25 Kasım 2010

Diyetteyiz diye tatlı yemeyecek miyiz?

Yiyeceğiz, neden yemeyelim? Baklavalar, bülbül yuvaları, bol ağdalı kadayıflar, künefeler yemeyeceğiz tabii. Yani sizi bilmem ama ben yemiyorum artık hiç birini. İstesem de yiyemiyorum, ağır geliyor. Hele de o iç bayan şerbetleri düşününce bile içim kalkıyor. Kekler, sütlü tatlılar ötekilerin yanında masum kalır. Yine de şeker yemekten yana değilim ben. Hele de rafine şeker. Şimdi biliyorum çoğunuzun aklına "esmer şeker" geliyor. Diğerinin 2-3 katı parayı acımadan veriyorsunuz sağlıklı beslenme aşkına. Oysa bu bir kandırmacadan ibaret. Melasla (yani pancar küspesiyle) boyanmış beyaz şekerden başka bir şey değil yediğiniz. Beyaz şekerden hiç bir farkı yok yani. Tek farkı rengi ve fiyatı. İlle de şeker kullanacaksanız adam gibi şeker kullanın, bir kaşık da pekmez ekleyin, olsun size esmer şeker. Paranıza yazık. Fotoğrafta gördüğünüz geçen yıl ünlenmiş olan yağsız şekersiz kekimin ta kendisi. Onda biraz ceviz varmış ya artık ceviz de koymuyorum. Bu haliyle bile öyle lezzetli ki! Son seferinde iki yumurta, birer fincan tam un, kavılca unu (artık paketlenmiş olarak organik pazarlarda varmış, aklınızda olsun!) ve yulaf ezmesi, elma ve üzüm püresi (3 elmayı doğrayıp 5 kaşık üzümle, bir bardak da su ekleyerek hafifçe pişirip püre haline getirdim), tarçın ve bir çay kaşığı da karbonat kullandım. Ah evet bir çorba kaşığı da keçiboynuzu tozu. Görüyorsunuz ya içinde akla ziyan, bedene zarar bir şey yok. Pofuduk bir kek değil, öyle olması gerekmiyor zaten. Tatlı ihtiyacımı karşılıyor mu karşılıyor, lezzetli mi lezzetli daha ne. Yağlı kağıt serilmiş mini fırın tepsisine yayıp pişiriyorum. Sonra 16 eşit dilim kesiyor ve kalori hesabına geçiyorum: Beheri 82 kalori. Kekim olduğunda öğle yemeğimden ekmeği çıkarıyor, öğleden sonra çayın yanında iki dilim yiyorum bu zatı şahanelerden. (Tabii Mehtap'ın programındaki arkadaşlar menü değişikliğini ona sormadan yapmasınlar. Mehtap'ın verdiği listede herşeyin bir nedeni var, beslenme düzeniniz etkilensin istemem.) Duyarsa şımarır diye yanında konuşmuyorum ya kekimi çok ama çok seviyorum!

34 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

!!!!
ben seni ZATEN ZATEN ÇOK severken,
bide üstüne üstlük kekinide çoookk seVdim...
ÇOK !!!

Adsız dedi ki...

ben de yemek konusunda işin ucu kaçınca böyle az kalorili ama tatlı bir şeyler yemeyi tercih ediyorum.Eskiyle kıyaslayınca yemek alışkanlıklarımızda bizm evde de oldukça büyük değişiklikler var.Evde çocuk olunca biraz zor oluyor ama,yapabildiğim kadar az yağlı,az şekerli lezzetler hazırlamaya çalışıyorum.Oğluma hamburgeri evde yapıyorum mesela.Bizim hamburgerler bir acaip diyor.İçinde nohuttan hamburger köftesi,mayonez yerine avakadolu sos,havuç rendesi,beyaz lahana yaprakları falan çok lezzetli oluyor.Önce tepki gösterselerde zamanla yavaş yavaş olacak biliyorum.
Kekinizi de deneyeceğiz ailecek,ellerinize sağlık.

çeşnici Handan dedi ki...

Kilo sorunum yok, diyette de değilim ama bu aralar ağır tatlıları yiyemiyorum işte bu aradığım lezzet olabilir. Görüntüsüne bayıldım tadını da şimdiden tahmin edebiliyorum hafta sonu mutfaktaki görevim belli oldu. Ellerine, verdiğin bilgilere sağlık sevgili Tijenciğim.

Delfina ; dedi ki...

Gerçekten Tijencim,bu esmer şeker olayını geçen yıllarda senden duymuştum.Senin gibi duyarlı bir insanın konuyu gündeme taşıması öyle önemli ki.

Kek iznimiz çıktığında bu akılçelen kekten neden yapmayalım ki :) Keçiboynuzu tozu derken,evdeki keçiboynuzunu mu öğütsem? Ya da ayrı birşey mi bu acaba :) Bir araştırayım ben.

Sevgiler,

Tijen dedi ki...

