16 Ocak 2008

Bazen tutmuyor işte...

Size de olur mu?
Bazen bir şeyi kafanızda kurarsınız. Bir tarifi mesela.
Hayal ettiğiniz şey çok güzel olacaktır. Sonucun harika
olacağına inanırsınız. Malzemeleri muhteşemdir, baz aldığınız
tarif muhteşemdir ama sonuçta olmaz. Yani olur da hayal
ettiğiniz gibi değildir.
Hikayemiz şöyle başladı: Hani Işıl'ın bir korova kurabiyesi
vardı? Belki siz de yapmışsınızdır. Mine'ciğim onu nutella
ilavesiyle yapmıştı. Benim de evde misafirlerden kalma bir
kutu nutellam vardı ve onunla denemiştim. Gerçekten çok lezzetliydi
ya yağı çok gelmişti (125 gr tereyağı). Sonra geçen gün
fırında kestane pişirmiş, bir kısmını kurabiyeyi kestaneli
denemek için ayırmıştım. Kestane, tarçın ve vanilya ekstresi
ile deneyecektim. Daha az yağlı yapsam dedim ama yok, toplanmadı
hamur. Ekledim gerektiği kadar. Tamam, gayet güzel. Hamuru
hazırladım, tarifteki gibi yaptım, fırınladım. Ama ben çikolata
koymadım, dedim ya, kestaneli yapacaktım. O güzelim kestaneler
(ki ufak ufak doğramıştım) pişince sertleşti, kıtır kıtır oldu.
Önceki kurabiyenin dokusunu da yakalayamadım. Demek ki dedim,
her zaman kafana göre değiştiremezsin tarifleri. Yenmez bir şey
çıkmadı ortaya ama ne bileyim, hayal kırıklığı işte...

30 yorum:

  1. Düşündüm de belki kestaneleri haşlasan, sonra krema ile birlikte püre yapsan, nutella yerine onu katsan belki aynı form yakalanabilir. İçinde kestaneler belli olmaz ama aromasını katar. Ama kestane her hali ile güzeldir, ben de bazen sobanın üzerinde sertleşmiş kestaneleri bile çıtır çıtır yiyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Olsun! :) yine de değişik birşey yapmanın ve sonucu heyecan içinde beklemenin de bir güzelliği var...SOnuç her zaman önemli değildir...SOnuca gidene kadar mutlu olduysan, güzel heyecanlar yaşadıysan ki yaşamışsın o da bir kazançtır :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tijen'im,
    Bazen hepimiz yaşıyoruz bu tür kayal kırıklıklarını.Yaşamayan eminim yoktur canım..))
    Kurabiyelerin buradan harika görünüyorlar tatlım..Bence nefis oldukları kesin..Seninkilerin adı Korova değilde tatlı kadın kurabiyesi olsun.Ne dersin?


    Kocaman öpüyorum seni Tijen'ciğim..
    Anneciğe hürmetler..


    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  4. olmaz mı tabii oluyor. hatta sizin gibi böyle yaşadıkları hayal kırıklıklarını anlatanlar da olmasa, insan bu yemek bloglarındaki müthiş yemek fotoğraflarını ve yorumlarını görüp, Allah Allah başkaları ne kadar yetenekli ve ben ne kadar da yeteneksizim (ya da bazen de tutarsızım -çünkü bazen herşey güzel olurken bazen de aynı tarif üzerinde bile tutmadığı olabiliyor-) diyor.
    yine de ellerinize sağlık. önemli olan emek vermek değil mi??

    YanıtlaSil
  5. Tijen bende yaşarım bunu.Bazen yaptığımda çok güzel olur,fakat ikinci denememde çok kötü.Bir ara tavuk ğöğsü çok yapardım.Ama her seferinde farklı bir şey ortaya çıkardı.Gerçi artık öğrendim püf noktalarını,fena olmuyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. olmaz mı tijen olmazmı hiç...bende 16 yaşındayken dergide gördüğüm mozaik (ikirenkli)kurabiyelerden yapmaya kalktım ve elime yüzüme bulaştırdım çünkü yağın salınmasını beklemeden, erittim ,direk ısıtmadan fırına attım halbuki annemi seyrederdim ben, yaparken hep kuralı bilirdim tüm püf noktalarını falan ama işte yeni heves acele ettim ve yayıldı kurabiyelerim sonra pek birşeye benzemediler yendiler yenmesine ama lezzeti çok hoşuma gitmedi benim annem çaktırmadı hımmm çok lezetli desede ben anladım ki püf nokta ve tarife uymanın önemini.bu günde yazını okuyunca gittim eskilere ..........

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık yinede insan mükemmel olsun ister anlıyorum ben sizi.

