14 Ekim 2010

Seramik

Seramikleri sevdiğimi hiç söylemiş miydim? Sanırım söylemedim. Evet seramikleri seviyorum. Her türlüsünü ama seramik karolara karşı ayrı bir sevgim var. Onları neden sevdiğimi bilmiyorum. Belki toprağın en güzel formu olduklarından. Hem doğayı hem de insan emeğini sembolize ettiklerinden belki de. Çeşitli Avrupa ülkelerinde harika seramiklere rastlamak mümkün. Örneğin resimde gördükleriniz İtalya'dan. İspanya'dakileri hatırlıyorum, gülümseyerek. Hele de Granada'dakileri. Ve tabii Portekiz'dekileri. Portekizliler için seramik karoların önemi bambaşka. Beşyüz yılı aşkın bir tarihi var duvar karolarının. Hele de mavilerin. Eğer siz de seviyorsanız bu karoları, mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir müze var: Museu Nacional do Azulejo. Ve tabii bizim seramiklerimiz. Kütahya, Çanakkale, İznik... Bu fotoğrafı bir seramik dükkanının girişinde çekmiştim. İçeride güzel bir genç kadın eğilmiş, dikkatle boyuyordu elindeki karoyu. Arkasında muhteşem bir deniz manzarası. Duvarlarda limonlu, narlı, zeytin ağaçlı, balıklı, doğa manzaralı karolar. Seçmek öyle zor ki. Almadan durabilmek de öyle. İnsan hepsini istiyor çünkü, sahip olamayacağını bile bile.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba:) Yazıyı okuyunca benim aklıma seyrettiğim bir gezi programı geldi hemen. Neresi olduğunu hatırlamıyorum ama bu seramiklerden (ama hepsi ayrı ülkelerden toplanmış)merdivenlerin hepsini döşemiş bunun meraklısı bir adam vardı. Ve Türkiye'den de karagöz hacivat figürlü almış monte etmişti.Bir dünya yıldızının klibide orda çekilmiş hatta...Çok hoştu:)

Sevgiyle.

Süt Dilimi dedi ki...

Çiniler/seramikler her zaman bana da son derece yakın gelmiştir. Üzerinde çok düşünmemiş olmakla birlikte insan ve doğanın birlikte kotardığı bir ürün olması sanırım beni de çeken... Gezdiğim hemen her mekandan seramik bir obje satın almasam bile, en az bir kaç fotoğraf karesi alırım. Çiniler, seramikler bu toprakların yansıması ruhumuzda...

Hülya dedi ki...

Gerçekten çok güzeller Tijen'ciğim.
El emeği var içinde...

kara kitap dedi ki...

bursa'da yaşıyorum,ama iznik'e 8 yıl önce gitmiştim.sözde bu yaz gidecektim.hatırlattığınız iyi oldu. :))

zero dedi ki...

Çini karolu yer döşemelerine bayılırım ben de. Her yanı o şekilde döşeli, eski, tarih kokan bir evim olsun istemişimdir. İstemeye de devam ediyorum, belki bir gün olur diye:)

Unknown dedi ki...

Bu rastlantilar sasirtiyor beni! Tam da bu yaz topladigim tabak buyuklugundeki midye kabuklarina Turk seramik desenlerinden boyama denemelerine baslamistim! Biraz didindikten sonra baska ulkelerede el aticaz belli oldu :-)

Narince dedi ki...

Hımm kedicik geçenlerde bir Kütahya mı kırdı, bi şey diyemedim, çocuklar sitem etti, biz kırsak kızardın:))

pinarbk dedi ki...

Çok severim seramikleri ve çinileri. İşten istifa edince ilk iş odam için çini işi birşeyler almıştım yeni masama:) İstanbul Metrosundakileri de hayranlıkla seyrederim her geçişte...

Berceste dedi ki...

Offf Tijen, cok guzeller... Iznik cinilerinin yeri apayri bende. Hele Misir'da bile onlari gormusken, kalbim farkli bir heyecanla carpiyor onlara dogru. Diger yandan Ispanya, Fas, oralardakiler de ayri guzeller... Seni hayal ettim simdi, yazliktaki balkonunun duvarinda bu seramiklerle :)

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim,

Bu ay bir etkinlige evsahipligi yapmanin heyecanini yasiyorum.
Bu etkinlige senide davet ediyorum.Biliyorum cok yogunsun ama yinede haber vereyim dedim.
Konum
YALANCI YEMEKLER
Katilirsan cok sevinirim.Detayli bilgi sayfamda.
Berlinden sevgiler

www.birdilimbirtutam.blogspot.com

misk dedi ki...

Merhaba:)
seramikler büyülü gibi, değil mi? ne kadar cazibeli bir sanat, o kadar küçük alana ne kadar güzellik sığabiliyor ve insanın içini açıyor. İspanyolların bu sanata düşkünlüğü Araplardan olsa gerek. Seramik ve çini süslemeleri doğuya has sanki, yanlışım yoksa.. Toprağın en güzel hali:)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim geçtiğimiz yaz, Portekiz'deki birbirinden güzel karoları yerinde görme imkanım oldu benim..O güzellikler karşısında resmen büyülendim. Evlerin dışını rengarenk karolarla döşüyorlar, hem muhteşem bir görüntü oluşuyor hem de böylece neme karşı daha iyi korumuş oluyorlarmış yapıları..
Çok güzel bir yazı olmuş yine..
Sevgilerimle:).
aslı

Zehra Gürgen dedi ki...

kızkardeşim seramikçi fırını sattığında çok üzülmüştüm hayallerim vardı bana seramik tabaklar yapacaktı :((

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili tijen öyle içten dile getirmişsin ki evet sen seramiği seviyorsun tijen diyebildim sadece.ortak bir yanımız oluverdi çünkü ben de çok severim.onlarda emeği,onlarda sanatı,onlarda sevdayı görür gözlerim...