Delfina'cığım,
Kek izni zaten var Mehtap'ın listesinde ama bir dilim var, hani ondan dedim, iki dilim yenmesin, düzen bozulmasın diye.
(Keçiboynuzu tozunu bazı aktarlarda ve doğal ürün dükkanlarında bulabilirsin, öğütülmüş keçiboynuzu sonuçta, dediğin gibi evde de öğütüp kullanabilirsin, ayrıca şart da değil!)

Tijen dedi ki...

NuNu'cuğum,
Ne tatlı kadınsın sen!
*
Sevgili Başak,
Harikasınız! Evdeki hamburger tabii ki dışardakinden çok daha sağlıklı ve lezzetli.
*
Handan'cığım,
Ağır tatlılar hiç birimize lazım değil zaten, keşke kültürümüzde olmayaymışlar...

Esma Kütükcu dedi ki...

Merhaba
Üzüm dediğiniz kuru çekirdekli siyah üzüm mü?
2 yumurtadan başka sıvı konmuyor mu?
Kekin kıvamı biraz koyumu oluyor?
Fincan küçük kahve fincanı mı?
Teşekkürler
Esma

Tijen dedi ki...

Esma,
1. Çekirdeksiz üzüm kullandım.
2. Sıvı görevini elma-kuru üzüm püresini yapmak için kullandığım su görüyor. Suluca bir kıvamda oluyor püre.
3. Koyuca kıvamda ama kaskatı da olmuyor.
4. Çay fincanı.
Rica ederim.

lavantalimon dedi ki...

Bu tarif biscotiye mi benziyor? ama ben çok severim böyle şeyleri aslında bu ara kendime yapmam lazım canım tatlı çok istiyor sabahları ayva marmelatı:))söylemesi ayıp ama :)) bu iyi fikir "tijence kek" i yapamak lazım.

Tijen dedi ki...

Lavantalimon,
Yok biscotti'ye benzemiyor. O 2. kez fırınlandığından gevrek oluyor, bu normal kek kıvamında (hatta browniyi andırıyor, tabii onun kadar yoğun değil)

Adsız dedi ki...

arzu kekinizin tarifini bulamadım bende mehtap hanımın sessiz sağlıklı yaşam projesinin sıkı takipçilerindenim.[doğal olarak sizleride takip ediyorum bu sosyal sorumluluk projesinden dolayı.]

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

eee bu evir çevir keçiboyunuz kemirmekten daha hoşmuş:) denemek lazım, içeriği çok sevdim, tadı da eminim hoştur!

Esma Kütükcü dedi ki...

Sevgili Tijen
Kavlıca ununu şuan burada bulamadım,onun yerine başka bir un koyabilir miyim?
Tadı farklı olursa unu bulunca mı yapayım?
Esma

Oya Kayacan dedi ki...

Tizo'cuğum, bizde satılanlar beyaz şekerin renkli hali ve kuru. Bir de dış kaynaklı, yaş gibi olanı var hani, ağır ve yapışkan. Bu konuda hakkında halâ kendimi aydınlatabilmiş değilim :(

nesrin dedi ki...

Ben serbetli tatlilardan hamileyken vazgectim. Bir tepsi revaniyi iki günde tek basina yeyince icindeki sekeri düsündüm ve ne yaptigima inanamadim. Bu esmer keki bende severek yapiyorum, bir gazeteden tarifini bulmustum. Sizinki de cok güzel görünüyor. Gazetede ekmek yerine tüketilmesi tavsiye ediliyordu.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim ben de mümkün olduğunca şerbetli tatlılara yanaşmıyorum, zaten oldum olası bir sütlü tatlı severimdir.
Ben hep şuna inanmışımdır; lezzet olayı fazla şekere, fazla yağa bağlı değildir genel anlayışın aksine. Bu yüzden bu iki madde açısından oldukça cimriyimdir ben de hamur işlerimde:)..Yıllardır süre gelen beslenme alışkanlığının bir sonucu bu.
Senin tariflerinse tüm bu açılardan bana çok hitap ediyor. Ve o dilim dilim kekler şu an iştahımı fazlasıyla kabartıyor:). Ellerine sağlık Tijencim.
Sağlıklı, mutlu günler, sevgiler..
aslı

daimamutfak dedi ki...

Tabiki yiyeceğiz aşkolsun tijenciğim..) sevgiler.

Tijen dedi ki...

Esma hanım,
Benim tariflerim birebir uyulması gereken tariflerden değildir. İstediğiniz şekilde bozup oynayabilir, yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Kavılca unu tabii ki şart değil. Tam un kullanın, mecbur kalırsanız beyaz un kullanın, yulaf, çavdar unları kullanın. İsterseniz sadece buğday unuyla yapın, tercih sizin. Aynı şekilde keçiboynuzu tozu da şart değil. İsterseniz yerine kakao kullanabilirsiniz veya listeden çıkarabilirsiniz. Kuru üzüm yerine de kuru incir kullanılabilir veya hurma veya kuru kayısı. Tercih sizin!

beste dedi ki...

simartilmayi hakediyor bizde seviyoruz onu:)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Ah tijen abla birde ben uysam bunlara:)
gecenin bu saatince önümde Kastamonu çekme helva varken birde yazmışsın böyle güzel güzel utandım önce senden sonra kendimden:)
harika anlatmışsın birde fotoğrafı nefis olmuş..tatmalı senin zat-ı şahaneleri umarım birgün senin elinden tadarız..
selamlar..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Fotograf harika.. Sen cevizini yine de koy bence... Bu keki gecen seneden beri yapiyorum, simartilmayi hak ediyor gercekten de..

