06 Eylül 2006

Incir mi dediniz?

Biraz da eglenelim. Yemekle ilgili gelenekler vardir her ülkede. Kimini biliriz kimine sasariz. Iste size ne kadarini bildiginizi ögrenme sansi:
http://www.fekids.com/img/kln/flash/DontGrossOutTheWorld.swf
Testi yaparsaniz kaç puan aldiginizi paylasir misiniz? (Ben 6 aldim. Fena degil ama git biraz daha çalis dedi örtmen. Ühüüü...)
*
Incir sevmemek mümkün mü? Benim için Maya'yi sevmemek nasil imkansizsa incir sevmemek de öyle. Hani artik hantallastim falan ama incire takla bile atabilirim. Nerden çikti incir meselesi? Elbette yukaridaki kekten. Dün bizim misafir günümüzdü. Sabahtan annemin kahve misafirleri geldi. Onlar gitti bir hanim geldi yine kahveye. O gitti Fethiye ve esi Sam geldi. Fethiye bizim yogurtland Fethiye. Tatil için Türkiye'deler. Yollari buraya düsünce bana da ugradilar sagolsunlar. Iste bu tartimsi keki onlar için ve annemin aksamüstü misafirleri için yaptim. Benim sipsak tariflerimden biri. Bir yumurtayi çirparsin, içine göz karari pekmez koyarsin (geçen yil Bozcaada'dan getirdigim, sevgili Cahit amcanin kaynattigi üzüm pekmezinin sonuydu), tarçin, az zeytinyagi, az süt ekler çirparsin. Içine önceden karistirilmis un-karbonat karisimini eklersin. Elinle iri parçalar halinde kirdigin cevizleri koyarsin. O da göz karari. Önce bir bardak koyup çirpar kivamina bakarsin. Bozadan biraz kivamli olsa yeter. Biraz daha un eklersin. Evde meyve nevinden bir tek incir var. Ortadan ikiye kesersin. Güzelce dizersin. Firin zaten isinmistir. Firinda daha önce cevizli-zeytinli ekmek ve Karaburun'un meshur negerek böregi pisirilmistir. Firina atarsin. Piser. Haa içine seker koymazsin ama üzerine azicik serpersin. Biraz karamel efekti versin diye. Firindan kabarmis ve hoslasmis halde çikar. Gurur duyarsin. Misafirlerin begenir. Hele de yaninda muhtesem ötesi bir reçel tattirdiysan! Ne mi? Yeni yaratim: ahududu, seftali ve elma. Reçelyemez ben bile bayildim. Kasik kasik ye. Öyle bir tat. Nereden çikti? Suradan: Pazardan ahududu aldim. Üst kat ye beni diyor. Yedim tabii. Alt kat püremsi halde. Onunla ne yapilir? Reçel. Bir avuç ahududu yeter mi? Yetmez. Içine bir kokulu seftali ile bir de elma kattin mi pek hos olur. Fotografi? Henüz çekmedim. Onun yerine su seftalileri versem?



Baska ne yapti Tijen? Asmanin üzümlerini ayikladi, yikadi, hafifçe kaynatti, biraz ezdi, tülbent arasinda sıktı. Simdi de kaynatiyor. Belki bir, belki iki kavanoz pekmezim olacak sonuçta. Pek güzel olacak. Bir de geçenlerde resmini yayinladigim kirmizi biberlerden aldim. Ben yikadim annem ipe dizdi. Ayser hanim da rahmetli esinin gelistirdigi biber kurutma cihazini getirdi. Cihaz dedigime bakmayin. Bir askiya eklenmis kancalar. Biber dizilerini kancalara takiyor ve günes nereye gidiyorsa askiyi oraya asiyorsunuz. Akillica degil mi? Onlari da kuruyunca robottan geçirip pul biber yapacagim. Eylül geldi kis hazirliklari bitmedi. Bir de tarhana yapsaydim... (Tezgahtakiler bizim üzümler degil ama poz güzel degil mi allahaskina?)
(Not: Yeni bir yerde yazmaya basladim. Yazmaktan çok tarif vermek diyelim. Sadece tarif desen o da degil. Yemekteki esas oglanin adi sani ve hikayesi, bir kaç ufak not.. Bana kalsa daha uzun yazarim ya yeter o kadar dediler. Esnetsem mi kendi kendime ne? Izlemek isteyenler için adresi: www.klinikbeslenme.com)

43 yorum:

Behiye dedi ki...

