20 Ocak 2008

Çiçek yerine bunları armağan etsem?

Aşağıdaki pide yazısına yazılan yorumları gördünüz mü?
Ağzım bir karış açık, bir yandan suları akarak okudum.
Kızlar, hepiniz çok yaratıcısınız. Neler de buldunuz
o güzelim pidelerin içine koymalık. Ama en çok peynirin
sözü geçti. Eh doğal. Peynir ekmek, hazır yemek
dememiş mi atalarımız?
*
Bu sefer de çiçek yerine size, hepinize armağan etmek
istediğim yılın ilk enginarlarını sunuyorum. Hep pide
yiyecek değiliz ya, biraz da hafifleyelim, bahara doğru
koşmanın keyfini yaşayalım. Bu güzelim enginarlar
Selçuk Pazarı'nda alıcılarını bekliyor. Birileri bizi alsın,
sonra da güzel güzel yemekler yapsın diyorlar. İnsan
pişirmeye bile kıyamaz ki onları. Hadi diyelim kıydınız,
seçenek çok. İlle de karbonhidrat isterseniz makarnaya
sos olabilir elbet ama ben bu enginarları en dış kabuklarını
kesip öyle pişirirdim eskiden, Bodrum'da yaşarken.
Tabii yaprakların üstleri de kesilecek, ortadan kesilip
tüyleri de ayıklanacak... Enginarlar ilk çıktığında
pahalı olur ya, onun için ancak bir iki tane alır, miktarı
çoğaltmak için pişirirken içine bir iki de patates doğrardım.
Ah o günler.

49 yorum:

  1. Malesef buralarda yeni de çıksa pahalı, mevsimi geçse de.:) Konserveleri var, hafif ekşi ve çok lezzetli oluyorlar. Hatta tazesinden çok seviyorum.
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  2. Tijen'cim çıktımı ilk enginarlar yani?? O zaman bahar yoldaa..
    Bende çok severim enginarı..Şifa niyetine zorla kızıma yediririm ki alışsın oda sevsin ben gibi..
    Bakalım bizim pazarlara ne zaman gelecek..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. İnanamıyorum ya enginar çıktı demek! Dediğin gibi bahara doğru koşuyoruz. Bana çiçekten daha çok makbule geçer haberin olsun:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. süper bir bitki enginar, çiceginin bu sekilde oldugunu gormemistim hic...gercekten sihirli bir bitki, kimyasında neler var bilmiyorum ama, enginar hapı yapılıp satıldıgına göre...
    ben zeytinyaglı dısında baska yemegini bilmiyorum, 1 kere kıymalı yemistim, sevmedim...mis gibi zeytinyaglısı dururken enginara haksızlık etmek olur bence...

    size sorum sevgili tijen, enginarı alırken, nasıl anlayabiliriz, lifli ( kılçıklı) olup olmadıgını...siz bilirsiniz...
    sevgiler...Rana

    YanıtlaSil
  5. Ben bir enginar delisi...
    Bayılırım mor çiçeğine!

    * * *

    Bestesi de olsa, güfte iyi geldi kulağıma. Sevdiceğim okusa "Narsissssssttt!" derdi :))))

    YanıtlaSil
  6. Bu arada nerede okuduğumu ve şefin kim olduğunu anımsamamakla beraber, enginardan tatlı yapıldığını öğrendim. Hatta bir tür tartölet yapmış bir Türk şefimiz. Sanırım ödül de almış bununla. Ayrıntıları tamamen uyduruyor da olabilirim zihnimde, ama tartölet yapıldığı kesin...

    * * *
    İşte bu çapta bir hafıza da narsizmin çöküşü oluyor. Acıııı çok acııııı :))))

    YanıtlaSil
  7. Haklısın Lavantin,
    Konserveleri daha kolay bulunuyor, daha da ucuz. Afiyet olsun.
    *
    Feyza'cığım,
    Ben de çok severim. Pazarda bir enginarcım var, her hafta alır, haşlar salatasını yaparım.
    *
    Vallahi öyle Elvan'cığım,
    Hoş sizin memlekette bahardan farksız günler ya...
    *
    Merhaba Rana,
    Ben de kendimi enginar uzmanı saymıyorum ama mevsiminde alınan enginarlar genelde kılçıklı olmaz, mevsiminin sonuna doğru, özellikle de iyice irileşmiş olanlar kılçıklı olur. Bir de olabildiğince satıcının başında bekleyip kendiniz soydurun ve sadece limon suyu sürdürün. Limon tuzunda bekletilmiş enginarlar tadının çoğunu yitirmiş oluyor.
    *
    Bal hatun,
    Doğrudur. Ege'de enginar reçeli de yapıyorlar, Karaburunlu kadınlar. Bilmem duydun, gördün mü?