Unknown dedi ki...

Ne guzel bir tarifmis Tijencigim, bayildim bayildim!

Narince dedi ki...

Ben de ayvalarımla şeker kullanmadan bir tatlı yapıciimm canım:))

Tijen dedi ki...

Necla'cığım,
Ayvalı kek yapsana? Ben bir kere denemiştim sanırım, hoş bir rayihası vardı diye kalmış aklımda. Bir de bir arkadaşımdan öğrenmiştim, ballı ayva tatlısı yapıyordu, ayvaları şerit şerit kesip çok az balla tavada pişiriyordu azıcık. Ben galiba kuru incir veya kuru üzüm de kullanmıştım öyle kalmış aklımda (tarifi vardır kitaplardan birinde bakmam lazım).

Narince dedi ki...

Ayvalı keki dün yapacaktım, çocuklar çaylı istediler, okula gidecekti. Belki hepsi sevmez sözümde durayım diye yapamadım. Ama haftasonu yapacağım bir aksilik olmazsa. Pilav da aklımda, tatlımı da incir, üzüm, pekmezle cevizle düşünüyorum. Artık o an nasıl şekillenirse, belki pazartesiye yetişir.

Eya dedi ki...

Tiiiiijencigim...muhtesemsin,nasil da imdadima yetistin. Mehtap´in programindayken su günlerde tatliiii diye icim gidiyor. 10 günümü doldurmusken artik meyvelerin sekeri bile yeterli gelmiyor.Bu kek can simidi gibi yetisti...hemen deneyecegim. Bu arada esmer seker ile ilgili yazdiklarina sastim kaldim inanki, demek ki sekeri hic kullanmamak en güzeli, sevgiler

zehra

Esma Kütükcü dedi ki...

Sevgili Tıjen,
Bugün ikinci ara öğünüme yetiştirdim keki bazı değişikliklerle..

Kavılca unu yerine yulaf unu,evde kayısı kurusu vardı üzüm yerine 70 gr ondan ve barsak hareketlerini artısın diye 3 yemek kaşığı saf kepek bir de 3 tam ceviz koydum ;diğer malzemeler aynısı
ŞİMDİ bu kekten ben 1dilim yiyoruuuum:-((((
Çok Güzel bir kek oldu
Teşekkürler

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
bu aksamdan itibaren ben de basliyorum. TR´ye geldigimizden beri yeme düzenimiz tamamen bozuldu. Etler, börekler, tatlilar bunun sonu yok vallahi. Bu keki gecen yil yapmistim cok güzel olmustu. Yine yapayim yakinda. Misler gibi yiyelim icime sine sine :)

çakmadeli dedi ki...

ellerine ,canına sağlık sevgili tijen:)gecenin bu vakti; yarını güzelleştirdin benim için :)sevgiler

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Tijen hanım, ellerinize sağlık... Her zamanki gibi yine muhteşemsiniz...

Sevgiler...

Bengü dedi ki...

Bugün yeni birşey daha öğrendim. Çok teşekkürler. Esmer şeker yok bundan sonra hayatımda. 2 aydır çoğu tatlı ve keke bal katıyorum ben. Üstelik peteğiyle birlikte. Bal mumunu tek başına yemek zor olduğu için, arada kaynasın diyorum. Keçi boynuzu tozunu, evde robot ile yapmak mümkün mü? Çocukluğumda lüksüm keçi boynuzu kemirmekti. Hala gördüğümde gözüm kalıyor.

Tijen dedi ki...

Bengü ben hiç denemedim keçiboynuzu tozu (unu) yapmayı. Doğal ürün dükkanlarında bulabilirsin ama istersen keçiboynuzlarını kırıp içlerinden çekirdeklerini çıkar (onları öğütemeyebilir makine), bir dene. Daha pazartesi günü İzmir'den çok güzel bir keçiboynuzu tozu aldım, kimbilir neler deneyeceğim onunla!

çakmadeli dedi ki...

pişiyor şuan fırında ;ama bende kuruüzüm yoktu onun yerine kayınvalidemin yazın hazırladığı taze üzüm konservesinden kullandım:)

çakmadeli dedi ki...

evet çok güzel oldu :)ancaaak bi dahaki sefer püreyi pişirirken koyacağım su miktarı yarı yarıya azalacak vee 1 kaşık da pekmez ekliyeceğim sanırım.bence böyle de çok nefis ama çocuklar biraz daha şekerimsi bir tat isterler diye ..ama belki de böyle beğenirler:)