Tijen abla ne kadar şık duruyor incirler...Nasıl böyle şipşak,sağlıklı, nefis şeyler yapıyorsun, özeniyorum çok. Ellerine sağlık. Benim bu akşam sizin negerek böreğini deneme niyetim var, bakalım olacak mı? Sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

olur tabi behiye'cigim neden olmasin? negerek böregi hatasiz yapilmayi gerektiren bir tarif degil. eminim muhtesem olacaktir simdiden ellerine saglik.
vallahi sipsakçilik suradan geliyor:
genelde keklerin malzemesi bellidir. yumurta, un, tatlandirici bir malzeme, karbonat gibi kabartici bir sey ve diger malzemeler. basarisiz olmasi basarili olmasindan daha zor bence kek yapmak. öyle 27.5 gram kakao, 36.2 gram un gibi bir tarif degilse. onun için bence korkmadan denemek gerekiyor. temel mantigi anladiysan da bu çok kolay. gözünü karartip dene derim çok eglenceli bulacaksin bunu inan.
tijen

Adsız dedi ki...

evet,ne mutlu,tijen normale dönmüş,ağzından bal damlıyor,hah şöyle yahu...mutlu olman benide mutlu etti....

Behiye dedi ki...

Tartım olmadığı için öyle gram hesabı yapamıyorum ama ölçülü yapmaya alışmışım Tijen abla. Halbuki annem ve ablam hep göz kararı yaparlar. Dün sizi aklıma getirerek muffin yaptım. İçine az şeker koyduktan sonra pekmez aklıma geldi, onu ekledim. Normal un kadar mısır unu koydum. Gerisi bilinen malzemeler, çok birşeyi değiştirmiş olmasam da benim hoşuma gitti, zevkli gerçekten:)

ZeYNeP dedi ki...

Tijen im ne diyeyim sana ben ! Boyle yazılırmı anlatılır mı saraplar deniz kenarı gunesi batırmalar , kıskandım acıkca kıskandım. Ya Fethiyeler le iki kere gorusmek ? olmadı:))) Biz burda oyle okuyıruz içimiz giderek. A şu incir meselesi ise ayrı konu, akıldan hiç tarif olurmu yaa şip şak yine kıskanıırm ben:))
ne diyeyim ellerine saglık, keyfiniz daim olsun hamarat Tijen !:)))

Figen

Tijen dedi ki...

vallahi ben de çok sevindim aysen'cigim. balik burcu olmak böyle bir sey iste. depresyona da mutluluga da bir anda damlayiveriyorsun. ne oldum neler oluyor derken bir bakmissin ki oradasin. herkes mutlu olsun istiyorum simdi, herkes saglikli, herkes sevinçli!
*
tabii behiye'cigim insan kendinden bir seyler katti mi daha da zevkli hale geliyor mutfak. ben hep mutfagin bir laboratuvar oldugunu düsünürüm. insan orada neler yaratmaz ki?? daha çok tadini çikar yaratmanin..
tijen

Adsız dedi ki...

Teyzemin ortusunun oyalari ne hosmus,
asma yapragi motifi mi ki? Kirmizilar,
sarilar.. Kendi mi yapmis acaba? Carsida
pazarda bulmak cok zor artik degisik
oyali ortulerden...

Tijen dedi ki...

figen'cigim vallahi iki kere bulusmadik! sadece bir kere. pek hostu gerçekten. iyi ki gelmisler. senin mesajin üzerine (billahi kiskandirmak için degil) sarapli resmi koydum. günes batarken çok güzel oluyor bizim kumsal. sessiz. renkli.
*
tugba'cigim ne kadar dikkatlisin? ben o gözle bakmamisim hiç iyi mi? eminim çeyizlik örtülerinden biridir. haftaya tekrar görürsem söylerim. ah ben aslinda pazardaki teyzelerin fotograflarini yaptirip vermek istiyorum onlara ya unutup duruyorum. antalya'dakiler pek mutlu oluyordu oysa. dur bakalim..
tijen

Tuhfe dedi ki...

Fethiye`nin TR ye gidecegini okuyunca, kesin Tijen`le bulusurlar demistim icimden :)Incir ise bir harika. Gercekten pratik ve saglikli tariflerin var, ellerine saglik. Depresyondan biktigina sevindim. Yasasin hamaratlik!

