10 Kasım 2010

Derler ki mercimek...

Pazarda bir teyzem var. Keçiboynuzu pekmezimi, pırasamı, teremi ondan alırım. Kırmızı toprakta yetişir pırasaları da tereleri, hatta fasulyeleri de. Pek lezizdirler. Baktım kabak da var, sera mı bunlar dedim, yok tarla dedi, benim seram hiç olmadı. Dayanamayıp aldım bir kez daha. Ne de olsa kalorisi düşük bir sebze ve yaza kadar bir daha yemeyeceğim. Niyetim nohutlu olarak pişirmekti ya yeşil mercimeğimi anımsadım. Çok iyi bir demir kaynağı olan, fakirin eti mercimekle pişirmeliydim bu sefer. Fakirlikten değil, çok şükür başımızı sokacak yuvamız, soframıza koyacak aşımız var. Benim derdim etin kendisiyle. Öyle olunca da sebze yemeklerinin besin değerini artırmak, daha doyurucu, daha zengin ve tabii daha renkli bir hale getirmek için baklagilleri sık sık kullandığımı bu sitenin düzenli okurları elbet bilir. Tarıma alınan ilk bitkilerinden mercimek aynı zamanda mükemmele yakın özellikler sergiliyor. Bir kere çok iyi bir lif kaynağı, özellikle hamilelerin çok ihtiyaç duyduğu folik asitten, hepimizin bedenine lazım magnezyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallere, proteinden vitaminlere... Neler yok ki onda. Geçenlerde okuduğum bir yazıda beslenme düzeninizde sadece on yiyeceğe yer vermeniz gerekse bunlardan biri mutlaka mercimek olmalı deniliyordu. Hele de memleketimiz çeşit çeşit mercimeklerin yetiştirildiği bir memleketken. Bu yemeği yarım kilo kabak, yüz gram kadar yeşil mercimek, iki soğan, biraz sarımsak ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile pişirdim. Bu kadar malzemeyle (ne kadar da ucuz olduğunu düşünebiliyor musunuz?) bir tencere yemek oldu. Dört kişiye rahat rahat yeter, hatta yanında başka şeyler varsa beş kişiyi bile doyurur. Dörde böldüğümüzü varsayarsak adam başı 200 kalori alıyorsunuz, hepsi budur!

29 yorum:

kara kitap dedi ki...

ben yeşil mercimeği çok severim,ama kabakla hiç denemedim.dün akşam da kabak yemeği yapmıştım.neyse bir dahaki kabaklar mercimekle girsin tencereye. :)) ama ben soğan koymayacağım.pişmiş soğanı pek sevmem de!

Narince dedi ki...

Tam şimdi eve girdim, koşa koşa oturdum şu makinanın başına. Kumanda panelinde gördüm: amaan Tijen yeni yazı eklemiş. Hemen okumalı doya doya. Komşuma söööliiim dedim, dondurucum geldi iki gün oluyor. Şimdi her zamanki amcada patlıcan buldum, sera değil dedi, beş kilo aldım, çok sevdiğim patlıcana yer kalmadıydı, çokça kurutmuştum ama. Yarın anca geçerim başına, halleder atarım yeni cicime:))

Serap dedi ki...

Kuru bakliyatı çok sevmemekle birlikte özellikle kışın haftada bir gün mutlaka ben de pişiriyorum. Sırf çok sağlıklı ve tabii ki evdekiler çok seviyor diye. Ellerinize sağlık.

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

benim de derdim etle, ara ara belki evet ama herkes kadar değil nedense! ama canım nasıl mercimek çeker bazen tahmin edemezsiniz, herkese et kokar bana sebze, meyve bakliyat! Bu şekilde hiç pişirmeyi düşünmemiştim, deneyeceğim, hiç olmadı yaza...

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Ben de cocuklarin damak tadina uydurmak icin y.mercimekleri pirincle pisireyim...Icine de tereyagi...tarif annemden...Esin senden...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim ben de lahana yaptım sap sade..öğlende lahana elma kuru meyve yoğurt krışımı yedim enfes oldu.
şimd bir sorum olacak yeşil mecimek tamam süper ama hiç kırmızı mercimek anlatılmıyor farkı var mıdır? yoksa yeşil kırmıı önemli değil tüm mercimek çeşitleri kullanılabilir mi? ben kulanıyorum da eşim karşı çıkıyor illa yeşil olacakmış?

