04 Ocak 2010

Püsküllü güzel

Epey bir yıl önceydi. On senesi var en azından. Henüz ilk kitabımın hazırlığıyla uğraşıyorum o aralar. Mevsimlerle Gelen Lezzetler'in (son baskısı tükendi, şimdi Turunç Kokulu Düşler'in formatında, ve aynı kağıt ile yeni baskısı hazırlanıyor). İstanbul'da bir arkadaşımın misafiriyim. Bir başka misafir daha var. Ev misafiri değil ama onu birlikte gezdiriyoruz. Bir akşam da birlikte yemek yapmaya davet ettik misafirimizi. Amerikalı bir aşçı idi ve gastronomik bir turdan sonra dönmüştük eve. Adını bile unuttum çocuğun ama o gün yaptığı karnabaharlı pırasayı unutmadım. Hatta sanırım ilk kitabıma almıştım o tarifi, izniyle. Güzel bir şeydi. Bugün onu andım çünkü bu yemeğin bir benzerini, ama kendi içimden geldiği şekilde yaptım. Evde yarım kilo kırmızı toprakta yetişmiş leziz, incecik pırasa vardı. (Fotoğraftakilere bakıp da onları kullandım zannetmeyin, bu tombul pırasalar New York civarlarındaki organik çiftliklerden birinde yetişmişti ve onları Union Sq.'deki çiftçi pazarında fotoğraflamıştım.) Canım patatesli pırasa çekti. Bir koca soğanı doğrayıp koydum yayvan tencereme. Tuzunu, az zeytinyağını, karabiberini, bir de tane hardal ile tane kimyonunu (dedim ya, içimden geldiği gibi yapacaktım) koydum. Sonra 4-5 diş sarımsak ve yıkayıp doğradığım pırasaları ekledim. Hep birlikte bir kaç dakika kavruldular, ardından küp şeklinde doğradığım patatesleri ilave ettim, biraz da su. Patates su çeker malum. Kapağını kapattım, patatesler yumuşayana kadar pişirdim. Şimdi afiyetle yeme zamanı. Bugün sizde ne yemek var? Şöyle sağlıklı tarafından ama...

40 yorum:

  1. Dün inceceik pırasalardan zeytinyağlı pırasa yaptım. Kendimi kaptırmışım 2 tabak yedim :))Patatesli pırasayı hiç denemedim ama denemek isterim.Ellerinize sağlık.
    Bende bu akşam fırında kremalı brokoli ve karnabahar var. Sebzeler sağlık, krema sağlıksız tarafı :)) Ama ne yapayım seviyorum
    Bu arada unutmadan yeni yıl size mutluluklar getirsin . Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Annem aradı akşama yemek yapma diyor. Söylemeyeyeim birini, pek sağlıklı değil, yağlı, ama biz bayılırız. Yanına da ıspanak yemeği getiriyor. Şenlikli olacak bizim ev akşama.

    YanıtlaSil
  3. Tijencim bizde de bugun yeşil mercimek yemeği var. ayrıca yazdan yaptığım domateslerden misler gibi domates corbam var, hatta içine sütcümden aldıgım sütten ayırdıgım kaymagı da ekledim, biraz yaglı oldu haklısın ama oglusa iyi gelir dedim. şimdi de ocaktan sütlacımı aldım ve fırın kaplarıma koyup fırına verdim. arada geldim senin pırasaları gördüm. ben pek sevmem pırasa ama pişer bizim evde de. haa bir de kereviz yapıcam birazdan. sanırım saglıklı oldu menüm ne dersin??
    sevgiler ve iyi seneler

    YanıtlaSil
  4. Kimyonu ben de çok yakıştırırm sıcak pırasa yemeğine. Bugün ben de içinde bütün kış sebzelerinin ve özellikle bol kerevizin olduğu sıcacık bir sebze çorbası pişirdim. yarın ben de pırasa yapmayı planlıyordum.Şimdi tarifini deneyebileceğim :) Sevgiler, mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  5. Ne yazik ki pirasayla yapilan yemek tarifleri fazla degil en cok bilinenide zeytinyaglisi...O yüzdende pazarda pirasayi cogu kez es gecerim...(Aslinda "PIRASA"etkinlik konusu olabilir böylelikle belki birkac yeni tarif ögrenebiliriz)
    Neyse
    seninde yaptigin gibi patatesli ilginc geldi..Denemem lazim....

