04 Ağustos 2008

Bir basit yaz yemeği

Bizim basit yaz yemeği NTV'nin "yeşil mutfak"ına girmiş. Ayşen hatun söylemese haberim olmayacaktı. Bu tarif ve mutfakta pişen diğer tarifler için buraya bakınız.
*
Kaç gündür yanıyor Antalya'nın Manavgat/Serik civarındaki ormanlar. Ağaçlar da, hayvanlar da, evler de, tarlalar da yanıyor. Hani eski bir şarkı vardır, "bir kıvılcım düşer önce, büyür yavaş yavaş" diye başlar. İşte onun gibi, bir kıvılcım büyümüş binlerce ağacı yakmış. Yanmamak, yıkılmamak elde değil. Seyretmek, seyirci kalmak ise hepsinden beter. İşte bunun için Evren tüm duyarlı komşuları, okurları yardıma çağırıyor. Ona da yazdım. Elbette yardım boynumuzun borcu ancak yardımın nasıl olacağı, kimler tarafından toplanıp nasıl ihtiyaç sahiplerine iletileceği çok önemli. Ben bu konuya şüpheyle yaklaşanlardanım. Doğrusu belediyelere de, yardım kuruluşlarına da (bildiğim, güvendiğim isimlerin dışında) çok güvenemiyorum. Bunu Evren'e de belirttim ancak yardım isteğini de karşılıksız bırakmaya gönlüm elvermedi. Evren Serik Belediyesi'ni arayıp yardımların nasıl aktarılabileceğine dair bilgi alacağını yazmış sitesinde. Ben de sizi kendisine yönlendiriyorum. Dilerim tüm yardımlar evini, köyünü, tarlasını, hayvanını yitirmiş orman köylülerine ulaşır. Dilerim hepimiz en az bir ağaç dikerek yurdumuzun ağaçlandırılmasına katkıda bulunuruz. Dilerim başka yangınlar yakmaz ormanları, yürekleri. (Evren bana yazdığı notta kendisi ve arkadaşlarının belediye ile birlikte hareket ettiğini ve toplanan her şeyin listesini yapıp belediyeye öyle teslim ettiklerini söyledi. İhtiyacı olan kişilere de birlikte dağıtacaklarmış. Teşekkürler Evren, hepinizin ellerine sağlık!)

Bir basit yaz yemeği.
Daha ocaktan inmedi bile.
Kokusu geliyor burnuma.
Hile yaptım,
pişmeden fotoğrafladım.
Bir basit yaz yemeği işte.
Üç beş kabak,
iki tazece patates,
bol soğan,
ah sarımsak koymayı unuttum,
durun hemen ekleyeyim.
Bugün pazardan alınma
kırmızı etli biber.
Bir tanesi yeter de artar bile.
İşte size bir güzel yaz yemeği,
renkli,
lezzetli,
doyurucu...
(Oh neyse,
yetiştim, sarımsağını ekledim.
Tam altı diş. Bayılırım!
Olmuş aslında. Pişmiş yani.
Tabağıma koydum. Biraz soğusun,
afiyetle yiyeceğim.)

27 yorum:

Delfina ; dedi ki...

oohh oh afiyet olsun,bu sebzeler doğal ve leziz ya yanına lezzetlendirmek için extra birşey koymaya bile gerek yok bilirim...

Adsız dedi ki...

Kokusu buraya kadar geldi türlü türlü yemeklerin:)Ellerine sağlık, afiyet olsun...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık canım harika bir yaz yemeği bence de :)))

Tijenciğim bir ricam var blogumda bir yazı yazdım bir göz atarsan sevinirim çünkü bize gerçekten ihtiyaçları var.

Sevgiler,
Evren

Sanem dedi ki...

Bu sıcaklarda ağır şeylerden ziyade bu tür yemekler daha iyi gidiyor gerçekten. Ben de yaz geldiğinde sık sık böyle yapıyorum. Zeytinyağıyla tabiki :)

Pınar Günay dedi ki...

Ellerine sağlık Tijen'ciğim, çok güzel ve hafif görünüyor. Semizotlu papates salatasını unutma bak, hani yapacaktın ya:)

meleginmarifetleri dedi ki...

