09 Ekim 2010

Mantar parfümü ya da parfümlü mantarlar

Siz hiç bir mantarın kokusunu parfüm yerine sürünmek istediniz mi? Kararmaya yüz tutmuş bir havada, ormanda, ağaçların altında, dökülen yaprakların arasında biten mantarlardan bahsediyorum, yağmurlu bir günün sonunda. Geçen hafta bolca topladığımız, sonra da güzelce temizleyip kavurduğumuz mantarların kokusundan. Topladıklarımız fotoğraftakilerden değil. Bunlar bolet. Bizim topladıklarımız ise Latince'de "Clitocybe nebularis" olarak anılıyor. Türkçe adı? Bilmiyorum. Üst kısmı gri, hafif dışbükey, sapları bembeyaz ve ince, alt tarafı taraklı. Zengile dostumun armağan ettiği mantarları andırıyor kokusu. Aynı mantarlardan mıydı bilmiyorum ki. Çok güzel kokar demişti. Gerçekten öyleydiler. Topladığımız mantarlar da öyleydi. Parfümlü mantar olur mu? Oluyor işte. Üstelik öyle bambaşka kokuyorlar ki yeni koparıldıklarında, ormanda olduğunuza bin kere şükrediyorsunuz. O mantarları bulduğunuza (tabii onları tanıyan bir dostunuz olduğuna da), toplayıp kapşonlarınıza doldurup eve getirdiğinize, toplamanızın üzerinden henüz onbeş dakika geçmişken o muhteşem parfümü içinize çeke çeke her birini nadide bir antika esere dokunuyormuşcasına tutarak temizlediğinize ve dostunuzun maharetli ellerinde leziz bir kavurmaya dönüşmelerine ve o güzelim mantarları tattığınıza şükrediyorsunuz. Yanına bir güzel patates püresi, koca bir kase salata ve güzel şaraplar. Ve tabii dostlar ve şöminede yanan ateş ve gökte yanıp sönen binlerce yıldız... (Fotoğrafa gelince, anlattığım mantarların resimlerini çektim elbet ya ışık yetersiz olduğundan pek de hoş çıkmadılar. Bu fotoğrafı da aynı günlerde çekmiştim, onun yerine bunu koydum, internetten bir fotoğraf bulup koymak yerine. Ancak siz yukarıdaki linki tıklarsanız bahsettiğim mantarların neye benzediğini göreceksiniz.)

10 yorum:

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

tijen hanım merhaba,
mantarın kokusu değilde beni çeken tadı ,tabiki karadenizde kendiliğinden yetişen fındık tarlalarında fındık ocaklarının dibinde olan mantarlar bizde adı tirmittir çok nefis kavurması olur,buradaki mantarın adı da melkdir biliyorsun onu kırmımtrak bir renkte,zehirli olur korkusuyla bir türlü yiyemedim o melkiyi,
size afiyet olsun ,sevgiler

yagmur dedi ki...

Ah! Ben isterdim, isterdim!

pembe dedi ki...

mantar toplamayı çok istiyorum, bu havalar mantar havası mı bilemiyorum.. morel mantarı, kuzu göbeği de diyorlar bir kaç kez tatmıştım.. ege bölgesinde bulabilirmiyim acaba?
geçirdiğiniz nadide zamanların değerini bilen nadide insanlardansınız.. hayat size 2 kere daha güzel olsa gerek.. şu anlattığınız anları yaşamak için bile dünyaya gelinirdi.. nice daha keyifli zamanlar diliyorum..

Esma Ercengiz dedi ki...

Bir kez mantar toplama şansına eriştim. Ne kadar zevkliydi. Kurumuş bir göldü topladığımız yer. Başımız önde toprakdaki kabarıklığı görünce hemen eşeliyorduk. Ayrılamadık oradan.. Adını tipini bilmiyorum. Yanımda bilen biri olduğundan güvenle pişirip yemiştim.. Çok lezzetliydi..

Serap dedi ki...

Ne güzel bir yazı..., ben de bu gün mutluluğun reçetesi diye yazmıştım.Sanıyorum gerçekten mutlu olmak isteyenlerin sizin gibi, mutlu ve keyif almayı bilen insanlar ile tanışması gerekiyor. Yine kocaman gülümsettiniz.

elif dedi ki...

merhaba tijen hanım. bunlar bizim topladığımız kıkırdak mantarı.. o kokuyu içime çok çekmişliğim var.. bekliyoruz şilede bugün yarın çıkacaklar inşallah... bizde toplamaya gitcez..

Zeynep dedi ki...

O güzelim koku buralara kadar geldi Tijen,harika...

Narince dedi ki...

Bayılrım mantar kokusuna. Ama sen de öyle bir anlatmışsın ki, kıskanmamak elde değil komşum!

MAVİ TUTKU dedi ki...

Vay canına,doğayı çok severim çokda mantar elimden geçmiştir ama parfüm gibi koktuğuna dikkat etmemiştim, ya da ben o mantara rastlamadım. Ama ormanın kokusu gerçekten harika oluyor bu mevsimde.

Ozlemaki dedi ki...

Çıntara beş kala, yutkunarak okudum!