14 Mayıs 2006

Anneler, gazeteler, kitaplar, geziler veeee çilek!

Elime geçen son üç kitap da Arkadaş Yayınları’ndan Beden Zekası, Her Yönüyle Yoga, Her Yönüyle Diyet. Kitaplarin formu, kagidi, sayfa düzeni son derece hos, incelikli. Özellikle Beden Zekası kitabinin önemli bir kaynak olabilecegini düsünüyorum. Farkli diyet ve yoga kitaplari daha önce de yayinlandigi için hangisinin size daha uygun olduguna sanirim ancak siz karar verebilirsiniz. Içerigi de güzel kitaplarin ancak ne yazik ki pek çok çeviri kitapta gördügüm hatalar var. Çeviri, bir cümleyi oldugu gibi Türkçe’ye aktarmak degildir bana göre. Dilimize uygun bir dille aktarmaktir. Çeviri yaptiktan sonra bir de dili için okuyorum. Dolayisiyla gerçekten Türkçe bir kitap gibi okunmasini saglamaya çalisiyorum. Ne denli basarili oldugumu bilemem elbet, sonuçta çeviri gerçekten ciddiye alinmasi gereken bir is. Dili bilmek yeterli olmuyor. Dile hakim olmak da gerekiyor. Her iki dil için de geçerli bu. Sanirim çevirmenler kadar redaktörlere ve editörlere de bu konuda büyük is düsüyor. Bahsetmistim galiba, bir kaç ay önce elime geçen bir kitapta yabani çiçekler ‘vahsi çiçek’, degisim programiyla Amerika’ya giden Japon delikanli da ‘mübadil’ olmustu! Üstelik hatalar bunlarla da bitmiyordu.
Bir de geçenlerde Vefalı Dostlarım Şifalı Otlar (Alfa) kitabini tanittigim Bursali dostum Ramis Dara baska türlü haberdar olamayacagim bir kitabi gönderdi: Bursa Bitkileri. Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi ve Araştırmaları Merkezi’nce yayimlanan kitabi Prof. Dr. Gönül Kaynak, arastirma görevlileri Ruziye Daşkın ve Özer Yılmaz hazirlamis. Bursa ili sinirlari içinde yetisen her tür bitkiyi fotografli olarak içeren kitap gerçekten çok degerli bir hazine bana göre. Tüm kitaplari hazirlayanlara tesekkürler.

38 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar .Bundan uzun yıllar önce ABD de okumuş ve uzun yıllar orada kalmış bir tanıdığımız ülkeye dönüp köyünü ziyaret ettiğinde bir bahçeye götürülür .Orada nar ağacında kıpkırmızı birbirine bitişik salkım narları görünce soğanlar ne güzelmiş der. İşte o kuzularıda yiyenler neyin nerde yetiştiğinden bihaber kişilerdir .KUZULARIN sessizliği değil KUZULARA ÖZGÜRLÜK

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen ( Hn. mı desem bilemedim? pek sıcak gelmedi, böyle isimle hitap etmemin umarım sakıncası yoktur ),

bende Antalya'da ev yemekleri yapan bir yer işletiyorum. Sayfani ve yazılarını beğenerek okuyorum.Yola ne zaman çıkıyorsun bilmiyorum ama çıkmadan tanışabilmeyi çok isterim.Ya da en kötü ihtimalle dönünce..tezcanunal@hotmail.com..Hoşçakal..

begüm dedi ki...

Tijencim merhaba

Gezi programın harika... Nasıl güzel bir özgürlük 4 ay boyunca ülkenin en güzel yerlerinin havasını koklayabilmek ve görebilmek... Antakya kısmı ile çok ilgilendim...Biz geçen sene gittik tadı damağımızda kaldı, Mozaik müzesi, doğası, kiliseleri, camileri, medeni insanları, yeşillikleri... Güzel bir gezi ve tatil diliyorum. Görüşmek üzere...

Sevgiler

Begüm

Tijen dedi ki...

begüm'cügüm sadece bir günüm olacagi için antakya'nin tadini tam çikarabilecek miyim bilmiyorum ama en azindan orayi koklamak, azicik da olsa görmek istiyordum nicedir. bakalim önümüzdeki aylar neler gösterecek sahi?
(hepimiz için.)
*
diger iki mesaja da tesekkürler.
tijen

Binnur A. Ö. dedi ki...

gülümseme göndermek istedim sana :)
YAzdıklarinda yine hakisin diye :)
Sevgiler.

