22 Kasım 2010
Kerevizin ayvalısı
Evcini'nde kerevizin ayvalısını görünce uzun zamandır ayvalı bir tarif yapmadığımı anımsadım. Oysa eskiden ayvalı pilav yapmışlığım da vardı, ayvalı hafif tatlılar da. Hatta sebze kavurmalarına koyduğumu da anımsıyorum ve pek yakıştığını. İşte kafamda tarif yarattığım anlardan birinde bu tariften aldığım hevesle pazardan güzel bir kereviz aldım. Geçen haftaydı, arife günü. Bayram günü pazar olmaz diye bir gün öne çekmişlerdi pazarı. Eskiden kiloyla alırken bu sefer taneyle, salkımla yapmıştım alışverişimi. Bir salkım üzüm (hayatımda yediğim en güzel üzümlerden biri çıktı ya bir haftada bir salkım üzümü bitiremedim) bir kereviz, bir ayva, iki armut, üç kivi şeklinde gitti alışveriş. Hafifleme sevdasına girdim gireli, pazar masrafım epey azaldı. Sadece o da değil, mutfak masrafım tümden azaldı. Bir kere şarap içmiyorum, peynir o kadar az yiyorum ki aldıklarım bir türlü bitmiyor, yoğurdumu mayalıyorum, eskiden günde bir kase yerken şimdi yarım yiyorum, o bile kolay kolay bitmiyor. Yazın Ayşe'ciğimin armağan ettiği bademler tükenemediğinden (e günde en fazla 10 tane yiyince!) yenisini alamıyorum bir türlü. Memnunum, ben hızla hafiflerken cüzdanım çok daha yavaş hafifliyor. Gelelim ayvalı kerevize. Ben nohutla hayal ettim bu tarifi. Soğanları yarım halka halinde doğradım, nohutlar zaten haşlanmıştı. Yağı sadece 1 kaşık, o da en sızmasından zeytinyağı. Tek kusuru kerevizin pişmesini beklerken ayvanın fazla yumuşaması oldu. Bir dahakine (bugün yine yapacağım) kerevizi önce koyacağım tencereye. Ortaya çıkan lezzeti tarife benim sözcüklerim yetmez. Nazım'a sorsam, o anlatsa benim yerime. Ya da Neruda döker mi şiire? Hepsini bir günde yiyebilirdim, tuttum kendimi. Üçe böldüm, üç gün bu lezzetle sarmalandım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
30 yorum:
Merhabalar,
Sizi Mehtap hanım'ın sayesinde keşfettim.Tariflerinize bayıldım.Paylaşımlarınız için teşekkürler. Yemek konusunda çok iyi değilim. 1 senedir yemek yapıyorum:)Tariflerinizle ilgili bir sorum olcak.Bu tarifinize su ekledinizmi?Yoksa sebze kendi suyuyla mı pişti acaba.Dikkat ettim tariflerinizde pek su eklediğinizden söz etmemişsiniz.
Sevgilerimle
Gözde
Ben bir de yeşil elma ve portakal ile yapıyorum kerevizi o da hiç fena olmuyor :) ama ayvalısınıda deneyeceğim en yakın zamanda ellerinize sağlık.
Sevgili Tijen hanım,
Merhaba bende bu günün yemek listesini hazırladım akşama sebze yapacaktım.Denemek isterim.Ben kerevizi portakal yada mandalina suyu ile pişiriyorm.Nohut miktarı az mı olacak?Porsiyon kalorisi ne kadar?
Evde aldıklarımı bende bitiremiyorum bu aralar sizin gibi:).
Esma
Hiç ayvalı bir yemek denemedim. Ayvalı kereviz ile başlamak iyi olabilir, denemek lazım. Ellerinize, emeklerinize sağlık.
Paniğe gerek yok! Kereviz oyle hafif ki, yerken harcanan enerji,kerevizden kazanılandan daha fazla:) Gönül rahatlığı ile tüketilebilir bence:))) Ara ara hafiflemek iyi oluyor hem, her anlamda, insan hızlanıyor, gülücükleri artıyor...