Tijen dedi ki...

sevgili hamiyet onu bir de anneme sor! aslinda bana da sorsan olur. son bir kaç haftayi gereksiz bir depresyon içinde geçirmisken yeniden 'normal' bir insana dönüsmüs olmaktan dolayi mutluyum, gururluyum! gelirim tabii neden gelmeyeyim? tesekkürler!
*
tuhfe'cigim,
anlasilan herkes ekran karsisinda bu saatlerde. herhalde çocuklari yatirip bilgisayar basina geçti bizim kizlar. baksana su ise? fethiye'cigim ve sam iyi ki buralara gelmisler yoksa nerdeee? çok mutlu oldum onlari gördügüme. vallahi biktim depresyondan. haksiz miyim mutsuzluk maya gibi degil mi? (yok yok benim tatli maya'm gibi degil ekmek mayasi gibi) sen nasilsin asil? yüzünde güller açiyor mu?
tijen

Adsız dedi ki...

kek harika gozukuyor, Fethiye ye selam soyle tekrar gorursen:) Seftali resmin bir harika ama receli de mutlaka ekle..

Tijen dedi ki...

yok yelda'cigim tekrar görmeyecegim çünkü bu civarlardaki tatilleri bitti ama konusursam mutlaka söylerim selamini.
reçeli de çekerim tabii. yeter ki sen iste.
tijen

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

oooooooooh şöyleeeeee nihayet kavuştuk tekrar sana;)))Özüne dönmek seni de mutlu etmiş anlaşılan.Beni bilgisayarın başında gören deli bu heralda der gülümsüyorum ,hayretle bakıyorum,şarkı söylüyorum,iç geçiriyorum,yutkunuyorum,kıskanç bakışlar atıyorum buluşmalar muluşmalar siz sarfoşta olmuşsunuzdur şimdi;))))Ne iyi etmişsiniz vallahi helal olsun.Canlanmışmısındır diye merak ederken sen depara kalkmışsın meğer bizi de bekle Tijeeeeeennnn;))))
SEVGİYLE MUTLU KAL...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tijencigim, incirler cok hos görünüyor. Bizim bahcede üzümler rekor düzeyde bu sene, gectigimiz parar bagbozumu senligi yaptik. Üzümler bu hafta toplanacak. Pekmez yapmak istiyorum ama tarifini bilmiyorum. Dut pekmezinin fotografini koymustum, umarim yapilisini da biliyorsun.
Sevgilerimle Sonia...

Adsız dedi ki...

Ben de bir daha ki yaz geçerken size uğrağrayabilirmiyim:)Kek harika görünüyor.

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen, kandilin mübarek olsun.

Evren Yasa dedi ki...

Domates nasil kurutulur daha onceki yazilarinizda var mi bilemiyorum ama benim cok merak ettigim birsey.. kavanozun icinde satildigini cok gordum, guneste kurutulmus domates diye yagin icinde satiyorlardi Kanada'da.. Belcika'da da var sanirim.. Bu arada sizi linklerime eklemeyi nedense gozden kacirmisim, bugun hemen bu eksikligi giderdim.. guzel paylasimlariniz icin tesekkurler tijen abla..

Ilgaz Gürses dedi ki...

Şu reklamlardaki gibi kocaman "oh be" dedim yazını okuyunca. Her zamanki gibi ellerine sağlık!

Tijen dedi ki...

bekliyoruz zuhal'cigim hadi katiliniz!
vallahi sarhos falan olmadik çünkü siseyi degil kadehlerimizi götürdük eh birer kadeh iste. ben zaten ondan fazlasini içmem de misafirlerime daha fazlasini ikram edemedim diye üzüldüm. bir de sam'e 'biz türkler misafirperverligimizle ünlüyüz, öyle olunca da mecburiyetten bunu yapiyoruz' demisken..
*
sonia'cigim eger meyve presin varsa üzümleri ayikla, yika, presten geçirip suyunu çikar ve kaynat. beste bire falan inecek, rengi koyulasacak, yogunlasacak. o zaman hazir! bol sans..
*
tabii ki ugrayabilirsin meltem'cigim basimizin üzerinde!
*
sagol pembeli,
senin de! bugün berat defterlerinin dürülmesi günüymüs. kat kat börekler yapilirmis kimi yörelerde biliyor muydun?
*
olsun evren'cigim,
benim de linklerimde pek çok eksik var. bazen söz verip sonra unutuyorum. bir duyuru yapmam gerek söz verip de unuttugum kim vardi diye.
domatesleri uzunlamasina iki veya dörde böl, üzerlerine deniz veya kaya tuzu serp ve günese koy. hepsi bu. ama hava nemli olmasin. rüzgarli günler daha iyi, çabuk kuruyor. üst tarafi kuruyunca tersini de kurut. eger zeytinyaginda bekletmek istiyorsan belki tam kurumadan zeytinyagina koyabilirsin çünkü zeytinyaginda beklemek kaskati olmus domatesleri pek yumusatmiyor.
*
çekirdekçiiim ben de oh bee diyor ve herkese gönül ferahliklari diliyorum. hak ettik be yahu!
tijen

Basak dedi ki...

