28 Kasım 2006

Ege rüzgarlari


Verde zeytinyaglarini marketlerde görürdüm ancak hiç satin almamistim. Dolayisiyla zeytin hasat senligi daveti geldiginde yeni bir markayi taniyacagim için mutluydum. Hele de Ayvalık Ticaret Odası'nin düzenledigi zeytin hasadini kaçirdigim için çok üzüldügüm bir zamanda gelince daha da mutlu oldum. Bu sene de zeytin agaçlarina dokunma sansi idi bu benim için. Bir de henüz sıkılmıs zeytinyagina ekmek banma sansi.

Verde'nin 10. yili nedeniyle düzenlenmis meger bu gezi. On yildir neler yaptiklarini dinleyince neden bunca zamandir haberim olmadi diye üzüldüm. Firmanin yönetim kurulu baskani Ali Ulukartal'i soyadini duyunca belki çikaracaksiniz. Kartal Makarnalari desem? Babasindan devraldigi Kartal Makarna'yi Pastavilla'ya dönüstüren ve makarna restoranlariyla Türkiye'de bir ilki baslatan Ali Ulukartal Pastavilla'yi devrettikten sonra zeytinyagi isine girmis ve müthis bir aile isletmesi yaratmis. Aile diyorum ancak profesyonellerce yönetilen ve yönetici ile çalisanlarinin da aileden sayildigi bir aile bu. Gurur verici bir tablo. Verde bugün ürettigi yagin %80'ini ihrac ediyor. Amerika, Kanada, Ispanya ve Rusya'dan sonra listeye Çin de dahil olmus. Verde'nin öncülügünü yaptigi bir sey daha var ki bu beni asil etkileyen konu. Bilirsiniz, rafine yaglarda yagin besin degerlerinin çogu yitirilir. Türkiye'de ilk oldugunu söyledikleri sistemle vakum yöntemi kullanilarak çok kisa süre isidan geçirilen yagda besin degeri çok az kaybediliyor. Bununla ilgili ayrintili bilgi verecegim daha sonra çünkü bu önemli bir konu.

Cumartesi günü Torbali'daki zeytin toplama seansindan sonra bize sunulan harika kir yemeginden görüntüler bunlar. Sevketi bostan, cibez, turpotu, radika, nefis zeytinyaglilar... Kaya Prestige Otel'in sefi Aydin Usta ve ekibinin hazirladigi yemekler tüm konuklardan tam not aldi. (Sevgili Nedim Atilla'ya -kendisini Izmir'de bir kez daha görebildigimiz için mutluyuz- otel adi düzeltisi için tesekkür ederiz. Ben gayet güzel uydurup baska bir ad yazmisim. Ne ayip!)

Ben haliyle otlara takildim kaldim. Hele de yemek büfesine gitmeden önce gördügüm otlu gözlemeler mönüyü belirledi: Otlar ve gözleme. Yaninda cerez gibi yenen hurma zeytinle... Pazar günü basin toplantisindan sonra Urla'ya dogru yola çiktik. Orkinos Restoran'da yenen nefis yemegin (yine otlar basroldeydi sansima. Bu etseverleri çok hosnut etmediyse de benim gibiler için bulunmaz nimetti. Her restoranda soframizda bulunan erken hasat ve sizma Verde zeytinyaglarindan bolca yendigini söylesem? Bir de Urla pazari var tabii. O bir sonraki yazinin konusu olsun...

13 yorum:

Adsız dedi ki...

oh sefan olsun.sen şevket'i bostanları tek başına ye oralarda...
ah izmir ah...

CaDı dedi ki...