    YanıtlaSil
  8. Aşağıdaki yazıya ben de özene bezene yorum yazmıştım. Nelerle yiyeceğimi anlatmıştım. SOnra yorumumu göremeyince üzüldüm.Çok hevesle ve keyifle yazmıştım çünkü :)Sevgiler, iyi haftalar...

    YanıtlaSil
  9. hepimizşn yılda bir kaç kere yemesi gereken bir sebze.

    YanıtlaSil
  10. Enginar reçelini duymadım; ama Karaburun'da ne yapılsa yerim herhalde...

    YanıtlaSil
  11. Çiçekler vazoda, enginarlar da tabağın içerisinde kuzu kuzu yatarken ve garnitürlere yardım ve yataklık ederlerken çok mutlular bence. Hediyenizi severek kabul ediyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Hande'ciğim,
    Sana da yazdığım gibi, bulamadım o yorumu. Gelen her yorumu (ilgisiz, reklam vs olmadıktan sonra) yayınlıyorum. Çöp kutusunu da taradım, bulamadım. Kusura bakma canım, neden olduğunu anlayamadım.
    *
    Sevgili Esra,
    Haklısın! Hatta Egeliler yılda 40 enginar yersen hasta olmazsın derler.
    *
    Bal Hatun,
    Ne güzel yer değil mi Karaburun?
    *
    Limonlu keksever komşum,
    Onların hepsi birer çiçek ve hepsi güzel. Tarlada, bahçede, vazoda, sofrada...

    YanıtlaSil
  13. Bu ne güzellik. Çiçekten bile makbul olabilir inan. Olsa da pişirsek:)) sevgiler

    YanıtlaSil
  14. demet enginar vakti geldi çattı baharın ilk habercisi. Ne güzel yapraklarını aç e varalım tadına
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  15. Tijenciğim ne güzel ben dolaba koyduğum enginarlarımı bitirmeden tazesi çıkmış. Her türlüsünü çok severim bende. Çiçekten daha güzel bir armağan:) teşekkürler.
    Sevgilerimle iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  16. valla enginar harika bir sebze mümkünse sıksık tüketmek lazım....canım istedi şimdi arpacık soğanlı bezelyeli ohh misler gibi zeytinyağıyla pişirilip soğutulmuş:))) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Mavilim kadın,
    Ben de bazen çiçekten üstün tutarım bu güzellikleri. Hepsi güzel!
    *
    Yeşim'ciğim,
    Öyle vallahi. Erken gerçi daha her yerde satılması için ama yavaştan çoğalır.
    *
    Sevgili Almula,
    Sizin memleketin her tarafında olur artık enginar. Urla enginarları falan da çıkmıştır kesin.
    *
    Sevgili Gönül,
    Çok haklısın, sık sık yemeli. Ben her gün yiyebilirim, o kadar severim enginarı.

    YanıtlaSil
  18. tijencim valla bikere portakallı kereviz yapmıştım ama yiyemedim..başkada bişey yapmadım..damak tadıma hiç uymuyor...seninde ikramın gibi ben sadece çiçek olarak alayım..bu hali daha çekici...

    çok çok öptüm seni şekerim..keşke sevseydim......

    YanıtlaSil
  19. Tijen'cim,
    ne mutlu ki sana, bu güzellikleri aninda yerinde ve de en önemlisi sezonunda tüketebiliyorsunuz.

    Bizler yine cok uzak oldugumuz icin bu tatlardan biraz mahrum oluyoruz, Lavantin'in de dedigi gibi konserveleri var ama tazesinin yerini tutmaz gibime geliyor, acikcasi hicte denemedim konservesini.

    Simdi önümüzdeki zaman bloglarda mutlaka yine bir enginar furyasi yasanacaktir ve ben de cok kiskanacagim, off, off, hadi ben fazla uzattim canimcim.

    Selamlar ve öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  20. Tijen'cim benim ben pastaci rapunsel:))

    YanıtlaSil
  21. Pek bir makbule geçti sevgili Tijen;)
    Aldık kabuuuul ettik en muhabbetlisinden...
    Böyle çiçeğe can kurban hem şifa deposu hem gözlere şenlik;)))

    YanıtlaSil
  22. merhaba bizim de bahçede enginar yetiştirmişliğimiz vardır.ama en geç ist da olurdu))hatta pazarda son demlerini yaşarken enginar ,biz daha çiçek halini görürdük bahçede.tabii bu danaburnu denen yaratığın hepsinin köklerini yiyip bitirene kadardı))bence de ah o günler))şimdi turfandadan başlayıp son demine kadar her hafta pazardan alıp yiyoruz.biz enginarı çoook seviyoruz.

