tarifi evindeki malzemeler ve ihtiyaçların doğrultusunda değiştirmene çok sevindim. Söylemek istediğim tam da bu zaten. Benim tariflerimin çoğu malzemelerin değiştirilip yerlerine başka şeyler konabileceği tarifler. Böylece herkes kendi arzu ettiği şekle dönüştürebilir. Mutfakta yaratıcılığın sınırı yok!

Ozlemaki dedi ki...

Visne bahcesindeki Trafimov misali ebedi ogrenci ben yarin Karaburun'a ot toplamaya gidiyorum. Elimin ayari olmadigindan, yolu Izmir den gecenlerle paylasabilirim.
:)

rhea dedi ki...

Sevgili Tijen,
Sizin blogunuzu keşfim Mehtap'ı keşfimden daha öncelere dayanıyor.İlgiyle takip ediyorum sizi.
Mehtap'a bıraktığım yoruma ses verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Bu akşam çorbadan yaptım. Çok çok lezzetliydi.
Sevgiyle kalın.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Galiba ekip calismasi diye buna deniyor degil mi? Ben senin verdigin tarifleri gercekten cok saglikli buluyorum, ustelik bir de kalori hesabini da veriyorsun..
Cok sansliyiz yanimizda oldugun icin...
Corba icin sute izin var, kremaya yok.. Sutte, iste azicik simdilik... Ama sadece simdilik...

Ferkay dedi ki...

Çorbayı çok seven biri için harika
Tijenim ellerine sağlık.
Seni çok özledim...
Kocaman öpüyorum..

ev perisi;) dedi ki...

Selam Gönül bahçemin nadide bloggerlerinden sevgili Tijenim!
Nasılsın nicedir?

Muhabbetle yazılarını okuyorum ve seni çok öpüyorum...

lezzet sefasi dedi ki...

Ben yarin bir kosu Walmart a gideyim iyisimi.
Tijen hanim butun bu yesiliklerden bulma sancim yok ama bulduklarimla yaparim artik bende.
Sevgiler
Sefa

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bende buügn yapayım akşama da çorba yok:)
Bende o anlattığın tiplemelerdenim:(
üst kısım var iel yok arasında iken alt kısım ben buradayım diyor pıfff:)
Neyse senin dediğine uyacağım ama nacizane bir sorum var bu sebzeleri blendıra falan vurmadın sonra değil mi?
ellerine sağlık Tijen abla'cığım..İyi pazarlar..

Efsun dedi ki...

Merhaba Tijen, haftaya hazirlik yapiyorum. Mangold pisirdim (türkcesini yine bilmiyorum, ne kötü) pazi benzeri bir bitki:) Biraz bulgur koydum icine, ispanakvari bir yemek oldu. Simdide corba yapacagim, brokoli, pirasa, kereviz, maydonoz kökü(?)koyacagim icine, benim sorum acaba bu corbayi dana etini haslayip (yagsiz) onun suyuna yapip yapamayacagim. Leon Can'a vitamin olsun diye corbayi hepimiz icin yapmak istiyorum, sadece benim icin pisirmeyeyim dedim. Fikrini paylasirsan sevinirim, sevgiler...

hay sana ne dedi ki...

ben de bugün dolapta kalanları temizleyip rengarenk çorba yaptım :)

Efsun dedi ki...

Tijencim cabucak cevabin icin sagol:) Et konusu bizdede neredeyse ayni, ben neredeyse hic denecek kadar az yiyorum, Leon Can mahrum kalmasin diyorum, ekolojik almaya gayret ediyorum, onun icinde corbayi et suyuna yapayim dedim. Bide Mehtap'a sorayim bakayim o nediyecek:)Kekinide yapiycam en kisa zamanda, cok lezzetli görünüyor:) Sevgiler

pembe dedi ki...

Tijen Abla fotoğraf harika ellerinize sağlık.. otları görmüşken paylaşayım Bugün daha önce hiç cesaret edemediğim birşey yaptım taze radikaları marul salatasına doğrayıp akşam yemeğinde yedik.. harika oldu..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Çok sağlıklı, bol bol tüketmeli bu sağlık deposundan...

Unknown dedi ki...

Ne kadar güzel anlatmışsınız.Ah bir de şu abur cubur işini bir kenara bırakabilsek