01 Kasım 2010

Hafifleten bir sonbahar yemeği

Geçen hafta belki de sezonun son kabaklarını almıştım pazardan. Son tarla kabakları. Sera malları çıktı bile Antalya'da. Pek sevdiğim bir manzara değil kış günü dışı güzel ama içi kof sera malı sebzeler. Ben onları kış boyunca protesto etsem de alan memnun, satan memnun, ne diyeyim. Geçen gün yaptığım bir salatayı hazırlamaktı niyetim bu öğlene. Lahana ve havuçları doğrayacak, susuz, çok hafif haşlayacak, azıcık zeytinyağı, tuz ve limon suyu ekleyip yiyecektim. Ancak sonradan fikir değiştirdim, sonuçta ortaya tabakta gördüğünüz renkli ve ahenkli sebze kavurması çıktı. İçinde 3 ufacık havuç, bir ufak lahananın dörtte biri ve iki ufak kabak var. Bolca taze soğan ve sarımsak, azıcık deniz tuzu, bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, taze çekilmiş karabiber ve tane kimyon da. Yayvan çelik tencereme taze soğan hariç bütün malzemeleri, hiç su eklemeden koydum ve kapağını kapatarak kısık ateşte beş dakika pişirdim, hepsi bu. İşte bu yüzden kabaklar da havuçlar da dipdiri. Bu gördüğünüz bir porsiyonu. Toplam yarım kilo sebze olduğu için ikiye böldüm, yarısını yarın öğlen yemek üzere ayırdım, bugün yiyeceğimi de az biraz haşlanmış siyah pirinçle karıştırdım. Acaba sebze kavurmamı yiyerek ne almış oldum? Şaka gibi gelecek ancak sadece ve sadece 96 kalori, buna karşın günlük ihtiyacımın yüzde 23'ü kadar lif, C vitamini ihtiyacımın tamamı, A vitamini ihtiyacımın üç katı, demir ve kalsiyum ihtiyacımın yaklaşık yüzde 10'u. Doymuş yağ ve dolayısıyla kolesterol içermeyen, A, B6 ve C vitamini açısından çok zengin, lif, manganez, potasyum, riboflavin ve tiamin (B vitamini türleri) açısından zengin bir yemek oldu. Siyah pirinçle birlikte yediğim için de doyurucu bir öğle yemeği idi. Bu yemeği yaptığıma bir de uzun zamandır ilk defa mavi tabağımda fotoğraf çektiğim için sevindim. Bakadurdum tabakla sebzelerin uyumuna. Bu tabağın içine ne koysam güzel dururmuş gibi geldi. Acaba dedim, hayatımı da mı koysam bu tabağa. O da güzel görünür müydü gözüme?

27 yorum:

Serap dedi ki...

Tabak güzel, renkler, vitaminler, anlatım güzel,... Hayatınızı koysanız o da güzel olurmuydu? İşte onu bilemiyeceğim, o sanki bakış açısı ile ilgili, bence güzel görmek isterseniz güzel, çirkin görmek isterseniz çirkin olurdu. Güzel bir iltifat alınca deriz ya "gören gözler güzel". Gördüklerinizi çok güzel anlatıyorsunuz, bence hayata da bu yüzden güzel bakıyorsunuzdur. Sevgiler.

Demet dedi ki...

Canimsin Tijen, ne guzel bir yemek, ne guzel bir fotograf :) Sayfani acinca neseli, guzel hisler veriyor insana.
Bugun ofiste arkadaslarima geleneksel olarak 'Mevsimlerden Gelen Lezzetler' kitabinin Sonbahar basligini okudum. Her mevsim yapiyoruz bunu. Hosumuza gidiyor. Hepsi motive oluyor mevsimin sebzelerinden yemek icin. Tariflerinin fotokopileri cekiliyor filan. Bugun bir tanesi ben gidip bu kitabi alayim en iyisi dedi :)
Ne guzel, seni hic tanimayan insanlar, senin guzel bilgilerinden faydalaniyor, hayatlari aydinlaniyor.
Gunun ve haftan guzel gecsin! :)

Narince dedi ki...

Senin her şeyin güzel,seninle her şey daha güzel.

Oya Kayacan dedi ki...

Hayat kalitesi porsiyon hesabına gelir mi gelmez mi diye düşünmek ve ona göre karar vermek gerek Tizo'cuğum. Ben koysam kendimi tabağa mesela taşar da taşarım yerlere. Seni de koyamam ne tabağa ne tepsiye.
Kimi de büzüşüp kalır tabağın ortasında, var ya :o(

Tijen dedi ki...

Sevgili Serap,
Eskiden güzel bakardım hayata, en azından iyimser bakardım ama şu sıralar pek öyle bakamıyorum, keşke bakabilsem!
*
Demet sen bir tanesin! Nasıl ilaç gibi geldi paylaştığın şey. Çok teşekkürler.
*
Necla'cığım,
Güzel olan sensin!
*
Oya hatun,
Ben de tabağa sığacak gibi değilim, olsa olsa kazana sığarım diyorum...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim ben sera mı değil mi bilemediğimden almadım..bu sıralar miğdemizde kötü :( ne yesek dokunuyor ...yağsız,baharatsız şeyler istiyorum detoks istiyor bünyem aleni bağırıyor !!

lezzet sefasi dedi ki...

