15 Ağustos 2006

Kemaliye'nin dutlari

Dut ununu denemek isteyen arkadaslar belki Kemaliye'deki Lökhane'den Hamdi Firat'i (446) 751 30 66'dan ararsaniz size yardimci olabilir. Ayni sekilde nefis dut kurusu, dut pekmezi, lök, dut pekmeziyle yapilan cevizli sucuk ve lökhanedeki diger ürünlerden de siparis edebilirsiniz sanirim. Bir sorun. Belki sizler de güzel yiyecekler yaratirsiniz onunla. Sabah kahvaltisinda müsliye bile konur neden olmasin?

Bu yaziyi Kemaliyelilere verdigim söz üzerine yaziyorum. Daha dogrusu hepsine olmasa da Gülnur Gürler'e Lökhane'den aldigim dut unuyla bir tarif deneyecegim ve kendisine sonucu bildirecegim sözünü vermistim. Lökten bahsetmistim size. Ayri ayri dövülen ceviz ve dut kurusu bir arada da yeniden dövülür ve sekil verilerek sunulur. Lökhane'deyken acaba dut unundan kekler, kurabiyeler yapilamaz mi deyip deneme amaçli yarim kilo dövülüp elenmis dut unu almistim. Yüküm öyle çoktu ki bir kilo almaya cesaret edemedim. Simdi keske alsaymisim diyorum. Kimbilir daha ne tarifler gelistirirdim! Bu ürünün güzelligi yaninda ayrica tatlandiriciya gerek olmamasi. Düsünsenize dut gibi lezzetli bir tatlandiriciyla yapiyorsunuz kek ve kurabiyelerinizi.

24 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Merhaba Tijen,

Cook guzel gorunuyorlar, ellerine saglik. Bu yil dut agaclarinin tepelerine bakmaktan ensem agridi. Olgunlasmis olanlarina benim boyum yetmedi. Olgunlassinlar diye bekledimlerime de gunlerim yetmedi...Manavda markette duta rastlayamadim. Yiyebilenlere afiyet olsun. Kurusu da tazesinin yerini tutmuyor, ne yapalim katlanacagiz.

Maya da pek seker olus halasi.

Tijen dedi ki...

tuhfe'cigim ne güzel sesini duymak!
çok haklisin taze dutun yeri baska. ama inan kemaliye'deki dutun kurusu da nefis. hem orada eylüle kadar dut oluyormus belki yolun bir gün düser diye söylüyorum..
tijen

Behiye dedi ki...

Tijen abla ne güzel gözüküyor kekin, negerek böreğin ve de omletin...Ellerine sağlık. Böreği denemek üzere listeme yazdım bile.Dut unu da ne güzelmiş öyle, bilmiyordum. Maya'cığa öpücükler ve size sevgiler.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Tijencigim sen beni dut diye delirteceksin.
Ben dutu cok seven biri olarak bahceme iki dut agaci diktim.
Karadutum hala veriyor ayni iri bögürtlen gibi. Ama beyaz dutun asiya ihtiyaci var. Eger uygun bir zamanda Türkiyeye gelirsem mutlaka iyi bir asi dut alip getirecegim bahceme.
Dut unu fena fikir degil. Ben de deneyecegim. Ekmegim icin kullandigim tahili kendim ögüttügüm icin kuru duttan da dut unu yapabilirim diye düsünüyorum.
Su meshur Kemaliyeye yolumuz düsecek bu gidisle.
Sevgiler Sonia...

Tijen dedi ki...

behiye'cigim merhaba,
dut unu diye bir kavram zaten bilinmiyordu. onu sadece lök için hazirliyorlardi. belki talep yaratilirsa o da kemaliye'nin ürünleri arasina girer diye düsündüm.
*
fatma'cigim,
dut ununu farkli bir yerde kullanma fikrini çok sevdim (naçizane benim fikrim) çünkü gerçekten bu sekilde baska tatlandiriciya ihtiyaç duymadan pek çok yeni lezzet yaratilabilir.
*
sevgili sonia,
insallah gidersiniz kemaliye'ye. eminim çok seversin. dut ununu ekmek ögütücüsünden çekebilirsen bana da haber ver. onlar dibekte döverek yapiyorlar.

Aslı Cin dedi ki...

Merhaba Tijen, bunu ilk kez duyuyorum. Görüntülerine bayıldım, dut tadını çok sevdiğim bir meyve, eminim lezzeti de muhteşem olmuştur.

Tijen dedi ki...

evet asli'cigim dogru çünkü bildigim kadariyla ilk kez ben denedim. belki bizim bilmedigimiz yerlerde bilmedigimiz sekillerde de denenmistir ama ben kendi adima çok mutlu oldum böyle bir seyi kullanima kazandirdigim için (tabii henüz kazandirdim sayilmaz ama ileride güzel seyler olabilir)
tijen

Adsız dedi ki...

Kars'tan peynirlerimiz, ballarımız,tereyağlarımız geldi. Sıcaktan biraz yumuşamışlardı,hemen dolaba attık. Tadlarına bakmak için sabırsızlanıyoruz. Çorlu'dan getirdiğim bahçe domatesleri ve biberleri eşliğinde harika bir menü olacak. Bu akşam ne pişirsem derdi yok. yaşasın...Pınar B.K.

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir tariff, ellerine sağlık.

CaDı dedi ki...