Gözde merhaba,
Su genelde çok az kullanıyorum. Kısık ateşte pişince sebzeler sularını salıyorlar zaten. Sadece içinde bulgur veya baklagil varsa biraz su ekliyorum tabii, onların su çekme eğilimi oluyor.
*
Esma merhaba,
Bir ufak kase kadar nohut (haşlanmış ölçüsü tabii), porsiyon kalorisi 200
*
Sevgili Serap,
Sanırım bu yemeği beğeneceksin, hemen dene bence.
*
Özge haklı, kerevizin kalorisi pek yüksek sayılmaz. Bu yemekte kaloriyi veren nohut.
kereviz ayvaya cok yakisiyor nohutla da sahlanmistir doyurucu, saglikli ve hafif bir ogun. Sakin benim bloga gelme yoksa kalori bombasina maruz kalirsin! sevgiler
Tijencim bende etli yemeklere koyarım ayvayı.Ama kerevizede ne yakışmıştır.Aklımda kereviz çorbası vardı ama ayvalı kereviz aklımı çeldi..öğlene 1 aşık zeytinyağı ile yaptığım havuçlu pırasa var çıtır çıtır az pişmiş..tatlıma gelince haklısın artık şekersiz yapmam lazım..ne bilim bazen yolumu şaşırıyorum..Ama sen beni uyar sık sık böyle. daha az daha sağlıklı !
Selam:)
ben de hafifleme programındayım, yeme disiplini kazanıp sindirim sorunlarından kurtulabilmek adına.. ayrıca insan kendini ne kadar hafif ve rahatlamış hissediyor, değil mi? benim daha sağlıklı ve az yemek tüketince zihnim açılıyor! Mehtap Hanıma ve sana çok teşekkürler:) Bu arada kereviz ve ayva çok hoş geliyor kulağa.. Ayva favori listende değil, biliyorum, ama güzel bir şans vermişsin ona.. ben çok seviyorum ayvayı. senin sitende şöyle güzel bir ayva reçeli tarifi aradım ama bulamadım- kitabındaki pelteyi deneyeceğim.. Caddede ayva satan bir yaşlı amcadan aldığım dev gülen ayvalar böyle tükenecek umarım.. sevgiler:))
tijen
ev cini nin ayvalı kereviz tarifi favori kereviz tariflerimden
ama nohut fikri ilginç ve güzel ellerine sağlık
cok özendim bu tarife. bahcede ayva agacı var, buzdolabında da kereviz. acaba girissem mi diyorum ama ben de evdeki fazlalıkları atma ile ugrasıyorum nicedir. bayramdan once giristigim bu ise bayramdan sonra kaldıgım yerden devam ediyorum. sırf ferahlamak icin biraz bilgisayar basına oturayım dedim. yoksa bu atma isinin daha bitecegi yok.
dur bakalım yarın ola hayrola.
fikir güzel. sevgiler
Kerevize alışamayan biri olarak belki ayva ile başlangıç yapabilirim.(Ayvayı yemeklerde çok sık kullanır ve çok yakıştırırım). Denediğim tüm tariflerin tam benlik oluyor bu da sanırım böyle olacak. Sevgiler.
Handan'cığım ben de kerevizle aşk yaşayanlardan sayılmam
ama bu şekilde o kadar güzel oldu ki doyamadım tadına! Ayva
gerçekten sınıf atlatıyor kerevize.
Annem de ayvalı yapar, pek güzel olur. Onun ayvalar da biraz daha yumuşak oluyor hep kerevize nazaran.. Ben gene diyet bozucu insan olarak patatesi de severim kerevizin içinde.. Of of.. Olsa da yesem.. İş yerinde bilgisayar başında izliyorum malesef..
ah ah... daha kahvalti edemedim... kendi yemegimi pisirmeyi cok ozledim bu sene ben... :( Rica etsem her yemek pisirdiginde sukreder misin? Ve benim yerime de pisirir misin?
Tijen hanim, tablo gibi bir tabak gene. Her bir urun sanki ressam in fircasindan cikmis gibi. Sebzelerin renkleri ahenkle dans ediyor. Ellerinize saglik.
Ben daha kucucuk bir kizken rahmetli anneannem de yapardi.