Afiyet olsun Tijen'cim:))))

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim çok teşekkür ederim ve endişeni çok iyi anlıyorum, ne yazık ki bazen ben de böyle düşünüyorum. Ancak burada ben ve arkadaşlarım Belediye ile birlikte hareket ediyoruz ve toplanan her şeyin bir listesi ile belediyeye teslim ediyoruz. İhtiyacı olan kişilere birlikte dağıtacağız yardımları ve ne acı ki o topraklara en az 2 yıl ağaç dikilemeyecek.:((((

Ben ve arkadaşlarım en azından bizim sayemizde gelecek olan yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaşana kadar takip edeceğiz canım merak etmeyin.

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

Günlerdir ben d eçok üzülüyorum bu haberlere. Üstelik tek yerde de değil.

Çok severim ben böyle hafifçecik yaz yemeklerini. Eline sağlık ve afiyet olsun. Çok iç açıcı görünüyor :)

B5 dedi ki...

Kabagin cig yenebildigini yeni ogrendim :) Ellerine saglik

Tijen dedi ki...

Fotoğraf pek güzel çıkmamış ama yine de iştah açıcı bulanlara teşekkürler.
*
Sevgili Evren,
Tüm çabalarınız için çok çok teşekkürler.
*
Ve herkese güzel bir akşam, iyi bir hafta diliyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,
Yanginlari duyduk buralardan, bizim de yuregimiz yandi. Umarim bitmistir.

Yemek ise harika!

Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Çok haklısın yazdıklarında canım,ülkenin ciğeri yandı,öyle kolayda yetişmiyor ki ormanlar ama çok çabuk kül oluyor ve zarar gören birçok insan var...Tabiki biz de elimizden geleni yapmalıyız...Ama dediğin gibi bunun yerini bulduğunu bilmek önemli...

Yemek de çok leziz görünüyor,sıcak sıcak ama sanki lezzeti insanın içini serinletecekmiş gibi duruyor.eline sağlık.sevgilerimle

Adsız dedi ki...

selamlar

tak koluna sepeti ve mevsimlerle gelen lezzetler kitabınızı sitenizi görmeden çok önce almıştım.Paşabahçe mağazalarından birinde rastladım.İçeriğini çok beğendim .Tüm arkadaşlara tavsiye ederim.Ayrıca basit yaz yemeğiniz de tam bana göre bir diet yemeği.Kilo problemi olan hanımlar özellikle kabak sebzesiyle hazırlanmış bu tür hafif yemeklerle çok kolay kilo verebilirler.Bunu tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum.Ellerinize sağlık.

Tijen dedi ki...

Güler hanım merhaba,
Çok teşekkürler övgüleriniz için. Bu basit, hazırlaması kolay, malzemesi az, ucuz yemekleri seviyorum. Dediğiniz gibi, kilo sorunu olanlar için de birebir.
*
Neslihan'cığım,
Gerçekten çok içler acısı bir durum. Hele de havadan görünce o güzelim ormanları, daha da bir anlıyor insan durumu.
*
Yanmaz mı Aybike'ciğim!
İnsan dünyanın neresinde olursa olsun böyle felaketlere yanıyor.

Damak Tadı dedi ki...

Orman yangınlarına o kadar çok üzülüyoruz ki..Ama buradan yapacak bir şeyimiz yok ne yazıkki..Ne büyük üzüntü,ne büyük bir kayıp..!

Yazın bu tür yemeklere bende bayılıyorum canım..Tamda benim sevdiğim sebzelerden..))Pişmemiş hali bile baştan çıkartıcı geldi bana..Hemen anneciğe telefon açayım akşama yapsın banada..))Çok teşekkür ederim tatlım..

Aşağıdaki dağ böğürtlenlerine bizde mora denir..Yol kenarlarında çok olur..))Bayılırım yol kenarlarında durup bunlardan koparıp hemen yemeye..))Gönlüne sağlık canım Tijen'im..


