23 Kasım 2010

Bakla ile ilgili yardım ricası

*** İki gündür yardım ricama yanıt veren, annesinden, ninesinden, kayınvalidesinden öğrendiği tarifleri paylaşan tüm dostlara sonsuz teşekkürler. Atalarımız boşuna bir elin nesi var, iki elin sesi var dememişler. Bana yepyeni kapılar, pencereler açtınız, ne desem az! ***
Sevgili dostlar, sizden bir ricam var. Bakla ile ilgili bir yazı hazırlayacağım. Yörenizden bildiğiniz, duyduğunuz farklı tarifler var mıdır baklayla yapılan? Tazesi, kurusu, içlisi, içsizi... Hatta baklayla ilgili gelenekleri de araştırıyorum. Sözler, deyimler... Eğer özel günlerde yapılıyorsa bu tarifler (düğün, bayram, kutlama vs) onu da söyleyin ne olur. Varsa bir bilginiz ve paylaşırsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler. (Bilgiler size referansla yayınlanacak tabii.)

44 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ilk fırsatta sana döneceğim öpüyorum.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; ne güzel bir konu, bende sana yardımcı olmaya çalışacağım...öptüm....

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Sevgili Tijen benim sayfamda link veriyorum bir bak belki faydalı olur http://dogada.blogspot.com/2009/05/ic-baklali-enginar-taze-baklali-enginar.html
Birde taze baklayı haşlayıp una batırıp kızartıyorum sarımsaklı yoğurtla nefis oluyor
Çorbasını yapıyorum
soracağın birşey olursa seve seve yardımcı olmaya çalışırım canım

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm sağolasın. Bahsettiğin baklalı tariflerin belli bir yöresi var mı? (Özellikle ikincisinin. İlki çoğu yörede bilinir.)
*
Sevgili Derya,
Bekliyorum teşekkürler!

Nur dedi ki...

Sevgili Tijen, farklı olarak bildiğim Bolu yöresine has yoğurtlu bakla çorbası var. Bolu'ya gelin oluncaya kadar:)) hiç duymamış ve tatmamıştım. Belki bilmeyenler çoğunluktadır benim gibi diye önereyim dedim. Tarif istersen gönderirim sonra, herşey göz kararı ama:)
Sevgiler.

Mimosa Café dedi ki...

Hatay'dan çok farklı birşey paylaşacağım seninle. mail atayım en iyisi. hiç duymadığına eminim :)

kara kitap dedi ki...

tarifin bir ismi var mı bilmiyorum çok da bilindik olabilir,ama ben hiçbiryerde okumadan kendim uydurmuştum.baklalar ufak ufak doğranıp az haşlanır ve suyu süzülür,sıcak suyun içine atılarak yumuşayana kadar pişirilir.sarımsaklı yoğurt ve az un çırpılarak meyane yapılır çorbanın içine katılır.üzerine de az zeytinyağında kırmızı biber ve nane kızrtılıp dökülür.çok da güzel yenir.

Tijen dedi ki...

Evet evet Nur, çok isterim bu tarifi. Detaylı olması gerekmez, ben de zaten ayrıntılı yazmayacağım. Sadece nasıl yapıldığını ve ne tür bakla kullanıldığını bilmem yeter.
*
Ebru'cuğum çok sağol paylaştığın tarif için, sana da yazdım ya, biliyorum. Hem de Antakya'da arayıp tarayıp en ünlü bakla ezmecisini bulup sabah kahvaltımı orada etmiştim!
*
Kara kitap,
Çok çok sağol. Güzel bir tarif olmalı. Ben de bakla çorbası yapardım ama epeydir yapmadım (zaten mevsimi değil şimdi ya).

beste dedi ki...

fransa dahil mi bu ise?

Esma dedi ki...

Kuru bakla çorbası yoğurtlu isterseniz ölçülü verebilirim.
Birde ölçüsünü bilmem ama yarmalı,kuru baklalı yaprak sarması var Tokat'lı bir arkadaşım da yemiştim.Sanırım o yörenin.
Esma

Tijen dedi ki...