Tijen merhaba,
Öcelikle hamarat Tijen'e "hoşgeldin" diyeyim, sonra incirli kek için tüm yiyenlere afiyet olsun diyeyim. ;) İncirleri görünce ağzımın suyu aktı. İncirlerle birlikte mi geldi acep bu tatlı ruh hali?
Uzun süredir iki kelime yazamıyorum sana ama artık yazma zamanı! Özmüzdeki hafta yine uzak kalacağım internetten ama sonrasında "hamarat"laşarak döneceğim. (Umarım!)
Ben de bir kendimi toparlayayım artık ama değil mi?
NOT: Hakikaten sıkı pozmuş! ;)

Tijen dedi ki...

basak'cigim hepimizin toparlanma zamani olsun bu. üzüntüyü yaratmak kolay. içinde kalmak da. sevinci yaratmak belki daha zor ama hediyesi de daha büyük!
ha gayret..
*
sagol fatma'cigim insanin nasil bir ruh halinde oldugu ne kadar önemli degil mi?
tijen

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tijen,
Öncelikle Berat kandilin kutlu olsun..

İncir li tart harika olmuş Tijencim.Mutlaka tadı bir o kadar güzeldir.İnan çokmerak ettim şimid.Hazır incirler bolken denemekte ve tarifini acilen not etmekte yarar var diyorum.

Domates kuruların sanırım olmuştur.Resimde ki görüntü herhalde başlama aşamasın da iken di değilmi?? Aslında bende bunu evde yapmayı çok isterdim hazır güneş bolluğu var varken ama ne yazıkki kaçırdım.((

Canım tek kelime ile ellerine gönlüne sağlık,hepsi mükmmel olmuş.
Afiyetle yersiniz.

Sevgiyle kal..

Gül

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Tijen,
Berat kandilin kutlu olsun.

İncirli tart muhteşem gözüküyor ellerine sağlık.Lezzeti umarım muhteşem olmuştur.İncir delisi bir aileden gelme olup bu türünü mutlaka denemeliyim diye düşünüyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Gitmedi sanıp 2 kez göndermeye çalışınca bu tür seylerde çıkabiliyor ortaya.))

Kusura bakma lütfen..

Pinar dedi ki...

Ben incirde takildim kaldim, ellerinize saglik. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tigenciğim kat kat börekler yapıldığını ilk defa duyuyorum. Tekrar iyi kandiler. Benim sitemede beklerim.

Tijen dedi ki...

sevgili gül,
eger bulundugun yerde hala günes varsa domatesleri kurutmayi deneyebilirsin. ayrica firinda da yapabilirsin. çok düsük isida (70-80 derece civari) en az 7-8 saat (sen anlarsin zaten süreç içinde olup olmadigini) da deneyebilirsin!
incirli tarti da dene derim. istersen sevdigin bir kek tarifine de uyarlayabilir, üzerine incirleri dizebilirsin. hepsi bu!
*
pinar'cigim incir muhtesem bir sey degil mi? varken bol bol yiyorum. sonra bütün kis göremeyecegiz bir daha onlari..
*
sagol sammy!
geldim geldim ben de seni ziyarete geldim..
tijen

Adsız dedi ki...

tijjjjjeeeennnnnnnnnnnnnn yasasinnnnnnnn sonbahar geldiiiii depresyonlarimiz azaliyor..gulucukler geliyor..cok sevindim cok :) aglama degmez hayatttt su gozyaslarinaaa dimtisdimtiss :)
cancagzim, fethiye geldi demek' ne guzel olmus :)
incirler de cok guzel gorunuyorrr , ellerine saglik. ben mandalina ve kestane ozledim tijennn..
kocaman optum.

