28 Nisan 2009

Yine peynir

Benden peynire ek: Bu sefer başardım! Fatma'nın önerisi doğrultusunda. Sütü ocağa koydum. İki bardak kadar yoğurdu (biraz abarttım galiba ama) sulandırdım, çırptım. Süt biraz ılınınca kepçeyle arada yavaş yavaş ekledim. İlk başta bir hareket olmadı ama sonra süt ısındıkça kesildi, pıhtılarla su birbirinden ayrıldı. Suyunu süzdüm, bir litresini bir sonraki peynir için ayırıp soğuduktan sonra bir şişeye koyup dolaba attım. Peynirimi de süzülmesinin sonuna doğru tuzladım, karıştırıp tülbenti kapatıp üzerine bir ağırlık. Böylece 4-5 saat bekledi ve neeefis bir peynir oldu. Hadi hemen denene...
*
Fatma'dan peynire ek: Ayranı süt kaynarken yavaş yavaş, daire çizerek eklemek gerekiyormuş. Süt kaynadıkça yavaştan kesilip çöküyormuş. Onlar peyniraltı suyunu şişelere koyup dolapta saklıyorlar ve sonraki peynir yapımında kullanıyorlarmış. Su ekşise de sorun olmazmış. Bu seferlik ayranla, ama sonraki seferlerde peyniraltı suyuyla yapacağım. İstanbul'da olup da taze, güvenilir süt bulamayanlara not: Aysun the sütçü var! Aysun hanımla irtibat kurarsanız tertemiz, sağlıklı sütlerini doğrudan ondan temin edebilirsiniz!
*
Bu sabah bunları yemedim aslında. Çayımı da bu şirineden içmedim. Bu resim, bir başka ev yapımı peynirin belgesi niteliğindedir. Bu siteyi düzenli okuyanlar bilir, bir başka peynir denemesini konu etmiştim bu sayfada. O yazıya Fatma'cığım bir yorum bıraktı ve memleketi Gerze'de yapılan peyniri anlattı. Düştü mü aklıma. Aklıma Tamame'ciğimin yaptığı peynirler geldi. Evde yoğurdum az diye hazır ayran aldım. Süt 2.5 kg. ayran iki kutu (200 ml olmalı herbiri) Döktüm kaynayan süte ayranları, bana mısın demedi. Baklım olmayacak, yarım limonun suyunu ekledim. Anında kesildi süt. Ateşten aldım, bir kaç dakika beklettim ve üzerine tülbent koyduğu süzgece boşalttım. Suyu akınca da tülbendi bohça gibi kapattım, üzerine ağırlık koyup suyu tamamen süzülene kadar beklettim. Sonra da ortaya kalıp şeklinde nefis tadlı bir peynir çıktı. Yemelere doyamadım. Bu hafta ev yoğurdundan ayran yapıp deneyeceğim. Bakalım ne olacak? (Mehtap'ın diyet öğrencileri, size bir kahvaltı alternatifi de benden: Bir çay bardağı yulaf ezmesini tavada çok hafif kavurun, az tuz serpin, bir tutam kekik ekleyin ve üzerine 3 çay bardağı oda sıcaklığında su koyun. Suyunu çekene kadar pişsin. Bu benim alternatif kahvaltılarımdan. Kalorisi düşük, doyurucu, besleyici. Kaçamağım da biraz ayçiçeği, biraz susam üzerine. İşte bu sabah bunu yedim.)

28 yorum:

  1. Tijen ciğim evde peynir yapmayı ben de çok istiyorum ama pastörize sütle yapılabilir mi?Çünkü oturduğum yerde açık süte ulaşabilecek bir konumda değilim.Bilgi verebilirsen çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Tijen'ciğim merhaba canım, şimdi sana mail atmıştım sayfana gelince de bu güzel görüntüyle karşılaştım.Ellerine sağlık , afiyetler olsun.Süt çökeleği lezzetinde çok ta sağlıklı bir peynir.Belki hazır ayran olduğu için kesilmemiş olabilir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. kahvaltıda en sevdiğim peynir çeşitleridir..

