01 Aralık 2012
Beyaz Hindiba
Beyaz hindiba da nedir dediğinizi duyar gibiyim. Diyor musunuz? Diyorsanız anlatayım:
Beyaz hindiba, tesadüfen Belçika'da keşfedilen bir tür hindiba. Hani şu bildiğimiz ot var ya, hindiba, onun gibi ama değil de. Eskiden hindiba kökleri kahve alternatifi olarak üretilip satılırmış. Kavrulan hindiba kökleri kahveyle karıştırılarak içilirmiş. Sonra bir gün, Belçikalı bir üretici karanlık ve ılık bir depoda unuttuğu hindiba köklerine bakmaya gittiğinde bir de ne görmüş, kökler filizlenmiş. Tadına bakmış. Hmmm... Hiç de fena değilmiş. Sonra bakmışlar ki bu güzel bir salata malzemesi, üretimine başlamışlar. Bugün Belçika, Fransa ile birlikte dünyanın en önemli beyaz hindiba üreticilerinden biri. Bir süredir Türkiye'de de üretiliyor(muş) beyaz hindiba. Sevgili arkadaşım Lalehan yakın bir zamanda bu bilgiyi verince pek sevindim ve hemen tatmak istedim. Nomad Tarım beyaz hindiba üreticisi firma. Sıkı durun, kuşkonmaz da yetiştiriyorlar. Ne kadar sevindiğimi anlatamam. Beyaz hindibaların üç tanesini fırınlayarak tüketmeyi seçtim. Yıkadıktan sonra ortadan ikiye kestim, soya sosu, bal ve zeytinyağından oluşan sosu her birinin üzerine sürüp 200 derecede 15-20 dakika kadar fırınladım. Soya sosunun tuzuyla bal hindibanın hafif acı tadıyla birleşince ortaya pek hoş bir lezzet çıktı. Bugünlerde salatalarıma doğruyorum. (Ortalarda gördüğünüz ince beyaz şeritler beyaz hindiba şeritleri.) Salatanın tadını artırıyor. Yukarıda Nomad Tarım'ın linkini verdim. Girerseniz beyaz hindiba hakkında gerekli tüm bilgileri (nasıl kullanılır, nerelerden bulunur, neye benzer) bulacaksınız. Hadi bir de siz tadın. Daha önce tattıysanız veya beyaz hindibalı tarifleriniz varsa düşüncelerinizi paylaşır mısınız? Afiyet olsun! (Salatadaki mısır çok enteresan, "dondurulmuş ve kurutulmuş mısır". Princeton'da girdiğim çok enteresan bir baharat dükkanından, Savory'den aldım. GDO değildir değil mi bu mısırlar dedim, bilmiyorum dedi mağazadaki görevli. Kararsız kaldıysam da merakıma yenildim, ufak bir paket aldım.)
Tam da Metro ya bir Yılbası ziyareti yapacaktım. Kuşkonmazı pek bir sever ama bulamazdım. sağol.
YanıtlaSilAsparagas anne
Ben de baksam Antalya'ya gelmiş mi diye. Olmadı sipariş ederim bir müsait zamanda (iyi alıştık bu sipariş işine!)
YanıtlaSilHindiba yemedim ,beyazını da yemedim ,ıspanak gibi mi,pırasa gibi mi bilmiyorum.Bir ara armıştım ama bulamamıştım çevremde ,sevgili Tijen afiyet olsun size, ben bir araştırayım....
YanıtlaSilSalata güzel görünüyor afiyet olsun.
Sevgiler
Uzun zaman evvel hangi blogda gordugumu hatirlamadigim bir link vardi, Turkiye'de asparagus yetistirip koli ile yollayan birilerine ait, maalesef 10-20 kilo gibi yuksek bir miktar gonderi yapiyorlardi, yalvardim arkadaslarima yahu 5 kisi 2'ser kilodan bolusursunuz alin dedim, kimse yeltenmedi! Bazen orada olmadigima uzuluyorum. (Bazen degil cogunlukla aslinda!) Simdi cok sevindim bu habere, burada kuskonmaz ordaki semizotu gibi her hafta yiyoruz(ve fakat hala semizotu yiyemedim!)
YanıtlaSilHindiba da cok var ama ben bu otlar konusunda cok cekimserim, bir iki kere alip salatalara dogradim o kadar, aslinda tadini da begenmistim ama bir daha denemedim! Genelde burada ordovr sunumunda kullanirlar ya ondan olsa gerek, tamamen on yargi :-)
Soyledigin tarif cok agiz sulandirici, bir de sana guvenim sonsuz hemen yapacagim yarin yazarim mutlaka.