    YanıtlaSil
  23. Akşam yorgunluğumu aldı resmen bu resim Tijen'ciğim..Gönlüne sağlık canım..Bir ziraatçı arkadaşımın Gebze tarafında yetiştirmek isteyip yetiştiremediği enginarları geldi aklıma..Gönlüne sağlık canım Tijen'im..

    Sevgilerle kal..Anneciğin ellerinden öpüyorum.

    YanıtlaSil
  24. Selam,bende geçen cuma muratpaşanın orada cuma pazarında görmüştüm yaprakları biraz kavrulmuş olarak .Soğuktan olsa gerek. Ben enginarı arpaçiçeği çıkmadan yemem yiyenlere afiyet olsun ZENGİLE

    YanıtlaSil
  25. evet enteresan bir kitap,değişik bakış açıları var şifa üzerine.az biraz tasavvufla ilgilendiğimden bana çok şaşırtıcı gelmedi çözümler.belki madalyonun sadece bir yüzüne bakanlarımıza ütopik gelebilir tabii))bu arada yanlışlıkla sizin yorumu silme gafletinde bulundum.çok özür dilerim.

    YanıtlaSil
  26. bak bana bunu yapmayacaktin iste :(
    yahu burda enginarmi var ah izmirrrrrrrrrrrrrrrrrr bak simdi anacugum gitsem hemencik benim icin sakladigi enginarlari cikari verirdi dondururcudan ahhh ahhhhhhhhh nasil canim cekti memlekette enginar iyimi dolmasina bayilirim bennnnn hele o kabugunu siyirmak yokmu bak sular damliyorrr yok yok cesmeden degil agizimdan hahaha :)

    YanıtlaSil
  27. Tijen'cim,
    Tesadüfün bu kadarı:) Hafta sonu İznik'teydim ve orada tüm zeytin ağaçlarının altı enginar ve bakla dolu:) Şirin köylülerimiz boşlukları değerlendirmişler böylece:)
    Bu arada, sadece ve sadece taze soğanlı,bol zeytinyağlı ve bol limonlu enginar çekti canım, dur ben buzluktan indireyim bir poşet:))
    Sevgiler......

    YanıtlaSil
  28. Ben çiçek sandım fotoğrafı görünce, enginarın bu halini hiç görmemiştim. Çok ilginçmiş, tropik bir bitki gibi.

    YanıtlaSil
  29. Tijen görünüşleri çok güzel.Fakat ben hiç denemedim.Mevsimide gelmiş,en kısa zamanda alıp denemek lazım.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  30. Tijencim enginar detince akan sular durur vallahi bayılırım her türlüsüne de etli zeytinyağlı fark etmez demek taze enginar çıktı buralarada gelir yakında artık sevgiler canım öptüm bay

    YanıtlaSil
  31. Ben hic yemedim desem,ama cicek olarakda kabul ederim bu saglik deposu sebzeyi

    YanıtlaSil
  32. Tijen'ciğim,

    Enginarların çıkması bana hep baharı müjdeler. Nasıl lezzetli ve bir o kadar da faideli bir sebzedir o!. İyi ki hatırlattın, ben de geçen seneden dondurucuma koyduklarımı pişireyim de yeniler için yer açayım.
    Önce İzmirin enginarları gelir İstanbul'a sonra da kocaman kocaman Bayrampaşalar arz-ı endam eder pazar, manav tezgahlarında.Her türlüsünü çok severim bu çiçeklerin.Z.yağlısını, dolmasını, kıymalısını. Off, offff.
    Yarın hemen pişireyim. Buyur gel birlikte yiyelim arkadaşım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  33. Galiba bir an önce gelmesi için dua edeceğiz enginarın. Her yere, Almanya'ya, Arnavutluk'a, Ankara'ya... Gelse de yesek!

    YanıtlaSil
  34. Tijen'ciğim merhabalar canım.Enginarı ben çiğ bile yerim bırazda üzerine limon sıktın mı nefis olur.Kucak dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
  35. Çok severim enginarı, bizim buralarda daha çıkmasına zaman var, nisanı bulur, eskiden buralarda çok pahalı olurdu, ama şu bir iki yıldır bollaşınca fiyatlar da biraz daha düştü. Canım seve seve kabul ederim çiçek yerine enginarı, zaten görüntü de o kadar güzel ki, yazmasaydın çiçek sanacaktım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Canım Tijenim, yılın ilk enginarını 2 hafta önce çiğ çiğ olmak suretiyle salatada tükettim. bayılıyorum enginara.