Binnur A. Ö. dedi ki...

HAKLISIN DIYE :)

Tijen dedi ki...

sevgili binnur,
gördügümü,inadigimi, hissettigimi, buldugumu, yaptigimi paylasiyorum. insallah dogru yerlere gidiyordur, önemli olan bu.
her sey gönlünce olsun sevgili anne!
tijen

Adsız dedi ki...

yazın yine çok güzel seni tebrik ediyorum ve bnları bizlerle paylaşman çok güzel.ben mayayla annesinin resmini çok beğendim.antakyalı bi tanıdığım var oraların yemeklerinden mutlaka yee çok farklı lezzetler olduğunu söylüyor.Antakyanını resimlerini ve ben özellikle yemek resimlerini istiyorum
sevgiyle kal cennet.

Tijen dedi ki...

insallah sevgili cennet.
hele bir gidip göreyim neler var neler yok antakya'da!
aslinda çesitli yerlerde yedim antakya yemekleri ama yerinde yemek daha farkli tabii.
tijen

z.pelin dedi ki...

ayrılık vakti gelmiş :(
ama senin adına çok sevindim.. benimde nicedir aklımda olan bir bölge... mozaik müzasini benim içinde gez.. kendimden utanıyorum hala görememiş olduğum için :(
fazla uzun sürmesin bizi bıraktığın yalnızlık ...
seni çoook özleyeceğizz :))
hayırlı yolculuklar , ii eğlenceler...
ışık ve sevgiyle...

bngiris dedi ki...

Benim Antep gezim 2 hafta ertelendi şimdi çok sevindim ertelendğine.Böylelikle sizin önerileriniz ile program yapabilirim.Çok çok eğlenin hoşça vakit geçirin güle güle gidip gelin.
sevgilerimle..

Bengü

Safran dedi ki...

Şu harika çilekli lezzetler mi tam yemelik yoksa Maya mı? :) Yine dopdolu bir program hazırlamışsın kendine sevgili Tijen, sayende yeni güzelliklerden haberimiz olacak, iyi yolculuklar dilerim, çok özletme ama kendini :) Sevgiler...

Sibel dedi ki...

Kuzucuklar, ah o kuzucuklar.. Ne kadar çok kuzucuğun insanların sindirim sistemine karıştığını düşünüyorum da içim acıyor, içim bulanıyor, fena oluyorum:( off neyse konuyu değiştireyim, bu çilekli tatlıdan geçen yaz yapmış ve yemiştim afiyetle, pek güzel olmuştu, tavsiye edilir! Gezi programın da şahane, ben de heyecanlandım şimdiden! Kimbilir ne hoş anılar fotoğraflar ve lezzet hikayeleri ile döneceksin oralardan...

Yesim dedi ki...

Ben çilekli şaraba bayıldım, içerken insanın ağzına minik minik çileklerin gelmesi ne güzel olur : ) Ellerine sağlık...

Tijen dedi ki...

vay benim pirtik arkadasim. hem issiz hem güçsüz hem pirtik.. ne olacak halin arkadasim? bol meyve al ve tadini çikar mevsimin! çok merak ediyorum sam'i da halep'i de bakalim bizi neler karsilayacak oralarda?
*
sibel'im vallahi öyle! çok heyecanli bir durum. insallah sag salim tamamlar ve sizlerle paylasirim gözlem ve anilari..
dün git dergisi aldim, ellerine saglik çok güzel olmus yine ve bence dergi sayende tirajini katlamis olmali, sorsana bir timur'a???
*
sevgili safran, bengü ve pelin,
çok tesekkürler yorumlariniza. bakalim ne bilgilerle, tatlarla donanacagiz? sabirsizlaniyorum ben de..
tijen

NAZLICA dedi ki...