Esma hanımcığım,
YanıtlaSilTabii ki araştırın. Yeni şeyler denemek tatmak güzeldir.
*
Başak'cığım,
Ben yazmıştım bir ara ama bilmiyorum belki başka bloglarda da görmüş olabilirsin.
Sagol Tijencim, sonunda Turkcesini ogrendim. Mayonezle karistirinca da guzel olur salatasi. Acisini azaltmak istersen ic orta kismini cikarabilirsin.
YanıtlaSilMehtap
Sevgili Tijen,
YanıtlaSilbizim burda (isviçre de) kirmizi hindiba ve beyaz hindiba senelerdir var. Genelde salata olarak hazirliyorum, zeytinyag ve bagzen limon da katarak. Bütün yapragi kullanarak da içine örnegin: ince bulgurlu bir karisim hazirlayip sunmak da güzel oluyor. Hindiba nin aci tadini sevmeyenler var. Ama bence gayet güzel.
Karli ve soguk isviçre den sevgiler :-)
Ben de çok uzak olmayan bir süre önce keşfetmiştim beyaz hindibayı. Yaptığım yemekleri de blogumda paylaşmıştım. Arzu ederseniz buyrun, benim nasıl yaptığıma bakın.
YanıtlaSilTereyağda hindiba:
http://birtekask.blogspot.com/2011/11/tereyagda-beyaz-hindiba-koku.html
Hindibalı piyaz:
http://birtekask.blogspot.com/2012/02/hindibal-piyaz.html
Tahmin ediyordum sende gordugumu ama usenip bakmadim ne yalan soyliyeyim :-)
YanıtlaSilBugun denedim tarifini cok guzel oldu, koy sepeteeeee :-)
Tijen'ciğim bilmediğim otları senden öğreniyorum..Çok teşekkürler..sevgiler
YanıtlaSilBU NE KEYİFLİ BLOG
YanıtlaSilGEÇ KEŞFETMİŞİM
HİNDİBA İLE TANIŞTIĞIMADA MEMNUN OLDUM
HAYIRLI GÜNLER
Chicori diye satilir buralarda (Almanya), cig ve pisirilerek tüketiliyor. Acimsi bir tadi vardir kök kismina dogru, sunu farketmistim pisirince bu aci tat gidiyor. Ben, kücükse bütün olarak veya tombulsa boylamasina ikiye bölerek, güzel bir zeytinyaginda, tencerenin agzini kapatip, kisik ateste yumusayana kadar pisiriyorum. Et/balik yanina güzel bir sebze esligi oluyor. Sevgiler.
YanıtlaSilGeçen yıl Migros'ta sürekli bulunuyordu alıp sık sık salatalara katmıştım. Ama başka da bir şeyde kullanmadım, şu senin soyalı sosla denemeli bir de.
YanıtlaSilTijen'cim ne çok olmuş blogları gezmeyeli ne güzel şeyler eklemişsin.
YanıtlaSiltv de yakaladıkça izledim seni , güzel lezzetleri tattın afiyetler olsun:)
Yine de ben de ot sever olarak senin blog paylaşımlarını zevkle okuyorum.
Benim bildiğim hindiba parklarda bahçelerde açan sarı çiçekli sonrada şeytan tüyü olan ot dimi? ama bu başak bir hindiba migrosa bakıcam ama tarifin gibi da yapıcam inş :)
Ne güzel bir renk cümbüşüdür , tadının da anlattığın kadar güzel olduğuna eminim , ellerine sağlık , sevgilerimle .
YanıtlaSilTijen'cim, Bu yazıdan sonraki ilk alışverişimde buralarda hep gördüğüm hinbalardan alayım dedim ama elim rezeneye gitti ! O gün bugündür rezene salatalarımın vazgeçilmezi oldu! Sürekli salata yiyince insan gerçekten değişiklik istiyor, buna vesile olduğun için çook teşekkürler !
YanıtlaSilCeylan,
YanıtlaSilBeyaz hindiba ile yapılabilecek pek çok şey var. Onu da tatmak gerek derim.
Beyaz hindibayi biraz halis zeytinyagi ile kpalayip azicik da deniz tuzu serptikten sonra grill veya mangalda pisirince de cok guzel oluyor. Etlerin yanina hos bir tamamlayici.
YanıtlaSil