29 Ağustos 2008

Bu biberi tanıyor musunuz?

Aaaa, Lale'nin "Kaynana Çatlatan Tarifler"i çıkmış! Ellerine sağlık Lale'ciğim, satışı, seveni bol olsun!
*
Galiba ilk tanışmamız Gölpazarı Pazarı'nda olmuştu. 3-4 yıl önce. O günlere dair notların bir kısmını Mutfaklardan Taşan Öyküler için Gülseren teyze ile yaptığım söyleşiye eklemiştim: "Salı günleri kuruluyor Gölpazarı’nın pazarı. Tabi o gün çevre köylerden büyük bir akın oluyor kasabaya. İhtiyacı olanlar, malını satmaya gelenler, eşi dostu görmeye gelenler derken tam bir panayır havası oluyor. Ağustos sonunda bir de panayırı oluyormuş ve çok da şenlikliymiş ancak biz bu panayıra rastgelemedik. Bir gün önce Bilecik’in pazarını gezdiysek de o gün gözüm döndü, dayanamayıp kilolarca sebze aldım ve Bilecik’ten aldığım fındık sepetine koydum bir kısmını. Üzerine de bir bez örtüp İstanbul’a dönerken trende yanıma aldım. İnip binerken gören bayılıyor, nereden aldınız diye soruyor. Pek bir sükse yapmıştım o gün!" Gerçekten de öyle. Pek sükseliydim trende. Sepete bayılırım. Gittiğim yerlerde sepet görmeyeyim, taşınacak boyuttaysa alır getiririm ya bu sefer de annemi kızdırırım. Ne olacakmış o kadar sepet.
Biber diyordum değil mi? Gölpazarı'nda bu biberlere "kambe" biber diyorlar. Nedense çok seyrek rastlıyorum. Son defa da Ayvalık Pazarı'nda gördüm onları. Sadece bir tezgâhta. Atlamışım üzerine. Doldurdum tabii torbamı (sepet götürmemiştim yanımda taşıması zor olur diye). Satıcıya adını sordum, "kamber" biber dedi. Kim buldu acaba bu ismi? Neden taktılar? Geçen gün bu biberlerleri soğan, sarımsak, zeytinyağı ve domatesle kavurduk. Kahvaltıda da, diğer öğünlerde de pek güzel oluyor.
Laf bitmez elbet ya yine vakit yok, ben yorgun ve telaşlı. Yetişecek mi bu iş? Yetişmeli!
Bu biberi tanıyor musunuz diye soracaktım. Sizin oralarda var mıdır? Varsa yaygın mıdır? Adı nedir? Çok merak ettim, ne zamandır sorasım var.

37 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Biber sevmem. O nedenle bu bal kabağı görünümlü biberleri es geçip, sepet kısmıyla ilgili bişi demek istedim. Herkeslerin böyle bi alışkanlığı olsa, ve biz de o kanserojen içerikli naylonlardan kurtulsak. File vardı eskiden, ben bile hatırlarım :) Şimdiyse envai çeşit bez çantalar var. Bazı Avrupa filmlerinde plaj çantası görünümlü irice çantaları olur kadınların , pazar alışverişlerini doldurup eve dönerler...Sepet de o misal. Hem kitap bile demiyor mu: Tak koluna sepeti :)

Keyifli haftasonları.

Hilal

HADİYE dedi ki...

Merhaba,

Biberleri çok severim ve bizim evdede Tazesi kurusu çok tüketilir.Bu biberlerden Ankarada varmı bilmiyorum ama ben rastlamadım.
Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Biberlerin renkli görüntüsü çok hoş duruyor. Yemesi ayrı bir keyiftir.Biber severim ama acı olmaması kaydıyla... Dolmalık bibere benzettim ben :))

Bende sizin gibi nerde sepet görsem bakarım.Sepetler her zaman bana daha sıcak gelmiştir.Kdz.Ereğli'den çilek gelir onun sepetlerini yıkar sonra onları bir şekilde değerlendiririm. Evde sepetim çoktur :))

Hatta babamdan elinden gelir sepetten lamba yapmasını istemiştim seneler önce kırmamış beni yapmıştı.Bende onu kumaşla kaplayıp kullanmıştım uzun süre...

Hilal hanımın, dediği gibi banada Meksika'dan gelmişti büyük bir pazar çantası bezden.Yerli halk pazara giderken kullanıyormuş. Hem şık,hem kullanışlı...

İşlerinizde kolaylıklar.Umarım yetiştirirsiniz :))
Sevgiler...

Gizem dedi ki...

Bizim buralarda kamber dolu... o kadar dolu ki ne adini merak ediyorum ne de evime aliyorum. ben bizim usul ince biberlere hasretim..

pelince dedi ki...