Tijen dedi ki...

Zehra'cığım,
Baktım, ikisinin de besin değerleri hemen hemen aynı. Hatta kırmızı mercimeğin protein değeri biraz daha yüksek yeşile göre ancak yeşilin avantajı bence kabuklarıyla yeniyor olması, lif açısından. Mercimek olsun da nasıl olursa olsun yani!

Narince dedi ki...

Tijen'ciğim, agave ithal canım. İlk gelen tükenmişti bütün depolarda. Hatta Gül, bize dışardan getirecekti sağolsun. Ama gerek kalmadı Life Co adında bir firma ithal ediyor. Bayii listesi de şurada:

http://shop.thelifeco.com.tr/bayilerimiz-W4.aspx

çakmadeli dedi ki...

Dün akşam benim soframda vardı kabak;bol dereotu ,taze ve kurusoğan,nane,maydanoz ve bulgurla pişmiş haliyle üzerine katı yoğurdu(süzme de derler dimi)çırpıp gezdirdim.Süpper oldu süppeer.Bitmediyse kabakların tavsiye ederim (ılıkken yedim ben ne soğuk ne çok sıcak)
Sevgiler

yemekbiraşk dedi ki...

geçen yazınızdan sizi dinleyeceğim bir türlü girip yazamadım :) salatalara kırmızı pancar... çok faydalı biliyorum ama her salataya koymuyordum bundan sonra evet.
bu yemeği bende yapardım ki şu aralar yapmadım 2-3 sene kadar oldu :)
ben bide limonla terbiyelerdim :)
elinize sağlık
sevgiler..

beste dedi ki...

yesili de kirmizisida ayri guzel oluyor secmek zor.Bak ben bir yemek deneycektim yesil mercimekli kibrislilar yaparmis unuttum simdi galiba bulgur ve mercimek biradaydi!ismide muce... oyle birseydi. Son kabagimi kopardim bugun yaprak filan kalmamis hepsi donlardan curumustu. Tarifte blogroll'uma dustu:)

Tijen dedi ki...

Beste,
Müceddere olmalı, biliyorum çok güzel bir şey değil mi, hem bulgur hem mercimek. Bu ara diyet hallerinde olduğumdan ikisini birlikte kullanmamaya çalışıyorum (en azından pilavda) ama çorbada biraraya gelebilirler, neden olmasın?
(Afiyet olsun kabağın için!)

lavantalimon dedi ki...

çocuklarımı tarhana çorbası ve hafta bir kurusoğan veya yeşl saoğan eşiliğin de yeşil mercimek yemeği yedirerek büyüttüm. çocuklar çok seviyorlar. bu gün de tutmaç çorbası yaptım hamurlu yeşil mercimek:)) kız da bayrama geliyor bana karnıbahar pişir diye süpariş veriyor:) çocuklar et yemeli ama sebzede çok yemeli:) ben de iyice etten soğudum yemez oldum bu tarif bana göre sağol :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bizim sütçü amcada bu haftaya kadar getiriyordu kendi bahçesinden ama bu pazar getiremedi çünkü artık bitti dedi.En son onun kabak ve patlıcanını dün yedik ve zannımca bizde de bir daha ki yaza kadar ALlah nasip ederese kapadık yazlık sebze-meyve sezonunu.
Ne güzel sen işin göbeğince yaşıyorsun bunları her böyle yazdığında imrenip duruyorum oturduğum yerden:(
Allah bu ağız tadını artırsın diyeyim..
Bu arada ben çok severim mercimek hele bu yeşili başka severim erişteli ve yoğurlu olan yemek halini.Birgün bende onu yayınlayacağım kısmet olursa..
selamlar,sevgiler..

Limon çiçekleri dedi ki...

Antalya'da yaşayan biri olarak hakikaten kendimi şanslı sayıyorum.Verdiğin faydalı bilgiler için teşekkürler canım!

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Tijen'cim. Afiyetle yemissindir umarim. Eminim hatirlarsin. Uzun seneler once ulkemizde yesil mercimek fazlaligi olmustu da, televizyondan devamli yesil mercimegin faydalari anlatilir olmustu. Yesil mercimekle baklava bile yapmislardi o zaman:) Benim gibi yesil mercimek sevenler hic sikayetci degillerdi bu durumdan:) Ben daha cok sebze sever olsam da et de yiyorum ama baklagillerin yeri her zaman ayridir benim icin. Bol bol tuketmek lazim. Cok tesekkurler paylasimin icin...