İyi yolculuklar sevgili Tijen. Program biraz yoğun gibi gözüküyor ama çok zevkli geçeceğine inanıyor ve merakla geziden biriktirerek bizlerle paylaşacağın yazılarını bekliyorum. Hala olmak gerçekten çok güzel, keyfini yaşa. Ayrıca hemşehrim olarak Nevin hanım'ın kitabını duyurduğun için teşekkür ederim.En kısa zamanda alacağım. Sağlıklı ve keyifli, iyi bir tatil diliyorum. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Tijen'cigim, tavsiyelerini izleyerek bir sürü kitap aldim. Biri de Bulgur Yemekleri. Her yönüyle cok titizce hazirlanmis, oldukca doyurucu bir kitap. Bulgur'un artik disarda da yayilmaya basladigi ve insanlarin ilgisini cektigi su dönemde, baska dillere de cevrilse ne güzel olur. Ben kendi adima cok begendim.

Tijen dedi ki...

sevgili nazlica,
nevin abla benim çoook sevgili ablalarimdandir, dolayisiyla bu benim için bir zevk. ama zaten degerli eserleri duyurmak boynumun borcu gibi..
*
mine'cigim afiyet olsun! bence de çevrilse iyi olur ama gaziantep'te bulguru tanitmak için çok güzel çalismalar yapiliyor, yakinda güzel gelismeler olacaktir eminim. tabii onu da yunanlilar sahiplenebilir!
tijen

ibeking dedi ki...

ya tijen seni kıskanmamak elde değil..tadını çıkart gezinin..gezdiğin gördüğün yediğin şeyleri şimdiden merak ediyorum...seni takipte olacağım..

bu arada aspartamlı içecek ve yiyecekleri her tüketişimde içimde bi huzursuzluk oluyo..sırf bu huzursuzluk bana zarar verecek aspartamdan ziyade..

sevgiler

Unknown dedi ki...

Biz et severiz. Her türlüsünü de yeriz. Ama son Ege seyahatimizde o küçücük ana kuzularını ve oğlakları gördükten sonra dönüş yolunda İstanbul'da zor bulunan oğlak etini almaktan da vazgeçtik. O günden beri kuzu eti de alamıyorum maalesef. Pınar

Tijen dedi ki...

ah canim,
bence yapay tatlandirici içeren ürünlerden uzak durmak en iyisi. tabii ki arada sirada kullanmanin ciddi bir etkisi olmayacaktir ama günde bir kaç diyet kola, diyet bisküvi su bu tüketiyorsa insan dikkat etmesinde fayda var..
tijen

Zeynep Seda dedi ki...

Tijencim gule gule git gel insallah! Ne guzel bir rota cizmissin. Fotograflari heyecanla bekliyorum.

Sevgiler
ASB

http://zeynebinmutfagi.blogspot.com

vintage biscuit dedi ki...

her zamanki gibi keyifli bi tijen yazısını okumayı bitirmiş ve çok keyif almış halde içeri gidiyorum:)) çilekler aşkınaaaa

İpek Kuscu dedi ki...

Tijen'ciğim,
gezilerinde bizi ihmal etme,senin pankekleri yaptım bende etkinlikte.Ellerine sağlık sağlıklı ve besleyici önerilerini bende evde uyguluyorum.Maillerimi aldın değil mi?onları gonderırken bıraz sorun yasadım .Gorusmek uzere.

Adsız dedi ki...

Tijen Hanim... yolculukda basarilar,iyi zaman gecirmeniz ve gorduklerinizi bizimle paylasacaginiz zamani dort gozle bekliyoruz...

gezinin dogu taraflarinda olmasi beni cezbetti... ay ben kayseriin dogu tarafina hic gecmedim ve coook merak ediyorum...zengin bir kultur ne de olsa.. Antakya daha da ilgimi cekti.. Antakyalilarin kabak tatlisi, cokelek peyniri ve katikli ekmegi firsatiniz olursa, aklinizda bulunsun..

Iyi yolculuklar..

Behiye dedi ki...

İyi yolculuklar Tijen abla,umarım çok güzel geçer yolculukların. Sonra da bize tatlı dilinle ne güzel aktarırsın sen onları:) Sabır ve özlemle bekleyeceğiz artık,sevgilerimle.