    Seni de sımmsıkı kucaklıyorum.

    sevgiler. hayatım

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  37. Enginar dediniz mi çok sebze sevmeyen kocam için bile dünyalar durur.Çiçeği de makbul.Her türlüsü kabulümüz.Aydın'da çok yetiştiğinden olsa gerek Aydınlılar enginarın tazesinin sapından bile yemek yapıyorlar.Sapı mı diye burun kıvıranınız varsa aldanır.Her yeri yenen çok faydalı bir sebze yani kendileri.

    YanıtlaSil
  38. abim geliyor cuma annemle konuşuyoruz buzluktaki enginarları yapalım onun gelişine.
    enginar kıymetli lezzetlerden benim için kıymetlileri sevdiklerle paylaşmak nefis birşey.
    bakalım zeytinyağlımı olur yoksa köftelimi.
    köfteli enginar benim buluşum Tijen abla annem zeytinyağlıyı iyi yapar birgün dediki etli olsun ama nasıl deyince bende mutfağa geçtim köfteli enginar yaptım kendimce senin bir iki taneyle yaptığın güzellikler gibi.

    YanıtlaSil
  39. Ben onceleri pek sevmeyenlerdenim enginari. Ama simdi ise onsuz gecen gunlerime yanarim.

    Sevgiler, saglicakla kalin.

    YanıtlaSil
  40. Tijencim bak şimdi nasılda canım çekti, dolmasını, bezelyelisini, baklalı her türlüsünü severim. Yarıyıl tatili için Ankaraya gidiyorum, dönüşte doğru Alsancak Pazarına...

    YanıtlaSil
  41. Ablamla aynı fikirdeyim (Özay) biz enginarı çiğ çiğ kahvaltıda bile yeriz üzerine limon sıkarak.Çok lezzetli oluyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
  42. Kar geliyor haberlerini duyunca bizim buralarda bahara daha çok var diyor insan. Henüz sitenin kapısına yanaşıp enginar satan kamyon yok ortalıkta.

    YanıtlaSil
  43. Tijen'cim merhaba, enginara bayılırım, geçen gün İstanbul'da bir manavda sordum da, çok pahalıydı. Umarım kısa zamanda bollaşır. Karaciğerim enginar diye tutturdu..:))) sevgiler...

    YanıtlaSil
  44. Tijen, henüz gitmedim; ama neredeyse her karışını fotoğraflayan arkadaşım sayesinde gitmiş kadar oldum.

    Bir dostumuz da orada bir otel işletiyordu... Bir ara sevdiceğimle "orada mı evlensek?" diyorduk. Ama 33 viraj (yoksa 133 müydü? değildir herhalde...) konukları yorar diye düşünüp, vazgeçtik :)))

    YanıtlaSil
  45. Orada enginara pahallı diyenleri İngiltere'ye doğru alalım :)Pahallılığını geçtim, bulabilsek hele! Bulunca tüyü sapı ayıklamaca. Bir defasında kendim de şaştım, ben becerebiliyor muymuşum böyle temizlemeye diye. Eh İstanbul'da pazarda temizleyip, limona bulayıp satıverirler. Alışmışız öyle almaya. Benimkiler temizlenince kuş kadar kaldılar ama olsun. Tevekkeli değil buralılar haşlayıp diplerini sosa batırıp kemiriyorlar! Bilmiyor bu adamlar hiçbir yemeği pişirmeyi vesselam!
    Canım çekti şimdi benim, baklalı falan... Bak, bakla yemeyeli de çok olmuş. Taze bakla! Of Tijen yaaa...

    YanıtlaSil
  46. Oh çiğ enginar, kabuklu enginar, soyulmuş enginar, öyle ya da böyle pişirilmiş enginar. Hepsi muhteşem! Teşekkürler hepinize.

    YanıtlaSil
  47. İzmir'de yaşarken bende tazecik alır temizler pişirirdim.Buraya taşınınca bulamaz olmuştum.Ama geçen yaz pazarlarda sıkça gördüm.Galiba artık burada da yetiştiriyorlar.
    Ben çiçek yerine bu armağanı seve seve kabul ederim.Evdeki patates, havuç ve dereotunun yanına çok yakışacak diye düşünmekteyim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  48. Enginarın kendisi de çiçegi de, diğer çoğu çiçekle estetik açıdan çok rahat yarışabilecek güzelliktedir bence..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  49. Sevgili Ayşegül ve Serpil,
    Yeni yazılar yayınlayınca eskilere sonradan gelen yorumlara yanıt vermeyi unutabiliyorum. Affedin beni!

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.