18 Temmuz 2008

Susam helvası

Hayatınızda pek çok kez helva yemişsinizdir. Tahin helvası, un helvası, irmik helvası ve daha nice helva. Şimdi helvalar dair uzun uzun yazılabilir. Yok efendim saray helvası, nişasta helvası, uğmaç helvası, kış helvası, yaz helvası diye uzatılabilir liste. Uzatılır uzatılmasına ya buna gerek yoktur çünkü bir tık ötede helvaya dair pek çok bilgi vardır. Araştırana, okuyana. Ben kısaca bir başka helvadan bahsedeceğim: Susam helvasından. Bergama'da, Demeli Pastanesi'nde karşımıza çıkıveren susam helvasından. Hoş Demeli'nin içinde limon kabuğu parçacıkları olan limonlu ve vişnenin nefasetini taşıyan vişneli dondurmasına da diyecek yok ya susam helvası bir başka. Ondan bir lokma alınca diğerlerini unutuveriyorsunuz çünkü. Kavrulmuş susamın o insanın burnundan girip ruhuna uzanan hoş kokusu, yer fıstıklarının gevrek çıtırlığı... (Cümleyi uzatınca girdiğim yerden çıkamadım. Yamuk yumuk mu oldu diye bakakaldım. Bir gariplik var ya, neymiş çözemedim.)
*
Bergama'ya gitmeyeli nice olmuş. O zamandan aşina olduğum caddeleri bulamadım. Yıllar önce yoldan geçerken izlemekten kendimi alamadığım dimdik duruşlu köylü kızını hatırladım ama. Hala öyle kendine güvenli mi yürüyüşü diye düşünmeden edemedim. Olsun. Bu sefer Demeli'yi keşfettim. Ve tabii bir de susam helvasını.

24 yorum:

  1. merhabalar.Antalyanın susam yetişen kıyı kesimlerinde özellikle ALANYAda buna benzer susamlı tatlı yapılır Adıda ÇİĞİRDİK tir. Yapılışı: Susam az kavrulur kabugu çıkmaya başlayınca ateşten alınım soğumaya bırakılır. Sonra savrularak kabuğundan ayrılır. Bir tavada PEKMEZ yada BAL ısıtılır sonra susam içine dökülür ve karıştırılır. Kıvamına gelince ocaktan alınır geniş ve yayvan bir kaba dökülür. Soguyunca şekiller verilerek kesilir . ÇİĞİRDİK yenmeye hazırdır . Adıda yerken çıkardığı sesden ileri gelmektedir. İyi gezmeler

    YanıtlaSil
  2. Susam helvasını yememiştim hiç. Ama içinde susam olan her şeyi sevdiğimi de söylemeliyim. Yani, merak ettim şimdi bu tadı :))

    YanıtlaSil
  3. sevgili tijen hn.
    vallahi bu lezzetlere can dayanmaz.. öylede anlatmışsınız ki;
    inanırmısınız şu an damağımda dolaşıyor kendisi :)))))

    not: bergama gibi nice yerin ambiansı yok olmaya yüz tutmuş ne yazık ki :((((

    güzellikler siznle olsun -NuNu

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Tijencim, unutulmaya yüz tutmuş tatları gün yüzüne çıkarman ne hoş.Çocukluğumun bir kısmı İzmir-Ödemiş'te geçti, nasıl kokar bilirim kavrulmuş susamı,kuru inciri 2ye böler mis gibi kavrulmuş susama banar yerdik kış akşamları...
    Güzel köylü kızını bende merak ettim, şimdi nerelerdedir, dik yürüyüşünden eser kalmışmıdır acaba diye...
    Sevgilerimle
    Emel
    asevi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Bergama-Susam helvasi, susam helvasi-Bergama. Tamam :)
    Tek sorun oraya gidebilmekte simdi.
    Sevgiler,

    ps: Bunlar bana neyi hatirlatiyor biliyor musun? Bio reyonlarindaki enerji verici barlar gibi. Hani icinde meyve ya da diger tahil parcaciklari olanlardan.

