Arkadaş kendini kızartma zannediyor.
Benziyor da değil mi?
Oysa o,
pek sağlıklı bir buğulama.
Kızartma taklidi yapıyor.
Biberler bahçeden,
aralarında acılar da var,
hem de ne acı.
Domatesler Fatma'yla Burhan'in bahçesinden.
Kıpkırmızı,
güneşi iyice çekmiş içine.
Sarımsaklar pazardan,
zeytinyağı Burhaniye'nin zeytinliklerinden.
Pek kolay, pek sağlıklı:
Biberleri yıkayıp olduğu gibi yayıyoruz.
-Tenceremiz yayvan-
Üzerine bol domates doğruyoruz,
onun üzerine de sarımsakları.
Zeytinyağını gezdirip
tuzunu da ekledik mi verelim ateşe,
kaynayınca kısarak tabii.
Onbeş dakika sonra oldu mu size biber kızartması.
Hepi topu yarım saat bile değil.
Üstelik tadı kızartmadan hiç eksik değil.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
50 yorum:
Yemede yanında yat buna mı deniyor...
Ben buna bayıldım!!
Tijencim, ben bunu bilmeden uyduruk olarak yapmıştım:)))haklısın kendisin kızartma sanmıştı biberler.))
Bodrumdan dönmemeize bir gün kala sızma zeytinyağı az kalmıştı biberlerde bitsi demiştim aman domates sosuda yapmayım dedim önce biberler sonra domateseleri eklemiştim ..nefis olmuştu artım biberinden mi Akyarlar biberiydi havanın güzelliğinden mi bize pek tatlı geldi..
tijen hn,
yani biz urfalılar bu kadar yıl balcan kavurmasını bütün bir yaz (şimdilerde yaz kış, bahar sonbahar) sağlıksız sağlıksız mı yemişiz??
çok yaşayın!
sağlıkla.
Tijen bu harika bir tarif, cok tesekkürler. Kizartmalar kadar lezzetli olup, kizartmalar kadar yagli olmayan bir alternatif bu harikasin. Domates, biber ve sarimsagin birlesmesi benim cook agzimi sulandirir :)
Not: Yazinin sonuna ekledigin iki satira cok üzüldüm, belli ki ismini vermeye bile cesareti olmayan korkagin biri kalbini kirmis yine, lütfen umursama onu ya da onlari her kimse Tijen, lütfen...Hatta cevap bile verme bence...
Ece'nin yeni kitap'ı ona şans ve çok okuyucu getirsin inşallah...
Kızartma görünümlü biberlere bayıldım,hiç aklıma gelmemişti ona şaştım:)
Ellerine sağlık.
üffff...
üfff ya tijen üffffff
( bakakaldım tabağa öyle )
Vallahi çok kolay. Taze sivri biber, domates ve sarımsağınız varsa hemen yapın derim. Kim yediyse pek sevdi çünkü. Yıllardır da böyle yapıyorum "biber kızartması"nı.
Dün yaptım bu "Kendini kızartma sanan" yemeği. Aklın yolu bir elbette. Ayni şeyi düşünmüşüz. Çocuklar ekmek arası yapıp hemen bitirdiler. Ben de azıcık kendime ayırmıştım, kahvaltıda yedim bu sabah. Pek güzeldi.
Ha, alttaki notu yazmana neden olan yorum, benim gibi vazgeçirmesim seni sakın.
Sevgiyle,
Tijen'ciğim,
Ben de geçenlerde fırına koymuştum o dörtlüyü...Domates,Biber,Sarımsak,Sızma zeytinyağı dörtlüsünü yani..
Ama bu çok daha pratik bir yöntemmiş..Sağol kardeş...
Akşam gidince yaparım ben bunu..
mine özgür
:))))) güldümm güldümm güldümm..
herkes kendini bişey sanıyorrrr :)
benim balkoncukum kendini bahçe sanıyor,
sizin bibercikler ,kıazartma sanıyor ,sanıyorda sanıyorlar.. :))
sıcakmı geçti ne bunların başına :))))
* ilk bakışta,gerçekten bende aldandım yahu :))) * elinize sağlık çk svglrr.....
Bu tarifin benzerini annem de yapıyor. Sonra fırınlıyor ve üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyor.Bizim tarifte küp doğranmış patlıcan ve kabak bir de sotelenmiş soğan oluyor ve tadına doyulmuyor.Sevgiler...
Tijencim ellerine sağlık, hele böyle domatesler biberler bahçeden olunca lezzetleri de bir başka oluyor. Artık kızartmalara ihtiyaç yok valla, ben de kabak, biber, havuç ne varsa fırına koyuyorum minik minik doğrayıp, bir de sarımsaklı yoğurt, inanılmaz oluyor:) çok sevgiler...
akşama ne yapsam ne yapsam diye düşünüyordum. harika bi fikir bu. tam yaz yemeği, yanında da karpuz mis mis..
