04 Ocak 2010

Püsküllü güzel

Epey bir yıl önceydi. On senesi var en azından. Henüz ilk kitabımın hazırlığıyla uğraşıyorum o aralar. Mevsimlerle Gelen Lezzetler'in (son baskısı tükendi, şimdi Turunç Kokulu Düşler'in formatında, ve aynı kağıt ile yeni baskısı hazırlanıyor). İstanbul'da bir arkadaşımın misafiriyim. Bir başka misafir daha var. Ev misafiri değil ama onu birlikte gezdiriyoruz. Bir akşam da birlikte yemek yapmaya davet ettik misafirimizi. Amerikalı bir aşçı idi ve gastronomik bir turdan sonra dönmüştük eve. Adını bile unuttum çocuğun ama o gün yaptığı karnabaharlı pırasayı unutmadım. Hatta sanırım ilk kitabıma almıştım o tarifi, izniyle. Güzel bir şeydi. Bugün onu andım çünkü bu yemeğin bir benzerini, ama kendi içimden geldiği şekilde yaptım. Evde yarım kilo kırmızı toprakta yetişmiş leziz, incecik pırasa vardı. (Fotoğraftakilere bakıp da onları kullandım zannetmeyin, bu tombul pırasalar New York civarlarındaki organik çiftliklerden birinde yetişmişti ve onları Union Sq.'deki çiftçi pazarında fotoğraflamıştım.) Canım patatesli pırasa çekti. Bir koca soğanı doğrayıp koydum yayvan tencereme. Tuzunu, az zeytinyağını, karabiberini, bir de tane hardal ile tane kimyonunu (dedim ya, içimden geldiği gibi yapacaktım) koydum. Sonra 4-5 diş sarımsak ve yıkayıp doğradığım pırasaları ekledim. Hep birlikte bir kaç dakika kavruldular, ardından küp şeklinde doğradığım patatesleri ilave ettim, biraz da su. Patates su çeker malum. Kapağını kapattım, patatesler yumuşayana kadar pişirdim. Şimdi afiyetle yeme zamanı. Bugün sizde ne yemek var? Şöyle sağlıklı tarafından ama...

40 yorum:

durutarifler dedi ki...

Dün inceceik pırasalardan zeytinyağlı pırasa yaptım. Kendimi kaptırmışım 2 tabak yedim :))Patatesli pırasayı hiç denemedim ama denemek isterim.Ellerinize sağlık.
Bende bu akşam fırında kremalı brokoli ve karnabahar var. Sebzeler sağlık, krema sağlıksız tarafı :)) Ama ne yapayım seviyorum
Bu arada unutmadan yeni yıl size mutluluklar getirsin . Sevgiler

Narince dedi ki...

Annem aradı akşama yemek yapma diyor. Söylemeyeyeim birini, pek sağlıklı değil, yağlı, ama biz bayılırız. Yanına da ıspanak yemeği getiriyor. Şenlikli olacak bizim ev akşama.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijencim bizde de bugun yeşil mercimek yemeği var. ayrıca yazdan yaptığım domateslerden misler gibi domates corbam var, hatta içine sütcümden aldıgım sütten ayırdıgım kaymagı da ekledim, biraz yaglı oldu haklısın ama oglusa iyi gelir dedim. şimdi de ocaktan sütlacımı aldım ve fırın kaplarıma koyup fırına verdim. arada geldim senin pırasaları gördüm. ben pek sevmem pırasa ama pişer bizim evde de. haa bir de kereviz yapıcam birazdan. sanırım saglıklı oldu menüm ne dersin??
sevgiler ve iyi seneler

Adsız dedi ki...

