26 Ocak 2010

Bu da bir tür mantı

Vallahi de billahi de mantı. Şakası yok yani. Annelerimizin, anneannelerimizin mantısından değil elbet. Biraz modern bir mantı bu. Ayrıca Türkiş mantılardan da değil, Çin işi. Amerikanlaştırılmış, modernize edilmiş bir Çin mantısı. Hikayesi şöyle: Günlerden bir gün bir yazıda, Manhattan'daki Çin Mahallesi'nde enteresan bir restoran olduğunu okudum. Adı Dim Sum Go Go. Şurada mekanla ilgili diğer fotoğrafları görebilirsiniz. Oralara yolumu düşürdüm (tabii bu New York'ta olduğum zamanlardan birinde mümkün olabilirdi ancak), girdim, gösterilen masaya oturdum. Ne yiyeceğim? Tek başına olmanın zararları. Yanında biri olsa çeşit çeşit yiyecek seçebilirsin listeden. Oturunca hemen bir sipariş kağıdı ve kalem getiriyorlar. Çince ve İngilizce yazılardan anlayabildiğiniz kadarıyla işaretliyorsunuz. Et yemediğim için etsiz mantı tabağından istedim. Bambudan yapılmış pişirme kapları içinde buharda pişirilmiş mantılarım ve üç farklı sos geldi. Ve çubuklar ve yasemin çayı. Her birine teker teker baktım, inceledim, sosları tattım ve gözlerimi kapatıp -şaka tabii, gözlerim kapalı olsa ne yediğimi nasıl göreceğim- kendimi bu tecrübeye bıraktım. Doğal malzemelerle renklendirilmiş, farklı harçlarla doldurulmuş mantıların her biri kendine hastı. Şaşakalarak yedim, sonra da iyi ki gelmişim dedim.

33 yorum:

  1. Dim Sum yemek hem cok keyifli hem cok lezzetli. 5 yasindaki kizim bile bayiliyor ama yesilini hic gormemistim. Arayalim bakalim, ilginc olabilir :)

    YanıtlaSil
  2. bir belgeselde seyretmiştim hazırlanışı ilgimi çekmişti, bir yurtdışı gezisinde tadına bakmıştım, alışık olmadığım tadıyla süprizli bir yiyecekti...

    YanıtlaSil
  3. Çok değişik ama kesin tadamam canım..Bana göre değiller Tijen'ciğim..Orada yanında olsaydım kesin iştahını kaçırırdım senin..Özledim tatlım..Sevgilerle

    YanıtlaSil
  4. Deriz ya "adamlar yapmış" :) yapmışlar yine bize ters gelen onlara doğru geliyor. Çin yemeği hiç yemedim denemedim de, lezzetini öğrenmek ilginç geliyor. Size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Çok ilginç görünüyor.Sen söylemesen mantı olduğunu hayatta anlamazdım :)
    NOt: Bu arada ben Hande. Profesyonel bilgi ve tariflerimi aktarabilmek amacıyla bu blogu açtım. Fikirlerin benim için her zaman çok önemli. O nedenle haber vermek istedim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Çok ilginç,değişik tecrübeler edinmek güzel bir duygudur:))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. vaaay, super bu!

    YanıtlaSil
  8. Ben resmi görünce ıspanaklı mantı sanmıştım.. Tijencim tatilde pasta değilde, kardan dolayı her fırsatta sucuk ekmek yedik. Hatta abarttık pazar akşam -8 de sucuk mangal yaptık. Uzuunca bir süre el sürmeyiz attık sucuğa))

    YanıtlaSil
  9. çok değişik görünüyor ama rengine bayıldım:-)yeşilin tonu harika.afiyet olsun canım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. TİJENNİM AFİYET OLSUN NE KADAR DEĞİŞİK BİR MANTI BU .ŞİMDİ DİYELİM Kİ CANIMIZ BU MANTIDAN ÇEKTİ PEKİ TÜRKİDEYE YAPAN BİR YER YOK MU ?
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. Tijencim yazıyı okumasam resimdekini bir tür şekerleme falan zannederdim herhalde:).
    Çin yemeğini çok severim ama bu mantılardan hiç denemedim. Bir gün denemeyi çok isterim gerçekten.
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  12. Seviyorum ben bu Cin lileri.Sebze yemekleri harika oluyor.Birde eggroll larini cok severim.Ah birde su sopalarini tuta bilsem:))
    Resimdeki renk cok hos.
    Tijen hanim allah bilir siz bunlardan evde de yapiyorsunuzdur.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  13. Annem geldi dün, mantı yapıverdik hemen. Kaşık kaşık yedim. Üj bej kilo verdim ya yerine kyacağım illa ki!
    Aslı gibi düşündüm ben de yazıyı okumasam, tatlı gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  14. keşke yanında olsaymışım :))
    çeşit yapardık tijencim.
    ben senin tabağındakileri durmadan aşırırdımmmmm :))))))))))))))