Ohhh... Afiyetler olsun Tijen'ciğim:)Ellerine sağlık. Ben de özellikle kahvaltıya hazırlarım aynen böyle. Bence de kızartmadan hiçbir eksiği yok. Tek kötü yanı biraz ekmek yedirmesi. Bu arada biliyorsun değil mi atalarımız ne demişse doğru demiş "meyve veren ağacı taşlayan çok olur".
Sevgilerimle...
kızartmadan çok daha güzel olduğuna eminim. ben o kadar bile uğraşmayp, fırına atıp közliyor, üstüne de sarımsakla domates rendeliyorum genelde :) tembellikten değil, inan kızartmadan daha güzel geliyor bana :)bunlar da pek çekici duruyor. gidip yapayım bari :)
en sıhhatlisi bu yöntem olsa gerek. tencereye girdikten sonra, bir tutam da sevgi katılınca baharat yerine, tadına doyulmuyor sonuçta. eline sağlık. turunç kokulu kitap sevgiyle okunuyor, biline.
selamlar,
m.solisti
Tijen'ciğim,
Bende sık sık yaparım ve sirke ile pişiririm..Bu aralar yapmıyorum ama..))Benden sana tavsiye, patlıcanlada dene bak nasıl nefis oluyor..))Ellerine sağlık canım her zaman olduğu gibi..))
Kocaman sevgilerimi gönderiyorum ve başarılarını izlemek beni çok mutlu kılıyor..))
acıktım diye sızlanıyorken bu olmazki amaaaaaaa
bende mangalda yaptım közledim oldu kızartmadan nefis
sevgilerr
Superr harika ellerin dert gormesin..
Ayol bu kadar beğenileceğini bilseydim çoktan yazardım. Hepinize afiyet olsun. Diğer önerileri de okudum, deneyeceğim söz.
Fırında denemiştim ama böylesini hiç denemedim. Gerçekten lezzetli ve hafif gözüküyor. Ellerinize sağlık
Ben de yaparım bunu. Zaten bibere bayılırım. Ellerinize sağlık
tijenciğim teşekkürler... ben şimdi turunç kokulu düşler'e başlıyorum... senin de yoğun çalıştığını biliyorum, enerjin, neşen, esin perilerin çok olsun... kitaba blogunda yer verdiğin için teşekkürler.
Kendilerini kızartma sanıyorlar biz de kızartma diye yiyoruz.
Gerçekten de kızartmadan hiç farkı olmuyor (annem sık sık yapar bu tür kızartmayı bazen patlıcan da ekler)çok lezzetli yanında çay ve peynir mmmm..
Ellerine sağlık
Sevgiler
Mmmmm, nefis! Ellerine sağlık Tijen..Ben de patlıcanlısını yapıyorum, tavsiye ederim..
Harika bir tarif bu Tijen Hanım,
daha önce denemedim ama mutlaka kızartma taklidi yapan bu biberciklerden yapacağım:)
Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...
Merhaba Tijen Hanım,ellerine sağlık çok nefis olmuş bu yemek,bende Bergama yemeği olan patlıcanlısını yapıyorum arada çok güzel oluyor,hani derler ya lokum gibi olmuş dağılıyor ağızda aynen öyle oluyor,zeytin yağının mucizesi de harika zaten,
yoğun çalışmalarına ara verdiğinde bekliyorum,sevgiler,
kalemine söz edenlere yine en güzel cevabı kalemle vereceksin.
Miss gibi kokular geldi burnuma :))) Geçmi kaldım acaba?
Ellerinize sağlık. Hem zeytinyağlı, hem bahçeden hepsi, kolay pişirmesi,içinde sarımsak da olunca müthiştir lezzeti :))))
Hemen denenecektir.
Sevgiler...
kızartmaları uzun zamandır fırında yapıyordum... bu şekilde hiç denememiştim
çok lezzetli görünüyor
ellerine sağlık
Bahçemizin biberleri gösterdiğiniz yoğun ilgiye teşekkür ediyorlar!
Canım istediğin fındık olsun gel buyur,beklerim .
Sevgili Tijen'ciğim merhabalar,çok güzel bir kızartma olmuş, zaman zaman ben de yaparım bu şekilde hatta dün annem bahçeden biber getirmişti hemen bu şekilde yapmıştım sabah,tazecik bahçe biberini kızartmaya gerek te kalmıyor.Ellerine sağlık canım...
Canım yoğun çalışman arasında bizlere vakit ayırıp, görüştüğün için çok teşekkürler...Bizim için çok güzel bir gündü,seninle tanışmaktan çok mutlu olduk,inşallah bir gün biz de sizi misafir ederiz,sizinle bir Karadeniz gezisi yapmaktan da mutlu oluruz...
Ailecek en içten sevgi selamlar...
Patlıcan oturtmayı da sağlıklı yapmanın bir yolu var mıdır Tijen? Patıcanları kızartmadan fırına versek olur mu ki? Hı?
merhaba,
tam bunu patlıcanla da deneyebilir miyiz diyecektim, diğer okur yorumlarından öğrendim, size de ellerine sağlık demekle yetiniyorum ancak.
yanına birde yoğurtlu çorba(bizim yörenin)nefis oluyor biliyorum:)
ellerine sağlıkmı desem cümlelerine bereketmi dilesem şaştım,çok güzel anlatmışsın..