    YanıtlaSil
  8. dilimizi doğru kullanma alanında gösterdiğiniz titizlikten dolayı size yorum yazmaktan kaçınmışımdır))ama bu kestane vak'asını görünce benim geçen günlerdeki başarısız denemem geldi hatırıma.ben de hayranı olduğum bir siteden aldığım tart tarifinde kestane püresi kullanmak amacıyla bi takım işlemler denedim kestaneler üzerinde ama sonuç;ı ıh!
    toplanmasından tutun ayıklanıp işlenmesine kadar inatçı bir yemiş olan kestane üzerinde çalışmalarıma bi süre ara vermeyi düşündüm ben))size kolaylıklar dilerim.ayrıca faydalı çalışmalarınızdan dolayı hayranlıklarımı da bildirmek isterim.selamlar

    YanıtlaSil
  9. Ben bunun hep yapıyorum, asla tarif üzerinde bağımlı kalamıyorum. Sonuç bazen güzel oluyor bazen de fiyasko. Olsun her zaman süper olamaz ki diyip kendime moral bile beriyorum.

    Kestaneli pasta denemeyi düşünüyorum bende, bakalım.

    YanıtlaSil
  10. oooo hiç başımıza gelmezmi....

    dediğin gibi bazı tarifler değişikliği kaldıramıyor....

    valla ben tutmayan olmayan tariflerime yazıyorum...güzel olmadı veyada şunu eklemeyin ben ekledim kötü oldu diye...sende yazmışsın....yazılması gerekiyor çünkü takip eden arkadaşlar yaptığı zaman hayal kırıklığı olmamalı...

    yalancı çıkmamak için gerçekler yazılmalı....tebrikler....öpüyorum canım....

    YanıtlaSil
  11. Tijencigim bazende yillarca yaptigin tarif bir misafir gelecegi zaman yaparsinda tutmaz ya .Iste ozaman benim aglayasim gelir.Olsun ya yinede bir seyler denemek guzel.

    YanıtlaSil
  12. ellerine saglik bence olsun insan deneye deneye denememeyi ogreniyor :DDDDD benimde basima az gelmedi hehehe ama insan adam olmuyor gene bisiler denersin eminim bende ole oluyroda o anda pisman oluyroum ama gene dayanamiyorum kafama gore takiliyorum hehehe :D

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar Tijen Hanım, aslında görüntü güzel, ellerinize sağlık, emek vermişsiniz. Kestaneleri kavurduğunuzu yazmışsınız,hani kaldığı zamanda sertleşirler ya, acaba suda pişirip te katsaydınız nasıl olurdu ..?
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Evet bende de o fobi oldu.
    Bazı tariflerde hele de misafir için yapıyorsam bire bir uymaya çalışırım. Ya tutmazsa...
    Bir taraftan da tarifte aklıma yatmayan bir şeyler var ya da evde eklemek istediğim malzeme var girer miyim ikileme ...
    Tarifte değişiklik yapsam mı yapmasam mı ?

    YanıtlaSil
  15. Haklısınız,bazen hayallerimizi
    tutturamayız.Ancak hayal kırıklığı
    yaşamamaya çalışıyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Mutfak deneme yanılma yeri.yaparsın olmaz .Başlamadan önce ,hayalini kurmaya başlarsın bile ''aynısını yapıcam ''diye olmaz .Ben mantar kurabiyeyei üç kere yaptığımı bilirim inat etmiştim.))
    Hayal kırıklıkları yeterki mutfakta olsun, telefisi mümkün ,hayatda yaşamayalım...sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Tijen'ciğim,
    Bana da olur böyle:) Pandispanyayı hep aynı ölçüyle yaparım, bazen yerle yapışık olur:))
    Ama bence seninkinin görüntüsü çok güzel, e tadını da sen denemişsin:)
    Ellerine sağlık,
    Sevgiler.....

    YanıtlaSil
  18. Haşlanmış kestaneyle yaparsın, harika olur Tijen :) Hepimizin başına gelmez mi böyle şeyler :)

    Ama şu da var ki... Tereyağ miktarı kısıtlı olunca her zaman iyi sonuç alınamıyor kurabiyeden. Özellikle 'gevrek' sevenler için...

    Bence malzemeler son derece uyumluymuş. Tadı iyidir eminim :) Hayalimizdekine uymayınca kötü sanıyoruz da... Şekerim peh onu yapamayan da var :)))) El emeğinden iyisi mi varmış?!