Bende ilk kez gördüm ,markete gelen üç beş sebze dışında ne görüyorum ki zaten :( Pazara da ancak arada gidiyorum...tombul tombul pek lezzetli duruyorlar...

Adsız dedi ki...

Ben bu biberleri birkaçl defa gördüm ama adının Kamber olduğunu senden öğrendim."kambersiz düğün olur mu?" sözüyle bir alakası var mı acaba? :)

Ferhanca dedi ki...

Bence bu biberi ilk diken ,eken adamın adı kaberdir adıda kamber olarak kalmıştır.
nasıl sana yağ, selpak mendil, borcam :)))
demek sebzelerdede böyle..
tijencim, bundan beş altı yıl kadar önce arkadaşımın annesinin Engizde yazlığı var(Samsunun deniz kenearı olan bır ilçesi kuş deltası var orada yazlıklarda var) neyse yasemin ban iki kavonoz turşu getirdi bunları annem sana yolladı dedi içide kırmız yeşil biberler var ceviz büyüklüğünde alttan bakınca gül şekli var aman herika olmuş hafifi acılı biberdi ..Ben daha sonra saklısıda yetiştirdim fakat şimdilerde göremiyorum harikaydı sen bilirsin o biberi.
senin bierlerinde nefis ben biber kavurmasınıda , sepetleride çok sverim..
afiyetler olsun..

ycurl dedi ki...

Annem Bulgaristan gocmeni. Genelde bilirsin gocmenler bibere duskun olur. Bunu domates soslu sirkeli halde kavanoza tursu gibi kurardi annem ama tam tarifi hatirlamiyorum. Bir de kizartmasi cok lezzetli olur. Eskisehir civarinda bulunurdu eskiden ama simdi bilemiyorum.

Tijen dedi ki...

Biber sevenlere, sevmeyenlere,
Sepet kullanan ve kullanmayanlara
selam olsun!
(Hande'ciğim, kambersiz düğün olmazla bu biber arasında bir ilişki olduğunu zannetmiyorum)
*
Ferhan'cığım,
Lale gibi değil mi o biberin şekli? Altı acı, kenarları tatlı. İlginç bir tür gerçekten.

NiNo dedi ki...

biber olsun her renk olsun tencereme dolsun mutfagim mis koksun midemde bayram olsun :)
hahahha ayol bu goruntu siir yazdirdi iyimi :)))))

Adsız dedi ki...

enfes görünüyorlar tijencigim,

bunlardan ne güzel zeytinyaglı dolma olur şimdi, bol fıstıklı ve üzümlü:P
ve tabii ki şekerli ( ben zeytinyaglıyı şekerli yaparım ve severim de)

senin blog çok tehlikeli tijen, tok insanı acıktırıyor söylemem lazım

sevgiler
rana

Hülya dedi ki...

2 yıl önce bunların turşusunu yapmıştı kayınvalidem.
Sanıyorum bir Kütahya gezisinde almıştı biberleri de .
Kırmızılar çok iştah açıcı görünüyor.

munevver dedi ki...

Tijen Merhaba,

Köken Rumeliye dayandığı için, bizim evde çok kullanılır bu biber. Eskişehir'de de çok olur. (Sen hatırlayamadın demek ki.) İstanbulda bulamıyorum diye Eskişehirden taşırdım hep. Ama geçen yıl buldum. Hatta "Kış Hazırlıkları" etkinliğinde bizim severek tükettiğimiz, annem ve ablamın yaptığı bir şeklini tarif etmiştim. (Şimdi link vermek zor geldi.) Çok lezzetli bir şey. Ycurl de söylemiş, ona benziyor. Kamber biberi diyorlar.

Ben geldim bu arada. Senin için yeniden fotoğlaflayacağım.

Sevgiyle,

Mutfak Havlusu dedi ki...

ismini anneme soracağım eğer ismi var ise öğreneceğim aam ben yemiştim bu biberlerden tadı nefis,etli etli harikaydı yaa hele o kokusu üff..


buralarda biberler dahi kokmuyor ben çocukken biberlerde domateste kokardı şimdi nerdeyse tahta kesiyoruz...

bu güzel görüntüleri görmek bile yetti sende bizim yerimize tatmışsındır,afiyetler olsun eli değen herkesin emeğine yüreğine sağlık.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