Kimyonu ben de çok yakıştırırm sıcak pırasa yemeğine. Bugün ben de içinde bütün kış sebzelerinin ve özellikle bol kerevizin olduğu sıcacık bir sebze çorbası pişirdim. yarın ben de pırasa yapmayı planlıyordum.Şimdi tarifini deneyebileceğim :) Sevgiler, mutlu yıllar...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Ne yazik ki pirasayla yapilan yemek tarifleri fazla degil en cok bilinenide zeytinyaglisi...O yüzdende pazarda pirasayi cogu kez es gecerim...(Aslinda "PIRASA"etkinlik konusu olabilir böylelikle belki birkac yeni tarif ögrenebiliriz)
Neyse
seninde yaptigin gibi patatesli ilginc geldi..Denemem lazim....

Belgin dedi ki...

Hehehehe:)) Bizde de bu gün prasa var, ama havuclu, kerevizli, nohutlu olanindan, haaa birde icinde bolca nar eksisi var:))
Afiyet olsun canimin ici, yeni yilin kutlu, mutlu olsun, en sagliklisindan hemde:))
Öpüyorum cokcaa:)

Hülya dedi ki...

Gönlümden akşama şöyle koca bir tabak salata ya da sebze yemeği yapmak geçiyor ama benim huysuz oğlum yine sorun çıkaracaktır.
Sorun mu sağlıklı beslenme mi ?
O günkü havama göre seçiyorum.Bir türlü sağlıklı beslenmeyi öğretemedim oğluma aklınıza gelebilecek her yolu denedim ama sebzeyi reddediyor.
Beni de şiddetle bunaltıyor bu tabiii.
Sevgiler

Ada Deniz dedi ki...

pırasa bizim de kışlık yemeklerimizden biridir. Ben klasik havuç-pırasa-prinç-domates şeklinde yaparım ama. Limonla harika oluyor.

Narince dedi ki...

Gelsen ne güzel olur. Hem canım çekti, kuru sebzeleri ( kabak, domates, patlıcan ve biber) doldurdum tencereye, haşlanıyor. Azıcık yağda çeviririm, üzerine de sarımsaklı yoğurt! Aman Allah'ım, aman Allah'ım!

Güneşli Günler dedi ki...

Tijen abla eşim ve ben sebze aşığı bir çiftiz. Pırasa ve kereviz yerken görse bizi reklamcılar valla oynatırlar reklamlarda. Ama ne reklamı olur o bilemem. :) İyi seneler diliyorum. Sizin de dediğiniz gibi ferah bir yıl olsun inşaallah. Bu arada ben de hep havuçlu pirinçli olanını yapardım patateslisini de deneyeceğim, teşekkürler...

beste dedi ki...

bizde patates,pirasa,havuc, su teresi ve sarimsakla pismis corba(yagsiz), lahana salatasi ve yogurt var aksama, oglus icinde 2 kofte ve cesitli tohumlarla pisirdigim tam ekmek, simdilik tatlilar tum aile icin rafa kalkti!

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ben de dün pırasa aldım Kartal'daki organik ürünler pazarından..İncecik körpecik pırasalar..O pazarı çok sevdim.Her Pazar giderim gibi görünüyor.Sabah erkenden kuruluyormuş hem de..Bana uyar:))
Mine Özgür

lezzet sefasi dedi ki...

Oncelikle yeni yilin size ve sevdiklerinize mutluluk getirmesnini diliyorum. Pirasa benimd esevdiyim sebzelerdendir, Kerevizle birlikde zeytin yagli yaparim(pirincsiz )domates salcali.
Icine de koca bir limonu kabuklariyla dograrim, az da aci pul biber.
Aksam menumde manti ile zenginlestirilmis yesil mercimek corbasi, yugurtlu havuc salatasi ve zeytin yagli bamya var.
Oglanlar bamyaya surat asacak ama hatrim icin birer kasik yerler.
Sevgiler
Sefa

Aysultan... dedi ki...

Öncelikle pıdasaya bayılırım:)))
her helini yerim ayırmam:)
Bizim menüye gelince;yayla çorbası,teflonda kendi yağıyla pişmiş salçalı tavuk,bolca yeşil salata,köz kırmızı biber salatası bide cevizli erişte:)
ben tavuğum ve salatamı yedim geldim sana yorum yazdım,saat dokuzda meyvamı yer kapatırım geceyi:)))

pelince dedi ki...