Esma çok teşekkürler, sevinirim. Tarifi ölçülü olarak yazmayacağım ancak yine de kabaca nasıl olduğunu bilmekte fayda var. Gerçi ben internette bakındım ve şu anda bir fikrim var ama bir bilenden duymak daha güzel. Tokat'ın baklalı yaprak sarmasını biliyorum, çok güzeldir gerçekten! (İstanbul'dakiler tatmak isterse Galata Kulesi'nin hemen dibinde, Kiva'da yenebilir.)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim merhaba, bloğumu takip ediyorsun biliyorum ama ben hatırlatmak istedim ben ve eşim Girit kökenli ailelerden geliyoruz bu nedenlede bizim her soframızda ot ve sebze yemeği bulunuyor. Daha önce de bloğumda girit usulü bakla yemeği (kopanista) tarifimi yayınlamıştım. Taze baklanın ezilerek ve sadece sarmısak ve nane ile yapıldığı Giritlilere özgü bir yemek . Rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim çok farklı ama deneyen çok kişi tarafından beğenilen bir yemek bakabilirsin umarım yardımcı olur gerekirse bana mail ile de ulaşabilirsin. Kolay gelsin sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim ayrıca çorbalar kısmında taze bakla çorbası tarifimde var ...Az önce yazmayı unutmuştum...

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

benim yörem yok ki ama, İstanbul'luyum 4-5 kuşaktır, biz de zeytinyağlı bakla bir de fava pişer bol dereotu ile servis edilir. Ama duydum bir çorba var, aradım buldum, denedim yoğurtlu pek hoş, yorumlarda da adı geçmiş bir de geçenlerde bayram ziyaretinde fasülye gibi bakla turşusu yedim , o da güzeldi! Çok merak ettim ne çıkacak? Hakikaten neden göz ardı etmişiz ki baklayı?

Esma dedi ki...

Sevgili Tijen
Tarifini verdiğim benim bildiğim bakla çorbası kuru İÇ BAKLA olacak.
Yanlızca iç bakla (kuru)
Çok lezzetli güzel kalorili bir çorba:-)
Esma

Tijen dedi ki...

Sevgili Esma,
Tarif için teşekkürler. Bana soyadını da yazarsan çok sevinirim (yayınlamam!)

Tijen dedi ki...

Mine'ciğim,
Tariflerine baktım, sağolasın. Mutlaka bahsetmek isterim, çok lezzetli görünüyorlar!
*
Zehra sultan,
Sağolasın!

Tijen dedi ki...

Özge çok sağol!

Esma Kütükcü dedi ki...

Daha öncden de yazmıştım.Uzun oluyor diye yazmıyorum.Tarif işinize yaradı ise sevinirim.
Esma

Tijen dedi ki...

Sağolasın Esma, yaramaz mı hiç!

nesrin dedi ki...

Tijen Hanim, pek zarif degil ama halk arasinda esek baklasi denildigini biliyorum. Bir de ben kilciklarini temizleyip bol soganla ve az suyla zeytinyagli pisiriyorum. Ocagi kapatinca bol dereotu serpiliyor. Yogurtla soguk olarak servis ediliyor. Sevgiler...

pembe dedi ki...

Tijen abla,
Bir giritli olarak Bakla Yaprağı salatasını mutlaka öneririm çok bişey yok bolca taze bakla yaprağı, taze soğan, sirke ile zeytinyağı.. isterseniz zeytin ve beyaz peynir küpleri koyabilirsiniz domates soğanda konulduğu olur ama orjinalinde yoktur. Yine girit mutfağından fava var kuru bakladan onu mutlaka biliyorsunuzdur ama isterseniz mail atabilirim.

GZNTPSEDA dedi ki...