    şöyle 4-5 çeşit peyniri bol bol tabağa diziyorlarya o kadar hoşuma gidiyorki..

    ee bu peyniride araya koysak harika olur..çeşit çeşit..

    öpüyorum canım seni..

    YanıtlaSil
  4. Kahvalti önerin icin cok tesekkürler Tijen´cim:))

    YanıtlaSil
  5. Peynir süper kahvaltıda harika doyurucu bir tarif ellerine sağlık Tijenim.
    Hoşçakal.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım.bu tariflerden sonra ben de peynir yollarına düşeceğim:-)kahvaltı alternatifini denyeceğim canım.afiyet olsun.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. geçen gün verdiğiniz kuru domatesli kekikli peyniri denedim.mis kokulu çok hafif bir peynir oldu.bugün anlattığınız peyniri ekşiyen ayrandan yapsak olur mu acaba.. bazen akşamdan kalan ayran ekşiyor onu değerlendirebilirim, gün aşırı süt getiren bir sütçüm de var.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Tijen, peynir yapımı için teşekkür ederim, bu çok kolay bir tarif. İlk fırsatta denemek istiyorum, inşallah tadı çok sevdiğim köy peyniri tadındadır. Buraya gelirken peynir mayası bile almıştım ama kaç sefer denediysem olmadı, zaten sonunda da kullanma tarihleri geçti mayalarımın. Şimdi en son yolculuğumuzda aldığımız peynirle idare ediyoruz ama ben gıdım gıdım değil, doyarak yeyip kullanayım istiyorum.
    Sevgilerimi bıraktım,
    Esra

    YanıtlaSil
  9. Peynirci geldi hanımmmmmm! olmuş :), Sevgili Tijen peynir en güzel birşey çeşit çeşit aklına ne gelirse yayınla mümkünse deneyeceğim. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Tijen,

    Peynir tarifinizede,kahvaltı tarifinizede teşekkür ederim.
    Eve çok süt alıpta tüketemediğimizde bende yaparım. Süt ekşimeden hemen önce sütü ocağa koyup içinede az tuz atıp kaynatıncada peynir (çökelek)oluyor

    Hergün yeni paylaşımlarınızı bekliyorum.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  11. Böyle bu resimleri gördükçe bir an evvel haftasonu olmasını ve mutfağımla başbaşa kalabilmeyi istiyorum. pazar sabahının o güzel kahvaltılarında bu peynir harika olur gerçekten. peynir altı suyunu da peynir yapımında kullanmak iyi fikirmiş gerçekten, denemem lazım:)

    YanıtlaSil
  12. O CAĞĞĞNIM PEYNİRİ BİZE DE ÇAĞIRSAM GELİR Mİİ ??
    TİJENCİMM CANIM BENİM,Bİ ZAHMET YOLU TARİF ET NOLUR..
    :)

    YanıtlaSil
  13. Ben bu peyniri yapmalıyım.Şimdide sen benim aklıma düşürdün işte.
    Tijen'cim kahvaltı alternatifinide beğendim.Ama yulaf ezmesini nerede bulabilirim?
    soru komik olabilir :)
    yulafla fazla ilişkim olmadıda :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Tijenciğim o kadar kolay birşeymiş gibi yazmışsın ki hemen yapasım geldi. Peynir benim olmazsa olmazımdır. Çocukluktan beri kışlık alıp salamura yaparız. Son yıllarda o kadar kötü çıkıyor ki, yiyemiyoruz resmen. İnan şöyle lezzetli, az yağlı, sağlıklı bir peynire hasretiz. Ellerine sağlık canım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Anlata anlata içimde peynir yapma isteği uyandırdın Tijen. Alışırsam da bırakamam herhalde. Eşim sık sık bu yediklerimiz peynir değil der durur. Bir yaparsam, hep ister korkarım.