Merhabalar...
Misafirperliğniz ve bize ayırdığınız zaman ve güzel sohbetiniz için içten teşekkür ediyoruz..
Dönünce hemen yapılan bol zeytinyağında, kayınvaldelerin bahçesinden organik biberlerin tadı bir başka, özlemişiz..
Kısmet olurda yolunuz düşerse, açık kapınız var, muhakkak uğrayın..
Sevgi ve selamlarımızla..
Tijen nekadarda inandırıcı sen söylemesen kızartma diyeceğim o derece taklitci bir biber yani.
Yaz günleri için harika bir yemek ellerine sağlık.
Hoşçakal.
Ne güzel bir tarif.Sabah kahvaltıda, akşam yemekte her zaman yapıverelim.
Teşekkürler, paylaşımlarınız için.
Tijenciğim hem kitap tanıtımı hem da tarif için teşekkürler canım bayıldım buna bennn!!!
Sevgiler,
Evren
yaban mersinim (kendisini pek severimde) sayfana geldim gordum yine donatmissin sofrani bereketiyle mutfaktan tasan oykulerini tebessumle okumaya basladim ne candansin bir kezdaha yazilarinda bunu anlamak super bu arada son iki satirdaki dipnota bende bir cevap vereyim pardon iki cevap MEYVE VEREN AGAC TASLANIR 1 ve KEDI ULASAMADIGI ETE MUNDAR DER buda 2, sen takma yaban mersinim biz seni cok seviyozzzzzzzzzzzzzzz
Tijenim verdiğin görev beni göklere çıkardı:) ama ben becerememki öyle yazmayı:( seni babadağa davet ediyorum aslında bi gel gör öpüyorum hoşçakal.
Tijen'cigim,
Ben bunu cok begendim, ellerine saglik. Bir de bizim carliston biberleri bulsam tamamdir. Keisn yapacagim.
Bu arada gecenlerde esim bana bir kutu incir ile geldi, seni ve fotografini hatirladim, dedim keske baska birseyler de isteseymisim:))).
Sevgilerimi gonderiyorum.
Rapor istiyorum kızlar. Acaba hangi evlerde pişti? Kimler beğendi, kimler beğenmedi?
Tijen'ciğim,
Sen rapor istemeden önce iki kez yorum yazmıştım ama görüyorum ki yine çıkmamış. Acaba bu kadar uzak kalınca yine unuttum mu şu makineyi kullanmayı ne?
Öyle güzel görünüyor ki; yıllardır artık kızartma yerine aynen bu şekilde pişirdiğim biberler (ben bazen küçük doğranmış patlıcanları da ilave ediyorum). Hatta arşivimde de var ama bu yemek değil, benim uydurduğum bir şey diye bloğa koymaya gerek görmüyordum. Ama senin anlatımın ve fotoğrafınla hak ettikleri yeri bulduklarını düşünüyorum.Harikalar.
Ellerine sağlık.
Tatilde ilk okuduğum ve çok keyif aldığım bir kitaptı Mutfaklardan Taşan Öyküler. Bizleri o güzel yörelere götürüp o güzel insanlarla tanıştırdığın ve çok da merak ettiğim konularda aydınlattığın için nasıl teşekkür edeceğim bilmiyorum.
Dönüş yolunda yolumun üzerindeki (Balıkesir ve Bursa'daki lezzet mekanlarına gitmeyi çok istememe rağmen fırsat olamadığı için çok üzüldüm. Oysa ne güzel olurdu senden de bir selam götürmek. Neyse bir dahaki sefere inşallah diyorum.
Her türden paylaşımın için çok sağol.
Sevgilerimle,
Not: Turunç Kokulu Düşler'i Bodrum kitapçılarında bulamamıştım. Bilgin olsun istedim.
Merhabaa, Bizim evde az önce pişti mesela :) Ben içine kabak da ekledim ,enfes oldu!Kızartmaya pratik ve leziz bir alternatif oldu böylece....
Sevgiler
Sadece kendini kızartma sanmıyorlar, öyle de görünüyorlar bunlar :) Çok da pratikmiş. Hemen deneyeyim...
Bizim evde pişti, rapor vereyim:) Ben geç okuyorum biraz blogları, geriden geliyorum şu sıralar ama yine de her zamanki gibi ilk sana bakıyorum ablacım. Bu şahane fikre bayıldım ve yemek sıkıntısı (sofradakiler yeter mi yetmez mi diye) çektiğim bir akşam, bolca da biberim olunca hemen yapıverdim. Silindi süpürüldü, öyle diyeyim.
Sağolasın!
Ciftlikten taze toplanmis biberim ve domatesim var, bundan ala tarif mi olur, ay ne guzel olucak :)
Sevgiler burdan.
Yorum Gönder