Merhaba Tijen hn,
Girit mutfağını takip ettiğim ve çok sevdiğim bir blog var. Linkini verdim aşağıda, Giritlilere özel bir meze Koupanista (Bakla Ezmesi ) tarifi var. İlginizi çekebilir.

http://ozlemaki.blogspot.com/search/label/bakla

Kolay gelsin,
Seda

Tijen dedi ki...

Sevgili Nesrin,
Çok teşekkürler!
*
Pembe,
Ben de pek severim bakla yaprağı salatasını, bahsetmez miyim hiç!
*
Seda merhaba,
Doğru tabii, Özlem'in blogunda pek çok Girit tarifi var. İyi ki hatırlattın.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Tijen'ciğim yörelerini bilemiyorum yanlız taze baklanın portakalla tarifini Nil burak vermişti televizyonda o kıbrıslı o yörede bu şekilde pişiriliyormuş daha önce taze baklanın portakalla piştiğini hiç duymamıştım Kıbrısta portakal çok yetiştiğine göre o yöreye ait olması gerek birde tokat yöresine ait kuru bakla sarması yapılıyor yaprak,bulgur,ve kuru bakla çok meşhur yemeklerinden

berrin dedi ki...

tijen
iç baklanın tazesi ile pişirdiğim
pilav var
belki işine yarar:)

http://ilahitatlar.blogspot.com/search/label/pilav%20-%20makarna

Eya dedi ki...

Tijencigim tarif konusunda masallah arkadaslar pek bilgili, bende acizane pek bisey yok, ama arastirmanda basarilar diliyorum, sevgiler

zehra

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım,

Ben Denizli'liyim... Bizde bakla kuzu kuşbaşı ile pişirilir ve süzme yoğurtlu yeni... pişerken içine azıcık da salça konur Ah ne güzel kokar ama... İlgilenirseniz annemden tam tarif alayım..
Sevgiler,
Mehtap

Tijen dedi ki...

Sevgili Mehtap,
Çok isterim tarifini. Yöresel tarifler arıyorum ben de zaten. Yaratılmış tarifler de çok güzel ama bu yazının konusu değil. Zahmet olacak!

Tijen dedi ki...

Berrin'ciğim,
Sağolasın!

Çiğdem dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,

Elazığ' dan bir babanne tarifi...

Kuzu eti ve soğan salçasız neredeyse kavurma gibi kendi suyuyla pişirilir, pişmeye yakın içine taze baklalar ve ekşi yeşil erik eklenir, bir miktar sıcak su ilavesiyle pişirilir.

Afiyetle..

Elifin Terazisi dedi ki...

Merhaba, Tokat'lıyım. Biz de kuru bakla ve buğdayla yaprak sarılır. Ben yapmadım ama annem yapıyor.Umarım bir yardımım olmuştur.

Adsız dedi ki...

İşte annemin tarifi:

Kuşbaşından biraz daha ufak doğranmış kuzu eti kendi yağında çevirilir suyu çekinceye kadar. Taze baklalar ve bıçak ile doğranmış bir kaç diş sarımsak ve 1tatlı kaşığı kadar salça eklenir. Baklalar sararıncaya kadar kendi suyu ile pişirilir.
Servis yapıldıktan sonra üzerine bir kaç kaşık su ile inceltilmiş ama kıvamlı süzme yoğurt eklenir.
Afiye olsun:)
Mehtap

Hilal dedi ki...

Selam Tijen,
Bu sayıdaki Metro Gastro'da baklalı sarma tarifleri var Amasya taraflarından. Kare şeklinde yapılırmış bu sarmalar. Oldukça ilginç geldi bana. Bakla bulamayan da mercimek kullanırmış. Ay olsa da yesek :) Bu arada senin yazı da harikaydı :) Eline sağlık.

Tijen dedi ki...

Biliyorum biliyorum Hilal'ciğim! Ben de dün akşam aynı yazıyı okuyordum, Nilhan'ın ellerine sağlık, çok bilgilendirici olmuş. (Yazıları beğenmene sevindim!)