    YanıtlaSil
  6. Tijen ben henüz tatmadım,umarım yolum düşer hem görmüş olurum hemde lezzetine varırım..
    Ama sen, susam sever olarak eminim bu helvanın lezzetini hiç unutmazsın:)
    Keyifli bir pazar günü diliyorum..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Tijen, ne güzel anlatmışsınız, fotoğraf ta çok güzel,hiç yemedim ama susamın o güzel kokusuyla birlikte nefis bir helvadır mutlaka...Size afiyet olsun...
    Bergama'ya yıllar önce gütmiştik, ama bu gezimiz sırasında kısmet olursa eğer, bu susamlı helvadan mutlaka tatmaya çalışacağım, çok teşekkürler güzel bilgileriniz için...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Zengile dostum,
    Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Sayenizde yeni şeyler öğrendik.
    *
    Sanem'ciğim,
    Dilerim yersin, gerçekten çok güzel.
    *
    Emel'ciğim,
    Ah ne güzel olur susamlı incir, bayılırım.
    *
    Evet evet B5,
    Artık Türkiye'de de yapıyorlar o yiyeceklerden.
    *
    Evet evet Pelin'ciğim,
    Beni çözmüşsün sen. Susama bayılan bana göre tam.
    *
    Dilerim geziniz çok güzel geçer Fatma komşum. Tadı damağınızda kalsın.

    YanıtlaSil
  9. Solist ablamın blogundan geldim buraya, acıkmış olmalıyım.
    Arada bir evin uzunsaçlısı ile düşeriz mutfağınıza artık.
    Sağlıkla, sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  10. Bir zamanlar bende isterem diye sarkimi turkumu bisi vardi dilime dolandi ne yapicagiz simdi?

    YanıtlaSil
  11. Hİç duymamıştım. Çok merak ettim şimdi. Sen anlattığına göre eminim çok güzeldir. Değişik şeyleri paylaşman beni çok mutlu ediyor. Sayende pek çok yeni şey keşfediyoruz, öğreniyoruz...Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Yahu ben yorum yazamıyorum buraya tijenim .. Bir daha deniyim bakalım.. mudurnunun köpük helvasını yazmadan şurdan şuraya gitmem :))

    Bilirmisin köpük helvasını hı? Şu fotoğraftan bir dilim alıp kaçsam ne güzel olurdu ...

    Tijenim öpüyom yanaklarından.

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  13. Tijencim merhaba..Cümlenin uzatılmış haline bayıldım valla, öyle güzel anlatmışsınki aldığın lezzeti , damağımdada burnumdada hissettim inan :))

    YanıtlaSil
  14. Susam ve de tahine bayılan birisi olarak susam helvasını çok seveceğime eminim de Bergama taa nerede...
    E bir gün yolumuz düşer elbet..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. 1940'lı yıllarda Datça'da yapar sokaklarda da satarlardı susam helvasını. Ama sadece soğuk kış günlerinde .
    Bir kaç aile bir araya gelip geceleri de susam helvası yapar yerler, fazlasını evlerine götürürlerdi.
    ne günlerdi valla...

    YanıtlaSil
  16. Bu ,bu varyaaa nekadar yediğini bilemediğin, sonrada hertarafında fosurdadığın birşey ama muhteşemdir.İnsan fosurdamaya,kasınmaya razı olur bunu yınede yer.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Neyin üstünde, içinde olursa olsun susama bayılanlardanım. Ne yazık ki susamlı helvayı henüz tatmadım. Bergama'ya bir tur programıyla geziye gitmiştik fakat bilindiği üzere bu tür seyahatlerde özgün keşifler yapmak pek mümkün olmuyor. Sayenizde yurdumuzun saklı güzellikleriyle tanışıyoruz. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  18. canım harika görunuyor. buna benzer ve yassı sekilde çanakkale bayramiç ilçesinde tatmıstım cok nefis..

    YanıtlaSil
  19. Tijen'ciğim susam helvası gibi cevizlisi,fistıklısı,fındıklısıda var bu helvaların.Büyük market raflarını süslüyorlar.Benim çocukluğumda yediğim susam helvasını özleyince alıp tat denemesi yapıyorum.Birde bu helvayı emaye bir kapta az fırınla veya ısıt bak ne güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  20. aaa ne kadar ilginç bir tat tijen abla..
    baba tarafım konyalı ve susam bizde tahin aracılıg ile en cok tuketilen yiycektir..tatlı tuzlu kurabiyeler borege çöreğe katılır..

    ama en guzelide kavrulmus susamın tahınıdir..kurabiyesi keki ayrı bir güzel kokar..

    YanıtlaSil
  21. Hiç duymamıştım Susam Helvasını, eminim tadı çok güzeldir ama yağlı olabileceği fikri beni korkuttu açıkcası.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  22. susamı çok seven biri için bu görüntü bir işkence yazıda cabası:)
    nefis görünüyor yaa yemeliyim-yemeliyiz.

    YanıtlaSil
  23. yazınında devamını okumama hissi doğuyor üfff:)

    YanıtlaSil
  24. Harika bir tat olduğuna eminim. Bergama bize yakın neyse ki:) Tijen' ciğim sen bir harikasın.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.