Tijen hanim siz kendiniz tabaga koymasanizda biz siiz guzel goruyoruz. Tipki tabaga koydugunuz sebzeler gibi saglik haya nese akatriyrosunuz bizlere ( en azindna bana )
Sevgiler
Sefa

Unknown dedi ki...

Tijen'cim tabaktaki görüntü tablo gibi.Ellerine sağlık.Böyle şiirsel
anlatımla her şey daha güzel ve özel.
Kucak dolusu sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim yazılar güzel tabak nefis tarifler harika kitapların ise bir ömre bedel nasıl tabağa sıcacakki bu güzellikler..Emeklerine yüreğine sağlık sevgiler İzmirden....

yemekbiraşk dedi ki...

o kadar kötü olduğunu sanmıyorum tabağa girecek kadar... böylesine yazılar yazan bir kişi....
tabaktakiler çok hoş gözüküyor ayrıca teşekkür ederim diyet için yönlendirmenize :)
kocaman sevgiler..

Tijen dedi ki...

Zehra'cığım aman dikkat. Eh tabii yazdan kışa geçiyoruz, olacak o kadar. Derim ki bu ara biraz hayvansal gıdaya, şekerli, unlu gıdalara ara verip sebze, yeşillik ağırlıklı beslenin.
*
Sevgili Sefa,
Sözlerim iyi geliyorsa ne mutlu bana.
*
Sağolasın Derya!
*
Mine'ciğim ne tatlı kadınsın sen.
*
Bu ara hafiften diyet hepimize lazım galiba "yemek bir aşk"!

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus yemegin, senin tatli dilin gibi,afiyet olsun.

Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta diliyorum.

Süt Dilimi dedi ki...

Ne kadar yalın ve ne kadar canlı bir sunum! Önce göze şifa olacağa benzer :)

Unknown dedi ki...

Çok hafif,sağlık fışkıran bir yemek olmuş.Bloğunuzu ziyaret edince farklı bir açıdan bakar oluyorum her şeye ,ilaç gibi deriz ya aynen öyle.sevgilerle...

Tijen dedi ki...

Arzu biliyor musun bu sözler yarama merhem oluyor. Çok teşekkür ederim. İlaç gibi demişsin ya, senin sözlerin de bana ilaç oldu...

çeşnici Handan dedi ki...

Gecenin bu vakti resimdeki tazelik içimi açtı beni mutlu etti düşündüm ben kedimi tabağa koysam ne olur diye bu aralar içimin sıkıntısyla taşarım herhalde. Yazın da çok güzel sen de. Sevgiler.

Sevgi Küçük dedi ki...

Fotograf "gel beni ye" diyor resmen! ellerine sağlık. :)
sevgiler

Adsız dedi ki...

neslihan
A vitamini eksikligi ceken zavallı ben,bu nefis tabagın gunluk A ihtiyacının 3 katı oldugunu okuyunca sevincten cılgına dondum,et yemeyen bana onerilen tek sey ciger cunku(oggk)Ama nası yani,3 ufacık havuc mu yapıyor bunu?

Ada Deniz dedi ki...

çok güzel ve besleyici bir tabak olmuş. Keşke çocuklar yese bu tabaktakileri ama nerdeee...Daha önce yaptığınız çiğ kabağı severek yapıyorum hala. Bunu da deneyeceğim. Sevgiler

aslı dedi ki...

kabak sevdiğim sebzelerden biriydi ama sizin bloğun takipçisi olduktan sonra vazgeçilmezlerim arasında oldu üstelik sizin tarifleri denedikçe daha sa seviyorum. ellerinize sağlık

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Elinin değdiği herşey ayrı bir güzel görünüyor gözüme, inşallah birlikte uzun yıllar sıcacık paylaşımlar olsun Tijen Abla. Teşekkürler...

pembe dedi ki...

sonbahar fotoğrafı olmuş "Mutfakta Sonbahar" hep kuru yapraklarla anlatılma ki son bahar ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

Renkler harika sanki hiç pişmemiş gibi. Ne güzel sağlıklı besleniyorsun. Sebzeleri ben de seviyorum ama et yemezsem doymuyorum sanki..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Ben anlatayim, sen yemekleri icat et diyecegim Tijen'cigim... Ders gibi bir yemek olmus... Tam benim sevdigim gibi, her renk var icinde... Siyah princ koy, bulgur koy, bazen biraz nohut koy... Cok begendim dogrusu...

Mimosa Café dedi ki...

Tijen senin bu anlatımları okuyup fotoğraflara bakınca sebze yemek için inanılmaz iştahı kabarıyor insanın. Akşama evdeki lahanalar için planımı kurdum bile şimdi.

Ozlemaki dedi ki...

Yok yok iş çıkışı yine geç olacak ben öğle molasında pazara gidip bütün pazarı toplayacağım ve bu kadar imrendirdiğin için alacağım enfes vitaminlerin sebebi ve sorumlususun!

Tijen dedi ki...

Sevgili Neslihan,
Yanıt vermeyi unutmuşum. Dilerim görürsün bu mesajımı:
A vitamini sadece havuçtan gelmiyor, lahanada da A vitamini var.