Adsız dedi ki...

merhaba tijen hn. tamda esim bakla piyazi diye sayiklarken sizin yazinizi okudum . alanya liyim bizdede bakla piyazi yapilir ama mutlaka sirkeli ..kuru bakla veya taze bakla haslanir , piyazlik kuru sogan ve maydanoz , taze baklaya dere otu konur , sirke li ve sizma zeytinyag ..özel gecelerde dügün sofralarinda ,bayram sofralarinda mutlaka olur. annemde taze baklayi kavurarak yapar renksiz ve bol dere otlu üzerine sarimsakli yogurt. sevgilerimle / germany
www.baharloy.blogcu.com

Ozlemaki dedi ki...

Tijen, bende papules salatasi var bildigin. Kopanisti (haslandiktan sonra mutlaka ince kiyilmali, rondodan gecmemeli) arkadaslarin yukarida yazmis olduklarina ilave olarak ben ekmekici koyuyorum sarimsakli yogurtla beraber -anneannemden oyle gordum.Favasi, dolmasi, taze/kuru yemegi haricinde bizimkilerden birsey duyarsam hemen yazarim. Kolay gelsin.
(Seda hanim tesekkur ederim)

meral10 dedi ki...

Merhabalar Tijen hanım.Kuru bakla ile yapılan dolma tarifini istemiştiniz.Ben bildiğimi paylaşmak istedim sizinle.Tokat ve Amasya yöresine ait.

MALZEMELER :
1 kase akşamdan ıslatılmış kuru bakla
yarım kase yarma(yarma:dövülmüş buğday)
4 orta boy ince kıyılmış soğan
1 kase kadar kıyılmış kavurma
1 yemek kaşığı salça
yarım demet kıyılmış maydanoz
tuz , karabiber

HAZIRLANIŞI :
1 kase kadar soğuk suyla harc hazırlanıp 1 saat dinlendirilir.Asma yapraklarına sarılıp,pişirilir.Sıcak servis edilir.Afiyet olsun :)

Tijen dedi ki...

Sevgili Meral,
Blogunuz olsa teşekkürümü orada edecektim ancak bulamadım. Çok çok teşekkürler tarif için!

Adsız dedi ki...

Tijen hanım ben çanakkaleliyim, bizdede tarhana çorbasına pişmiş kuru baklayı ekleyerek yerler ama ninelerimiz aman ha 40 gün üst üste bakla asla yemeyin diyede uyarırlardı.(kuvvetli gelir ve vücut için zararlı derlerdi)
kolay gelsin.
emine

Tijen dedi ki...

Sevgili Emine,
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgi için. Bence çok kıymetli bir bilgi, hemen not ettim. Referans bilgisi için soyadınızı da öğrenebilir miyim? (Yayınlamam o mesajı söz!)

Tijen dedi ki...

Emine hanım merhaba,
Genelde isim bırakmayanların yorumlarını yayınlama konusunda biraz çekimser davranıyorum. Çok üzüldüm size denk gelmesine, affedin ne olur.
Yardımınız için tekrar teşekkür ederim. Tarif çok ama bu tür bilgilere ulaşmak daha zor oluyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Geçen hafta içinde bir gece yarısı uykum kaçınca tv yi açınca sizin Sn Nedim Atılla ile katıldığınız Trt belgesel kanalında ki program ile karşılaştim Sizin blogdaki yazılarınızı takip etmeye çalışırım.Benım de ailemde eskilerden beri severek yediğimiz taze iç baklanın kabuklarını soyarak yapılan yemeğimiz var.Taze soğan ve dereotun katkısı ile harıka zeytiyağlı bir meze ...Bildiğimiz taze bakla yerine iç tanelerin kabuklarını soymak gerekiyor .Sena

Tijen dedi ki...

Merhaba Sena,
Çok teşekkürler paylaştığınız bilgi için. Sabah sabah iştahınızı açtı mı konuşulanlar?