Tijen dedi ki...

eh sonbahar demek daha çok depresyon demek benim zilli zeynebim! havalar kararip evlere kapanilinca napiciiz? o zaman nasil geçirecegiz dostlarimizin depresyonlarini? sen simdiden çareler aramaya basla sekerim..
sana acil bir mandalina ve kestane yardimi yapmak lazim. ne yap biliyor musun en yakin migros tansas gima vs ne varsa git bak bakalim kafkas'in kestano'su var mi? varsa evde pismis kestane kebap kadar zevk alacagina bahse girerim. mandalina için de bodrum'a gidiniz. benden bu kadardir efendim.
t

Adsız dedi ki...

aaaa sen daha once de demistim kestano'yu..hmm denemeyi unutuyorum..gidip gobeeeeiiimmm kocaman olana kadar yiyim sundan. bodruma da gidemicem simdi , migros daha yakin :)
bu arada uzumcu teyzenin fotografini cekerken ne tatli bir aci kullanmissin..uzumler kocaman kocaman..bayildim!
optummm

Tijen dedi ki...

zeynebim daha iyi olabilirdi o fotograf tabii ama pazar telasi ve kalabaligi içinde o kadar çikti.. çok eglenceli oluyor yalniz bu fotograf seanslari. hele bir de elimde fotograflarla pazara girdim mi tam fiyakali olacagim ya becerip te yaptiramadim hala!
t

huysuz dedi ki...

incitli kekin harika olmuş Tijencim, ben de yapıcam :))

Adsız dedi ki...

bende tijen"i neden bu kadar çok sevdim diyordum.hımmm,ortak nokta...bende bir balığım..:((

Tijen dedi ki...

yap yap huysuzcuuum! kendinden de bir seyler kat ama. bu isin raconu bu. bu tijen usulü. seninki de huysuz ve tatli usulü olsun..
*
ah aysen ah ne zor sey balik olmak? son burç, bilge burç, hayalci burç, romantik burç.. of of!
tijen

Adsız dedi ki...

sevgili Tijen hanim,

onerdiginiz test cok eglenceli, hem de 7 aldim, henuz bir pasaportum bile yokken!
Keyifle okuyorum kitaplarinizi ve blogunuzu...tesekkurler
damla

Aslı Cin dedi ki...

Gelmeyeceğim bir daha buraya. Ne zaman gelsem canım bir şeyler istiyor. Zaten son iki haftadır tek başıma yarım kilo üzüm yiyorum, bir de şuradan bana bakmıyorlar mı? Üstüne bir de incirler !

Gelmişken haber vereyim adresim değişti aslicin.blogspottayım

Tijen dedi ki...

aslan damla!
kutluyorum.. eh bir tekerlek gelmis sira üç tekerlekle arabada. bol bol gezersin umarim.
*
aa küserim ama asli..
gel gel ben sana diyet seyler veririm.. yeni adresin hayirli olsun
tijen

İpek Kuscu dedi ki...

Canım Tijen,yazamıyorum ,duygularımı ifade etmek şu an için çok zor minnetarlığımı sana olan.
Hayat ,rüzgarı,güneşi ve hayattaki tüm güzellikleri kaybettirmesin sana ve tüm ailene.Sağlıcakla kalın.

Tijen dedi ki...

ipek bakislim kadincim,
ne minneti?
sen bana hediyelerin en büyügünü verdin.
durup rüzgarin sesini dinlememi sagladin.
ben ne yaptim ki?

Hanife dedi ki...

Tijen'cigim,
Yazilarini gunu gunune okuyamiyorum ne zamandir:( Tasinali beri o kadar yogun geciyor ki gunler..
Ne guzel Fethiye'yle tanismissiniz.
Incrili kek oyle albenili ki. Ben de senden ogrenip kafama esen malzemelerle kekler , kurabiyeler yapoar oldum, ev ne varsa onlardan, dedigin gibi temel ayni sonucta.
En ustteki yazindaki domatesler ne guzel kurumus, bizim burada deneyeyim dedim ama deneyenler hep basarisi olmus hep, gunes yeterli degil dediler hep. Kismet artik, ben de hazir alirim..
Sevgiler, bol gunesli gunler Tijen'cigim..

Tijen dedi ki...

hanife'cigim,
günes ve kuru ortam.. ikisini de istiyor. hele rüzgara bayiliyorlar. dün koyduklarim yari yariya inmisler bile.. bu rüzgar ise yaradi anlayacaginiz..
yeni yuvaniz hayirli olsun canim.

Hanife dedi ki...

Tesekkurler Tijen'cigim..

Adsız dedi ki...

Resimler cok guzel..bayildim! bu siteye her baktigimda icim aciliyor!
bu arada bi dusundum de incir yemeyeli 2 sene olmus...buradan (Vancouver)aldiklarim hep kupkuru cikti, hic tadi yoktu o yuzden onlari incirden sayamayacagim :)
duygu