    YanıtlaSil
  15. bak bunu yiyebilirdim sanıyorum.
    şimdi amerika da gittiğimiz japon suşi hatırladım ay kabusdu benim için :))
    hiç olmazsa bunda et yok istediğin gibi ye rengi hoşuma gitti:)

    YanıtlaSil
  16. Sen söylemesen mantı olduğuna bile inanmam !!!

    tijencim benim bahçede birsürü ebegümeci var kavurması yapılırmış başka ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  17. TİJEN ABLA HİÇ BİRİ BİZİM MANTIMIZI TUTMAZ AMA DİMİ BOL SARIMSAKLI TEREYAĞLI :))

    YanıtlaSil
  18. Ay çok güzel buuu!Afiyetler olsun sana Tijenciğim. Fotografta çoook güzel olmuş. :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Cın yemegını cok severım
    sen begendıysen kesın guzeldır canım .Chıcagoda bol bol gıttım restorana bır aksam tatlı eksı tavuk ıstedım kızım bayılıyor ama ben asla yıyemedım goruntusu muhtesemdı.Senın mantını okuyunca anımsadım .Sevgıler.

    YanıtlaSil
  20. Çok ilginç,bizim mantılarla uzaktan yakından ilgisi yok :)Mutfak kültürün uçsuz bucaksız..Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Tijen kulaklarin cinliyorsa bendendir)) evde ne zaman tarhana yapsam seni aniyorum. hatta blogumda bile yazdim. hollandadan sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. muhtemelen uzunca bir sure buyuk bir hayranlikla muhtesem seffafligini, ve olaganustu rengini izlerdim, sonra yemege kiyip kiyamayacagim mechul tabi :)

    YanıtlaSil
  23. ilk defa böyle yeşil renkli bir mantı gördüm.

    YanıtlaSil
  24. Hayatta ogrenecek ne cok lezzet var degil mi? Iste bu da onlardan biri. Ben cok sevdim dilerim tatma sansiniz olur ise sizler de seversiniz.

    YanıtlaSil
  25. Bakınca yeşil gül biçimli bir mantı olduğunu düşündüm. Çok şık görünüşü, tadını da merak ettim. Belki biz de ıspanak veya pazı vs. sularıyla hamuru boyayıp en azından görüntü olarak yeşil gül mantılar yapabiliriz.
    Aslında önümüzde ne kadar çok seçenek duruyor, biz ise yalnızca kendi bakış açımıza girenleri algılayıp düşünebiliyoruz ta ki biri bize yepyeni ve farklı bir şeyi işaret edene kadar.
    İşte bu yüzden "çok gezen" daha çok biliyor. Açtığınız yeni ufuklar için çok teşekkürler.

    Sevgiler
    Jale

    YanıtlaSil
  26. lezzetini merak ettim ben bu mantının nasıl renkle alakalı olara bir aroması varmıydı? içinde ne vardı? mmm merak ettim yaa:)
    sana afiyet olsun canım gezip gördüğün için çok şanslısın vallahi:)

    YanıtlaSil
  27. Çoook severim Çin yemeklerini çooookkk ama yine de bizim Türkiş mantı daha lezzetli sankiii :)))

    SEvgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  28. Sevgili tijen çok değişik bir şekil..tat olarakta bizim damak zevkimize uyuyormu bilmem ama denemekle iyi etmişsin..afiyet olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  29. hiç yemedim hem de hiç duymasım. Otlarla renklendirilmiş bence bu mantı. Yeşil yeşil ıspanaklı makarna gibi.

    YanıtlaSil
  30. Cok degisik gorunuyor,annemin yaptigi mantidan cok farkli,ama denenesi bir rengi var :)

    YanıtlaSil
  31. Hayat gerçekten en güzel hediye!
    Binlerce, hatta milyonlarca, milyarlarca farklılıkların içinde yaşamak ve onları ömrümüzün yettiğince tanımaya, öğrenmeye çalışmak müthiş!
    Çok heyecanlandım bu mantıyı görünce...
    Yeni bir bilgi daha, harika!
    Günün birinde tatmayı çok isterim.
    Teşekkürler canım...

    YanıtlaSil
  32. AAA gercekden mantimi bu hayret daha neler gorcez Allahim. Sozunuz de cok guzel olmus AAA Manti diye

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.