Kocaman sevgilerimi gönderiyorum szilere..))

ece dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık
yazın ben bunu kızartma niyetine yapıyorum patlıcanı koyuyorum soğanı çıkarıyorum tariften üzerine bol sarımsaklı yoğurt oh miss gibi...
yine patlıcan ve soğanlı yaptığım zaman yemek niyetine yiyoruz...
valla iyi oldu hatırlattığın bugün kızım hasta diye evdeyim kalkıp yapayım bari :))
teşekkürler

Adsız dedi ki...

tijen hanım merhaba!
öncelikle afiyet olsun..
(aslında orman yangınlarına çok üzüldüm tv izleyemez oldum artık her şeye hemen ağla..blognuzu sel götürmeden ben kapatayım konuyu)
gerçekten yaz sbzeleri yaz gibi kaprissizdir.hemen kaynaşıverirler.sıcakkanlıdırlar..ne güzel toplanmışlar öyle:)
ingilizce blogunuzu inceledim çok beğendim ve henüz yeni olan ing.bloguma da ekledim yalnız artık yazmıyorsunuz galiba ona-belki de vaktiniz olmuyor-
her güne 1 yemek i ilk çıktığında aldım çok faydalandım bayıldım tasarımına yazılara ellerinize sağlık tekrardan.çikolatalı bi pasta vardı onu denedim biz çok beğendik.tekrar yapınca yayınlayacağım inşallah blogumda.erik turşusu vardı kaç gündr erik saklıyorum onun için denyeceğim..ara ara alıp elime her güne 1 yemeği çocuklar gibi resimlerini hayran hayran seyre dalıyorum..
tekrar çok çok teşekürler böyle güzel kitaplar yazdığınız için.emeğinize yüreğinize sağlık..sevgilerimle..

pelince dedi ki...

Tijen bende tarifler içinden patatesli köfte tarifini gözüme kestirmiştim...Bu sebze buketide şahane,ellerine sağlık...

Mutfak Havlusu dedi ki...

akşam annemle ntv'de yakın planı izledik biraz sonunda dayanamayıp ben değiştirdim kanalı.
antalyanın hali içler acısından da öteydi çok kötü moralimi bozuyor deyip elimdeki kumandanın düğmesine bakmak yeterli oldu yaşayanlar-yaşananlar orda kimbilir ne zor ne acı..

www.illedeyemek.com dedi ki...

selam:))Canım harika yapmışsın, ellerine sağlık..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ TİJEN HNM.
VATAN haritamıza damga olmuş ,
insanlara ve diğer tabiat canlılarına ,yaşam kaynağı olmuş ormanlarımıza ACI BİR ŞEKİLDE veda ediyoruz,
hepsi asırlardır bize emanet edilen miraslarımızdır.
insanlarımızın çaresiz bakışlarındaki ızdıraba ise birebir şahit olmak dahada acı..

umarım bir yarabandıda bu yardımlar olabilir :(((

emeklerinize sağlık tşkrlr..

zarpandit dedi ki...

sonucta sebzeler dogal hersey taze sarımsaga bayılşırm zaten yemede yanında yat demiyorum ye ve yat miden bayram etsin diyorum!

ellerine sağlık..

bu arada yangını ağlay ağlaya izledik annemle..orda yaşayan tum camlılar insanlar hepsi cok kotu durumdalar:(

rabbim inşallah cabuk toparlanmalrını sağlar yardım elimiz uzanır..

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Ben de dün izledim senin bu yemeği dün NTV'de ve gülümsedim, hatta anlayabildiğim kadarıyla 1.5 kase de su ilave edip uzunca pişirdiler. Ben de diri severim sebzeleri ve patlıcan ilavesi ve sarımsaklı yoğurt eşliğinde yazın bayılırım.
Yardım konusunda da katılıyorum, güvenemeyenlerdenim. Kim nasıl neyi hangi sürede telafi edecek, çok ama çok acı verici gerçekten.

Tijen dedi ki...

Sevgili dostlar,
Bir iş yüzünden gözlerim acıyana kadar ekran karşısında oturuyorum ama sadece onunla ilgilenmek zorunda kaldığım için de uzun uzun yanıt ve yorum yazamıyorum. Kusura kalmayın olur mu?

Tijen dedi ki...

Merhaba Yosunbuka,
Keşke İngilizce siteyi de güncelleyebilsem. Epey oldu oraya bir şey yazmayalı biliyorum, bir gün sakin sakin oturuyor olabilirsem yapacağım söz!

Ilgaz Gürses dedi ki...

Ben buna kitabındaki gibi patlıcan ve domates de koyuyorum, yazımı kurtardı bu yemek resmen!

NESRIN dedi ki...

Insanlarin o guzelim memleketin kiymetini birazcik anlamalari icin gurbete gondermek lazim.Soyle kokusuna bile hasret kalsinlarki biraz daha dikkatli davransinlar.Yanlis anlasilmasin benim sozum kadir kiymet bilmeyenlere