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
Nefis görünüyor,senin az pişmiş sebzelerine ben de bayılıyorum.Mercimeğin (bir kırmızı merci sever olarak )besin değerlerinde fark var mı diye düşünüp dururdum,öğrendim sayende.Sevgiler :)

lezzet sefasi dedi ki...

Harika gorunuyor buharda pismis kabak ve mercimekler.
Ben bu tabagin uzerine soyle sarimsakli yogurt hayal etim.
Ellerinize saglik Ticen hanim
Sevgiler siz e okyanuslardan uzak okyanuslar kadar buyuk saygilar
Sefa

Unknown dedi ki...

Ben ne zaman su sebzeleri az pisirmeyi ogrenieceeeem... Senin sayfanda ne zaman sebze gorsem ilk aklima gelen sey bu oluyor :-)

MMO dedi ki...

Dün akşam erişteli yeşil mercimek çorbası yediğime memnun oldum desem? Yiyeceklerin faydalarını bilerek tüketince vücuduma daha çok etki edecekler gibi geliyor bana. Verdiğin bilgiler için teşekkürler Tijencim. Yemek de eminim çok lezzetli olmuştur, ben de denemek isterim ama bir yemek kaşığı zeytinyağı bana az gelir sanki. Az yağ kullanmaya alışmak lazım ama değil mi? Ellerine sağlık. :)

Tijen dedi ki...

Sevgili Ayazma,
Ben uzun zamandır yemekleri tek kaşık yağla yapıyorum. Buna çok alışkın olduğum için az yağlı gelmiyor ama sen daha yağlı tercih ediyorsan fazla yağla dene, ben zayıflamaya çalışıyorum neticede, her gram yağı kontrol etmem lazım bu ara!

Tijen dedi ki...

Sevgili Gülden,
Hatırlamaz mıyım o mercimek reklamlarını! Nasıl kafamızda yer etmiş ama değil mi? Gerçi yeşili de kırmızısı da sarısı da neredeyse aynı değerlerde. Hepsinden tüketmeli bence.

Efsun dedi ki...

Tijen seni takip ediyorum ama yorum yazmaya pek vaktim olmuyor. Ama bu yemege süper demeden gecmek istemedim, hemen deneyecegim. Birde balkabagindan yapilan dana kusbasili bir arap yemeginin tarifini ariyorum, ismini ne yazikki bilmiyorum, bir fikrin varmi acaba bu konuda? Sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

süper güzel ve hafif görünüyor. mercimeğin her türlüsü ayrı güzel ve lezzetli oluyor gerçekten. mercimekli bulgur pilavı denir bizim oralarda bestenin sorduğu senn de müceddere dediğin o sanırsam. vardı benim blogda: http://mimosacafe.blogspot.com/2010/02/mercimekli-bulgur-pilav.html

sevgiler...

Tijen dedi ki...

Efsun'cuğum,
Aradığın tarif şu olabilir mi acaba:
http://aintabsofrasi.blogcu.com/ye-17-kabakgiller-kabaklama/773829

hindiba dedi ki...

Beste'nin aradigi yemek mi bilmiyorum ama Mimosa Cafe'nin bahsettigi mercimekli bulgur pilavini ben de yaparim. Babaanne yemegidir. Manevi degeri vardir üstelik. Müceddere mi adi?

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam komşum,
ellerine sağlık yine sağlıklı ve az kalorili yiyecekler senin sayfanda,
kilodan şikayetçi olsamda kalorisini hesaplamadan yemeye devam ediyoruz,
mercimek çok pişiririm,kırmızı,yeşil ama sebzeli denememiştim,diğer sebzelerlede yapılabilir örneğin pırasalı denemek lazım,kış mevsim sebzeleriyle,sevgiler

CEPAYNASI dedi ki...

ekşili mercimekli kabak'tır bu yemeğin bizde ki adı...bir de limon ekleriz yani...
üzerine kuru nane ise,olmazsa olmazıdır:)
sevgiler...

Unknown dedi ki...

Tijencim neşeyle keyifle sağlıkla geçireceğimiz bir bayram olması dileğiklerim ile..tarifin çok güzel. ben sebze ve bakliyata dayanamam, bayılırım. oğlumun doktoru haftanın 5 günü yemeklerinde mercimek almasını istiyor. o kadar faydalı bu mercimek..