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraftaki peynir nefis..
    Kahvaltı için verdiğin öneri ,oldukça tok tutar..Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. tarif için teşekkürler Tijen.
    bende pastörize sütle ilgili soruya aynen katılıyorum. olur mu ki acaba? burada bende denemek istiyorum ve Esranın dediği gibi köy peyniri tadında ise...değmeyin keyfime!
    gerçi bir arkadaşım kendisi yaptığını söyledi, olmadı ona nasıl yaptığını sorarım.

    YanıtlaSil
  18. Ben de dün baktım ki yoğurdum kendi dilince konuşmaya başlamış; hafiften hafiften ekşiyor. Hemmen tencereye aldım, biraz kayatuzu ile karıştıra karıştıra pişirip kendimce çökelek yaptım. Süzüldü, kalp biçimli sarı bir tabağa alındı, sinimin üzerinde kırıtıp duruyor haspa. Ucundan kıyısından yedim ama yarın tereyağı ve yumurtalı bir omlete dönüşüp kahvaltımızı şenlendirecek.
    Alta geçen suyu ise "kömbe yap beni!" diye bağırıp duruyor.
    Sevgiler
    M.Solisti

    YanıtlaSil
  19. mmmmmm, hocamız izin verirse perşembe sabahı kahvaltısını böyle yapmayı isterim tijencim...yarın sabah kek yiyeceğim,pelin nefis bir tarif verdi saolsun bugun,muhteşem bir kek :)

    YanıtlaSil
  20. Tijencim,
    ben de peynir yapayım diye özel tülbent almıştım bir zamanlar ama öylece kaldılar. Güzel süt lazım değil mi peynir yapmak için? Günlük sütlerle olur mu dersin? Hani marketlerde şişelerde satılanlardan?
    Çiğ süt nerden bulunur buralarda hiç bilmiyorum. Nerde o eskiden kapıya gelen sütçü amcalar :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Bu arada ellerine sağlık demeyi unutmuşum. Çok güzel görünüyor fotoğraf. Bugün reijmde 1 haftam bitti ve nedense bugün ilk defa acıktım, aklıma kötü kötü şeyler geliyor ama tutuyorum kendimi. Yaramazlık yapmayacagım :)

    YanıtlaSil
  22. Sevgili dostlar,
    Marketlerdeki günlük sütlerle de olur herhalde, neden olmasın? Hatta dayanıklı sütlerle de olur, yoğurt olduğuna göre peynirin de olması lazım. Bir kilo sütle deneyin derim ben.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Tijen,

    Peynir olmadan hele hele beyaz peynir olmadan kahvaltının hiçbir anlamı yoktur benim için. OLmazsa olmazım sabahları...Tarif hakikaten çok kolay, denenmeli mutlaka...Çook teşekkür ederim tüm güzel paylaşımların için...

    Sevgiyle kal,

    YanıtlaSil
  24. canım tijen, ayranın etkisini merak ettim?

    Hemen denenecek bu peynir.

    diyetde başarılar :)

    YanıtlaSil
  25. Tijen'ciğim peynirinin bu sefer olmasına çok sevindim, ellerine sağlık, afiyetler olsun, diyet için de çok uygun bir peynir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar....
    Ellerinize ve emeklerinize sağlık... Uğraşlarınızın sonucu almanız ne güzel..
    Sabah sizin kulaklarınızı çınlatarak Ayran peynirimizi kahvaltıda katık ettik... Sizde buyrun...
    Sevgi ve selamlarımızı bırakırken sağlıklar diliyoruz...
    **
    Mutfakta Yaban kitabınız ayın kitabı seçilmiş... Tebrikler....

    YanıtlaSil
  27. Kabuk ediyorum, burnumla okumuşum. Eklemişsin bile, çok teşekkür ederim Tijenciğim.

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.