Ben bi peynirli birde varsa ıspanaklı gözleme rica edeyim şu alttaki tepsiden, lüütfeeen:))

Adsız dedi ki...

merhabalar tijen hanim , Yeni kalktim ve soyle bi sitenize gozatmak istedim. Okula gitmeden once kahvalti yapmayi dusunmuyordum aslinda bi kahve icsem ogleye kadar tutar aldigim kilolari vermek icin ufak capta kendime bi katki saglamis olurum diyordumki sayfayi ilerletince o muhtesem corekleri gordum. Demekki bu gunde kahvaltiyi atlamak yok onlarin niyetine deyimde kalkiyim bir iki bi seyler yeyim bari.
Kalin saglicakla

Tijen dedi ki...

aysen'cigim,
yenmeyecek gibi de degil ki? hele de birileri senin için yaptiysa!
*
elbette cadicigim emrin olur.
*
sevgili n,
bak üzüldüm simdi. kimseciklerin kilo almasina neden olmak istemem..

müzeyyen dedi ki...

merhabalar tijen hanım,

hatırlarsanız sizinle yeni aldığımız araziye dikmeyi palnladığımız zeytin fidanları ile ilgili olarak mailleşmiştik.yazınızı okuyunca birden duygulandım.inşallah biz de zeytinlerimizi topladığımız günlere kavuşuruz bir an önce.Tabii o zaman bu mutluluğu sizinle de paylaşmayı isteriz. Biz de önümüzdeki ay fidanlarımız dikeceğiz inşallah. Bu arada ben de bir blog çalışmasına henüz başladım,gerçi teknik bilgisizliğimden dolayı(henüz istediğim siteleri linklemeyi bile beceremedim:)) şimdilik eksik ama,zamanla daha güzel olacak inşallah.

sevgiler,
müzz
muz-ce.blogspot.com

Tijen dedi ki...

sevgili müzz,
bize de verde'nin bir sürprizi var. davete katilan tüm basin mensuplari için birer zeytin agaci dikildi. bize üzerinde agaçlarimizin numarasi yazili birer sertifika verdiler. ilk hasat 2009 yilinda olacakmis ne güzel degil mi?
*
fatma'cigim sen daha güzellerini yaparsin sana mi gelsem bu aksam ne?

Unknown dedi ki...

Sevgili Tijen'cim,
Ege demissin ya bende bir Izmir'li olarak bu psotunu daha bir ilgiyle okudum...Turotu,sevketi bostan,gozlemeler her biri harika.Heleki zeytinyagiii.Bizim evimzde baska yag kullanilmaz.Ayvalikta zeytinbagceleri olan atnidiklarimiz bize ozel olarak her sene ayirilar.O tadi cok ozledim...Kokusu urnumda sanki.Icine siyah zeytin koyulmus,bol limon sikilmis,kizarmis ekmekle bandigim o zeytinyagi...Herbirinden tatmisin ya ne guzel..sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

gezgin güzel
naber :) ben de gezdim gezdim geldim..Ege'desin demek..uff biz burada usuyoruz..havalar soguk..papamız eksikti, o da oldu, trafik felc :)
keyifli geziler , bol bol guzel mamalar - tadımlar dilerim cancagzım :)

Tijen dedi ki...

pirtik'cigim seç begen al gözlemelerden.
*
zeynep'cigim,
merak ediyorum gittigin yerleri. gelip bakayim neler yapmis zeynep'cik oralarda.
*
gülenay'cigim hepsi de o kadar güzel ki anlatmamak olmazdi.

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,
Herşey harika da ama şu gözlemeler yokmu ahhh içim gitti.Zaten bu aralar iştah da yok.Peynirli ve otlu ne varsa tercihim..Keşke bizde oralarda olsaydık.
Kemalpaşa'da da oluyor bu tür etkinlikler hiç oraya gittin mi Tijen??
Paylaşımların için teşekkürler,sevgiyle kal.

Unknown dedi ki...

Bu aralar Ege tarafları gözümde tütüyor zaten. Bir de bu resimleri görünce ahhh...

Tuba dedi ki...

Ben burada yonetmelikler arasina gomulmusken, resimlerin ilac gibi geldi. Zeytunler, zeytunler diye hayal etmeye basladim. Iyi ki varsin. Sevgi ile.

Tijen dedi ki...

tuba'cigim,
biraz hava almak iyi gelmistir herhalde.
*
pinar'cigim,
ege baska bir yer degil mi?
*
gül'cügüm,
aslinda gidilecek çok etkinlik var ama insan yetisemiyor ki?