merhabalar Tijen Hanım,
Biberler çok güzel değil mi,burda da oluyor ama adını bilmiyordum,rengarenk acı da olursa çok severim,geçen acı zannedip tabi ayıklarken acı kokusu gelen biber acı çıkmadı,yani bizi aldattı,zevkle yedik dolmalarını biberlerin,sepete gelince bizim oralarda küçük fındık ağacının dallarından yaparlar "gıdık" derler adına sepetin,çocuklar fındık toplasın heveslensin diye,birde yumurta koyup köylüler pazara getirir bu tür küçük sepetleri karadenizde tabiki,büyükleri ise fındıklıklarda fındık toplayanlar için yapılmış,hatta pazar alışverişlerinde kullanılır,babacığım rahmetli pazar alışverişini yapar omuzuna koyar öyle getirirdi o sepeti bizlerde uzaktan geldiğini görüp önüne koşardık yardım için bir ucundan tutar öyle getirirdik birlikte.ne güzel günlerdi o günler.Burada burhaniyede ise zeytin toplayanların sepetleri var,öyle çok büyük değil,kayınvalidemin hoşuna gitmişti aldı bir tane satıcı kadın ise ona bu sepet kostak,burada kostak iyi güzel anlamında .
Beni de sepetler dünyasına götürdüğün için teşekkürler.Ne çok söylenecek şey varmış.Sevgiler sunuyorum.

Tijen dedi ki...

Ben de bir "gıdık" istiyorum, ne güzeldir sizin oralar şimdi, Karadeniz, yemyeşil!
*
Sağol Zeynep'ciğim!
*
Münevver'ciğim,
Ben ne biçim Eskişehirliyim öyle?
Bak hiç hatırlamıyorum Eskişehir'den iyi mi?

Adsız dedi ki...

Tijen Hanim Merhabalar,
Kamber biberini Gaziantep ve yoresinde bulabilirsiniz, tursu zamani Anteplilerin cok kullandigi ve tukettigi lezzetli bir biber cesididir Kamber Biberi.
Sevgiler
Hulya

:)den dedi ki...

Tijen Hanım merhaba,
Bu biberlerin yeşilleri Antalya pazarlarında çok satılır. Kırmızısını görmedim hiç ama. İsminin "Kamber" olduğunu sizden duyuyorum ilk defa. Çok şirin, espirili ve akıla kalıcı bir ismi varmış:)
Sepet kolleksiyonunuzu ne zaman görebileceğiz. İyice merak etmeye başladık. Siz en iyisi topluca bir fotoğraflarını çekip, blogunuzda yayınlayın. Yoksa dayanamayıp evinize geleceğiz sepetlerinizi görmeye:)

Tijen dedi ki...

Yok yok bunlar Antalya'dakilerden değil. Onlar ufacık, turşuluk. Bunlar irice, mandalina veya domates büyüklüğünde ve çok etli, çok gevrek. Yani en azından ben hiç görmedim Antalya'da. Hani ben yokken, yazın satıyorlarsa onu bilmiyorum tabii. (Sepetlerin fotoğraflarını çekerim sonra, ara ara sepetli fotoğraf yayınlıyorum sitede aslında ya)
*
Teşekkürler Hülya!

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Tijen'im,uzunca bir süredir uğrayamadım. Yine enfes manzaralarla, sunumlarla, enfes sohbetinle fethetmişsin, fethediyorsun! Benim Tijen'im süper!
Sıcacık sevgiler!

pandora dedi ki...

biz üretiyoruz bu biberlerden, adına domates biberi deniyor, ihraç ettiğimizde kullandığımız adı tomaten paprika.. selamlar..

Adsız dedi ki...

arkadaş listenizdeki
nihat akkaraca2nın
sizinle ilgili
yazısı var da.
haber verim
demiştim.

esra

Tijen dedi ki...

Teşekkürler Esra!
*
Umut'cuğum,
Paylaştığın bilgi için teşekkür ederim.
*
Seven göze öyle görünüyor Burçak'cığım, herkes senin gibi düşünmez, düşünemez.

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

Merhaba Tijen hanım,
marketlerde poşetle taşıma yavaş yavaş yok olurken şehirde sepet modası başlatacaksınız bu heveslendirici yazınızla.Malum bizim pazarlarımız marketler.
Bu arada Food and travel dergisindeki roportajınızı büyük bir zevkle okudum.Dergi zaten lezzet yolcululuklarına yönelik tam bir baştan çıkarma, bir de sonlara doğru sizin roportajla karşılaşınca, pasaportunu alıp yollara düşmek geliyor insanın içinden.
Acı biberin her türlüsünü çok severim ama bu biberi hiç görmedim.Hem de etli ve domates kadar iriymiş ,ne güzel biber dolması yapılır bunlardan.
selamlar,
Elif
venuslezzeti.blogspot.com

NiNo dedi ki...

bol bereketli hayirli ramazanlar canim

Işıl dedi ki...

Merhaba Tijen'cim

ailenle mutlu bir Ramazan gecirmeni diliyorum.

Sevgiler

Işıl

Feyza Fidan dedi ki...