    YanıtlaSil
  6. Hehehehe:)) Bizde de bu gün prasa var, ama havuclu, kerevizli, nohutlu olanindan, haaa birde icinde bolca nar eksisi var:))
    Afiyet olsun canimin ici, yeni yilin kutlu, mutlu olsun, en sagliklisindan hemde:))
    Öpüyorum cokcaa:)

    YanıtlaSil
  7. Gönlümden akşama şöyle koca bir tabak salata ya da sebze yemeği yapmak geçiyor ama benim huysuz oğlum yine sorun çıkaracaktır.
    Sorun mu sağlıklı beslenme mi ?
    O günkü havama göre seçiyorum.Bir türlü sağlıklı beslenmeyi öğretemedim oğluma aklınıza gelebilecek her yolu denedim ama sebzeyi reddediyor.
    Beni de şiddetle bunaltıyor bu tabiii.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. pırasa bizim de kışlık yemeklerimizden biridir. Ben klasik havuç-pırasa-prinç-domates şeklinde yaparım ama. Limonla harika oluyor.

    YanıtlaSil
  9. Gelsen ne güzel olur. Hem canım çekti, kuru sebzeleri ( kabak, domates, patlıcan ve biber) doldurdum tencereye, haşlanıyor. Azıcık yağda çeviririm, üzerine de sarımsaklı yoğurt! Aman Allah'ım, aman Allah'ım!

    YanıtlaSil
  10. Tijen abla eşim ve ben sebze aşığı bir çiftiz. Pırasa ve kereviz yerken görse bizi reklamcılar valla oynatırlar reklamlarda. Ama ne reklamı olur o bilemem. :) İyi seneler diliyorum. Sizin de dediğiniz gibi ferah bir yıl olsun inşaallah. Bu arada ben de hep havuçlu pirinçli olanını yapardım patateslisini de deneyeceğim, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. bizde patates,pirasa,havuc, su teresi ve sarimsakla pismis corba(yagsiz), lahana salatasi ve yogurt var aksama, oglus icinde 2 kofte ve cesitli tohumlarla pisirdigim tam ekmek, simdilik tatlilar tum aile icin rafa kalkti!

    YanıtlaSil
  12. Tijen'ciğim,
    Ben de dün pırasa aldım Kartal'daki organik ürünler pazarından..İncecik körpecik pırasalar..O pazarı çok sevdim.Her Pazar giderim gibi görünüyor.Sabah erkenden kuruluyormuş hem de..Bana uyar:))
    Mine Özgür

    YanıtlaSil
  13. Oncelikle yeni yilin size ve sevdiklerinize mutluluk getirmesnini diliyorum. Pirasa benimd esevdiyim sebzelerdendir, Kerevizle birlikde zeytin yagli yaparim(pirincsiz )domates salcali.
    Icine de koca bir limonu kabuklariyla dograrim, az da aci pul biber.
    Aksam menumde manti ile zenginlestirilmis yesil mercimek corbasi, yugurtlu havuc salatasi ve zeytin yagli bamya var.
    Oglanlar bamyaya surat asacak ama hatrim icin birer kasik yerler.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  14. Öncelikle pıdasaya bayılırım:)))
    her helini yerim ayırmam:)
    Bizim menüye gelince;yayla çorbası,teflonda kendi yağıyla pişmiş salçalı tavuk,bolca yeşil salata,köz kırmızı biber salatası bide cevizli erişte:)
    ben tavuğum ve salatamı yedim geldim sana yorum yazdım,saat dokuzda meyvamı yer kapatırım geceyi:)))

    YanıtlaSil
  15. Bende çok severim hemde bol limonlu :)
    yeni baskı haberi için çok sevindim.. yeni yıl bi dolu güzel haberlerle gelsin!