Tijen dedi ki...

heyoo püsküütçü arkadasim o zaman çilek tokusturabiliriz bu aksam!
*
sagol behiye'cigim,
arada cee derim elbet bir yerlerden..
*
sagol defne'cigim,
antakya'da bir 24 saat geçirecegim o kadar. bakalim neler tadabilecegim? merak ve heyecanla bekliyorum.
*
çilek'cigim,
ikincisini aldim ama benim sana gönderdiklerim de hep geri geldi. acaba hotmail'den kaynaklanan bir sey mi diyorum çünkü bir kaç gündür hotmail'e gönderdigim her sey geri geldi! ellerinesaglik canim.
*
sagol zeynep'cigim.
bakalim neler birikecek dagarcikta?
tijen

Adsız dedi ki...

Allah'ım bu ne güzellik böyle Allah nazarlardan korusun maşallah diyelim tijencim buarada zaten linklerinde vardım canımcım hmm çileklerde enfess ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

MMMHHHH... elinize sağlık çilekli lezzetler nefis görünüyor bende bir etkinliğe ilk katılanlardanım ve çok mutlu oldum.yeni çok güzel tarifler öğrenmiş olduk.sevgiler gönderiyorum tijencim. özlem özge kut

Tijen dedi ki...

geldim geldim özlem'cigim.
güzel tatlarini gördüm dün aksam.
*
dilek'cigim, haklisin, sonradan farkettim kafa karisikligi iste affet!
*
bir de geçen yaziya antalya'dan yazan ve internet adresini veren sayin okuruma sesleniyorum, verdiginiz hotmail adresine kaç kere not göndermeye çalistim ama geri geldi. sanirim hotmail'le ilgili bir sorun var, bütün hotmail adreslerinden geri geliyor! sonbaharda görüsmek dilegiyle.
tijen

Aslı Cin dedi ki...

Nihayet okudum, sen benden de uzun yazıyorsun. Bundan sonra yazılarıma uzun diyenleri sana göndereceğim:)

Dün uyuyakaldım çilek etkinliğini kaçırdım, ama benim de çilekli donurma tarifim var, en kısa zamanda yazacağım. Nefis bir şey şu çilek.

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen,

Ne güzel bir rota kimbilir ne tatlar, ne görüntüler ile karşılasacaksınız, inanın sizi kıskandım:)

Çilekli şarap yaz akşamları için çok hoş bi aperetif mutlaka deneyeceğim.

Güle güle gidin, gördüklerinizi bizimle de paylaşın.

Sevgilerimle,Gülnur
www.sweetmoments.typepad.com

Tijen dedi ki...

asli haklisin! bu sefer özellikle uzun oldu çünkü gitmeden son gelen kitaplardan bahsetmek istiyordum, araya anneler günü ve dikkatimi çeken gazete yazilari girip çilek etkinligi de aklima gelince böyle oldu iste. vallahi gönder sekerim. gelecekleri varsa görecekleri de var degil mi ama?
*
sagol gülnur'cugum,
rota çok güzel hakikaten. tesadüflerle birlesti aslinda. bakalim nasil geçecek? saglicakla kal..
tijen

Margot dedi ki...

Tijen'cim,
Bu kadar tesadüf olur, annem o rotadan yeni döndü :) Sıra sende anlaşılan. Yemekleri içmekleri anlata anlata bitiremiyor bizimki, senin gördüklerini de ayrı bir heyecanla bekliyorum.
Bu arada bizim de pek yakışıklı bir oğlumuz oldu :) İlerde diyorum gençler anlaşırsa neden olmasın ;))

Tijen dedi ki...

sevsinler yakisikli oglunuzu margocuk!
allah anali babali büyütsün. ne büyük mutluluk.. bak anneciginle konussak ondan ögrencek çok seyim olurdu demek ki! ben el yordamiyla bulacagim her seyi.
t

Toplu İğne dedi ki...

iyi yolculuklar diliyorum sana. senin hızın beni çoktaaan geçmiş, çok özendim sana. sevdiğin iş, sevdiğin yerler, lezzetler ve en önemlisi dostlar. darısı sevdiği işi ve şeyleri yapma özgürlüğü olmayan herkesin başına.
not: bebişe baktım, kesin evlenir evlenmez doğuracam ben. kimseyi dinlemiycem :))

tata dedi ki...

unutmusum bebelerin bu kadar mini, bu kadar masum olduklarini. Gelincige iletiver, bu güzel günler cok cabuk geciyor. Saglikla kalin, keyfini cikarin. Sana da iyi yolculuklar.

Tijen dedi ki...

sevgili tata ve T.İ,
ikinize de sevgiler!