04 Ağustos 2006

Istanbul'a sadece ugranir mi?

Ugranir ugranir. Bu sicakta ancak ugranir. Çok kalinmaz. Kalabaliklara girilmez. Girilmek zorunda kalinirsa da büfeden kisa araliklarla birer maden suyu alinir ve isler halledilip eve çekilinir. Tabii eve gelene kadar ter içinde kalmissinizdir. Üst bas degistirilir, dusta serinlenilir ve mutfaga dalinir. Artik meyvelerden hangisi var ise. Bakin aklima Kemaliye'deki piknikte yedigimiz karpuz geldi. Kirkgöz denilen bir yer var tepede. Ben zannediyorum ki kocamaaan bir mesire yeri. Meger ufacik bir yermis, masalar dipdibeymis, her yerde mangal yapilmakta imis. Sonra davulla zurnayla da gelinirmis, Kemaliye türküleri söylenip oyun edilirmis, yemekten sonra çay demlenir, ardindan da kayaliklarin kirk gözünden akan buzzz gibi sularin içinde çatirdatilan karpuz kesilirmis. Bir de çerez yenirmis ya hava kararacaksa eger o daracik keçi yollarindan geçmek zor olacagindan haydin gidelim denirmis. Kimi ahali hala ve israrla çöplerini güzelim suyun aktigi yere attiriverirse de aslolan posete doldurup çöpe götürmekmis. Simdi karpuz yedim ya (Kemaliye'deki kadar tatli degilse de hiç fena degil) aklima geldi o günler. Üzerinden 3-4 gün geçti neredeyse. Sicak gerçekten de. En iyisi gitmeli. Haftasonu enn sicaklar olacakmis. Hos Burhaniye de sicak olur ya.

Bu kisacik Istanbul duraklamasinda ne yaptim? Bankalara kizmakla geçirdim iki günümü. Asgari ücretli de olsaniz (yemin ederim maasi 500 ytl olan birine de kredi karti veriliyormus!) elinize tutusturulan karti bana vermiyorlar. Neden? Çünkü ücretli çalisan degilim. Ne var ne yok götürülür, aha buyrun bunu da alin denir ve o sinirle 2. bir karta basvurulur. Hiç yokken birden iki karti olurmusum falan.. Maazallah!

Ama Istanbul'da serin ve sakin bir köse vardir elbet. Bir tanesi benim sevgili Kafe Bunka'm. Orasi her daim huzur doludur. Bu sefer kismette Fatma'cigimla suşi ve sebzeli yosunlu pilav yemek varmis. Üzerine de yesil çayli profiterol paylasip patlak pirinçli çay içmek. O huzur abidesini birakip Taksim'in sicagina çikilir mi hiç? Mecbursaniz çikilir.

Öteki serin ve huzur dolu yer ise Balikpazari'ndaki Üçyildiz Sekercisi. Hiç gittiniz mi oraya? Gidin gidin. Feridun beyle tanisin. El yapimi ve katki maddesiz badem ezmesinden mutlaka tadin. O size de söyleyecektir: Bunda katki maddesi olmadigi için buzdolabinda bekletin. Ya da bekletmeyin hemen yiyin. Çocuklugunuzun sekerlemeleri, jöleleri, çikolatinleri... Orada hepsi var. Bir de Rumlarin meshur çevirme tatlisi. Ya da diger deyisle beyaz tatlisi. Bir de tertemiz bakir kaplarda reçeller. Ne isterseniz. Bir akide sekeri alir miydiniz?

Ayfer arkadasimin Parsifal'i de Taksim civarlarindaysam ve karnim aciktiysa nadiren düzenli gittigim yerlerden biridir. Neden? Çünkü Ayfer ve ablasi her seyi saglikli malzemelerle pisirmeye özen gösterirler. Oradaki pazi sarmasina bayilirim. Yaninda bol yogurtla. Yine ondan yedim. Bulgurlu ve öyle leziz ki! Ayfer'cigim yokmus, Çanakkale'ye selam yolladim ona. Bu kadarcik bir Istanbul oldu bu sefer. Bir dem alacak kadar. Yine gelinceye kadar saglicakla kalin. Bundan sonra haberlerimize Burhaniye'den devam edecegiz.
*
Siteyi güncelledikten sonra hos bir sürprizle karsilastim. Radikal'den okurum olan Berkhan Ç. Karaduman, babasi Yaşar beyin Ünye'den yerel lezzetleri aktardigi pazar yazisinin (fotograflari Berkhan çekmis) linkini göndermis. http://www.unyeses.net/unyepazari.htm adresinden okuyun derim. Belki bir gün yolunuz oralara düser ve siz de rastlarsiniz Surdibi pazarina... Bu degerli bilgiyi benimle paylastigin için çok tesekkürler sevgili Berkhan!

9 yorum:

CaDı dedi ki...

Canımm, buradan da selam. Gece gece herkese bi ece diyip kaçıyorum. Yazını yarın iş yerinde fırsat buldukça okuycam. İlaç gibi geliyo valla.. Hele kars gezine bayıldımmm...

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen, çevirme (beyaz) tatlisinin resmi var mi? Aman suşilere dikkat, bizim somon'un icinde parazit cikti. Bazen rastgeliyor. Burhaniye'ye iyi yolculuklar.

Berceste dedi ki...

Bu bana yapilir mi Tijen yaaa :(
Cok nefis gorunuyorlar :)
Benim yerime de bol bol yeseydin !
Fotograflarla yetinecegizdir artik ne yapalim...

Tijen dedi ki...

cadicadi,
herhalde sen ce deyip kaçtiginda ben uykudaydim. evin uykucusu olarak 3 yasindaki ege'yle ayni saatte yatip ondan sonra kalktim. hala yol yorgunlugum geçmedi galiba. sadece yol mu, ruh yorgunlugu ondan beter!
*
sevgili berceste,
vallahi istanbul'da gayet ölçülü davrandim is yemek yemeye gelince. bir sürü seye baktim ve ilgi göstermedim. zaten kemaliye'den getirdigim lök, oricik, dut kurusu gibi seylerim var gerisine ne gerek dedim..
*
mine'cigim ben öyle amanin susi olsun yiyelimci biri degilimdir ama bunka'da hep denemek istemisimdir. umarim bizimkiler parazistizlerindendir. iyi ki uyardin!
tijen

Aslı Cin dedi ki...

Tijen, ben o şekerlere takıldım kaldım. bir de kars kaşarı için telefonu ben de istiyorum.

Adsız dedi ki...

bu rahat otobüsle ben de nisan ayında sizin gibi İstanbul-Bursa yolculuğu yaptım gerçekten çok keyifli artık pek çok hatta çalışıyorlar yolculuk yapacaklara tavsiye edilir

Adsız dedi ki...

yemekler çok lezzetli görünüyor.

sevgiler, selin (www.selincaglayan.com)

Tijen dedi ki...

öylelerdi selin! her iki yer de rahatlikla önerebilecegim yerler.
*
sule ben ilk kez kullandim bu otobüsleri ve memnun kaldim genelde. bir de her yerde durmadan gitse (yine de çok sayilmazdi ama)..
*
asli'cigim telefonu hemen yazacagim.
tijen

yuvakuran dedi ki...

benim her ay yaptigim ankara istanbul- ankara seferim
rahat hat gercekten cok rahat
slm