23 Ekim 2010

Kendi kendine kitap bastırmak ve kabak

Ev hala tam anlamıyla temizlenmiş değil. Yorgunluktan, tembellikten, üşengeçlikten... Hepsinden biraz var nedenler listesinde. En azından balkonlar yıkandı (artık balkonda kahvaltı yapabilirim), mutfaktan çıkılan balkonun tüm camları silindi, koliler boşaltıldı, bir kaç posta çamaşır yıkandı, güneşte kurutuldu, mutfak yaşanılır hale girdi, hatta mutfakta kış hazırlıkları bile başladı (ikinci etap). Bir miktar zeytin çizilip suya basıldı (devamı gelecek), kırmızı biberler fırında, patlıcanlar ocakta közlendi. Buluşup aşk meşk yapacaklar bugün. Yoğurdum mayalandı, afiyetle yiyorum, pek özlemişim. Bugün ekmeğimi de yoğurdum mu bana karada ölüm yok. Döndüm ya artık, sevdiğim blog komşularımı ziyarete de başladım. Benden ses çıkmıyor diye onlar da beni unutmuşlar. Gözden ırak olunca... Bir kaç tane de yabancı siteye bakayım derken Heidi'nin 101 Cookbooks'una uğradım. Orada bu muhteşem top kekle karşılaştım: Peynirli ve Balkabaklı Topkek. Bu yazıda Avustralya'dan üç hanımın hazırladığı mini vejetaryen yemek kitabından bahsediyordu Heidi. Martha Goes Green adlı kitap dönüşümlü kağıda, bitkisel mürekkeple basılmış, spiral ciltli olarak satışa sunulmuştu. Bu hazırlık için yayınevlerinin kapısını süründürmemişti Rosie, Ruth ve Jessica. Bunu görmek hoşuma gitti. Önce dostlarına armağan etmek için yirmi adet bastırmışlar, ardından bu sayı beşyüze, sonra binikiyüze çıkmış. Şu yazı yayınlandığında iki bin adet kitap satışı gerçekleşmiş. Benzer projeler neden bizde de başarılı olmasın ki diye düşündüm. Hoş yayınevlerinin bile bin, hadi bilemedin iki bin bastığı kitapları insan kendi imkanlarıyla kaç adet bastırır, kaçı satılabilir, herhangi bir kitabevi aracılığıyla satıyorsan paranı ne zaman alabilirsin... Bütün bunlar ve daha fazlasını sorun olarak görebilir insan ancak bardağın yarısını dolu görmek de mümkün tabii. Sizi bu güzel proje ve ağız sulandıran tarifle başbaşa bırakmadan önce sevgili blog dostlarımın başlattığı, benim de bir ucundan tutmaya çalıştığım, hızla ilerleyen, harika bilgilerin paylaşıldığı Doğayı Keşfederken projesini hatırlatmak istedim. Çok yakında Beste güzel bir kabakgiller yazısı yayınlayacak ve bu fotoğrafta gördüğünüz "Türk Türbanı" adıyla bilinen kabaktan da bahsedecek, değil mi Beste?

25 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Aaa bu kabağın adı "Türk Türbanı"mıymış? Aslında sarık daha uygun düşerdi ama bu da yakışmış. Geçen güz Antalya'dan Ankara'ya gelirken mola verdiğimiz yerde görmüştüm 5-6 tane alıp eve süs diye koyasım gelmişti. Bu yıl bahçemizde (siz bilirsiniz belki yerini, Antalya'ya 50 km kala Bademağacı Kasabasında) kuşlardan artakalan en verimli ürünümüz balkabakları oldu. Geçen kış yiyip çok beğendiğimiz kabağın çekirdeklerini saklamıştık. Üç çekirdek gömdük, 20 metrelik bir alana yayıldı kabağın bitkisi ahtapot gibi. Birsürü kabak verdi. Eşe dosta dağıttık, şimdi 2 si balkonda pişeceği günleri bekliyor kesmek için bir testere bulursak:))
Özledik sizi, telafi edersiniz artık bol yazıyla yaz günlerini. Sevgiler...

gulsev dedi ki...

Tijencim bu tür kabağı ilk defa görüyorum epey ilginç geldi,çokta mizahi sanki :)

beste dedi ki...

Ya dogaya bir kerek daha hayranlik duyduran bir tur bu hemde cok komik bana dillenip konusacak gbi geliyor:) Evet pazartesi doga ve kesifte bu komik kabak ve akrabalari yer alacak:) cok tesekkurler bahsettigin icin

Adsız dedi ki...

Ah bende de su tembellik ve üsengeclik bitiverse keske. Eskiden iki, üc günde bir yazi eklerken artik ayda bir bile zor gelmeye basladi.
Kabak da cok ilginc geldi bana. Ismi ve görünüsü hosmus.
Kabak demiskien, balkonumda yaklasik iki ay önce aldigim balkabagim pisirilmeyi bekliyor:).