Tijen'cim merhaba,
Bilmiyorum geldin mi Bozcaada civarlarına ama çoluk çocuk tatile gittiğimizden kendime vakit çalıp seni arayamadım :( Ama gittiğim köy pazarlarında aklıma hep sen geldin ve acaba karşılaşır mıyız diye merak ettim :)İnşallah seneye buluşuruz oralarda..
Bu alımlı biberle hiç tanışmadım ama tüm biber çeşitlerini çok sevdiğimden kesinlikle bende lezzetine bayılırdım olsaydı...
Sevgilerimi yolluyor öpüyorum seni..

Limonlu Kek dedi ki...

Hayırlı, bereketli, sağlıklı geçecek bir Ramazan diliyorum, sevgiler...

Unknown dedi ki...

Dostluklarin sevgi ile beslendigi bu Mübarek Ramazan ayinda gönlünün sevgi ile dolup tasmasini dilerim...

Tijen dedi ki...

Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Ben de aynı dilekleri iletiyorum hepinize.

Adsız dedi ki...

Merhaa,

Şimdi bu bibere ne deniyor anlamadım. Verilen isimlerle google aramalar yaptım. Bulduğum fotoğraflı linklerle birlikte tekrar sormak isterim:
Bozüyük'ün Kamber biberi mi (http://nanevelimon.blogspot.com/2007/11/ye28-k-hazrlklar-kamber-biberi.html), yoksa domates biberi - tomato pepper (http://www.openrussia.ru/catalogitems/23377/Tomato-Pepper.htm) mi?

İyi Ramazanlar :)

Sevgiler,
Hilal

Tijen dedi ki...

İkisi de doğru Hilal. Yani tabii pek çok yöresel ad veriyoruz ürünlere ama ... Uluslararası adı "domates biberi" olabilir.

Adsız dedi ki...

Merhaba;
ben bu biberi ilk defa Eskişehir'de gördüm ve görüntüsü dometesi hatırlattığı içinde domates biber demiştim...bu mevsimde Esk. pazarlarında bolca görüyorum...hatta geçen sonbahar Ankara'daki anneme götürmüştüm.O da K.maraş'taki bir akrabaya tohumlarını vermiş,teyzemiz de ekmiş bu sene...gidip gördüm dalından topladım biberleri...teyzemiz hiç bi şeye benzetememiş;"ne doldurulur ne kurutulur bunlar"diyor...annem de salça yapmasını söyledi ikna oldu...çünkü son derece etli bir biber,lezzetlide...

biriciks dedi ki...

merhabalar ,eskişehir de yaşıyprum eşim eskişehirli ve bu biberleri ilk kez kayınvalidemin sofrasında turşu olarak görmüş ve lezzetine hayran kalmıştım ,biberlerin içersine karnıbahar parçaları,havuç parçaları ve sarımsak taneleri doldurarark dolmalık şeklinde turşusunu kuruyorlar ve harika oluyor ,geçen sene yapılışını izledim ve bu sene yapmayı planlıyorum bende . evet buralarda çok rastlanılan bir biber ,kamber ikamba ve de ratunga diyenler var .

Adsız dedi ki...

merhaba ben zeynep yap tekirdağ muratlıda oturuyorum. biberin adı kambe.içine sarımsak sirke yag ve tuz koyup fırınlıyorsunuz sıcakken kavonozlara sıkıca doldurup agzını kaoatıyorsunuz kışlık salatanız hazır her sene tekrarlanır bu işlem hemde telaşla biberler bitmeden.nefis oluyor tavsiye edrimZEYNEP YAP

durutarifler dedi ki...

Sepete bayılırım. Sepetle gelen şey bolluk demektir. Ayrıca tazelik demektir. Keşke her şeyi sepetle alsak değil mi?

Bu arada ben de geçen güm 3 burun biberinini adını ararken araştırma yaptım ama bu adda bibere rastlamadım.

arif nalıncılar dedi ki...

az önce, kış boyu tüketeceğim turşusunu yaptım.. bilmeyen bir arkadaşım için görsel örnek ararken linke denk geldim ve baktım ki, pek bilen yok... çok değişik yemeklere ve kışlıklara kullanılan, enteresan bir biber türüdür..

biber, havuç, karnıbahar doğranır...
6 kilo bibere 1 kilo havuç, bir kelle karnıbahar..

300 gram şeker ve 300 gram tuz serpilir üzerlerine ve bir gece bekletilir.. bu arada 250-300 gram kadar soyulmuş sarımsak...

ertesi akşam, yani 24 saat kadar sonra, damak zevkinize uygun miktarda sıvı yağ ve sirke karışımıyla birlikte, kereviz sap ve yaprakları da ilave edilerek kavanozlara doldurulur..

kavanozlar su dolu bir kazanda, üzerlerini geçecek kadar suyla doldurulup, 30-60 dakika kaynatılır.. 15 gün kadar sonra yenmeye hazır, enfes kokularla kavanozlar açılır ve sofraya sunulur..

afiyet olsun..

kambe biber.. bizim trakyada çok meşhurdur, bir çok ta kullanım alanı vardır..