    YanıtlaSil
  16. Afiyetler olsun:))
    ben de sebzeyi sebze olarak severim hele pırasa, barbun yeşil fasulye hiç düşünemiyorum etli halini ıspanığı unutmuşum:)
    zeytinyağlı yemek gibisi varmı.
    ebnde pırasyı zeytinyağlı havuçla buluşturmayı seviyorum azda pirinç
    patatesel hiç buluşturmadım kendim için denemem lazım.:)

    YanıtlaSil
  17. Ne yazık ki hala gidemedim Kartal'daki pazara...bu Cuma niyetliyim, hergün açıktı değil mi?
    Bizde de balık vardı bu akşam, Gökçen Adar'ın tarifi, meyveler ve lüfer

    YanıtlaSil
  18. Bugün işyerinden küçük öğlen kaçamağı yapıp yemekte Edirne ciğercisine gittik -pek sağlıklı olmadı galiba di mi? :). Yemek boyunca şu soğanlar yerine pırasa salatası olsaydı da şöyle bol sumakla, altın rengi zeytinyağıyla süsleyip yeseydik diye iç geçirip durduktan sonra şimdi sizin püsküllüleri görüverince yazmadan edemedim. Ne yalan söyliyim acaba gözümü karartıp saate bakmadan mutfağa dalsam mı diye düşünüyorum şu an :)

    YanıtlaSil
  19. Şu pırasayı çok seviyorum :)
    karnıbaharla neden birlikte hiç düşünmedim ? sen yaptıkça yazdıkça ufkum açılıyor :)

    YanıtlaSil
  20. Pırasanın zeytinyağlısını bende çooook seviyorum ama çocuklar yemeğini sevmediler bi türlü kolayııı
    bizde börekte kullanıyoruz bayılarak yiyorlar tavsiye ederim ....

    YanıtlaSil
  21. Tijen Hanım elinize sağlık.Bizdede pırasa ve tüm zeytinyağlılara patates konulur.Hem çok besleyici hemde çok yakışan bir sebze bence patates. Sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  22. Harika bayılırım pırasaya ellerine sağlık afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  23. ohh ellerinize sağlık ,şimdi ,gecenin bu saatinde pırasa çekti ama canım .miis gibide kokmuştur.bugün bizde mi ne var? en sağlıklısından karnabahar :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  24. pırasaya soğan koymam ben.şöyle üzerine bol limon sıkıp karabiberi döküp yemeyi severim.canım çekti şimdi.eşim pırasa piştiği gün eve girmez kokusuna bile tahammül edemiyor.o yüzden pek pişmiyor bizim evde.bugün büyük ihtimalle ıspanak yeriz yanında da tere ve turp.mııım...kışı seviyorum.sanki kışın daha çok sebze oluyor.

    YanıtlaSil
  25. Ellerine saglik Tijen'cigim,

    Ben kucukken sevmezdim pirasayi, ama simdi bayiliriyorum...

    Tekrar nice senelere, saglikla...

    YanıtlaSil
  26. Tijen'cim güzel bir yıl diliyorum öncelikle sana ve sevdiklerine...
    Bugün bizim evde patatesli kereviz yemeği var yanına makarna hazırlayacağım. Pırasayı patatesli ve karnabaharlı birkaç gün sonra deneyeceğim :) Kartal'daki pazarımızdan aldığımız malzemelerle..
    Bir güzel domates getiriyorlar ve salatalık, sanki yaz mevsiminde yiyiyoruz mübareği...

    YanıtlaSil
  27. Tijenciğim bu aralar iyice sağlıklı yemeklere takmışken süper oldu bu yeni patatesli pırasa, ellerine sağlık ve teşekürler.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  28. Tijencin senden aldığım gazla yaptığım tarhanamı bugün -2 dereceyi gösterdiğinde mis mis içerken kulaklarını çınlattım. O bendim)) Mutlu Yıllar, her şey gönlünce olsun..