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  19. Valla ben hemen her hafta zeytinyağlı yaparım, sadece zeytinyağlı yemek için uğrayanlarım vardır. Buna rağmen bazen inanılmaz kötü oluyor ve ben bile şaşıyorum. Yani tarif değiştirilmese bile bazen olmayabiliyor. siz hiç üzülmeyin yine de çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık...

    tolunay

    YanıtlaSil
  20. Tijen'ciğim hem de nasıl hayal kırıklığına uğruyor insan ama böyle şeyler yaşayarak tecrübe edinip neyin nasıl yapılması gerektiğini görüyoruz. Olsun yine de güzel olmuştur. eline sağlık.

    YanıtlaSil
  21. bazen gitmiyor deyip iyi lezzetlere çıkıyor yolar bazende tam giderken ufak bir aksaklık bozuyor herşeyi.
    ama kıtır lezzetler iyidir en azından ben severim özellikle çayın yanına harika olur.
    ben alayım Tijen abla bundan helede kestaneli herşeyi seven biri olarak:)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. tijenim kurabiye yapmış
    kıvamıda tutmamış
    zehir olsa ne çıkar
    yerim sevgiyle yapmış

    YanıtlaSil
  23. İlk elmalı kek yapışımın ardından mutfağa küsmüştüm.. Ama nasıl yaptığımı söylesem inanamazsın, söylemeyeyim en iyisi:)) Şimdi güya tecrübeliyim az çok, ama hala ilk defa mutfağa girmişçesine hatalar yapıyorum. Ya da daha önce yaptığım, bildiğim, emin olduğum bir tariften kötü sonuç alabiliyorum. Oluyor böyle şeyler. Ama bu Korova kurabiyeleri var ya.. Kurabiyede son nokta benim için şu an:) Orjinalini, birebir tarife uyarak yapmıştım ve ancak ucundan tadabilmiştim. Tadı hala damağımda.. Kurabiyeler sevgilimin ofisine gittiler ve orada olay yarattılar:) Hiç orjinalini denedin mi ablacım?

    YanıtlaSil
  24. Ben de bu tur basarisizliklarda uydurukculuguma cok sinirleniyor ve tariften sapmama sözu aliyordum, ama senin gibi bir ustanin, böyle bir itirafindan sonra, hadi kizim uydurmaya devam diyorum kendi kendime!

    YanıtlaSil
  25. Tijen'cim yazını okurken benim de mutfak maceralarım bir bir film şeridi gibi geçti gözümden. Kestanelerinle çok uğraşmışsın, düşündüğün gibi olmayınca cidden insan çok üzülüyor ama bunlar da olmasa yenilikler ortaya çıkmıyor.Resmin çok harika gözüküyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Olsun Tijen'ciğim, kıtır kıtır da güzel. Sen yaparsın da çirkin olur mu?
    Sevgilerimle...

    Not: Bu hafta İzmir'de havalar hakikaten günlük güneşlik oldu. Yada şöyle diyeyim benim günümü aydınlattı, sıcacıktı:))

    YanıtlaSil
  27. Benim tutmadığında annem 'Bilmediğin tarifi neden yapıyorsun' diyor. Denemeden öğrenemem ki..özgürlüğün tadını çıkar Tijen'ciğim.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  28. Kızlar,
    Sabah size güzel bir yanıt mesajı yazdım ama sistemde bir sorun vardı, gitmedi. Şimdi gider umarım.
    Önce bir açıklama:
    Korova kurabiyenin orjinali çok güzel. Sevgili Işıl iyi ki paylaşmış. Olmayan benim uyarlamam. Yanlış anlama olmasın da. O da kötü değil, lezzeti gayet güzel ama hayal ettiğim gibi olmadı işte.
    Ayrıca Alp ve Ege'nin annesine kısa bir not:
    Komşucuğum ben usta falan değilim. NE öyle bir iddiam var, ne de usta diyenlere evet ustayım derim. Ben yemeğin araştırmasını yapan bir insanım. Araştırmayı, öğrenmeyi, zaman zaman da güzel şeyler denemeyi seviyorsam da öyle pastalar, açma börekler falan... yeteneğim olan meseleler değil. Gerçekten.

    YanıtlaSil
  29. İnsan tecrübeli dahi olsa en ufak bir ayrıntıyı atlaması sonucu mahvedebiliyor. Ben çok iyi bildiğim tariflerde bile bazan daha sonra Nasıl bunu düşünemedim ki?" dediğim hatalar yapıyorum. bazan da hata değil de sonucu kestiremiyor insan. İnsanlık hali değil mi ya? :)

    YanıtlaSil
  30. Bugüne kadar uyguladığı tariflerde hiç hayal kırıklığı yaşamamış biri olarak senin yerinde olmayı isterdim.

    Sizler olmasaydınız bizler yerimizde sayacaktık, bir arpa boyu ilerlemeden.

    Sevgiler,

    Muzi

    YanıtlaSil

Size hitap edebilmem için lütfen adınızı yorumunuzun altına ekler misiniz? Teşekkürler.