Bende çok severim hemde bol limonlu :)
yeni baskı haberi için çok sevindim.. yeni yıl bi dolu güzel haberlerle gelsin!

lavantalimon dedi ki...

Afiyetler olsun:))
ben de sebzeyi sebze olarak severim hele pırasa, barbun yeşil fasulye hiç düşünemiyorum etli halini ıspanığı unutmuşum:)
zeytinyağlı yemek gibisi varmı.
ebnde pırasyı zeytinyağlı havuçla buluşturmayı seviyorum azda pirinç
patatesel hiç buluşturmadım kendim için denemem lazım.:)

Özlem dedi ki...

Ne yazık ki hala gidemedim Kartal'daki pazara...bu Cuma niyetliyim, hergün açıktı değil mi?
Bizde de balık vardı bu akşam, Gökçen Adar'ın tarifi, meyveler ve lüfer

Arsiz Bocuk dedi ki...

Bugün işyerinden küçük öğlen kaçamağı yapıp yemekte Edirne ciğercisine gittik -pek sağlıklı olmadı galiba di mi? :). Yemek boyunca şu soğanlar yerine pırasa salatası olsaydı da şöyle bol sumakla, altın rengi zeytinyağıyla süsleyip yeseydik diye iç geçirip durduktan sonra şimdi sizin püsküllüleri görüverince yazmadan edemedim. Ne yalan söyliyim acaba gözümü karartıp saate bakmadan mutfağa dalsam mı diye düşünüyorum şu an :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Şu pırasayı çok seviyorum :)
karnıbaharla neden birlikte hiç düşünmedim ? sen yaptıkça yazdıkça ufkum açılıyor :)

sevgi dedi ki...

Pırasanın zeytinyağlısını bende çooook seviyorum ama çocuklar yemeğini sevmediler bi türlü kolayııı
bizde börekte kullanıyoruz bayılarak yiyorlar tavsiye ederim ....

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijen Hanım elinize sağlık.Bizdede pırasa ve tüm zeytinyağlılara patates konulur.Hem çok besleyici hemde çok yakışan bir sebze bence patates. Sevgiler.Mine

meleginmarifetleri dedi ki...

Harika bayılırım pırasaya ellerine sağlık afiyet olsun.

LEZZETİKRAM dedi ki...

ohh ellerinize sağlık ,şimdi ,gecenin bu saatinde pırasa çekti ama canım .miis gibide kokmuştur.bugün bizde mi ne var? en sağlıklısından karnabahar :)

sevgiler

kara kitap dedi ki...

pırasaya soğan koymam ben.şöyle üzerine bol limon sıkıp karabiberi döküp yemeyi severim.canım çekti şimdi.eşim pırasa piştiği gün eve girmez kokusuna bile tahammül edemiyor.o yüzden pek pişmiyor bizim evde.bugün büyük ihtimalle ıspanak yeriz yanında da tere ve turp.mııım...kışı seviyorum.sanki kışın daha çok sebze oluyor.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Tijen'cigim,

Ben kucukken sevmezdim pirasayi, ama simdi bayiliriyorum...

Tekrar nice senelere, saglikla...

gulsev dedi ki...

Tijen'cim güzel bir yıl diliyorum öncelikle sana ve sevdiklerine...
Bugün bizim evde patatesli kereviz yemeği var yanına makarna hazırlayacağım. Pırasayı patatesli ve karnabaharlı birkaç gün sonra deneyeceğim :) Kartal'daki pazarımızdan aldığımız malzemelerle..
Bir güzel domates getiriyorlar ve salatalık, sanki yaz mevsiminde yiyiyoruz mübareği...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim bu aralar iyice sağlıklı yemeklere takmışken süper oldu bu yeni patatesli pırasa, ellerine sağlık ve teşekürler.

Sevgiler,
Evren

Unknown dedi ki...