    YanıtlaSil
  29. Ben bugün bol soğanlı, azıcık ince bulgur eklenmiş pazı yaptım da yedim Tijen. Pek güzel olmuştu. Senin bu güzel tarifini de deneyeceğim ilk fırsatta. Teşekkürler ve sevgiler!

    YanıtlaSil
  30. Tijen'ciğim,
    Pek çok şeye yakışmasına rağmen içerdiği nişasta yüzünden son zamanlarda konması gereken yemeklere bile koymaz oldum o canım patatesi. Aslında canım nasıl da bir papates salatası istiyor.
    Bizim evde ne mi var?Kerevizli mercimek çorbası, kıymalı bezelye, benim için de portakallı kereviz. Nasıl, yeterince sağlıklı mı? Zira yılbaşında sağlıksızlar biraz fazla kaçtı da. O nedenle bu aralar hep sağlıklılardan yana gitmek lazım.
    Ellerine sağlık Tijenim.
    Bu arada yeni yılını da kutlar herşeyin gönlünce olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  31. Selam Tijencim,

    Epeydir uğrayamıyordum sana. Özlemişim yazılarını sohbetini. Anladığım kadarıyla keyfin yerinde. Yemeklerde yapılıyor en sağlıklısından. Allahım daim etsin sağlığını sıhhatini,tabi tüm okurlarınında.

    Sevgiyle öpüyorum*

    YanıtlaSil
  32. Çok güzel bir tarif bu ablacım, ellerine sağlık. Ben de yapıp yiyeceğim afiyetle:)

    YanıtlaSil
  33. :) Tijenim pek özledim seni. kucaklamaya geldim.

    Annem geldi Bolu'dan. keşli cevizli erişte var biz de. Bir de pişti olmuşuz şahane havuçlu pırasa pişirdi annem. Yiyiyp yiyip şişiyoruz oğlumla.

    Öpüp kaçarım. Patatesli pırasa güzel olmuştur. Pırasa yemeği varken buna aş ermekte ne oluyor anlmadım ya :)))

    YanıtlaSil
  34. Pırasa pişince evden kaçan ben, bankaya başlayınca sene 98 de yemekhanede ilk kez pırasayı denedim,ne şaşkınmışım bayılıyorum şimdi z.yağlısına.kıymalı hiç denemedim,nasıl olur ki?

    YanıtlaSil
  35. tam da dolapta pirasa varken,
    yarin ilk is patatesli pirasa pisirmek. tesekkurler Tijen :)

    YanıtlaSil
  36. Bugün, ilk kez etli pazı sarma yapacağım :) Aklıma bir şey takıldı; en iyi Tijen bilir dedim.

    Pazı yapraklarını haşladığımız su, herhangi bir işe yarar mı?

    Sevgiler,
    Banu

    YanıtlaSil
  37. Teşekkür ederim Tijen! Özellikle makarna çok iyi fikirmiş. Çok sağol :)

    YanıtlaSil
  38. sarımsaklı yogurtla servis edilmiş sıvıyag ve soganla kavurdugum ıspanak vardı yanınada odun atesinde pişmiş bi dilim ekmek değme keyfime :))

    evdeki pırasalar bize hala bakıyor ya neyse...senin tarifi kullanırsam yiyebilirim belki :)

    hemencecik bir soru splenda hakkında muhakkak bilgin vardır tijen ablacım.kafam oldukca karıstı zarasız diyenler bir tarafta zararlı diyenler bir tarafta :( hayır alsammı almasammı kala kaldım :(

    YanıtlaSil
  39. Tijencim inan bende elimde kalan iki adet pırasayı yumurta ile kavurayım diyordum bak senin tarifinde değişik olacak.
    Saol canımya ellerine sağlık.
    Kocaman öpüldün...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  40. Pirasanin ciini bile yerim ben.. ama karnibaharli olani col ilgimi cekti, tarif yok ama yaraticiligili kullanacagim

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.