13 Şubat 2010

Dogaclama

Doğaçlamayı en iyi kaldıran arkadaşı görüyorsunuz. Tanıştırmama gerek yok sanırım. Hepimizin evinde bulunur kendisi. Her gün arkadaşlık edemeyiz onunla, uğraştırır bizi bazen. Kim uğraşacak ayıklayıp yıkamakla. Bir defa yıkamakla da olmaz ki bu meret. İki, üç, bazen dört kere yıkanmak ister. Çok topraklıysa. Yani biliyorum artık hazırları var, yıkanmışları, hatta yıkanıp doğranmışları. Neyse, ben sıfırdan salata yapmaktan bahsediyorum tabii. Ne diyorduk? Doğaçlama. İnsan bin tane salata yaratabilir değil mi? Neler konmaz ki içine. Biber, domates, salatalık, körpe kabak, yeşil ve kırmızı lahana, haşlanmış patates, haşlanmış pirinç, buğday, bulgur... Sonraaaa taze soğan, taze sarımsak, ıspanak, roka, tere, hatta yabani otlar, doğadan toplanmışları yani. Pancar, havuç, kereviz, pırasa, yerelması... Yahu ne çok sebze var salatada yer alabilecek, saymakla bitmez. Meyveler? E tabii, tazesiyle kurusuyla meyveler... Durun daha bitmedi, filizler var. Filizlendirilmiş buğday, soya, maş fasulyesi, yonca... Kuruyemişlere ne demeli? Hepsi keyfini katlar salatanın. Bayılıyorum salataya.

23 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AH TİJENİM SEVMESİNE SEVERİMDE ŞU TEMİZLEMESİ OLMASA..
SEVGİLER

pelince dedi ki...

Tijen salata hazırlamasını bende çok severim..dediğin gibi içine ne eklersen ekle,kaşık kaşık yerim :)

Senden öğrendiğim "rengarenk sonbahar salatasını" geçen seneden beri sıklıkla yapıyorum ...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim sen olmasan ufkum açılmazdı, herkezede anlatıyorum..
Salatama geçen gün sumakta koydum :) ne güzel oldu bir bilsen :)

nalan dedi ki...

ah sonra içine tulum peyniri, ceviz bir de bol nar ekşisi, üzerine bol taze nane.
geçen yazı pembe domates ve yukarıdaki malzemelerle yapılmış salata ile geçirdim, doymadım bu yaz da devam :)

LEZZETİKRAM dedi ki...

Onları temzilemeye hiç üşenmem.Tek tek yapraklarına ayırır ayrı ayrı yıkar sonra bir güzel sirkeli suda bekletir hiiiç bıçak sürmeden elimle parçalar atarım kocaman bir salata kasesinin içine .Üzerine de bol limon ,elma sirkesi zeytinyağ ve tuz.mmmÇok severim çook
sevgiler

Hayattan Azıcık dedi ki...

Salata çok yenmez bizim evde ama değişik tatlar bulmak için yaparım bazen gerçekten ne kadar çok çeşidi var. Daha çok yer ayırma vakti geldi masa da bu yazıyı da okuduktan sonra:) (sana yorum yazarken ille senin yazıların gibi yazma isteği duyuyorum :) )

meleginmarifetleri dedi ki...

Bayılırım salataya hele içinde bol bol malzeme olunca off tek başına bir yemek oluverir benim için.
Sevgiler.

minimalist dedi ki...

Bence de ve ben de :))

Seda dedi ki...

Bende çok severim salatayı Tijencim çeşitlendirmekte bazen hoşuma gider ama bazende tembelliğim tutar yıkamaya üşendiğim için bugün yemeyelim derim:))tembellik yok!!!

moon dedi ki...

salata bu karışacak ya :) bende susam serpiştirivereyim dedim bide peynir rendesi evde ne peynir varsa...taze naneyi de ekledim salata karıştıkça lezzetlenir....

tijen hanım deneysel mutfağı sizle keşfettim...bayılıyorum evde ne varsa hemen harika bir ziyafete dönüştürmenize...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ah ya ben
YAAA BEEENNN :)))

Gizem dedi ki...

Eksi elma..

Ferkay dedi ki...

Tijencim al bendende o kadar okadar çok seviyorumki salatayı ve otları. Akrabalar arasında adım otcu gelin oldu.
Öpüyorum canım.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ben de sofraya salatasız oturmayanlardanım. Her türlü sebzeyle yapılan kabulümdür. Önümüz bahar ve çok güzel yağlı kıvırcıklar, yeşillikler masalarımıza farklı bir lezzet katacaklar diye seviniyorum.
Bunlar da tablo gibiler hani.
Çok sevgiler,

Meyvelitepe dedi ki...

Salata her zaman başımızın tacı, soframızın yıldızı.
Geçen gün Martha Stewart sağlıklı beslenme adına ana yemek olarak salata yaptı, lakin üzerine sosu boca edince " haydi buyur şimdi, kalorisi tavan yaptı" diye düşünmeden edemedim. En iyisi sizin dediğiniz gibi lezzeti sebze, baharat ve otlarla zenginleştirmek.

Sevgiler
Jale

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Bayılıyorum çeşit çeşit salatalara, çeşit çeşit otların birbirleriyle danslarında onlara eşlik eden sebze ve baklagillerin hatta peynir gibi süt ürünlerinin onlara eşlik etmesine...Hele mutfağımın vazgeçilmesi baharatlar, onlarla hazırlanan sosların tadına doyum olmaz...:)

Sevgiyle kal,

gülizar dedi ki...

OLMAZSA OLMAZIM.ZORDA OLSA TEMİZLENMESİ SEVERİM BEN KENDİSİNİ :))

Efsun dedi ki...

Tijen bir salata bu kadarmi güzel anlatilir:)Bende hic üsenmem yikamaya, salatasiz yemegide sevmem, hep birsey eksikmis gibi gelir.Sevgiler

Betül İnce dedi ki...

Ben de Tijen'ciğim, ben de.

Pınarm dedi ki...

Çok teşekkürler. Saolun

:)den dedi ki...

Ah be Tijen'ciğim ne çok özlemişim seni okumayı... Sağlık problemlerim nedeniyle uzun süre ara verdiğim blog dostlarının arasına dönmek güzel:) Yeni bir yıl yenilenmenin zamanı diye hızla başladım yazmaya. Ve zaman buldukça işte böyle ziyaret ediyorum birer birer eski dostları.
Kocaman gülümseyen, bir merhaba SANA:)

Salata midemin en büyük aşkı;) Yan değil, ana yemektir çoğu yaz akşamları bana. Severek tüketirim her türlüsünü. Genelin aksine bu kıvır kıvır haliyle, İspanyol eteklerine benzettiğim yeşilliği keyifle yıkarım. Bir nevi terapi gibidir onları temizlemek. Ne hoş bir hatırlatma oldu. Canım fena halde salata çekti gecenin bir vakti....

Tijen dedi ki...

Muhtesem yorumlariniz icin tesekkur etmis miydim?
Sagolun varolun!

yaban dedi ki...

her yazina yorum yapasim var, ama ne yapayim, hep sevdigim seyleri yaziyorsun.. ben de bayilirim salataya da marula da,, sadece salata yiyerek yasanir be bu dunyada..