Dut ununu ilk defa duydum, ama ellerine sağlık kekurabiyen süper gözüküyor:))

Tijen dedi ki...

ya pinar'cigim ne olur tattiginizda da haber ver çünkü çok merak ediyorum. umarim hepsini begenirsiniz.. afiyet olsun! (baskalarina da önerdim çünkü ve o gün arayip haber verdim, çok sevinmis bir sürü insan aradi bugün nerede yazdiniz siz diye, adresi yolladim ama sonra bakabildiler mi bilmiyorum)
*
cadi cadi nasilsin?
evet dut unu diye bir kavram pek yok. ama galiba varmis, tam ögrenemedim ama bir ilimizde dut unu hazirlanip kaldirilirmis. gerçi ondan ne yapildigini bilmiyorum, muhtemelen kemaliye'deki gibi cevizli olarak sunuyorlar ama..
*
tesekkürler sevgili pembeli!
tijen

Adsız dedi ki...

öncelikle sitenizle tanıştığıma memnun oldum, Kemaliye’de dut paneli yapıldığını duymuştum..
kansızlık için dut pekmezi içmekten fenalık gelmiş biri olarak
en kısa zamanda dut unu üretimini bekliyorum..kolay gelsin..

bngiris dedi ki...

Canımcım,
Eski evimizde dut ağacına çıkar altındaki örtüye sirkelerdik.Sonrada tüm komşulara azar azar dağıtırdık.Şimdi istanbul da dutu görmek bile hayal oldu.Dut unu çok fikir bence de.Ellerine sağlık kurabiyer çok güzel gözüküyor.Bu una nasıl ulaşabiliriz bilgi verebilirsen çok sevinirim.
Bengü
NOT : Linklerine artık beni de eklersen çok mutlu olurum..

Adsız dedi ki...

Peynirler şahane.Özellikle petek bal çok güzel. Beyaz peynir de gayet iyi.Yeniden sipariş vereceğiz sanırım. Paylaştığınız için çok teşekkürler...Pınar B.K.

Tijen dedi ki...

sevgili hatice,
dut unu o kadar lezzetli bir sey ki! sanirim sen de begenirsin.
*
sevgili bengü
affet epeydir link ekleyemedim. ekleyecegim.
*
pinar'cigim çok sevindim begenmenize. biz de bu sabah kars kasari yedik kahvaltida. ama artik sonu!
tijen

Adsız dedi ki...

Yeni bir siparişin zamanı gelmiş sanırım. Bu arada biz Gümüşhane'den ceviz içi, kuşburnu marmelatı,pestil, pekmez istedik. Ayrıca Gümüşhane ballısı denilen cevizli pestilin içine fındık ezmesi sarılarak yapılan bir tatlı var ki, bir tatlı canavarı olarak ben çok sevdim. İsteyen olursa numarasını verebilirim...Pınar B.K.

Tijen dedi ki...

sagol pinar'cigim.
biliyorum iki firma var degil mi? biri kral öbürünün adini hatirlamiyorum. EMITT fuarinda tanimis ürünlerinden almistim.
tijen

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

biraz önceki yorum yanlışlıkla oldu, çok pardonnnnn

Beyaz Zambak dedi ki...

Sevgili Tijen dut pekmezinden yapılan kek varmı? içine kakao koymam lazımki evlatlarım anlamasın yesinler. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sevgili Tijen,

Uzun zmandır size yazamadım. Cafe ile ilgili dertlerimiz vardı ( tabiki evsahibi ile) 2 sene süern bir mahkeme sonunda temmuz sonu kapatmak zorunda kaldık.Evdeyim (kurdeşen-üritiker)denile bir hastalık uğraşıyorum. Bugün nevra sizin blogu görüp bana haber verdi nasıl sevindim anlatamam bir de dutlarla ilgili tariflei görünce çok sevindim. ben Arapgirlim ve tek bir dut bile ziyan olmasına çok üzülürüm ve İstanbuldaki dökülen ve çiğnenen dutlara ço üzülürüm. Benim doğduğum yerde dutları bir tanesi bile ziyan edilmez. Ağustos başında Arapgirdeydim,pekmez ve pestil zamanıydı.Çok zahmetli bir iş hatta pekmez yapımını bizim blog da yazmak istedim. Herzamanki gibi yazılarınız çok güzel
Arapgire birlikte gitmek isterim.
Bizim blogla ilgili fikirleriniz benim için önemli
Teşekkürler

Selam ve sevgiler
Menevse

Menevsecafe.blogspot.com

irem dedi ki...

Dut unu demişken, deli gibi aradığım ama hiç bir yerde bulamadığım badem unu aklıma geldi.. acaba nerede bulabilirim bir fikriniz var mı?

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ben Kemaliye'liyim. Daha evvel sizi bloguma eklemiştim. Fakat sanırım siz yoğun olduğunuz için farketmediniz. Arada blogunuza uğruyordum. Gülnur Hanımdan da dutla ilgili bir toplantıya gideceğinizi duymuştum. Bu sefer geldiğimde dut unu ile ilgili tarifinizi görmek çok hoşuma gitti. Lökhane'yi amcamın torunu işletiyor. Umarım Eğin'den, misafirperverliklerinden, her şeyden memnun kalmışsınızdır. Karşılaşmak ümidiyle iyi günler dilerim.

Adsız dedi ki...

Selam,
Eğinliyim ama sizin denediğiniz kurabiyeyi denemek aklıma gelmedi.
Sizi tebrik ederim.Biz dutu ya lök olarak ya da cevizle karıştırarak yeriz.Ceviz duta çok yakışır.Evdeki kuru dutları robotta un yapıp sizin gibi çeşili tatlılar deneyeceğim.Bu fikri verdiğiniz ve paylaştığınız için teşekkürler.