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili tijen hep senden yeni yeni şeyler öğreniyor cici kelamlarını okuyup yeni sulara yelken açıyorum.bu ne değişik bir kabak çeşidiymiş böyleinan sen gösteriyorsun ben görüyorum.sevgiler...yazını bir çırpıda içtim yine:)

moon dedi ki...

datçada arkadaşımın bahçesinde ektiği kabaklardan birini haftalardır gözüme kestiriyordum ve nihayet söz kestik canım kabak epeyce büyüdükten sonra güzel bir kabak tatlısı haline dönüştü veee afiyetle yedik ...lakin yaz boyu kabağın fotoğraflarını kareledim bir ara blogumda yayılayacağım...bu arada acale etmeyin üşengeçlik de gereklidir.
sevgiyle

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Halen balkonda kahvaltı edebiliyorsunuz, ne kadar şanslısınız.
Senin de yazarları arasında bulunduğun bloğu ziyaret ettim ve çok beğendim. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Eğer kabak diye belirtmeseydin ben daha çok mantara benzetirdim bunu. Hiç görmedim böylesine şirin bir kabak. Sayende daha neler öğreneceğiz kimbilir.
İyi ki varsın Tijenciğim.

kara kitap dedi ki...

ne değişik bir kabakmış ilk defa görüyorum ve duyuyorum.ben geçen yıl internetten bulduğum tarifle balkabaklı ekmek yapma girişiminde bulundum-not:mutfaka biraz acemiyim- ,ama ekmeklerim taş gibi oldu.hani birinin kafasına atsam kafası yarılacak.ekmekleri yufka ıslatır gibi suyla ıslatıp beze falan da sardım,ama yumuşamadı.sonradan farkettim ki tarfite olmadığı için ben ekmeğe ne kabartma tozu ne de maya koymuştum.herhalde tarif eksikti,ama benim hevesim de kırıldı.verdiğiniz linkteki balkabaklı muffin güzel görünüyor.tarifi tam anlamadım aslında, ama belki denerim.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Kendi kendine kitap bastırmak, çok hoş bir fikir.
Bravvo onlara!
:))

a_y_s_e dedi ki...

Sanirim yazin ben bahsettim kitaptan sana... :) Tam da o zamanlarda okuyordum; yazmak simdiye kismet oldu.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Tijen'cim,
hoş gelmişsin evine, sen evini evin seni ne çok özlemiştir.

Güzel komşum benim şu verdiğin linkleri gezdim, zaten sizleri hep geziyorum, geziyorum da şu blog işi bana göre çok geç kaldı be canım. Öyle çok yapmak istediğim tarifler var ama yapmak için çok erken gelmişim dünyaya, sadece istiyorum yapacak kuvveti araya araya zor buluyorum artık.
Sevgiler...

Berceste dedi ki...

Tijen, bundan(http://sineksekiz.wordpress.com/2010/10/05/matbaada-mutlu-sona-dogru/) haberin vardir degil mi? Ellerinden geldigince geri donusume onem vererek hazirladilar diye biliyorum ben...

Berceste dedi ki...

Aaaaa bu arada, kabak yazisi muhtesem valla, benden soylemesi :)

Betül İnce dedi ki...

Ah ben de ne kadar zaman sonra gelirsem geleyim hep mutfaktan koyulurum işe, zevkle. Demek mevsim tamam oldu oralarda.

çeşnici Handan dedi ki...

Çok şeker bir kabakmış hiç bilmiyordum sayende öğrendim. Teşekkürler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim hangi yaşta olursa olsun insan yeni şeyler öğrenip ufkunu genişletmeli senden ve kitaplarından çok şey öğreniyorum zevkle takip ediyorum emeklerine sağlık sevgiler İzmirden....

Narince dedi ki...

Yok yok ben seni unutmadım, bildim yoğunsun uğradım arada. Öyle bi şey var işin olsa uğrayamasan el ayak çekiveriyor kimi. Sen yaz ben okur, lakırdım varsa eder giderim, bazen alakasız da olsa:))

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim ne güzel bütün işleri yoluna koymuşsun..Kafayı meşgul eden "yapılacaklar listesi"ni temizleyince ne kadar da rahatlıyor insan değil mi?
Ben de bu kabağı ilk defa görüyorum, hayli değişik ve şirinmiş:).
Sevgilerimle..
aslı

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim güzel bir fikir.
Burada yani Almanyada ufak bir magaza zinciri(cocuk ve yetiskin giyimleri)reklam amacli müsterilerinden -ki bunlar international-kendi el yazilari ile birer tarif istemis ve sonra bunlari aynen bastirip bir kitap haline getirtmisti.Ortayada müsteri kitlesi genis oldugundan dünyanin herbir yerinden gelmis ilginc tarifli bir kitap ortaya cikti.Dogrusu ben bu kitaptan cok yararlaniyorum.
Kisilerin el yazilari ile basilmis hatta cogunun kendince birseyler karaladigi cici bir kitap cikmis ortaya...
SERAP

Narince dedi ki...

Biliyorum, sanırım ben de biraz fırsat bulmuşken sitemimi belirtmek istedim. Yersiz olmadı umarım. Akşamın güzel olsun.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim nazik içten yorumların için çok teşekkür ederim sevgiler...

Unknown dedi ki...

Muffin kalibi ne guzel dimi? Seneler evvel karadenizli bir arkadasimin annesi kabakli pilav yapmisti cok begenmis olmama ragmen sonrasinda hiiiic denemedim tuzlu bir cesit kabak tarifi denemeyi, kabak cenneti bu memlekette en cok spagetti kabagi yerken sanirim bu tarifi deneyecegim. seninkilerde var sirada benim yine tatil yapmam lazim sanirim :-)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Teşekkürler Tijen Abla, sizler sağolun...

Adsız dedi ki...

O yapilacaklar listesi hic tam olarak temizlenemiyor benim evimde. Tam biraz yoluna koydum derken listeye yeni maddeler ekleniyor. Ama yasadigimizin bir gostergesi degil mi bu. Belki de guzel dolu dolu listelere sahip olmak. Yeter ki listedekileri yapacak saglik, zaman ve motivasyondan mahrum olmayalim. Sevgiler...

Zeynep dedi ki...

Tijen ben de geçen hafta aldım pazardan kabak ve tatlısını yaptım.Çok güzeldi.
Sevgilerimle