29 Ocak 2010

Badem sevmeyen var mıdır?

Yoktur herhalde. Yoktur değil mi? Ben düşünemiyorum doğrusu. Yani insan nasıl sevmez ki bademi? Bu bademleri geçen hafta almıştım. Kuruyemişçide tattığımda taze gibi geldi ya bir kaç tane yedikten sonra pek de taze olmadığını farkettim. Çok değildi gerçi, hepi topu 200 gram almıştım ya yeni bir şekle dönüştürebileceğimi hatırlayınca rahatladım. Kaç yıl önceydi unutmuşum, bir dönem TRT'de yayınlanan Damak Tadı programının danışmanlığını yapmıştım. Programda "Sihirli Eller" diye bir ufak bölüm vardı, belki aranızda programı ve o bölümü hatırlayanlar vardır. Sihirli eller kısa sürede hoş bir yiyecek hazırlıyordu (kişinin vücudu görünmüyordu, sadece eller ve yaptığı iş). İşte sihirli ellerin program için hazırladığı yiyeceklerden biri "soya soslu badem" idi. Bademleri bir kaseye koydum, üzerine de 1 çorba kaşığı soya sosu (evde organik bir soya sosum var, onu kullanıyorum). Arada karıştırarak 10-15 dakika beklettim. Fırın tepsisine yağlı kağıt koydum, üzerine de bademleri. Fırını 200 derecede ısıtıp 10 dakika kadar, arada alt yüz ederek fırınladım. Hafif tuzlu, çıtır çıtır bir çereze dönüştü benim bademler.

17 yorum:

  1. Aslında yediğimiz ama faydalarını bilmediğimiz o kadar çok şey varki.Bademde bunlardan biri kalsiyum yönünden çok zengin bir besin.Ben kızıma haftada birkaç kez sabah kahvaltısında 2-3 badem yediriyorum kendimde yiyorum.Aslında biz bayanların ilerki yaşlardaki problemleri için tüketmemiz gereken bir besin.İzmirden sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  2. Bademi severim o nefis aroma sevilmez mi ?
    süper olmuştur eminim abmacım:))
    badem yerine başka tazeliğini kaybetmiş kuruyemişleride kullansak evde boşa beklememiş olurlur hem elelrine sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. Datca/Palamutbuku'nde imece usulu kirdigimiz payam/bademlerin hatirina derhal denenecek! Bayilirim :)

    YanıtlaSil
  4. Bademi sevmeyen gerçekten yoktur bence de fakat fikir iki kere süper. Denemek lazım sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Küçükken kıymetini bilmiyorsun böyle şeylerin. Dayım Ormanla ilgili sendikada yöneticiydi. Çuvalla badem getirirdi. Yengem bize de verirdi, elde baklavalar açardı cevizin yanına badem de katardı mutlak. Şimdi olsa çuvalla badem, nerdee?

    Ama ben sihirli elleri hatırlar gibiyim.

    YanıtlaSil
  6. yaratıcılık böyle bişey iste. 40 yıl düşünsem aklıma gelmes. sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Tijencim çok ilginç ama deneyeceğim. Badem hiç sevilmezmi..
    Öpüyorum canım seni.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Badem sevmeyen birini nedense bende düşünemiyorum, hele hele aktarlarda satılan tuzsuz badem...İşte ben ona bayılıyorum...

    Sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  9. Bademi ve bademli ürünlere bayılırım.
    fakat her bademde badem değil sanırım kaysı çekirdeğini bile badem diye satıyorlar.

    en güzel bademler Datça da yetişiyor yazlık yapıcaz diye kesmedilerse:(

    YanıtlaSil
  10. Tijenciğim insan gençleştikçe bu tür ürünlerin değerini daha bi anlıyor..Megerse ne şanslıymışız da kıymetini bilip yemezmişiz..

    YanıtlaSil
  11. Tijen'cim harikasın ,aynı şekilde benimde hafifçe yumuşamış bademlerim var , bende aynısını deneyeceğim.
    Sevgilerimle,
    Neşe

    YanıtlaSil
  12. bademi ailecek çok severiz.özellikle kalorisi diğer kuruyemişlere göre daha az olduğu ve kalsiyum açısından zengin olduğu için çiğ bademi tercih ediyorum.kıtır kıtır ne güzel yenir. :)))

    YanıtlaSil
  13. Tijen hanim kocaman selamlar sevgiler. Soyasosu cok guzle bir fikir.Deyiisklik acisindna bende hemen deniycem.
    Tesekkurler paylasim icin.
    Sevgiler,
    Sefa

    YanıtlaSil
  14. Ne zamandır uğramamışım sayfaya. Çok da özlemişim sizi.
    Badem en sevdiğim çerezdir. Ama evde kendim hiç yapmadım. Süper fikir. Eminim çok da lezzetli olmuştur.

    YanıtlaSil
  15. Badem ya da bizim oralardaki adiyla payam deyince aklima datca gelir hep. Ve Nihat Akkaraca... Datca bilgesini, Nihat abisini kaybedeli 1 yil oldu. Eger musaade ederseniz gecen yil onun agzindan dinleyip blogunuza koydugunuz kisa hayat hikayesini kucuk bir yazi ile bloguma tasimak istiyorum. Yazilarinizi her zamaki gibi keyif ve ilgi ile okuyorum. Her gun yeni bir sey ogreniyorum... Harika!

    YanıtlaSil
  16. Alim merhaba,
    Elbette kullanabilirsiniz yaziyi. Topragi bol olsun Nihat abimizin. Sayenizde ben de onu animsamis ve dualarimi gondermis oldum.

    YanıtlaSil
  17. Sevilmez mi badem? Sevilir! Hele çıtır çıtır çereze dönüşmüş hali yok mu, ayıla bayıla yenir. Datça hatırlanır, Can Yücel özlenir, ezmesi ağzı sulandırır, kurabiyesi, damakları şenlendirir...
    Velhasıl; herhali sevilesi ve yenilesidir sevgili bademin:)

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.