Bol limon lu kereviz,pirasa li nohut yemegi.Icine birde yazdan kurutulmus biber eklerdi.
O zamanlarda pek sevmezdim simdi arada bir yapiyorum cok yakisiyorlar birbirlerine.
Ayvayla da cok guzel oldugundan eminim.
Sefa
Ayvalı et yemeği yapmışlığım var:)
Bu tarifide denemek lazım sevgiler...
Tijen'cim , afiyetler olsun.
Bne de şekerlisi reçeli , sen de yemeği ne güzel rengi vardır hem tuzla yersin hem şeker döker tatlı yaparsın yada etli yemeğini:))
kerevize portakaldan sonra ayva çıkardın demek ben portaklıyı bir gün de bitirmek istiyorum valla:))
ayva sarı nar kırmızı:)
Tijen im,
Bu aralar çok ziyaret edemiyoeum seni. Ama sanmaki senin tariflerinden uzağım. Daha bugün kereviz çorbanı denedim. Ellerine sağlık.
Kolay gele.
Hatırnaz anne Çiğdem
ay görüntüye bayıldım ,ellerinize sağlık :)
anlatımın beni yutkundurdu!
çünkü annemin hiyerarşisine rağmen tek yiyemediğim şey kereviz..
hiçbir şekilde tüketemiyorum hele kokusu beni mahvediyor ki annem birde onu kurutur nane-kekik gibi kullanır.
ama yemek senin elinden kesin nefistir dilinden ise harikulade bir halde anlatılmış.
Görüntü çok güzel.Ayrıca çok sağlıklı :)
Afiyet olsun Tijenciğim.
Geçen gün lahana yemeğine yeşil elma ekledim çok hoş oldu. Bir dahaki sefere nohut veya üzüm ekleyeceğim.
Zerrin'ciğim,
Ne güzel fikir! Elma da yakışır yemeklere tabii yakışmaz mı. Elma dolması bile yapılır Anadolu'da.
*
Kızlar,
Kerevizi bu haliyle hiç kereviz sevmeyenler bile beğenir gibi geliyor bana, bir deneyin, pişman olmazsınız...
Tijen pazar günü görecektim bu tarifi:) Bende kereviz yaptim ama kohlrabi li, kohlrabi nin türkcesi ne bilmiyorum. Daha dogrusu hic görmedim türkiye'de, turpu andiran bir sebze. Pek herkez sevmez ama ben seviyorum, kerevizide cok severim, ayvalisinida mutlaka deneyecegim, nohutluda hic denememistim:) Sevgiler
Efsun'cuğum,
Buralarda da bulunuyor kohlrabi ama çok az. Hatta bu sene daha hiç görmedim diyebilirim. Bir ara yetiştiriyorlardı ama ya daha çıkmadı ya da yetiştirmeyi bıraktılar. Bir de bu ara kök rezene peşindeyim ama onu da göremiyorum. Hatta Brüksel lahanası bile yok henüz pazarlarda. Bakmaya devam!
Portakallısını yapıyordum ama ayvalı olması değişik hoş bir tat vermiş,denedim çok güzel oldu.Kerevizim benimde ayvaya göre az pişti.
Ellerine ve hayallerine sağlık sevgii Tijen :-).
Esma
Afiyet olsun sevgili Esma, beğenmenize çok sevindim!
Nazım'a sorsan ne derdi gerçekten? Ya Neruda?
Taneyle değil yarım çuval ayva getirdim konu komşuya dağıttım daha bitmedi, ev ayva kokuyor, komposto kaynıyor gün aşırı, sabahları reçeli var sofrada. Daha da başka neler yapsam?
annem dün akşam yapmıştı :)
su yerine de 3 portakalın suyunu sıkıp koymuş
çokkkkkkkk güzeldi
Portakallısını çok severek yiyorum ama ayvalısını hiç denemedim,sanırım duymadım da .. o kadar güzel anlatmışsınız ki (ki muhakkak güzeldir :) kerevizin yanında ayva da alıp denemek için sabırsızlanıyorum ,sonucu paylaşmak üzere hoşçakalın...
yüksel..
Yorum Gönder