Tijencin senden aldığım gazla yaptığım tarhanamı bugün -2 dereceyi gösterdiğinde mis mis içerken kulaklarını çınlattım. O bendim)) Mutlu Yıllar, her şey gönlünce olsun..

Demet dedi ki...

Ben bugün bol soğanlı, azıcık ince bulgur eklenmiş pazı yaptım da yedim Tijen. Pek güzel olmuştu. Senin bu güzel tarifini de deneyeceğim ilk fırsatta. Teşekkürler ve sevgiler!

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Pek çok şeye yakışmasına rağmen içerdiği nişasta yüzünden son zamanlarda konması gereken yemeklere bile koymaz oldum o canım patatesi. Aslında canım nasıl da bir papates salatası istiyor.
Bizim evde ne mi var?Kerevizli mercimek çorbası, kıymalı bezelye, benim için de portakallı kereviz. Nasıl, yeterince sağlıklı mı? Zira yılbaşında sağlıksızlar biraz fazla kaçtı da. O nedenle bu aralar hep sağlıklılardan yana gitmek lazım.
Ellerine sağlık Tijenim.
Bu arada yeni yılını da kutlar herşeyin gönlünce olmasını dilerim.

HADİYE dedi ki...

Selam Tijencim,

Epeydir uğrayamıyordum sana. Özlemişim yazılarını sohbetini. Anladığım kadarıyla keyfin yerinde. Yemeklerde yapılıyor en sağlıklısından. Allahım daim etsin sağlığını sıhhatini,tabi tüm okurlarınında.

Sevgiyle öpüyorum*

Sibel dedi ki...

Çok güzel bir tarif bu ablacım, ellerine sağlık. Ben de yapıp yiyeceğim afiyetle:)

zerrin-misss dedi ki...

:) Tijenim pek özledim seni. kucaklamaya geldim.

Annem geldi Bolu'dan. keşli cevizli erişte var biz de. Bir de pişti olmuşuz şahane havuçlu pırasa pişirdi annem. Yiyiyp yiyip şişiyoruz oğlumla.

Öpüp kaçarım. Patatesli pırasa güzel olmuştur. Pırasa yemeği varken buna aş ermekte ne oluyor anlmadım ya :)))

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Pırasa pişince evden kaçan ben, bankaya başlayınca sene 98 de yemekhanede ilk kez pırasayı denedim,ne şaşkınmışım bayılıyorum şimdi z.yağlısına.kıymalı hiç denemedim,nasıl olur ki?

ZencefilliÇörek dedi ki...

tam da dolapta pirasa varken,
yarin ilk is patatesli pirasa pisirmek. tesekkurler Tijen :)

La Madame Chapeau dedi ki...

Bugün, ilk kez etli pazı sarma yapacağım :) Aklıma bir şey takıldı; en iyi Tijen bilir dedim.

Pazı yapraklarını haşladığımız su, herhangi bir işe yarar mı?

Sevgiler,
Banu

La Madame Chapeau dedi ki...

Teşekkür ederim Tijen! Özellikle makarna çok iyi fikirmiş. Çok sağol :)

zarpandit dedi ki...

sarımsaklı yogurtla servis edilmiş sıvıyag ve soganla kavurdugum ıspanak vardı yanınada odun atesinde pişmiş bi dilim ekmek değme keyfime :))

evdeki pırasalar bize hala bakıyor ya neyse...senin tarifi kullanırsam yiyebilirim belki :)

hemencecik bir soru splenda hakkında muhakkak bilgin vardır tijen ablacım.kafam oldukca karıstı zarasız diyenler bir tarafta zararlı diyenler bir tarafta :( hayır alsammı almasammı kala kaldım :(

Ferkay dedi ki...

Tijencim inan bende elimde kalan iki adet pırasayı yumurta ile kavurayım diyordum bak senin tarifinde değişik olacak.
Saol canımya ellerine sağlık.
Kocaman öpüldün...
Sevgiler...

Gizem dedi ki...

Pirasanin ciini bile yerim ben.. ama karnibaharli olani col ilgimi cekti, tarif yok ama yaraticiligili kullanacagim